Bereken je eigen milieuimpact!

Om duurzamer te leven is het van belang om eerst te weten op welke manieren je impact maakt op het milieu. Hier kun je een goede indruk van krijgen door je gegevens in te vullen in de impactcalculator. Hoe scoor jij ten opzichte van de gemiddelde Nederlander? En wat kun je het beste aanpassen voor een duurzamere levensstijl?

De impactcalculator

De onderstaande calculator heb ik ontwikkeld op basis van gegevens uit het boek De Verborgen Impact, het bijbehorende rapport van CE Delft en een rapport van Blonk Milieuadvies.

Deze calculator vergt wat meer moeite om in te vullen dan de meeste voetafdruktesten. Maar juist vanwege het meenemen van vele factoren én de verborgen impact denk ik dat deze calculator ook completer en accurater is. Deze calculator is hét ideale startpunt voor een duurzamer leven!

Invullen

Vul je eigen gegevens zo specifiek mogelijk in voor het beste resultaat. Pak in ieder geval de jaarnota’s erbij van je energie- en waterleverancier. Om in te schatten hoeveel spullen en kleding je koopt, kun je je bankafschriften gebruiken. Als je een account hebt op mijn.ov-chipkaart.nl kan dat helpen met het bepalen van het aantal reiskilometers met het openbaar vervoer.

Bij een aantal categorieën kun je zelf kiezen of je je verbruik per dag, week, maand of jaar invult. Je verbruik is makkelijker na te gaan voor een kort tijdsinterval, maar zal representatiever zijn bij een langer tijdsinterval. Met name de aankoop van dure spullen zal nogal wat schommelingen veroorzaken. Als je even wat tijd hebt, loont het dus om je uitgaven wat verder uit te pluizen. Dan krijg je meteen besef van hoeveel geld je waaraan besteedt.

Oké, let’s go!

Klik hier voor full screen-modus in nieuw tabblad

Aan de slag met je resultaten

Gelukt? Pakt de score een beetje uit zoals je verwacht had? Misschien blijken er wel categoriën te zijn waarmee je het milieu veel meer blijkt te belasten dan je doorhad of juist andersom. Het goede nieuws is dat je nu weet waar je de meeste winst kan behalen.

Als jij ook serieus werk wil maken van een duurzamere levensstijl, kan ik je aanraden om je scores op te schrijven. De getallen verschijnen als je met je muis over de grafiek beweegt. Schrijf vooral ook op welke stappen je van plan bent te nemen om je impact te verminderen. Als je dat hieronder in een reactie doet, kunnen we elkaar nog inzicht geven, helpen en motiveren ook!

Eerder berekende ik al mijn eigen impact voor de 12 maanden voorafgaand aan augustus 2016 en 2017. Per categorie heb ik mijn score vergeleken met de score van een gemiddelde Nederlander en besproken welke stappen ik van plan was te nemen. Misschien kun je daar ook wat mee.

Op zoek naar meer tips om te verduurzamen in een bepaalde categorie? Gebruik de zoekfunctie helemaal bovenaan deze pagina voor inspiratie uit mijn andere artikelen, bijvoorbeeld over anders omgaan met spullen of vegetarisch eten voor beginners. Lees vooral ook het boek De Verborgen Impact als je dat niet al gedaan hebt, want daar staan een hoop praktische tips in. Begin met de onderwerpen waarbij je met de minste moeite het grootste effect kan bereiken. Vergeet daarbij ook je bank en je energieleverancier niet.

Toelichting bij de berekeningen

Voor liefhebbers van cijfers of kritische lezers voeg ik hieronder nog een toelichting van de berekeningen toe. Die miste ik zelf nogal bij de voetafdruktesten namelijk.

Uit het boek De Verborgen Impact en het rapport van CE Delft is op te maken wat het jaarlijks verbruik van de gemiddelde Nederlander zou zijn. Hoe dit verbruik precies is omgerekend naar milieupunten kan ik niet traceren en dus gebruik ik de verhouding tussen het verbruik en de hoeveelheid milieupunten die hieraan toegeschreven worden. Door hiermee verder te rekenen doe ik de aanname dat het aantal milieupunten verdubbelt als ook het verbruik verdubbelt.

Spullen

Een gemiddelde Nederland koopt jaarlijks voor zo’n 2200 euro aan spullen. Het ingevoerde getal wordt omgerekend naar een jaarlijks bedrag. Dit wordt eerst gedeeld door 2200 euro en vervolgens vermenigvuldigd met 319.4 milieupunten.

Kleding

Een gemiddelde Nederlander koopt jaarlijks 18 kilo textiel oftewel zo’n 36 kledingstukken. Hierin zit de aanname dat een kledingstuk zo’n 500 gram weegt. De invoer in kilo’s wordt omgerekend naar een jaarlijks verbruik. De invoer in aantal kledingstukken wordt eerst gedeeld door twee om aantallen om te zetten in kilo’s en vervolgens omgerekend naar jaarlijks verbruik. In het geval van dubbele invoer worden de getallen bij elkaar opgeteld. Het totale verbruik wordt eerst gedeeld door 18 kilo en vervolgens vermenigvuldigd met 36.7 milieupunten.

Vlees

Een gemiddelde Nederlander zorgt jaarlijks voor de productie van 88 kilo vlees. De helft hiervan is slachtafval. De overige helft komt overeen met ongeveer 120 gram per dag. Het ingevoerde getal in gram wordt vermenigvuldigd met twee vanwege het aandeel slachtafval en dan omgerekend naar een jaarlijks verbruik in kilo. Dit verbruik wordt eerst gedeeld door 88 kilo en vervolgens vermenigvuldigd met 209 milieupunten.

Zuivel en eieren

Een gemiddelde Nederlander eet zo’n 92 kilo per jaar aan zuivel en eieren. Volgens Blonk Milieuadvies komt dit overeen met een dagelijkse consumptie van ongeveer 11 gram ei, 30 gram kaas en 275 gram overige zuivelproducten. De milieuimpact van kaas is ongeveer tien keer groter en voor ei ongeveer twee keer groter dan voor overige zuivel. Het ingevoerde aantal eieren wordt vermenigvuldigd met 65 gram, met factor twee en met 52 weken voor het jaarlijks verbruik. Het ingevoerde aantal gram kaas wordt vermenigvuldigd met tien en met 52 weken voor het jaarlijks verbruik. Het ingevoerde aantal gram overige zuivel wordt vermenigvuldigd met 52 weken voor het jaarlijks verbruik. Het totaal van de drie wordt opgeteld en omgezet in kilo-equivalenten. Voor een gemiddeld jaarlijks verbruik geldt ((11*2)+(30*10)+(275))*52 = 216.8 kilo-equivalenten. Het verbruik dat volgt uit de invoer wordt eerst gedeeld door 216.8 kilo-equivalenten en vervolgens vermenigvuldigd met 47.1 milieupunten.

Overig voedsel

Een gemiddelde Nederlander eet zo’n 920 kilo eten per jaar. Dit is zo’n 2521 gram per dag inclusief dranken. Het bepalen van de invoer is lastiger dan de berekening, want het aantal gram wordt alleen maar omgerekend naar kilo per jaar, gedeeld door 920 kilo en tenslotte vermenigvuldigd met 56.0 milieupunten.

Wonen en water

Een gemiddelde Nederlander woont op 55 m2, verbruikt 442 kWh aan stroom voor verlichting, 447 m3 aan gas voor verwarming en 43.8 m3 aan water. De categorie wonen is samengesteld uit het stroom- en gasverbruik en de bouw van het huis. Zo’n 27% van het energieverbruik gaat naar verlichting (het overige deel is al meeverrekend met spullen (tv, wasmachines, etc.) en voedsel (koelkast, vriezer, etc.)) en 73% van het gasverbruik gaat naar verwarming. De invoer van deze waarden wordt dan ook verrekend met bijbehorende factoren. Voor de overige milieuimpact van wonen – met name de bouw – wordt het woonoppervlak gedeeld door het aantal bewoners en vergeleken met het gemiddelde woonoppervlak. De totale score van de drie onderdelen worden als volgt berekend: (((stroomverbruik * 0.27) / aantal bewoners) / 442 kWh ) * 17.7 milieupunten + ((( gasverbruik * 0.73) / aantal bewoners) / 447 m3) * 36.2 milieupunten + ((woonoppervlakte / aantal bewoners) / 55 m2) * 35.9 milieupunten.
Het waterverbruik is het ingevoerde verbruik gedeeld door het aantal bewoners. Dit wordt gedeeld door het Nederlands gemiddelde van 43.8 m3 en vermenigvuldigd met 16.3 milieupunten.

Auto

Een gemiddelde Nederlander rijdt 8745 kilometer per jaar. De ingevoerde getallen worden omgerekend naar het aantal kilometers per persoon per jaar. Wanneer meerdere regels zijn ingevuld worden de getallen bij elkaar opgeteld. De totale afstand wordt gedeeld door 8745 kilometer en vervolgens vermenigvuldigd met 89.4 milieupunten.

Vliegen

Een gemiddelde Nederlander vliegt jaarlijks zo’n 4198 kilometer. De invoer wordt gedeeld door dit gemiddelde en vermenigvuldigd met 54.1 milieupunten.

Openbaar vervoer

Een gemiddelde Nederlander reist jaarlijks zo’n 1016 kilometer met het openbaar vervoer. De invoer wordt omgerekend naar de afstand afgelegd in een jaar en bij invoer van meerdere regels worden de afstanden bij elkaar opgeteld. Het totaal aantal kilometers wordt gedeeld door 1016 kilometer en vervolgens vermenigvuldigd met 4.7 milieupunten.

Dit denken jullie ervan

 1. Pingback: 3 x Groene blogs in het zonnetje | IKBENIRISNIET

 2. Dit is ZO geniaal – en stiekem had ik zo’n idee al in mijn concepten staan. Als ik dat verder uitgewerkt heb, ooit als ik tijd heb, ga ik je zeker vermelden, deze calculator geeft echt wel inzicht… Dank!

  1. Haha ja, ik heb bijna álles in mijn concepten staan waar jullie allemaal over bloggen. Maar laat je gerust inspireren, dat is alleen maar leuk 🙂
   Heb je hem ook al durven invullen?

 3. Eindelijk tijd gemaakt om het ook in te vullen. Pfoe. Het sluit mooi aan bij je artikel over vliegen. Ik kan hier in Australië nog zo duurzaam leven, maar als ik één keer per jaar terug naar NL vlieg, komer er 412 punten bij en ben ik plots weer bijna de gemiddelde Nederlander qua impact. Hoe zit het trouwens als je vrijwel alle spullen en kleding tweedehands koopt? Draagt dat bij aan je eigen milieuimpact? Of niet meer? Of deel je dan eigenlijk de milieuimpact met alle vorige eigenaren?

  1. Tof dat je hebt ingevuld, Karin! En dat je het durft te delen 😉
   Het klinkt alsof we een beetje hetzelfde (luxe)probleem hebben. Op veel vlakken vrij duurzaam leven en dat dan weer keihard opheffen door te vliegen. Alleen heb jij best een heel goede reden om elk jaar dat pokke-eind te vliegen, vind ik. Vliegvakanties zouden we moeten kunnen missen, maar kiezen tussen het milieu en je familie en vrienden kunnen zien is een heel ander verhaal.

   Die berekeningen gaan volgens mij in principe uit van nieuwe spullen, dus het lijkt me wel dat tweedehands spullen en kleding veel minder zwaar mee zou moeten wegen. Voor mijn gevoel ligt de impact vooral bij de eerste koper. Scheelt het veel als je ze helemaal niet meetelt?

   1. Precies dat, ik ga het zien van vrienden en familie niet opgeven, maar je gaat er wel bij stilstaan hoeveel het kost.

    Voor mijn gevoel ligt dat ook grotendeels bij de eerste koper. Het scheelt ongeveer 120 punten als ik het helemaal niet mee reken, sinds ik kleding vrijwel alleen tweedehands aanschaf en qua spullen alles waar mogelijk. Best wel een verschil vind ik! Hier in Brisbane kom je om in de tweedehands kledingmarktjes, wat ontzettend handig is, maar vraag me dan bij enkele verkopers ook wel weer af of het verkopen an hun miskopen ook niet te ‘makkelijk’ is. Maar zo kan je kritisch blijven klagen natuurlijk.

    1. Wow, dat scheelt superveel! Je kan je inderdaad afvragen of een stijgende vraag naar tweedehands kleding het voor anderen juist weer makkelijker maakt om een miskoop snel weer weg te doen. Ik merk ook dat als ik iets naar de textielcontainer breng dat nog helemaal niet versleten is, ik mezelf probeer wijs te maken dat iemand anders er vast heel blij mee gaat zijn, terwijl dat heel vaak niet zal gebeuren. Wel iets om over na te denken.

 4. Ik vind het vreemd dat bij auto geen onderscheid gemaakt wordt tussen de verschillende energiedragers. Ik snap dat het gebruik van een auto een algemene impact heeft (ruimte, slijtage en geluid) maar het maakt volgens mij een groot verschil welke energie je gebruikt (benzine, diesel, aardgas, hybride, waterstof fuelcell, accu-elektrisch).
  Ook bij het energiegebruik van een huishouden maakt het volgens mij uit welke energie je gebruikt.

  Ik rijd zelf veel kilometers maar wel accu-elektrisch en gebruik voor mijn elektriciteits behoefte zonnepanelen en windenergie (voor het tekort) van pure energie. Voor mijn gasverbruik heb ik een contract voor biogas bij Greenchoice (hier moest ik indertijd speciaal naar vragen).
  Ik vind dus dat, als ik de calculator rechttoe rechtaan invul, ik te hoog scoor. Maar goed iedereen in Nederland scoort veel te hoog 😉

  Hoewel beneden gemiddeld kan ik met name op het gebied van voeding (zuivel en kaas) nog een slag maken en qua wonen omdat ik een eenpersoonshuishouding heb in een gezinswoning.

  Maar met een aantal kanttekeningen een goede, gedetailleerde calculator.

  O ja, compensatie d.m.v. (her)bebossing projecten kan ook niet meegeteld worden, hoewel ik niet weet hoeveel zoden dit nu echt an de dijk zet, doe ik dit standaard voor mijn gasverbruik omdat ik ook niet weet hoe snel mijn co2 vanuit biogas nu precies weer vastgelegd wordt

  1. Hoi Herman, leuk dat je de calculator ingevuld hebt!

   Het klopt inderdaad dat het nogal uitmaakt wat voor auto je hebt, of je echt groene stroom gebruikt en of je compenseert (wat na het beperken van je uitstoot zeker zin heeft). Ik heb deze calculator gebaseerd op een boek en bijbehorend onderzoek en ben qua gegevens dus afhankelijk van wat zij wel en niet meegenomen hebben. Die gegevens zijn steeds op basis van de gemiddelde Nederlander dus het zal ook om een gemiddelde auto en gemiddelde energieleverancier gaan. De calculator is hierdoor op alle vlakken een vereenvoudigde weergave.

   Ook als je spullen en kleding vooral tweedehands koopt, zal je impact veel kleiner zijn dan wat er uit de calculator rolt. En het maakt natuurlijk ook nog uit of je lokaal/biologisch eet, zero waste leeft, cosmetica gebruikt, enzovoorts. Zelf vind ik ‘overig eten’ zo lastig in te schatten dat ik maar het landelijk gemiddelde invul, terwijl ik vrijwel geen (fris)dranken en dit nou juist voor een fors deel van die impact zorgt. Wat mij betreft interpreteer je je resultaat dus ook naar eigen inzicht. Je score voor auto en wonen zullen in werkelijkheid waarschijnlijk een stuk lager zijn, maar ik hoop dat je wel wat meer inzicht hebt gekregen in welke aspecten überhaupt van invloed zijn. Ik had bijvoorbeeld nooit gedacht dat ik als niet-materialistisch persoon nog zoveel impact maakte met spullen.

 5. Leuk en interessant, al is het maar om de verhoudingen te zien en je bewust te maken van je gedrag. Weinig vlees hier, zonnepanelen en o.a. een hybride auto maar wel redelijk woon-werk kilometers in mijn eentje en ook vaak gevlogen de afgelopen jaren….

  1. Leuk dat je het ingevuld hebt, Niels! Die verhoudingen gaat het inderdaad precies om, want het zijn natuurlijk maar benaderingen. Voor die hybride auto zou je misschien wel iets minder punten mogen rekenen. Met weinig vlees schiet je een heel eind op, maar veel vliegen helpt dan weer niet echt. Heel herkenbaar 😉
   Ben je van plan iets aan te gaan passen aan je verbruik nu je dit weet?

   1. Ik sta aardig in tweestrijd met mezelf. Een goed milieu begint bij jezelf en ik geef graag een goede, fijne en gezonde wereld door aan mijn kinderen. Aan de andere kant is mijn persoonlijke invloed nog minder dan een druppel op de gloeiende plaat. Willen we een schonere wereld dan zullen we de wereld moeten verbeteren met name in de 3e wereld. Ik schrok aardig van de beelden die de satelliet Envisat laat zien bijvoorbeeld. Dan proberen we toch echt te veel een mondiaal probleem lokaal op te lossen. En moet ik mezelf iets gaan ontzeggen terwijl de EU top gerust tussen Brussel en Straatsburg blijft pendelen? Om zomaar iets te noemen. Heel moeilijk.

    1. Dat vind ik ook lastig inderdaad. Doe ik mijn best om mijn impact flink te verminderen, wordt er nog een kolencentrale geopend, groeit de luchtvaartindustrie exponentieel en handelen overheden niet voldoende om klimaatdoelen te realiseren. Wat heeft het dan voor zin?
     Maar ik weiger om het somber in te zien of het zelfs bij voorbaat al op te geven. Overheden zijn vaak traag en log, ze komen pas in actie als het volk erom vraagt. Door de vraag van consumenten kunnen we nu steeds meer vleesvervangers, groene stroom en eerlijk geproduceerde kleding krijgen.
     Als we die gloeiende plaat ooit willen doven, zullen we toch met druppels moeten beginnen. Maar dan wel samen met heel veel andere druppels! Laten we dus overál zoveel mogelijk invloed proberen uit te oefenen. Niet alleen op mensen in je omgeving, maar ook op bedrijven en overheden. Uiteindelijk hoop ik dat mijn lullige druppeltje onderdeel wordt van een beweging die veel grotere effecten in beweging zal krijgen. Wellicht naïef, maar ik kan niet toekijken en niks doen.

 6. Hoewel ik gemiddeld op de helft van de impact van een gemiddelde Nederlander zit is in verhouding mijn wonen hoog. Ik vermoed dat dat voor elke alleenwonende geldt; of je de vierkante meters, de stroom van koelkast, verlichting en de verwarming van je huis deelt met iemand scheelt meteen 50%..
  Dan zou de beste actie zijn ‘ga samenwonen!’. Om duurzamer te leven gaan samenwonen is me net een brug te ver 😉

  1. Haha, dat klopt! De bouw en verwarming van een huis zorgen voor relatief veel impact en die zijn nou net niet/nauwelijks afhankelijk van de hoeveelheid inwoners. Samenwonen is inderdaad nogal een extreme actie om je impact te verminderen, maar het is wel iets waar je in de toekomst bij stil kan staan als je gaat verhuizen.
   Maar goed bezig! De helft van de impact is al een heel goed begin. Zijn er andere onderwerpen waarop je wel nog iets zou kunnen en willen verbeteren?

 7. Net de calculator ingevuld. Voor mij net als de gemiddelde Nederlander zit de te behalen winst vooral in de spullen. Wat me vooral opvalt in de calculator is dat meer dan de helft van de uitstoot te maken heeft met spullen en vlees. In de maatschappelijk discussie gaat het echter weinig over spullen, en bij vlees meer over dierenwelzijn dan CO2. Wel gaat het in de discussie veel over vliegen terwijl dit voor de gemiddelde Nederlander slechts een reductie kan opleveren van 940 naar 886 punten. Niet dat we het niet meer over vliegen moeten hebben, zeker ook gezien de grote groei van deze sector, maar misschien moet het belang van die spullen categorie in de discussie wat groter gemaakt worden.
  Wat de calculator voor mijzelf betreft, vlees eten deed ik al niet, vliegen zelden. Wel elke zomer twee keer op en neer naar de Alpen met de auto, een keer met twee kids en een keer zelf veel racefietsen. Dat is ook veel CO2, net als vliegen. Misschien weer met OV gaan zoals vroeger? Hm, dat weet ik nog niet, comfort is ook wat, maar wie weet. Maar ik ga wel na welke spullen ik nou precies koop en welke daarvan niet of anders zouden kunnen.

  1. Je hebt helemaal gelijk, Stefan. Er is ook echt veel te weinig aandacht voor spullen. Dat is precies waarom Babette het boek schreef waar ik de calculator op gebaseerd heb en ook waarom ik veel probeer te schrijven over tweedehands, ruilen, delen etc.

   Vliegen is wel een iets ander verhaal, want gemiddeld valt het inderdaad best mee, maar er is een kleine groep mensen (min of meer mijn bubbel) die het wel normaal vindt om twee keer per jaar naar een ander continent te gaan en voor die mensen knalt die impact zo door naar plek 1. Voor mij zorgde het jaren lang voor maar liefst de helft van mijn punten, dus dan is het wel erg de moeite waard om het er over te hebben. Vooral omdat het iets is wat veel minder noodzakelijk is dan dingen als eten en wonen.

   Daarom is het ook zo zinvol om die calculator voor jezelf in te vullen. Voor jou is vliegen niet zo issue, dus dan hoef je je daar ook niet zo mee bezig te houden. Heb je al ideeën over hoe je je impact met spullen aan kan pakken?

 8. Pingback: Toekomstbestendig duurzaamheidsbeleid Hogeschool Utrecht – HU Ontwikkelt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *