Hier vind je betrouwbare, groene journalistiek

Het internet is een fantastische bron van informatie. Veel van wat ik hier schrijf is gebaseerd op diverse internetbronnen. Omdat iedereen vanalles kan publiceren en er daardoor nogal wat onzin wordt verkocht, deel ik graag mijn favoriete kanalen voor betrouwbare, groene journalistiek.

Trouw Groen

Hier in huis valt er zaterdags eigenlijk een andere krant op de spreekwoordelijke deurmat, maar voor het groenere nieuws in brede zin kun je toch echt het beste terecht bij Trouw Groen. Recentelijk schreven ze bijvoorbeeld over het verdrinken van de Waddenzee, over de nieuwste plannen van The Ocean Cleanup en een opiniestuk over de energietransitie.

Ook leuk om te zien dat drie dagen na mijn artikel over microplastics in je wasmachine op Trouw Groen een artikel verscheen waarin de besproken methodes bediscussieerd worden door een aantal deskundigen. Dat soort extra diepgang in artikelen van Trouw Groen maken ze juist zo waardevol.

Trouw presenteert daarnaast jaarlijks de Duurzame 100. Dit is een lijst van mensen die door een onafhankelijke jury geprezen worden om hun inzet om de wereld te vergroenen.

Behalve via de complete, fysieke krant en de website van Trouw Groen, kun je hun artikelen ook volgen via Twitter en Bloglovin.

groene journalistiek

The Guardian Environment

Eveneens in de categorie nieuws volg ik graag The Guardian Environment. Net zoals bij Trouw Groen vind je hier nieuws, diepgaande achtergrondartikelen en opinies. De artikelen kun je volgen via Facebook en Twitter. Je kunt je abonneren op de blogs via Bloglovin.

Down To Earth Magazine

Down To Earth Magazine is het blad van Milieudefensie. Als lid krijg je het zes keer per jaar op kringlooppapier in huis, maar de artikelen zijn in hun geheel ook gratis online te lezen en worden tevens verspreid via een nieuwsbrief, Facebook en Twitter. Behalve korte interviews, praktische tips voor thuis en uitgebreide achtergrondartikelen vind je ook enkele onderzoeken. Het is duidelijk dat de redactie geen genoegen neemt met een ‘leuk clubblaadje’ en voor goede inhoud gaat.

groene journalistiek

OneWorld

OneWorld is een breder platform dat zich behalve milieu, klimaat en duurzaamheid ook bezighoudt met dingen als mensenrechten, migratieproblematiek en financiële ongelijkheid. Uiteindelijk hangen al die thema’s met elkaar samen en vandaar ook de naam van de website en het tienjaarlijkse blad.

Vaker dan bij de eerdergenoemde informatiebronnen vind je op OneWorld naast interviews, achtergrondartikelen, nieuws, opinie en gastblogs ook artikelen die iets directer inspelen op waar je als consument zelf mee aan de slag kunt.

Om de artikelen te volgen kun je je aanmelden voor de tweewekelijkse nieuwsbrief of OneWorld volgen via Twitter en Facebook. Daarnaast hebben ze nog een Instagramaccount.

De Correspondent

De onafhankelijke en vernieuwende aanpak van De Correspondent ken je ongetwijfeld al. Inmiddels zijn er daar steeds meer bevlogen journalisten bezig met langdurig en diepgravend onderzoek over thema’s die gewoonlijk het nieuws niet (zo uitgebreid) halen, maar wel onze aandacht verdienen.

Hoewel de meeste artikelen niet direct – indirect eigenlijk altijd – iets met duurzaamheid te maken hebben, zijn de artikelen die dat wel hebben meestal zeer de moeite waard. Zo schreef Rob Wijnberg over de rol van duurzame energie bij vooruitgang en schreven Hidde Boersma en Annette Behrens over het slechte imago van soja.

Voor wie geïnteresseerd is in klimaat en energie moet absoluut Jelmer Mommers, correspondent op deze onderwerpen, in de gaten houden. Hij schreef onder andere een mooi overzicht over alles dat je wil weten over klimaatverandering, een artikel over de gevolgen van klimaatverandering en schrijft regelmatig over de verschillen tussen de beloftes en het daadwerkelijke beleid van Nederlandse oliereus Shell. Wat ik erg waardeer aan Mommers, is dat hij geen observerend poppetje aan de zijlijn is, maar zelf ook stelling durft te nemen en deze zo nodig publiekelijk bijschaaft.

Ook Thalia Verkade is het volgen waard, zeker als je net als ik van data, grafiekjes en technologie houdt en wel zit te wachten op antwoorden op terechte vragen die je zelf nog nooit verzonnen had. Als Correspondent Verandering hebben haar artikelen vaak te maken met duurzaamheid. Zo schreef ze bijvoorbeeld over de houdbaarheid van je smartphone en deed een mooi onderzoek – met cijfers, hoera! – naar de verschillen in duurzaamheid tussen benzine- en elektrische auto’s.

Via de Facebook-pagina van De Correspondent en die van onder andere Mommers en Verkade kun je vaak artikelen inzien. Voor volledige toegang tot alle artikelen van De Correspondent zul je betalend lid moeten worden, maar daarmee steun je natuurlijk wel die onafhankelijke journalistiek die we in tijden van ongecontroleerde datatsunami’s zo goed kunnen gebruiken.

Je bent hip of je bent het niet en dus maakt De Correspondent ook podcasts. Die vind je bijvoorbeeld op iTunes en – niet zo groen! – op SoundCloud.

groene journalistiek

Ben jij ook een liefhebber van nieuws, achtergrondartikelen en onderzoek over groene onderwerpen? Waar lees je dit het liefst?

Dit denken jullie ervan

  1. Dit is zo handig! Ik heb nu sinds kort de Volkskrant – ik wissel af en toe – maar ik mis de duurzame verhalen van Trouw wel. Gelukkig valt er online ook veel te lezen en knippen mijn ouders nog regelmatig iets voor me uit.

    1. Van de Volkskrant vind ik het wetenschapskatern juist weer erg fijn, maar die is niet altijd even groen. We hebben inderdaad veel geluk dat er zoveel online te vinden is. Tussen alle troep door is dat echt een grote rijkdoom!

      1. Volkskrant is inderdaad niet per se groen te noemen, maar ik vind het fijn om af en toe van krant te wisselen. Gelukkig is online zoveel bereikbaar tegenwoordig dat we ons niet hoeven te beperken.

  2. Wat een fijn rijtje! De meeste hiervan lees ik al trouw. Behalve de Trouw ;). Op de één of andere manier ben ik geen krantenlezer en daardoor zit Trouw Groen niet top-of-mind. Terwijl ik de artikelen die ik van hen tegenkom online vaak wel heel waardevol vind. Vaker even checken dus!

  3. Jaa, OneWorld! Daar schreef ik al eens eerder over, ik ben echt fan! Helaas nu geen abonnement meer, ik kwam echt niet aan het lezen van alles toe. Best zonde wel, misschien over een tijdje weer overwegen.

    1. Oh joh, ik krijg die ene krant per week niet eens uit. Er is zoveel te lezen. Eerst wilde ik alles lezen wat enigszins met groen te maken heeft, maar ik ben een stuk selectiever geworden. Gelukkig mag je nog steeds meelezen bij OneWorld 🙂

  4. Heul fijn overzicht, dank je wel! Ik heb een heleboel leesvoer te pakken 🙂

Comments are closed.