Bereken je eigen milieuimpact!

Om duurzamer te leven is het van belang om eerst te weten op welke manieren je impact maakt op het milieu. Hier kun je een goede indruk van krijgen door je gegevens in te vullen in de impactcalculator. Hoe scoor jij ten opzichte van de gemiddelde Nederlander? En wat kun je het beste aanpassen voor een duurzamere levensstijl?

De impactcalculator

De onderstaande calculator heb ik ontwikkeld op basis van gegevens uit het boek De Verborgen Impact, het bijbehorende rapport van CE Delft en een rapport van Blonk Milieuadvies.

Deze calculator vergt wat meer moeite om in te vullen dan de meeste voetafdruktesten. Maar juist vanwege het meenemen van vele factoren én de verborgen impact denk ik dat deze calculator ook completer en accurater is. Deze calculator is hét ideale startpunt voor een duurzamer leven!

Invullen

Vul je eigen gegevens zo specifiek mogelijk in voor het beste resultaat. Pak in ieder geval de jaarnota’s erbij van je energie- en waterleverancier. Om in te schatten hoeveel spullen en kleding je koopt, kun je je bankafschriften gebruiken. Als je een account hebt op mijn.ov-chipkaart.nl kan dat helpen met het bepalen van het aantal reiskilometers met het openbaar vervoer.

Bij een aantal categorieën kun je zelf kiezen of je je verbruik per dag, week, maand of jaar invult. Je verbruik is makkelijker na te gaan voor een kort tijdsinterval, maar zal representatiever zijn bij een langer tijdsinterval. Met name de aankoop van dure spullen zal nogal wat schommelingen veroorzaken. Als je even wat tijd hebt, loont het dus om je uitgaven wat verder uit te pluizen. Dan krijg je meteen besef van hoeveel geld je waaraan besteedt.

Oké, let’s go!

Klik hier voor full screen-modus in nieuw tabblad

Aan de slag met je resultaten

Gelukt? Pakt de score een beetje uit zoals je verwacht had? Misschien blijken er wel categoriën te zijn waarmee je het milieu veel meer blijkt te belasten dan je doorhad of juist andersom. Het goede nieuws is dat je nu weet waar je de meeste winst kan behalen.

Als jij ook serieus werk wil maken van een duurzamere levensstijl, kan ik je aanraden om je scores op te schrijven. De getallen verschijnen als je met je muis over de grafiek beweegt. Schrijf vooral ook op welke stappen je van plan bent te nemen om je impact te verminderen. Als je dat hieronder in een reactie doet, kunnen we elkaar nog inzicht geven, helpen en motiveren ook!

Eerder berekende ik al mijn eigen impact voor de 12 maanden voorafgaand aan augustus 2016 en 2017. Per categorie heb ik mijn score vergeleken met de score van een gemiddelde Nederlander en besproken welke stappen ik van plan was te nemen. Misschien kun je daar ook wat mee.

Op zoek naar meer tips om te verduurzamen in een bepaalde categorie? Gebruik de zoekfunctie helemaal bovenaan deze pagina voor inspiratie uit mijn andere artikelen, bijvoorbeeld over anders omgaan met spullen of vegetarisch eten voor beginners. Lees vooral ook het boek De Verborgen Impact als je dat niet al gedaan hebt, want daar staan een hoop praktische tips in. Begin met de onderwerpen waarbij je met de minste moeite het grootste effect kan bereiken. Vergeet daarbij ook je bank en je energieleverancier niet.

Toelichting bij de berekeningen

Voor liefhebbers van cijfers of kritische lezers voeg ik hieronder nog een toelichting van de berekeningen toe. Die miste ik zelf nogal bij de voetafdruktesten namelijk.

Uit het boek De Verborgen Impact en het rapport van CE Delft is op te maken wat het jaarlijks verbruik van de gemiddelde Nederlander zou zijn. Hoe dit verbruik precies is omgerekend naar milieupunten kan ik niet traceren en dus gebruik ik de verhouding tussen het verbruik en de hoeveelheid milieupunten die hieraan toegeschreven worden. Door hiermee verder te rekenen doe ik de aanname dat het aantal milieupunten verdubbelt als ook het verbruik verdubbelt.

Spullen

Een gemiddelde Nederland koopt jaarlijks voor zo’n 2200 euro aan spullen. Het ingevoerde getal wordt omgerekend naar een jaarlijks bedrag. Dit wordt eerst gedeeld door 2200 euro en vervolgens vermenigvuldigd met 319.4 milieupunten.

Kleding

Een gemiddelde Nederlander koopt jaarlijks 18 kilo textiel oftewel zo’n 36 kledingstukken. Hierin zit de aanname dat een kledingstuk zo’n 500 gram weegt. De invoer in kilo’s wordt omgerekend naar een jaarlijks verbruik. De invoer in aantal kledingstukken wordt eerst gedeeld door twee om aantallen om te zetten in kilo’s en vervolgens omgerekend naar jaarlijks verbruik. In het geval van dubbele invoer worden de getallen bij elkaar opgeteld. Het totale verbruik wordt eerst gedeeld door 18 kilo en vervolgens vermenigvuldigd met 36.7 milieupunten.

Vlees

Een gemiddelde Nederlander zorgt jaarlijks voor de productie van 88 kilo vlees. De helft hiervan is slachtafval. De overige helft komt overeen met ongeveer 120 gram per dag. Het ingevoerde getal in gram wordt vermenigvuldigd met twee vanwege het aandeel slachtafval en dan omgerekend naar een jaarlijks verbruik in kilo. Dit verbruik wordt eerst gedeeld door 88 kilo en vervolgens vermenigvuldigd met 209 milieupunten.

Zuivel en eieren

Een gemiddelde Nederlander eet zo’n 92 kilo per jaar aan zuivel en eieren. Volgens Blonk Milieuadvies komt dit overeen met een dagelijkse consumptie van ongeveer 11 gram ei, 30 gram kaas en 275 gram overige zuivelproducten. De milieuimpact van kaas is ongeveer tien keer groter en voor ei ongeveer twee keer groter dan voor overige zuivel. Het ingevoerde aantal eieren wordt vermenigvuldigd met 65 gram, met factor twee en met 52 weken voor het jaarlijks verbruik. Het ingevoerde aantal gram kaas wordt vermenigvuldigd met tien en met 52 weken voor het jaarlijks verbruik. Het ingevoerde aantal gram overige zuivel wordt vermenigvuldigd met 52 weken voor het jaarlijks verbruik. Het totaal van de drie wordt opgeteld en omgezet in kilo-equivalenten. Voor een gemiddeld jaarlijks verbruik geldt ((11*2)+(30*10)+(275))*52 = 216.8 kilo-equivalenten. Het verbruik dat volgt uit de invoer wordt eerst gedeeld door 216.8 kilo-equivalenten en vervolgens vermenigvuldigd met 47.1 milieupunten.

Overig voedsel Een gemiddelde Nederlander eet zo’n 920 kilo eten per jaar. Dit is zo’n 2521 gram per dag inclusief dranken. Het bepalen van de invoer is lastiger dan de berekening, want het aantal gram wordt alleen maar omgerekend naar kilo per jaar, gedeeld door 920 kilo en tenslotte vermenigvuldigd met 56.0 milieupunten.

Wonen en water

Een gemiddelde Nederlander woont op 55 m2, verbruikt 442 kWh aan stroom voor verlichting, 447 m3 aan gas voor verwarming en 43.8 m3 aan water. De categorie wonen is samengesteld uit het stroom- en gasverbruik en de bouw van het huis. Zo’n 27% van het energieverbruik gaat naar verlichting (het overige deel is al meeverrekend met spullen (tv, wasmachines, etc.) en voedsel (koelkast, vriezer, etc.)) en 73% van het gasverbruik gaat naar verwarming. De invoer van deze waarden wordt dan ook verrekend met bijbehorende factoren. Voor de overige milieuimpact van wonen – met name de bouw – wordt het woonoppervlak gedeeld door het aantal bewoners en vergeleken met het gemiddelde woonoppervlak. De totale score van de drie onderdelen worden als volgt berekend: (((stroomverbruik * 0.27) / aantal bewoners) / 442 kWh ) * 17.7 milieupunten + ((( gasverbruik * 0.73) / aantal bewoners) / 447 m3) * 36.2 milieupunten + ((woonoppervlakte / aantal bewoners) / 55 m2) * 35.9 milieupunten.
Het waterverbruik is het ingevoerde verbruik gedeeld door het aantal bewoners. Dit wordt gedeeld door het Nederlands gemiddelde van 43.8 m3 en vermenigvuldigd met 16.3 milieupunten.

Auto

Een gemiddelde Nederlander rijdt 8745 kilometer per jaar. De ingevoerde getallen worden omgerekend naar het aantal kilometers per persoon per jaar. Wanneer meerdere regels zijn ingevuld worden de getallen bij elkaar opgeteld. De totale afstand wordt gedeeld door 8745 kilometer en vervolgens vermenigvuldigd met 89.4 milieupunten.

Vliegen

Een gemiddelde Nederlander vliegt jaarlijks zo’n 4198 kilometer. De invoer wordt gedeeld door dit gemiddelde en vermenigvuldigd met 54.1 milieupunten.

Openbaar vervoer

Een gemiddelde Nederlander reist jaarlijks zo’n 1016 kilometer met het openbaar vervoer. De invoer wordt omgerekend naar de afstand afgelegd in een jaar en bij invoer van meerdere regels worden de afstanden bij elkaar opgeteld. Het totaal aantal kilometers wordt gedeeld door 1016 kilometer en vervolgens vermenigvuldigd met 4.7 milieupunten.

Dit denken jullie ervan

 1. Pingback: 3 x Groene blogs in het zonnetje | IKBENIRISNIET

 2. Dit is ZO geniaal – en stiekem had ik zo’n idee al in mijn concepten staan. Als ik dat verder uitgewerkt heb, ooit als ik tijd heb, ga ik je zeker vermelden, deze calculator geeft echt wel inzicht… Dank!

  1. Haha ja, ik heb bijna álles in mijn concepten staan waar jullie allemaal over bloggen. Maar laat je gerust inspireren, dat is alleen maar leuk 🙂
   Heb je hem ook al durven invullen?

 3. Eindelijk tijd gemaakt om het ook in te vullen. Pfoe. Het sluit mooi aan bij je artikel over vliegen. Ik kan hier in Australië nog zo duurzaam leven, maar als ik één keer per jaar terug naar NL vlieg, komer er 412 punten bij en ben ik plots weer bijna de gemiddelde Nederlander qua impact. Hoe zit het trouwens als je vrijwel alle spullen en kleding tweedehands koopt? Draagt dat bij aan je eigen milieuimpact? Of niet meer? Of deel je dan eigenlijk de milieuimpact met alle vorige eigenaren?

  1. Tof dat je hebt ingevuld, Karin! En dat je het durft te delen 😉
   Het klinkt alsof we een beetje hetzelfde (luxe)probleem hebben. Op veel vlakken vrij duurzaam leven en dat dan weer keihard opheffen door te vliegen. Alleen heb jij best een heel goede reden om elk jaar dat pokke-eind te vliegen, vind ik. Vliegvakanties zouden we moeten kunnen missen, maar kiezen tussen het milieu en je familie en vrienden kunnen zien is een heel ander verhaal.

   Die berekeningen gaan volgens mij in principe uit van nieuwe spullen, dus het lijkt me wel dat tweedehands spullen en kleding veel minder zwaar mee zou moeten wegen. Voor mijn gevoel ligt de impact vooral bij de eerste koper. Scheelt het veel als je ze helemaal niet meetelt?

   1. Precies dat, ik ga het zien van vrienden en familie niet opgeven, maar je gaat er wel bij stilstaan hoeveel het kost.

    Voor mijn gevoel ligt dat ook grotendeels bij de eerste koper. Het scheelt ongeveer 120 punten als ik het helemaal niet mee reken, sinds ik kleding vrijwel alleen tweedehands aanschaf en qua spullen alles waar mogelijk. Best wel een verschil vind ik! Hier in Brisbane kom je om in de tweedehands kledingmarktjes, wat ontzettend handig is, maar vraag me dan bij enkele verkopers ook wel weer af of het verkopen an hun miskopen ook niet te ‘makkelijk’ is. Maar zo kan je kritisch blijven klagen natuurlijk.

    1. Wow, dat scheelt superveel! Je kan je inderdaad afvragen of een stijgende vraag naar tweedehands kleding het voor anderen juist weer makkelijker maakt om een miskoop snel weer weg te doen. Ik merk ook dat als ik iets naar de textielcontainer breng dat nog helemaal niet versleten is, ik mezelf probeer wijs te maken dat iemand anders er vast heel blij mee gaat zijn, terwijl dat heel vaak niet zal gebeuren. Wel iets om over na te denken.

Wat denk jij ervan?