Mijn verborgen impact op video bij The Social Reporter + win het boek!

Elk jaar reken ik mijn milieuimpact uit om te kijken wat ik kan verbeteren, maar dit keer deed ik dat nog eens dunnetjes over voor de camera van The Social Reporter.

The Social Reporter

Saskia Mulder is The Social Reporter. Saskia heeft haar baan opgezegd om zich volledig in te zetten voor een duurzamere wereld. Als groene vlogger en storyteller brengt ze mensen en initiatieven die de wereld duurzamer maken onder de aandacht. Onlangs heeft ze een cursus afgerond en is nu gecertificeerd trainer en spreker voor De Verborgen Impact.

Saskia is vrolijk, optimistisch, openhartig, oprecht, enthousiast en heel geïnteresseerd in alles wat met duurzaamheid te maken heeft. We volgen elkaar al een tijdje via social media met wederzijdse bewondering. Naast haar YouTube-kanaal is met name haar Instagram-account erg het volgen waard, want hier voorziet ze ons bijna dagelijks van inspirerende en vermakelijke verhalen.


De Verborgen Impact van…

De Verborgen Impact? Is dat niet dat boek waar ik het altijd over heb? Jazeker! Dit is waar Saskia en ik elkaar helemaal in kunnen vinden. Onze gemeenschappelijke duurzaamheidsbijbel. Omdat het boek ons zoveel inzicht geeft in duurzaam gedrag, dragen we graag de boodschappen uit het boek uit én sporen we zoveel mogelijk mensen aan om hun eigen impact uit te rekenen.

Saskia werkt momenteel aan een serie waarin ze tien groene bloggers interviewt over hun duurzame gedrag. Hierbij wordt intussen de impact uitgerekend via mijnverborgenimpact.nl. Dit is een tool gebaseerd op gegevens uit het boek en geeft snel inzicht met welk gedrag je in meer of mindere mate impact maakt en hoeveel aardbollen er nodig zouden zijn als iedereen zo leeft als jij.

Herkenbaar? Jazeker. Eerder maakte ik al een uitgebreide impactcalculator op basis van diezelfde gegevens. Hiermee rekende ik in de zomer van 2016, 2017 en 2018 uit wat mijn impact precies is en hoe ik deze kan blijven verbeteren. Dus toen Saskia vroeg of ik één van de tien bloggers wilde zijn, hoefde ik daar niet lang over na te denken!

De Verborgen Impact van… mij

Als je de laatste berekening van mijn milieuimpact hebt gelezen, zal het resultaat je niet verrassen, maar ik vond het erg leuk om met Saskia stil te staan bij mijn duurzame gedrag en wat er wel en niet makkelijk en leuk aan is. Kijk je mee?Kleine kanttekening: volgens mijnverborgenimpact.nl gebruik ik 1.5 aardes (0.6 als ik niet zou vliegen) en volgens mijn eigen calculator gebruik ik 2.4 aardes (1.2 als ik niet zou vliegen). Dit forse verschil komt voor een klein deel doordat ik in het filmpje mijn tweedehands aankopen niet meer meegerekend heb en durfde ik eindelijk mijn voedselconsumptie (of dranken eigenlijk) wat lager in te schatten. Als ik deze cijfers in mijn eigen calculator invul, kom ik uit op 2.2 aardes mét vliegen en precies 1 hele aardbol zonder vliegen. Het overige verschil komt denk ik doordat de tool op mijnverborgenimpact.nl sterk vereenvoudigd is, zodat het niet zoveel werk is om in te vullen. Om te voorkomen dat ik mezelf overschat, blijf ik mijn strengere calculator aanhouden. En dan nog vind ik de resultaten eigenlijk best hoopvol!

Video’s van de andere bloggers én eentje over de impact van Saskia zelf vind je op haar YouTube-pagina.

Win het boek De Verborgen Impact

Ben je onderhand wel eens nieuwsgierig geworden naar het boek? Je kan het winnen! Reken je eigen impact uit op mijnverborgenimpact.nl en laat onder een van de YouTube-video’s weten hoeveel aardes jij nodig hebt.Heb jij jouw impact al eens uitgerekend?