Vegetarisch koken voor beginners

Of je nou besloten hebt je van de ene tot op de andere dag te bekeren tot vegetariër of veganist of alleen af en toe eens het vlees links wil laten liggen, als je jarenlang vrijwel dagelijks vlees gegeten hebt, kan je best wat hulp gebruiken met het veranderen van je eetgewoontes. Gelukkig zijn er websites en blogs in overvloed om je te motiveren en inspireren.Een stok achter de deur nodig om je voornemen eindelijk eens om te zetten in actie? Liever met kleine stappen beginnen? Of helpt het als je het niet alleen hoeft te doen? Begin eerst eens met Meatless Monday. Eén keer in de week op een vaste dag het vlees laten staan. Dat moet zelfs de grootste vleesliefhebber nog wel lukken. Tegen de tijd dat je wat maaltijden ontdekt hebt die je wel bevallen, kun je je aanmelden voor bijvoorbeeld de Even Geen Vlees-week, Mei Vleesvrij, Dagen Zonder Vlees of de Veggie Challenge. Bij sommige initiatieven kun je starten wanneer je wil en een doel stellen dat je realistisch lijkt. Van één dag in de maand geen vlees eten tot volledig vegetarisch of zelfs veganistisch. De andere initiatieven vinden plaats gedurende een specifieke tijd in het jaar, zodat je ervaringen kan delen met mensen die tegelijkertijd meedoen. Als je gewoon thuis in je eentje ineens wil en kan stoppen met vlees eten dan is dat natuurlijk fantastisch, maar voor mij voelde het logischer om mijn gewoontes geleidelijk te veranderen.

Tijd om de keuken in te duiken. Ik ben nooit een keukenprinses geweest. Als ik thuiskom wil ik vooral lekker makkelijk en snel iets warms op tafel zetten. Ook toen ik nog vlees at, baseerde ik een maaltijd meestal op groenten, bedacht dan of ik er pasta, aardappel, brood of rijst bij zou doen en dan ging het meestal in één pan, vaak met kip, spekjes of gehakt. Gewoon zonder recept wat dingen bij elkaar gooien en dan werd het altijd wel iets dat me smaakte. Soms probeerde ik wat nieuws, maar er waren een aantal ‘klassiekers’ die regelmatig de revue passeerden. Pasta met spinazie en spekjes, groentencurry met kip en naan, tortilla met bonen en gehakt of noodles met paksoy, paddenstoelen en kip, bijvoorbeeld. Maar toen ik het vlees steeds vaker weg liet of voor de zoveelste keer verving door cashewnoten, zocht ik naar wat meer variatie in mijn menu.Hoewel ik eerst altijd een beetje moest gniffelen over de ernst waarmee recepten punctueel opgevolgd werden, zet mijn beterkokende wederhelft wel vaker iets nieuws op tafel. Niet alles is een even groot succes, maar de nieuw ontdekte favorieten wegen daar ruimschoots tegenop. Dus nu kook ik ter afwisseling van de klassiekers die het wel goed doen zonder vlees ook wel eens een receptje en omarm ik een aantal daarvan als nieuwe klassiekers. Wel op voorwaarde dat recepten voor 4 personen niet meer gehalveerd worden, want anders blijf ik steeds maar soep maken om die verschrompelende halve groentes te redden. Leve de diepvriesbakjes en hoera voor minder vaak koken en meeneemlunches!

De meeste recepten vinden we hier in huis via de website en app van Albert Heijn. Behalve zoeken op ingrediënten of thema’s, kun je ook alleen de vegetarische of veganistisch gerechten eruit filteren. Als je dan ook nog eens sorteert op waardering, zie je bovenaan meteen de gerechten waarbij je de meeste kans maakt op een succesvol eindresultaat. Als je de app gebruikt, kun je de ingrediënten overigens meteen in je boodschappenlijstje laten plaatsen. Zo vergeet je geen één van die gekke goedjes die je nu ineens leert ontdekken. Ook op de websites van onder andere Culy, Smulweb, 24Kitchen en Elle Eten kun je specifiek naar vegetarische recepten zoeken en de receptenpagina van de Vegetariërsbond heeft natuurlijk niet anders!


Receptenindex van de Groene Meisjes

Voor een dagelijkse dosis kook-inspiratie kun je ook terecht bij een handje vol kokende, bloggende en instagrammende meisjes. Je zal zien dat het imago van de vegetariër lang niet zo stoffig meer is. De Hippe Vegetariër, Lisa goes Vegan en de Groene Meisjes delen dagelijks hun recepten via social media en op hun websites. Die laatste – het is inmiddels nog maar één meisje – deelt overigens elke zondagochtend een compleet veganistisch weekmenu voor als je zelf niet kan kiezen tussen al het lekkers uit de archieven. Van dit soort websites wil je meteen gaan kokkerellen.

Hoewel ik me verder graag laat inspireren door wat er in de supermarkt in de aanbieding – en dus ook vaak in het seizoen – is, laat de voordeelpagina van Viva las Vega’s bovendien zien of je deze week wellicht even via die andere supermarkt wil fietsen voor de beste plantaardige aanbiedingen.