Palmolievrij Challenge: Zeep

In november vind de Palmolievrij Challenge plaats. Vanuit Palmolievrij.org volgden nieuwsbrieven en blogs met tips, tricks en ervaringen over het vermijden van palmolie. Ik schreef een aantal blogs waaronder deze: over palmolievrije zeep.


Palmolievrije zeep

Tegenwoordig gebruiken we massaal vloeibare zeep, bijvoorbeeld als handzeep of als douchegel. Deze ‘zepen’ zijn feitelijk in water opgelost reinigers. Een goedkope, effectieve en veelgebruikte reiniger is sodium lauryl sulfaat (SLS). Helaas kun je er vrijwel zeker vanuit gaan dat zowel die SLS als de meeste andere reinigers van palmolie zijn gemaakt. Alle handzepen en douchegels kun je dus maar beter vaarwel zeggen.

Zeep

Gelukkig is er een heel eenvoudig en goedkoop alternatief: zeep! Gewoon zeep zoals je oma die vroeger al had. Maar dan is er alsnog voorzichtigheid geboden. Sinds vaste zeep niet meer van dierlijk vet wordt gemaakt, is de kans groot dat er palmolie in zit onder de noemer sodium palmate of ‘plantaardige oliën’.

Palmolievrije zeep is echter makkelijk te verkrijgen als je weet wat je moet hebben. Zo is Aleppozeep van olijf- en eventueel laurierolie verkrijgbaar bij onder andere Dille & Kamille en zijn de palmolievrije zepen van Werfzeep te koop op veel verkoopadressen in het hele land. Hier vind je nog meer palmolievrije merken.

Vloeibare zeep of olie

Toch liever vloeibare zeep? Van een stuk vaste zeep kun je eventueel vloeibare zeep maken door het te raspen en op te lossen in kokend water. De verhoudingen zijn erg afhankelijk van of je een zeep gebruikt met hardere oliën zoals kokosolie of zachtere oliën zoals olijfolie. Begin bij olijfzeep bijvoorbeeld met ongeveer 50 gram zeep op 250 milliliter water en bij kokoszeep met ongeveer 10 gram zeep op 250 milliliter water. Na het afkoelen wordt de vloeistof dikker. Als je hem door te schudden niet weer vloeibaar krijgt, kun je hem opnieuw oplossen met wat extra water.

Minder zeep

Hoewel ik vermoed dat de oogst van bijvoorbeeld kokosolie of olijfolie minder belastend is voor mens en milieu dan palmolie, denk ik ook dat het belangrijk is dat we echt veel minder grondstoffen van onze aarde moeten gaan vragen. Daarnaast geloof ik ook dat het vooral de cosmetische industrie is die ons wil doen geloven dat we vies zijn en ons elke dag flink moeten schrobben, terwijl een beetje warm water vaak al genoeg is.

Stiekem was het vooral luiheid waardoor ik plotseling geen douchegel meer gebruikte, maar nu heb ik het idee dat behalve het milieu ook mijn huid daar bij gebaat is. Bovendien ben ik zo ook nog eens sneller klaar onder de douche. Gaat dat je te ver? Probeer dan eerst eens wat kleinere porties te gebruiken of een dagje over te slaan. Dat scheelt ook!