Media en meer

Op televisie

Bij Nieuwsuur over Duurzaam vliegen, een illusie?

Reportagemaker Marcel Ouddeken sprak een aantal deskundigen over de illusie van duurzaam vliegen. Voor een persoonlijker verhaal klopte hij bij mij aan. Met een cameraman bezocht hij mijn werkplek, tuurde door een microscoop en hielp hij mij mijn punt te maken; namelijk dat vliegen eigenlijk nooit duurzaam kan zijn.

De uitzending was op zondag 11 februari 2018 op NPO2. Het item begint vanaf 9:43 en ik ben te zien vanaf 16:23.

nieuwsuur

Een verslag van het filmen en een stukje psychologische verwerking van mijn eerste televisieoptreden, lees je in dit blogje.

Bij EenVandaag over vliegen en milieu

Met verslaggever Tom van ‘t Einde en cameravrouw stond ik tijdens de ochtendspits op een zonnig Utrecht Centraal. Ook nu was ik weer het ‘menselijke gezicht’ in de discussie over vliegen. Het filmen was leuk en ging vlotjes. Het resultaat is een stuk feller vanwege forse tegenstellingen tussen de verschillende sprekers. Daarom ook juist het kijken waard, maar laat je niet foppen door flutargumenten.

De uitzending was op zaterdag 5 mei 2018 op NPO2. Het item begint direct en ik ben te zien in het stukje vanaf 12:37.In krant en tijdschrift

In OneWorld-artikel Niet meer vliegen? Deze mensen bewijzen dat het kan

Journalist Leonie Hosselet schreef een serie voor OneWorld waarin ze onderzocht of ze haar reis naar Japan kon compenseren met ander groen gedrag – hé, herkenbaar! Naast het bespreken van onderwerpen als kaas, douchen, treinreizen en kleding, ontdekte Leonie ook dat ze niet alleen staat in haar dilemma. De ervaringen die ik als vers afgekickte vliegreiziger met haar over dit onderwerp deelde, publiceerde ze in dit artikel van 4 april 2018.

De rest van de zevendelige serie is ook het lezen waard. Zie hier de artikelen over de aanleiding, voeding, CO2-besparing in huis, spullen en kleding, vervoer en de onvermijdelijk harde maar wel zo overzichtelijke conclusie.

Afbeelding van Theo Danes voor OneWorld

In NRC-artikel Iedereen heeft het ineens over reizen per trein

Journalist Milo van Bokkum publiceerde op 6 juni 2018 dit artikel over het voortgaande debat over de invloed van vliegreizen op het milieu en de noodzaak voor betere treinverbindingen. Mijn bijdrage zal later hopelijk tekenend blijken voor het begin van een maatschappelijke omslag.

nrc

In krantenartikel Weglopen heeft geen zin

Robbert Minkhorst interviewde me over de problemen met palmolie. Het artikel verscheen op 24 juli 2018 in diverse lokale kranten.

In het artikel Linda is reisverslaafd en besloot een jaar niet te vliegen

Over mijn besluit om minstens Dus wat gaan wij doen. In dit toffe project van Brandpunt+ worden geen vraagtekens gezet bij de ernst van het klimaatprobleem, maar wordt gezocht naar wat we kunnen doen. Er verscheen een reeks mini-documentaires met bijbehorende artikelen, podcasts, een strip en een heus festival.

In Elsevier-artikel Nooit meer vliegen. Maar wat dan wel?

Lizanne Schippers interviewde mij ná mijn eerste vliegvrije jaar over hoe het nu verder gaat met niet/minder vliegen en de alternatieven.

Voor andere websites

Voor palmolie.info schreef ik een serie korte blogjes over palmolievrije producten voor tijdens hun palmolievrij challenge. Je kan alle blogs terugvinden van de challenge op hun website en mijn eigen bijdragen staan ook op deze website.

Bij andere bloggers en vloggers

Wat een eer! De grote, grote Iris van ikbenirisniet.nl tipte mijn blog aan haar miljarden lezers toen ik nog nauwelijks drie lezers had. Ook Desirée van Aandachtige blog zette Zaailingen in een rijtje prachtige blogs.

Voor de Dag van de Duurzaamheid 2018 interviewde Mirjam mij over mijn groene gedrag voor haar website Een goed verhaal.

The Social Reporter Saskia maakte een toffe vlogserie waarin ze een aantal groene bloggers en vloggers hun milieuimpact laat berekenen. Uiteraard was ik een gewillig slachtoffer.

In podcasts

In aflevering 18 van de reispodcast Reisgenoten vertelde ik radiomaker Niels de Jager en reisjournalist Daisy Scholte over Flight Free 2020.

Voor Lobke’s podcast ondervroeg Lobke Faasen mij over mijn duurzame ontdekkingstocht en hebben we het met name over duurzaam reizen.

Lezingen en workshops

Workshop Bereken je eigen milieuimpact voor Green Office HU

Hogeschool Utrecht, 10 oktober 2017
Workshop Bereken je eigen milieuimpact met een interactieve calculator, bespreking van resultaten en uitwisseling van tips.

Workshop Bereken je eigen milieuimpact voor de Jonge Klimaatbeweging

Jonge Klimaattop, Arminius, Rotterdam, 21 oktober 2017
Workshop Bereken je eigen milieuimpact met een interactieve calculator, bespreking van resultaten en uitwisseling van tips.

Lezing Groene voornemens voor Green Office HU

Hogeschool Utrecht, 9 januari 2018
Lezing met tips over hoe je duurzame voornemens kunt maken die echt een verschil kunnen maken. En hoe je die voornemens succesvol kunt uitvoeren en volhouden. Later uitgewerkt tot dit blog.