Over Zaailingen

Zaailingen is een initiatief van Linda, geboren in 1985, met jeugdherinneringen die voornamelijk met buiten spelen en natuurvakanties te maken hebben en nu woonachtig in de groenste wijk van Utrecht. Verder zal ik niet in de derde persoon over mezelf schrijven, want dat vind ik raar.

Wat ik nog meer raar vind: dat we energie proberen te besparen terwijl onze huizen lek zijn, dat we dieren als product gebruiken, dat we zoveel waarde hechten aan spullen en dat we niet weten waar ons eten vandaan komt. En in het algemeen: dat we de aarde zo ontzettend verwaarlozen in onze heb- en gemakzucht.

Er moet iets gebeuren

Als bioloog en aardwetenschapper heb ik leren zien dat alles samenhangt: de aarde, zee, mensen, dieren, het klimaat, de bossen, de polen, wind, gewassen, zon en regen. Veranderingen zijn natuurlijk, maar van één grote, snelle verandering zal ons volledige vertrouwde wereldje drastisch veranderen. En daar krijgen we vooral zelf last van. Extreem weer, mislukte oogsten, vissterfte, klimaatvluchtelingen enzovoorts.

In het rijke westen zijn we met onze luxe levensstijl verantwoordelijk voor de wereldwijde problemen. We vragen simpelweg te veel van de aarde door onze enorme vraag naar energie en grondstoffen.

Nou heb ik er soms een handje van om wat pessimistisch te zijn en in mijn perfectionisme doe ik wel eens dingen liever niet dan half, maar nu is het duidelijk: er moet iets gebeuren. We moeten over naar hernieuwbare energie, een meer plantaardig dieet, een circulaire economie en een maatschappij waarin we delen en tevreden zijn met wat we hebben.

Uiteraard moeten overheden hierin een belangrijke rol spelen, zijn bedrijven eveneens verantwoordelijk voor verbeteringen en moeten ook burgers hun gedrag veranderen. Ik besef dat er in de politiek en bedrijfsleven grote verschillen te maken zijn, maar dat vind ik geen reden om zelf niets te doen.

Wat ik zelf al doe

Om het klimaat beter te kunnen begrijpen, zoek ik aan de Universiteit van Utrecht momenteel naar aanwijzingen van het klimaat in het verleden aan de hand van fossiele algjes uit sedimentkernen. Hoeveel warmer het nou echt wordt bij een verdubbeling van de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer is cruciaal voor het bepalen van de hoeveelheid die we nog kunnen uitstoten om de aarde leefbaar te houden.

Om mensen te laten zien dat de natuur het beschermen waard is, ben ik acht jaar lang actief geweest als vrijwilliger van de Waddenvereniging. Hier heb ik vooral heel veel wadexcursies geven, maar ook nieuwe gidsen geworven, redactioneel werk gedaan, scholingen en evaluaties georganiseerd en drie jaar in het bestuur gezeten. Het gezelschap van gidsen bevat, zelfs ten opzichte een groep biologiestudenten, een sterk verhoogde concentratie vegetariërs en natuurliefhebbers met een subtiele neiging naar optimistisch en constructief milieuactivisme. Zoveel gezelligheid, enthousiasme, optimisme en passie die ik bij deze mensen heb gezien, wens ik iedereen toe!

Daarnaast probeer ik te genieten van al het moois dat we hebben. Natuur in het park om de hoek, de gezondheidszorg en welvaart die het kapitalisme en de globalisering ons maar wel mooi opgeleverd hebben, de pracht van de regenwouden en koraalriffen, de technologische ontwikkelingen en het gevoel dat mensen steeds meer bereid zijn om zelf ook iets bij te dragen.

Wat ik met jou wil doen

Naast wetenschap en bewustwording wil ik graag een stap verder, iets bijdragen aan een betere wereld door actie te ondernemen. Ik wil duurzamer leven en daarvoor uitzoeken wat echt zinvolle manieren zijn. Daarbij wil ik jou laten zien wat ik ontdek, zodat ik tegelijkertijd mezelf en anderen op weg kan helpen om stappen te nemen naar een duurzamere wereld.

Er zijn vele grote en kleine aanpassingen die we kunnen doen zonder dat dat direct invloed heeft op ons leven en onze luxe-standaarden. Laten we elkaar inspireren door ervaringen te delen en ideeën uit te wisselen. Zo kun je zelf ontdekken wat jouw eerste of volgende stap wordt naar een duurzamere wereld. Alle beetjes helpen!

Contact

Volg Zaailingen via de knoppen hieronder en laat je e-mailadres achter als je geen enkel artikel wil missen. Heb je zelf nog ideeën, opmerkingen, duurzaamheidsdilemma’s of vragen, mail naar linda@zaailingen.com. Dat vind ik leuk!