De Plastic Soup Surfer kite de Noorzee over tegen afval in zee

Merijn Tinga is de Plastic Soup Surfer. Hij maakt zich zorgen om de gevolgen van het plastic afval in zee en strijdt voor statiegeldheffing op kleine PET-flesjes. Op een bijzondere manier vraagt hij hier aandacht voor: hij gaat al kitesurfend de Noordzee over op een zelfgemaakte plank van plastic afval.

Merijn Tinga groeide op in Lesotho, Curacao en Tanzania, voordat hij in Groningen naar de middelbare school ging. Daarna studeerde hij biologie in Leiden en ging aan het werk als biologiedocent. In 2000 zegde hij zijn baan op om in 10 maanden naar Marokko en weer terug te fietsen met een surfplank achter zijn fiets. Na deze reis besloot hij kunstenaar te worden. Veel van zijn werk richt zich op maatschappelijke thema’s. Een aantal illegaal geplaatste sculpturen vooroorzaakte soms voor wat ophef, maar in ieder geval ook voor aandacht voor de thema’s die hij hiermee wilde aankaarten.

Plastic Soup Surfer
Foto van plasticsoupsurfer.org

Als bioloog, avonturier, surfer en kunstenaar zag hij net als vele andere surfers hoeveel plastic er in zee terecht komt. Hij maakt zich zorgen om het zeeleven wat zich in het plastic kan verstrikken en verstikken. Sinds 2014 focust Tinga zich als de Plastic Soup Surfer dan ook op het bestrijden van het plasticprobleem. Zo maakte hij onder andere zeiltochten die hij combineerde met het assisteren van zee-onderzoek en het maken van voorlichtingsfilmpjes. Ook maakte hij een levensgroot sculptuur van plastic doppen om samen met Stichting de Noordzee te strijden voor het behoud van statiegeld.

Nu gaat Tinga nog een stap verder met een heel concreet doel. Behalve het behoud van statiegeld op grote PET-flessen wil hij dat er daarnaast ook statiegeld komt op de kleine PET-flesjes. Nou zijn er nogal wat mensen die extra regels al snel betuttelend vinden, maar het blijkt wel een effectieve maatregel in Scandinavië, Duitsland, delen van Amerika en Canada. In Californië is het flesje zelfs helemaal verboden. Zo zouden we ook hier bestrijden dat er op elke 100 meter strand 16 doppen te vinden zijn en het flesje een van de drie meest gevonden afval-items is. Tinga wil 40.000 handtekeningen verzamelen om de overheid te dwingen om het onderwerp te behandelen, maar is van plan om eerst heel wat media-aandacht te vragen voor een unieke recordpoging.

Van PET-flessen en doppen bouwt hij een heuse surfplank waarmee hij al kitend de Noordzee over zal steken. Alsof dat nog niet genoeg is, doet hij meteen een poging om het snelheidsrecord te verbreken. Via crowdfunding heeft hij al genoeg inkomsten verzameld om zijn plank te bouwen, maar hij wil daarnaast ook een lespakket samenstellen om bewustwording te creeëren en daarmee vervuiling voor te zijn. Doneren kan nog toch 16 augustus 2016. De overtocht staat gepland voor eind augustus of begin september.

Update: de petitie staat nu online! Teken hier.

Plastic Soup Surfer
Foto van Simone Vellekoop, Shakabra