Mijn milieuimpact: één jaar later (2017)

Vorig jaar berekende ik hoeveel impact ik op het milieu maakte op het gebied van koopgedrag, voeding, vervoer en meer. Omdat de totale impact veel te groot was, maakte ik voor elke categorie goede voornemens. Is mijn leven er na een jaar wel duurzamer op geworden?

Milieuimpact berekenen

Vorig jaar rond deze tijd was ik nog niet zo lang bezig om mijn leven bewust wat duurzamer te maken. Ik wist dat minder vlees eten, korter douchen en weinig energie verbruiken zou helpen, maar ik wilde graag weten welke aanpassingen nou echt het meeste verschil maken. Ik doe natuurlijk liever met weinig moeite iets met een groot effect dan dat ik al mijn tijd steek in iets wat veel minder zin heeft.

Gelukkig ontdekte ik toen ook het boek De Verborgen Impact van Babette Porcelijn. Hierin presenteert zij de top 10 categorieën waarmee de gemiddelde Nederlander de grootste impact op het milieu maakt. Op nummer 1: spullen. Op de voet gevolgd door vlees eten.

Maar hé, ik ben natuurlijk geen gemiddelde Nederlander. Aan de hand van het boek en bijbehorende onderzoek rekende ik mijn eigen top 10 uit. Ik vergeleek mijn verbruik met dat van die gemiddelde Nederlander en rekende dat om naar ‘milieupunten’. Dikke vette nummer 1: vliegen. Ook bij veel andere categorieën week mijn impact nogal wat af van de gemiddelde Nederlander.

Hoe dan ook, het totaal van al die categorieën bleek veel te hoog. Niet vier keer te hoog, zoals voor een gemiddelde Nederlander, maar alsnog ruim drie keer te hoog. Als iedereen zo zou leven als ik, zouden er drie planeten nodig zijn. Verre van duurzaam dus. Daarom schreef ik bij elke categorie op wat ik dacht te kunnen verbeteren om dichter bij een eco-neutraal leven te komen.

Inmiddels is er weer een jaar voorbij en ben ik opnieuw aan het rekenen gegaan. Het uur van de waarheid. Is mijn leven er nou eigenlijk wel duurzamer op geworden?

Update 2017

De berekeningen van vorig jaar deed ik van augustus 2015 tot en met juli 2016, dus nu ben ik gaan rekenen van augustus 2016 tot en met juli 2017. Laat ik meteen met de resultaten in huis vallen.

Spullen

milieuimpact 2017

Een gemiddelde Nederlander koopt jaarlijks voor 2200 euro aan spullen. Vorig jaar besteedde ik 970 euro en dit jaar 347.25 euro. En o ja, dat is inclusief allerlei dingetjes die ik tegenwoordig bij de kringloop haal – en dus eigenlijk helemaal geen nieuwe grondstoffen gekost hebben – zoals bloempotten, een notenkraker en een theedoos. Qua kringloopwinkelen voel ik me nog best een beginner, dus dit is vast een doorzettende trend.

Bam! Score! Hier ben ik eigenlijk best wel blij verrast over. Het helpt trouwens enorm als je niet verhuist en klust, heb ik gemerkt. Dingen repareren of lenen en met een antieke telefoon rondlopen ook.

Vlees

milieuimpact 2017

Nog zo’n doorzettende trend, dat beloof ik je. Vorig jaar was ik al bezig met minder vlees eten en dat werd alsmaar minder. Hoewel ik toen niet het idee had dat ik helemaal zou stoppen met vlees eten, heb ik dat een paar maanden later toch gedaan. Volgend jaar staat de teller op nul.

Wonen

milieuimpact 2017

Samenwonen blijkt heel duurzaam te zijn, want mijn woonoppervlak is vanzelf kleiner geworden. Of laten we zeggen dat het tenminste efficiënter gebruikt wordt. Het gas- en stroomverbruik zijn beiden wat minder geworden. Dat verbaast me eigenlijk vanwege alle extra apparatuur die eveneens ingetrokken is. Van de andere kant kunnen we nu wel het gebruik van de koelkast en verwarming door twee delen en blijkbaar weegt dat dus ongeveer tegen elkaar op.

Auto

milieuimpact 2017

Die 8745 kilometer die een gemiddelde Nederlander rijdt, haal ik nooit. Op die schaal maakt mijn autogebruik nauwelijks impact, maar ten opzichte van vorige jaar is het wel bijna verdubbeld. Dit komt voornamelijk door een dikke vette road trip waarvan ik de impact uiteindelijk nog best wel mee vind vallen.

Plantaardig eten, vis en drinken

milieuimpact 2017

Van deze categorie weet ik alleen dat hij gebaseerd is op 923 kilo eten per jaar waarvan 70% dranken. Hoewel ik geen vis meer eet, nauwelijks frisdranken of sappen en niet zo veel alcohol drink, weet ik niet zo goed of – en met hoeveel – ik mijn verbruik wel naar beneden kan bijstellen. Misschien eet ik nu wel relatief veel groenten en fruit en die komen niet per se allemaal van om de hoek. Ik ga er dit jaar dus maar weer vanuit dat mijn verbruik gelijk is aan dat van een gemiddelde Nederlander.

Vliegen

milieuimpact 2017

Yup, pijnlijk is dit. Ik kan in elke categorie nog wel zoveel verbeteren, maar als ik zoveel vlieg voelt alle moeite wel een beetje voor niets. Een mede-reisliefhebber zei eens dat die andere verbeteringen alsnog nut hebben en dat is natuurlijk ook zo, maar kijk nou hoe belachelijk ver dit uit verhouding is. Ik kan echt beter tien van die dikke vette road trips maken dan één zo’n veel te verre vliegreis.

Helemaal niet meer vliegen is het enige juiste antwoord qua klimaat en milieuimpact, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Daar kom ik de komende maanden nog uitgebreid op terug, want het wordt hoog tijd om hier serieus wat mee te gaan doen. Hoewel het geen vluchten ongedaan maakt, heb ik inmiddels wel al mijn vluchten ooit gecompenseerd door certificaten uit de emissierechtenhandel te kopen.

Kleding

milieuimpact 2017

Vorig jaar kocht ik al slechts 6 kilo kleding ten opzichte van de 18 kilo die een gemiddelde Nederlander jaarlijks koopt. Dit jaar was het nog geen 3 kilo. Dat ik zo weinig kleding kocht, was deels omdat ik niet veel nieuws nodig had (en niet van winkelen hou) en deels omdat ik steeds meer ontdekte wat er allemaal niet deugt aan de fast fashion-industrie.

De wereld van duurzamere en eerlijkere mode kende ik nog helemaal niet en omdat het ontdekken daarvan wat tijd nodig had, kocht ik in eerste instantie vooral vrijwel niets meer. Inmiddels heb ik wel mijn eerste eerlijke kleding en een aantal tweedehands items op de kop getikt. Alleen mijn wandelsokken en nieuwe bergschoenen waren niet eerlijk of duurzaam, maar dan moeten ze maar gewoon héél lang meegaan.

Zuivel en eieren

milieuimpact 2017

Mijn haat-liefde-categorie. Hoewel ik vorig jaar nog schreef dat ik sojayoghurt niet zo’n succes vond, ben ik nu helemaal om. Mijn dagelijkse ontbijt is nu dus vrij van zuivel. Inmiddels eten we ook een stuk minder eieren.

Alleen kaas, tjsa. Op brood eet ik nu wel regelmatig hummus en guacamole, maar ik heb toch niet echt het idee dat de stukken kaas langer meegaan. Ik hou zo van kaas! Het gaat vaak alsnog op brood en over het eten en ik snack het tussendoor. Het jammere is dat voor een kilo kaas 10 liter melk nodig is, dus die kaas heeft veel meer impact dan yoghurt en eieren. Tot nu toe heb ik nog geen veganistische ‘kaas’ gevonden die niet heel smerig is, maar ik kan zeker nog meer opties proberen of zelf wat maken.

Water

milieuimpact 2017

Ons waterverbruik is dit jaar wat afgenomen. Die afname is waarschijnlijk vooral warm water geweest, want het gasverbruik nam ongeveer even sterk af. Dit komt deels doordat ik echt wat bewuster minder ben gaan douchen. Daarnaast zal het ook zeker geholpen hebben dat we minder hoefden te stoken tijdens de warme winter. Die warmetruiendag en het weinige douchen houd ik er in ieder geval het komende jaar nog in.

OV

milieuimpact 2017

Met het OV maakte ik sowieso al meer impact dan de gemiddelde Nederlander, maar dit is dit jaar nog ruim anderhalf keer zoveel geworden. Ondanks dat ik in Nederland zelf juist een stuk minder kilometers aflegde met het OV, is dat makkelijk te verklaren met de treinvakantie van vorige maand. Aangezien dit een alternatief was voor nóg een vliegvakantie, lig ik daar niet bepaald wakker van.

Totalen

milieuimpact 2017

De gemiddelde Nederlander heeft een totale milieuimpact van 940 punten, terwijl er per persoon slechts 235 punten beschikbaar zijn. Vorig jaar scoorde ik 742 punten, 3.2 keer meer dan mij toekomt. Dit jaar scoorde ik 638 punten, 2.7 keer meer dan mij toekomt.

Conclusies

milieuimpact 2017

Ten opzichte van vorig jaar heb ik mijn impact met 14% verlaagd. Op zich is dit een aardig aandeel, maar uiteindelijk moet dat – en het liefst gisteren al – minstens 63% worden en daar ben ik dus nog lang niet.

Vliegen wordt voor mij de komende tijd een belangrijk thema, want hier kan ik overduidelijk de meeste verandering teweeg brengen. Als ik de afgelopen jaren helemaal niet gevlogen had, zat ik vorig jaar al op 404 punten en dit jaar op 279 punten. Dan gaat het meteen een heel stuk harder en dan komt een eco-neutraal leven ineens realistisch dichtbij.

Van de ene kant geeft dit vertrouwen en motivatie dat een duurzaam leven eigenlijk best haalbaar kan zijn. Vooral in de categorie spullen en vlees blijkt het behoorlijk makkelijk om minder impact te maken. Van de andere kant heb ik die vluchten dus wél gemaakt en is het extra confronterend om te zien hoe mijn luxe reisgedrag mijn duurzame doelen enorm in de weg zit. Zoals gezegd, hier ga ik de komend tijd nog zeker op terugkomen.

Intussen ga ik in ieder geval ook door met het bijschaven aan de andere categorieën en ga ik doen wat ik kan. Klaar is het sowieso niet!

Heb jij je eigen milieuimpact al eens uitgerekend? Je kan simpele maar niet zo nauwkeurige voetafdruktesten doen, maar als je even wat tijd kunt vrijmaken, zou ik je zeker aanraden om de interactieve impactcalculator in te vullen. Het geeft enorm veel inzicht in je gedrag en wat je het beste aan kan pakken om duurzamer te leven. Wat zijn jouw grootste uitdagingen?

Dit denken jullie ervan

 1. Super interessant om te lezen!!! En wat ben je toch ontzettend goed bezig. En qua scores voor OV en voeding / zuivel… niet zo gek dat ze iets over het gemiddelde zitten, als je scores voor autorijden en vleesconsumptie extreem laag zijn. Je moet toch eten en jezelf verplaatsen (en écht alles op de fiets doen is fantastisch, maar misschien wel een beetje onrealistisch ;)). Dat van dat vliegen blijft inderdaad een lastige, ik herken het zo erg. Mijn vriend en ik zijn nu weer aan het kijken naar een vakantie in Azië en dat wordt sowieso een vliegreis… maar ik kan het niet over mijn hart verkrijgen om daarop in te leveren.

  Ik moet je berekening ook écht nog een keer gaan doen, maar deze lazy-ass sukkel denkt elke keer “pfoe, toch wel veel moeite” en dan zet ik niet door… whoops 🙂

  1. Haha ja, ik vind fietsen na 10 kilometer meestal ook niet leuk meer 😛 En kaas begrijp jij ook 😉

   Ik zou serieus wel eens met de trein naar Azië willen, maar dan heb je wel heel veel tijd nodig. Op reizen inleveren lukt me nu ook nog niet echt, maar ik wil ook niet doen alsof het duurzaam is. Geen smoesjes, op dat vlak ben ik gewoon níet goed bezig. Jammer dat zo’n lange vlucht ook echt niet te compenseren is met vega eten of zo. Dat was leuk geweest :’)

   Lijkt me heel leuk als je de berekening eens wil maken! Het is best veel werk om in te vullen, I know I know, maar het geef ook zoveel inzicht. Als je je resultaten dan ook nog wil delen, zou ik dat helemaal tof vinden! Ik ben erg benieuwd op welke manieren andere mensen afwijken van dat fictieve gemiddelde 🙂

 2. Leuk en uitgebreid. Tof dat je het allemaal bijhoudt! Tip voor kaas vervanger is gerstenvlokken. Hé hebt nu ook een vegan kaas bij de appie. Hoor veel mensen over die! Trouwens wat ik een beetje miste is dat zuivel en ei ook in veel andere producten zit, als taart, cake, pasta, ijs, snoep, etc.

  De verborgen dierlijke producten die dus ook impact maken op de planeet. Dat gezegd te hebben lekker bezig hoor!

  1. Thanks!

   Dierlijke producten zitten inderdaad in zóveel producten verstopt, maar ik neem aan dat dat niet in de berekeningen meegenomen is omdat het effect veel kleiner is dan dat van de grote hoeveelheden melk, yoghurt, kaas, eieren etc. die de meeste mensen eten. Er zijn nog duizend dingen meer die niet in de test zitten (diensten, je werk, je hobby’s), maar dat is onmogelijk allemaal mee te nemen. Het gaat hier om het idee. Zo kwam ik er vorig jaar achter dat ik behoorlijk veel impact maakte met spullen, terwijl ik niet eens zoveel kocht. Daar ga ik dus liever mee aan de slag dan het vermijden van drie korrels melkpoeder in mijn brood.

 3. Wauw, interessant en indrukwekkend om te lezen! En echt met de billen bloot! Dat vlieggedrag is inderdaad een beetje extreem, maar door op andere dingen wel heel sterk te letten, blijft jouw afdruk toch stukken lager dan die van de gemiddelde Nederlander. Petje af! Ben benieuwd naar je blogjes over hoe je dit wilt gaan aanpakken!

  1. Haha, met de billen bloot, zo voelt het ook wel een beetje. Maar ik vind het altijd tof als bloggers niet alleen de succesverhalen delen, maar ook hun worstelingen. Lijkt me duidelijk waar ik mee worstel 😉

 4. Wat interessant om dit bij te houden! Ik ben wel benieuwd naar mijn eigen impact en ik ga je interactieve impactcalculator zeker een keer invullen. Ik koop bijna alleen maar bij de Kringloop, jammer, dat dat in de berekening geen verschil maakt. Maar er is vast nog genoeg te verbeteren bij mij, zoals auto rijden.

  1. Wat leuk! Laat je je resultaten weten? Ik ben heel benieuwd 🙂
   Ik heb mijn aankopen van de kringloopwinkel nu nog wel meegeteld, omdat het om een relatief klein bedrag ging, maar er is wat voor te zeggen om deze aankopen niet mee te tellen, omdat door jouw aankoop geen nieuwe grondstoffen gebruikt zijn. Tweedehands kopen verdient inderdaad een flink betere beoordeling dan nieuwe spullen.

   1. Wauw het is me gelukt om het in te vullen! Ik kom voor afgelopen schooljaar op 677 punten. Veel oude en nieuwe inzichten: ik rijd extreem veel auto (2x gem. NL) en koop veel spullen (gem. NL).

    1. Bedankt voor het delen, Mijntje! Ondanks die auto en spullen zit je nog behoorlijk onder het gemiddelde. Ben je van plan om iets aan te pakken? Met de fiets naar kringloopwinkel de volgende keer dat je iets nodig hebt? 😉

  1. Dank je! Ik vind het zo waardevol om te weten waarmee je daadwerkelijk impact kunt maken. Zo had ik nooit gedacht dat ik als niet-zo’n-spullen-verzamelaar daar ook nog flink kon (en kan) verbeteren. Het is de voornaamste reden waarom ik inmiddels geen vlees meer eet. En ja, vliegen is echt heel veel erger dan ik dacht. Zie ook dit artikel. Ben jij ook een grootverbruiker van vliegreisjes?

 5. 210 punten! Ongeveer. Lekker bezig ik. Wist alleen niet of ik de eieren van onze eigen kippen mee moest tellen bij eieren, dacht van niet omdat ze scharrelen en dus nauwelijks gekocht eten opeten en ook niet in een klimaatgecontroleerde stal wonen enzo…
  We zullen het overigens maar niet hebben over de milieu-impact van de productie van onze zonnepanelen en de uitstoot van de houtvergasser…

  Maar wat een gedetailleerde calculator! Mooi gemaakt!

  1. Wow Filiz, wat goed! Ik wist wel dat jij supergoed bezig was, maar je bent nu officieel de eerste ecopositieve held die ik ken. Als prijs stuur ik je zero-impact luchtkusjes 😉 Als iedereen een voorbeeld aan je zou nemen (zou op sociaal vlak ook leuk zijn, hihi), komt het helemaal goed met die aardkloot van ons!

Comments are closed.