Vier series over de impact van spullen en onze relatie daarmee

Spullen hebben we allemaal, maar we hebben vaak geen idee waar het vandaan komt en welke impact de productie heeft gehad op het milieu en de makers. We houden van goedkoop, maar kan dat eigenlijk wel? En hoe kan het beter?

The story of stuff

The story of stuff is een serie korte animaties over onderwerpen zoals elektronica, microfibers, waterflesjes en cosmetica. In de uiterst informatieve filmpjes weten ze complexe en vaak onzichtbare systemen goed uit te leggen. Zo kom je er op een laagdrempelige manier achter dat die waterflesjes voor meer problemen zorgen dan alleen de toename in plastic afval, dat zowel mens en milieu gebaat zijn bij een andere verdeling van belastinggeld en kun je je afvragen wie je wil zijn: burger of consument?

Alle afleveringen kun je bekijken via YouTube. De eerste video is het langst en minst vermakelijk qua animaties, maar is wel een goede introductie in de wereld van het produceren, consumeren en wegdoen van spullen. De andere afleveringen zijn ook los te bekijken.


Bloed, zweet en luxeproblemen

Bloed, zweet en luxeproblemen is een achtdelige serie uit 2012. We volgen zes jongeren die naar Azië en Afrika gestuurd worden om onder slechte omstandigheden producten te maken waarvan we gewend zijn om ze gedachteloos te kunnen consumeren. In deze serie wordt pijnlijk duidelijk dat we weinig idee hebben van waar onze spullen vandaan komen en onder welke omstandigheden ze gemaakt worden. En volgens mij is dat nog steeds hartstikke actueel.

De serie is deels plat vermaak dankzij de onwetendheid, het verwende gedrag en de onenigheden onder sommige deelnemers, maar intussen geeft de serie inzicht in diverse productieprocessen en de levens van de – soms extreem jonge – arbeiders. Ook als je de verhalen al enigszins kent, blijven de beelden indrukwekkend.

Je bekijkt de serie via de NPO. De laatste twee aflevering gaan over de kledingindustrie. Over dit onderwerp vind je hier nog drie documentaires die het kijken waard zijn.

De prijsvechter

Documentairemakers Roland Duong en Marijn Frank ken je misschien wel van De keuringsdienst van waarde en hun bijbehorende kritisch-nieuwsgierige blik op producten en de verhalen daarachter. Voor hun driedelige serie De prijsvechter onderzochten ze hoe het komt dat we goedkope spullen zo slecht kunnen weerstaan en hoe het kan dat die prijzen überhaupt zo laag zijn. Ook ontdekken ze gevolgen van onze vraag naar de laagste prijzen en de rol van plastic in massaproductie en milieuvervuiling.

De makers observeren en ondervragen niet alleen, ze onderzoeken hun eigen gedrag en duiken zelf de productiewereld in. Zeker voor wie van de stijl van De keuringdienst van waarde houdt, is dit een echte aanrader!

Die drie afleveringen kun je zien bij de NPO.

de prijsvechter
Foto van de VPRO.

Het succes van de kringloopwinkel

Genoeg over alle ellende met spullen. Het succes van de kringloopwinkel is een serie waar je gelukkig van wordt. Aan de ene kant zie je wel welke enorme hoeveelheden spullen we afdanken, maar aan de andere kant zien we ook hoe dit vaak weer een tweede leven krijgt. Blijkbaar gaat het erg goed met kringloopwinkels en door de positieve sfeer in de serie zullen er misschien nog meer mensen wat vaker aan een tweedehands optie denken, voordat ze iets nieuws aanschaffen.

Het meest positieve aan de kringloopwinkels blijkt het sociale aspect. In de serie volgen we een werknemers die dankzij de kringloopwinkel een plek in de maatschappij gekregen hebben en zich weer nuttig en gewaardeerd voelen. Win-win!

Ook deze vijfdelige serie bekijk je via de NPO.