Mijn eerste tweedehands kleding uit de kringloopwinkel

Het was een heuse uitdaging voor mij, maar met behulp van een paar handige tips durfde ik het uiteindelijk aan om eens tweedehands kleding te gaan zoeken in kringloopwinkels. Maak kennis met mijn eerste aankoop!

Tweedehands kleding en ik

Als kind droeg je niet anders. Als je elke week uit je kleding groeit en nog niet weet dat je een mening kunt hebben over kleding, draag je gewoon de afdankertjes van je oudere broers, zussen, neefjes, nichtjes of kinderen uit de buurt. En als je dan een gat in je broek viel, naaide je moeder daar gewoon een lapje stof overheen en kon je weer de zandbak in. Zo ook ik.

Mijn moeder is nog wel eens naar een tweedehands winkel geweest, maar toen een moeder uit de buurt zag dat ik de kleding van haar dochters droeg, kwam alles rechtstreeks bij ons terecht.

Als iets ouder kindje ontpopte mijn kieskeurigheid zich in vol ornaat. Behalve de afdankertjes vond ik de uitverkoop ook maar niks. Graven tussen de laatste maten, terwijl de mooiste dingen er allang tussenuit waren gevist. Pas toen ik op mijn studentenbudget werd aangewezen, leerde ik de voordelen van de uitverkoop begrijpen, maar aan tweedehands kleding heb ik nooit meer gedacht.

Met het oog op duurzaamheid is tweedehands kleding voor mij sinds kort pas opnieuw in beeld gekomen. Ook omdat fair fashion vaak toch wat duurder is dan conventionele mode kan tweedehands hier een goede aanvulling op zijn. Bovendien is er geen duurzamere kleding dan kleding die er al is. Tijd om het eens een serieuze kans te geven.

kringloop
Tweedehands notenkraker en bloempot uit de kringloopwinkel

Tweedehands kleding shoppen, hoe doe je dat?

Van kringloop- en vintagewinkels raak ik altijd nogal overdonderd. In conventionele kledingwinkels hangt alles mooi op kleur en maat, maar in een kringloopwinkel weet ik gewoon niet zo goed waar ik moet beginnen. Ik vreesde voor oversized oudewijventunieken, vormloze lappen stof en afgrijselijke printjes.

Omdat ik niet goed wist hoe ik het aan moest pakken, was ik blij om de tips van Hermien voor tweedehands shoppen te lezen en durfde ik het tijdens de Buy Nothing New-maand wel aan om weer eens naar een paar kringloopwinkels te gaan. De ‘begin-makkelijk’-tip heb ik eerst toegepast door op zoek te gaan naar specifieke spullen: een vaas, een bloempot en een notenkraker. Hoewel ik goed slaagde, moest ik toch nog een extra horde nemen om mezelf zover te krijgen om ook tweedehands kléding te zoeken.

De enige tweedehands kleding die ik al had, waren kledingstukken van vriendinnen die we op een kledingruilfeestje hadden uitgewisseld. Dan krijg je tenminste nog wat van een bekende – of bekende van een bekende. Natuurlijk weet ik dat de kleding in de kringloopwinkel gewassen is en spullen minstens net zo persoonlijk zijn geweest, maar ik moest wel echt even wennen aan het idee om kleding van een onbekende te gaan dragen. Daarnaast zag ik er best wel tegenop om te gaan ‘graven’. Het kost namelijk ook toch echt wat meer moeite en mazzel om pareltjes te vinden.

Nadat mezelf met het kopen van de spullen iets vertrouwder had gemaakt met twee kringloopwinkels in de buurt, was ik klaar voor de kledingjacht. Opnieuw dacht ik aan de tips van Hermien en besloot dat ik op zoek zou gaan naar platte schoenen, een zwart jasje en een zomerjas.

De ene kringloopwinkel bleek duidelijk meer ‘mijn manier’ dan de ander. Bij de laatste was alles spotgoedkoop, maar de kwaliteit leek me iets minder. Meer sortering dan man-vrouw-kinderen was er niet aangebracht, dus dat leek me nog iets te die hard voor mij. In de eerste winkel hangt alles per categorie: damestruien, herenschoenen, damesbroeken, kinderjassen. En dan hangt per categorie ook nog eens alles op maat. Kijk, dat vind ik fijn!

Met zo’n gesorteerde winkel kan ik veel gerichter zoeken en word ik niet zo snel ontmoedigd. Dus op naar de rekjes met schoenen, jasjes en zomerjassen. Easy peasy! Bijkomend voordeel is ook nog eens dat ik niet iets superleuks vind dat er alleen maar hangt in een maat die ik niet pas.

trui
Tweedehands kledingruiltrui

Mijn eerste tweedehands kleding uit de kringloopwinkel

Bij de schoenen en zomerjassen vond ik niets dat me aanstond. Bij de jasjes heb ik een hele reeks gepast. Misschien was er eigenlijk juist meer keus dan in tien gewone winkels bij elkaar! Meestal zat, viel of stond het toch niet naar wens, maar ja hoor… ik heb mijn eerste tweedehands kledingstuk gekocht!

De ‘afkijk’- en ‘vraag-advies’-tips waren dit keer niet van toepassing, maar ik ga ze zeker nog eens proberen. Ook denk ik dat je bij zo’n kringloop net geluk moet hebben met wat er is en dat niet iemand anders de leuke dingen net voor je neus weggekaapt heeft. Voor meerdere goede aankopen, geef ik mezelf nog een extra tip mee: blijven proberen! Door dit eerste succes heb ik er wat meer vertrouwen in dat het vaker moet kunnen lukken.

Koop jij wel eens tweedehands kleding in de kringloop? Kun je daar dan bijna alles vinden of koop je alleen bepaalde dingen? En heb je nog meer tips voor mij, zodat ik die schoenen en zomerjas misschien ook nog kan vinden?

tweedehands kleding
Mijn nieuwe oude jasje uit de kringloopwinkel (met een fast fashion-shirt eronder)

Dit denken jullie ervan

 1. Goed geshopt 🙂
  In de kringloop vind ik het vaak ook lastig, omdat daar de ‘afdankertjes’ van mensen terecht komen en je dan inderdaad wel geluk moet hebben. Liever ga ik naar een gigantische tweedehands kledingwinkel met enkel merkkleding. Mensen verdienen daar zelf ook nog aan de kleding die wordt verkocht, en daardoor hangen er echt alleen maar heel mooie stukken. Niet zo goedkoop als bij de kringloop, maar ik kan er (bijna) altijd wel slagen.
  Misschien is dit wel wat laagdrempeliger dan een kringloopwinkel voor je!

  1. Ja, goeie! Zulke winkels zijn hier ook en ben ik van plan nog te gaan bezoeken. Lijkt me inderdaad wat geschikter voor mij 🙂 Geeft niet als het geen ultieme koopjes zijn, want als het nog wat waard is, betaal ik dat er graag voor.

 2. Wat goed dat je op onderzoek bent uitgegaan! Ik koop zelf wel vaker tweedehands spullen, heb al echt pareltjes weten te scoren. Het kost inderdaad wel veel tijd en je moet echt een beetje geluk hebben, maar dat maakt het wel extra leuk als je wel wat vindt! 😀

  1. Ja, het gaat allemaal supertraag maar ik kom er wel 😉
   Koop je dan vooral spullen-spullen of (ook) kleding?

 3. Mijn tips: ga eerst een paar kringloopwinkels bekijken om te ontdekken waar ze de beste, grootste kledingafdeling hebben.
  Ik loop de rekken snel door en kijk vooral naar kleur en dan de maat.
  Iets specifieks zoeken is lastiger. Dan is mijn aanpak: regelmatig korte bezoekjes die heel doelgericht zijn. Alleen de schoenenafdeling bekijken!
  Succes!

  1. Thanks! Jij doet het precies andersom, haha. Eerst wat winkels bekijken heb ik wel gedaan en ik heb nog een paar andere winkels op mijn to-go-list staan, maar meestal ben ik juist veel te snel en moet ik mezelf eerder dwingen om wat beter stuk voor stuk te bekijken ipv snel scannen. Specifiek zoeken werkte nu ook juist wel goed, maar de leukste dingen zijn inderdaad vaak de dingen die je niet zocht. Ik ga het in gedachten houden voor de volgende missie 🙂

 4. Wat een mooi jasje! Gefeliciteerd!
  Ik probeer al vanaf 2011/2012 minder kleding te kopen, voornamelijk vanwege de nare industrie die er vaak achter de “normaal” geprijsde merken zit. Minder kleding kopen is vrij makkelijk, vond ik, maar dat vervangen door tweedehands gaat niet zonder slag of stoot!
  Mijn belangrijkste tip? Heb geduld, geduld en nog eens geduld – en blijf zoeken!

  Ik ga regelmatig even binnensnuffelen bij de kringloop in de buurt (maar ook bij die in mijn ouders buurt!). Daar heb ik hele mooie items vandaan: een lichtblauw spijkerjack, rood vest, donkergroene broek en laatst een warme grijze trui. Let wel, dit waren vondsten verdeeld over toch wel 2,5 jaar tijd… vaak zit het niet mee! Je maat kan dan helpen: hoe meer gemiddeld je bent, hoe beter denk ik. Helaas geldt dat voor mij niet, maar ik heb van mijn vondsten zoveel plezier dat ik gewoon blijf komen!
  Het helpt mij eerlijk gezegd vooral om er níét met specifieke wens (zoals: zomerjasje) heen te gaan. Dat maakt het nog lastiger, haha.

  1. Dank je wel!
   Wow, je maakt me wel een beetje bang zo hoor. Maar geduld heb je wel 🙂
   Dat minder kopen herken ik heel goed, maar daardoor blijf ik alsmaar in jarenoude fast fashion rondlopen waar ik ook niet altijd superblij (meer) mee ben. Er zijn nog een paar meer winkels met tweedehands kleding die ik wil bezoeken, dus ik vermaak me voorlopig nog wel even 😉

   1. Whoops, ik had je niet af willen schrikken 😉
    Ik moet er wel bij zeggen dat ik héél kritisch ben (ik wil echt iets wat nog mooi is en ik bij veel gelegenheden kan dragen). Daarnaast heb ik ook een lastige maat (XS/34).
    Ik maak zelf gewoon regelmatig een rondje in een paar winkels; vooral in de kleine stad waar mijn ouders wonen is het leuk. Dan verwacht ik niet dat ik iets vind, maar als het toch zo is, is dat extra leuk 🙂

    1. Haha, ik snap het wel hoor. Kritisch zijn ben ik zelf ook heel goed in en als je dan ook nog een lastige maat hebt. Het is juist alleen maar goed als we niet zomaar alles kunnen kopen zonder na te denken, dan kiezen we alleen voor de beste dingen 🙂

 5. Wat leuk dat je met mijn tips bij de hand op zoek bent gegaan en je eerste aankoop al geslaagd is! In een kringloop laat ik me graag verrassen, terwijl ik online juist vaak specifiek zoek. Tweedehands is echt een schatkamer, vind ik zelf. En inderdaad echt een aanvulling op prijzigere fair fashion. Ik word heel vrolijk van je stuk!

  1. Het stuk had ook “Toepassing van de tips van Hermien” kunnen heten 🙂
   Online durf ik nog niet echt aan, omdat ik zo vaak iets niet goed vind passen. Dat specifieke is wel vaak nodig, omdat ik pas ga shoppen als ik iets versleten heb, haha. Ik zal nu wel vaker naar de kringloop en vintagewinkels gaan om me te laten verrassen!

 6. Als je iets specifieks zoekt is Marktplaats ook een goede plaats om te zoeken vind ik.

  1. Zeker veel keuze daar en niet duur, maar het contact en het verzenden vind ik relatief veel gedoe en dan is de kans er nog (gebeurt me vaak) dat het niet zo mooi zit als dat ik gehoopt had. Het werkt vast beter bij bepaalde merken waarvan je weet dat het model je staat, maar ik ben niet zo merkvast dat ik dat weet. Vandaar dat ik Marktplaats liever gebruik voor spullen.

   Koop jij daar wel eens kleding? Heb je dan geen miskopen?

   1. Ja ik koop regelmatig kleding via Marktplaats. Met name omdat in de buurt waar ik woon geen kringloopwinkel zit met een goede kledingafdeling.
    Miskopen voorkom ik door gericht op een bepaald merk te zoeken waarvan ik weet dat het goed zit. Maar het blijft inderdaad een gokje en ik heb ook wel eens een miskoop. Maar die zet ik dan zelf weer op marktplaats of ik geef die weer door aan iemand of aan de kringloop. Het blijft altijd goedkoper dan nieuw kopen denk ik dan maar (en het is natuurlijk veel duurzamer, wat mijn hoofdreden is om 2e hands te kopen).

    1. Dat is waar ook, met zulke prijzen kun je je wel eens een miskoop veroorloven. Ik vind het knap van je dat je (naar mijn idee) best wel veel moeite doet uit duurzaamheidsoogpunt. Misschien ga ik toch binnenkort maar eens kijken dan 🙂

 7. Goed bezig!
  Ik koop al langer tweedehands kleding. In eerste instantie uit financiële overwegingen (we hebben het nou eenmaal niet breed), maar ook omdat ik wat vriendinnen heb die helemaal enthousiast kringloopkledingkopers zijn. Allemaal met hun eigen specifieke stijl. Het is nog wel eens zoeken, maar soms vind je er gewoon pareltjes.

  1. Een beperkt budget zorgt vaker voor heel duurzaam gedrag! Je denkt waarschijnlijk ook beter na over wat je koopt. Leuk dat je vriendinnen ook naar de kringloop gaan. Het viel me inderdaad op ook dat er in alle stijlen wel wat te vinden is.

   1. Niet per se hoor. Genoeg mensen die in mijn situatie hun (Nike-)merk niet op willen geven, of die gewoon de Wibra leegkopen.

    1. Ja, dat is helaas ook waar. Gelukkig heb jij het beter bekeken. Zoveel leuke kleding die je kan kopen voor de prijs van die Nikes!

 8. Wat leuk dat je je aan het tweedehands shoppen hebt gewaagd! Ik moet eerlijk zeggen dat ik liever online tweedehands shop omdat dat wat overzichtelijker is. Nadeel is wel dat je de staat van het item niet helemaal kan checken. Tweedehands kleding scheelt echt veel in de portemonnee en soms kan je hele leuke items scoren. Het kost alleen wat meer moeite dan normaal!

  1. Overzichtelijk, ja? Is er niet juist veel te veel online? Gebruik je dan Marktplaats of een app? En zoek je dan gericht of ga je gewoon een beetje speuren? Veel vragen, haha, maar ik kan nog veel leren van jullie 🙂

 9. Leuk jasje heb je gescoord zeg! Ik koop zelf al jaren bij de kringloop. Ging als kind al met mijn ouders struinen over de markt. Vond het toen al heerlijk 🙂

  1. O wat fijn dat je de juist genen en/of opvoeding hebt gehad hiervoor! Ik hou eigenlijk helemaal niet van dat struinen, maar ik begin er een beetje de lol van in te zien nu het blijkt te werken 🙂

 10. Hey! Ik koop alleen maar tweedehandskleding. Ik neus graag in kringlopen en andere tweedehandswinkels (vintage winkels zijn vaak te duur en te commercieel vind ik). Ik heb niet echt veel nodig, en heb een makkelijke maat dus dat scheelt. Als ik echt iets per se nodig heb, zoek ik het op marktplaats op of FB groepen.

  1. Wow, je bent een echte professional! Ik heb intussen wel leukere kringloopwinkels gevonden en daar ook weer wat gekocht. De vintage is ook niet helemaal mijn ding, geloof ik. Er zijn nog een paar kringloop- en tweedehandswinkels die ik nog moet ontdekken, dus misschien zit er wel eentje bij die beter bij me past 🙂

Comments are closed.