Van de prullenbak gered door te (laten) repareren

We maken een enorme impact op het klimaat en milieu door het kopen van spullen. Zuiniger omgaan met de spullen die we hebben, is dus een belangrijke stap in een duurzamer leven. Eén aspect daarvan is het repareren van kapotte spullen. Hierbij een overzichtje van de spullen die we de afgelopen weken – bij wijze van spreke – van de prullenbak hebben gered door het te (laten) repareren.

Fietstassen

Mijn fietstassen zijn zó fijn! Ik sleep er alle boodschappen en – zoals je misschien op instagram al hebt gezien – zelfs hele boompjes mee naar huis. Ze zijn groot, stevig en lekker hysterisch blij, zodat ik nooit lang naar mijn fiets hoef te zoeken.

Maar ja, alleen die touwtjes breken steeds. Op zich zouden de fietstassen zonder touwtjes niet zo waardeloos worden dat ze direct onbruikbaar worden, maar als ik wat langer kan uitstellen dat ze vollopen met regenwater en gaan schimmelen dan lijkt me dat heel fijn.

Dit was een makkelijk klusje. Nieuw touwtje vastgebonden aan één uiteinde van het gebroken touwtje en dat door de tas heen getrokken met behulp van het andere uiteinde van het gebroken touwtje. Het sluitstukje er weer omheen en een extra kraaltje erachter, zodat hij er niet per ongeluk af schiet.


Broek

Dit lekkere harembroekje kwam van de markt, maar is niet al van te beste kwaliteit. Ik heb eerder al eens wat losgelaten zomen gerepareerd en nu was de zoom in de zak los, waardoor deze steeds binnenstebuiten floepte.

broek

Gelukkig stond er een bezoekje aan mijn schoonmoeder op de planning, want zij is duizend keer sneller en beter met de naaimachine dan ik met naald en draad. De foto is dus puur bedrog, maar ik heb wel weer een fijn zomerbroekje voor in mijn lichtgewicht reisbepakking.

Laptop

Oké, die fietstassen zijn inderdaad heel fijn, maar mijn opgevoerde laptop is pas echt het einde.

Van alle spullen heeft de productie van elektronica al helemaal de grootste milieuimpact door al die metalen die ervoor gedolven moeten worden. Mijn oude desktop is heel braaf tien jaar meegegaan, totdat hij in mijn armen zijn laatste adem uitblies. De laptop die ik toen kocht, vond ik nogal duur en ik schrok er behoorlijk van dat deze volgens veel mensen niet tien maar eerder slechts drie jaar mee zou gaan.

Gelukkig zijn we inmiddels al ruim vier jaar heel gelukkig samen, maar de pit was er echt wel een beetje uit. In tegenstelling tot die desktop waar je wel wat werkgeheugen bij kon prikken, dacht ik dat er met een laptop niet zoveel te beginnen was.

Fout! Blijkbaar kon er wel nog wat werkgeheugen bij én – wat nog veel nuttiger bleek te zijn – mijn laptop werd nog sneller dan wanneer hij nog een jonkie was dankzij een nieuwe harde schijf. Niet honderd procent duurzaam dus, maar een nieuwe schijf is een stuk minder schadelijk dan een hele nieuwe laptop.

Mijn vriend heeft het allemaal gefixt voor me, terwijl ik er met mijn neus bovenop zat, maar de volgende keer kan ik het ook best zelf. Desnoods met een tutorial erbij, moet iedereen die niet mega-onhandig is dat volgens mij wel kunnen. Goed om te merken dat er meer op te knappen is dan ik gedacht had.

Ook fijn trouwens dat ik pas nog een schoonmaakactie en back-up had georganiseerd, waardoor we met een nieuwe Windows-installatie weer met een schone lei konden beginnen.

Fietsband

Als er één item is waarvoor het zinnig is om jezelf een beetje te leren klussen dan is het wel de fiets. Een bandje leren plakken hoort eigenlijk gewoon in het basisonderwijs thuis, als je het mij vraagt.

Een band vervangen is al wat lastiger, maar zeker met een voorwiel is het wel te doen. Gelukkig is het nog altijd heel gewoon om je fiets op te lappen en als je het zelf niet kan of geen zin of tijd hebt, is er altijd wel buur, vriend of een fietsenmaker die je kan helpen.

fietsband

Best fijn eigenlijk dat ik me nu ineens realiseer dat een fiets voor de meeste mensen geen waardeloos wegwerpding is geworden. Sterker nog, wanneer er toch eentje achtergelaten wordt, staat er vaak al iemand op de loer om hem een tweede, derde, honderdste leven te geven!

Heb jij onlangs nog iets gerepareerd? Of welke reparatie ben je het meest blij mee of trots op?

Dit denken jullie ervan

  1. Ja, voor mij dus ook! Dacht dat ik gewoon steeds geduldiger moest worden, totdat hij echt niet meer wilde en dan weer een nieuwe kopen, maar nu is mijn trouwe beestje weer shiny new 🙂
   Zuinig zijn op je jofele laptop is trouwens ook een feestje voor je portemonnee 😉

 1. Goed bezig! En wat een handig trucje van dat touwtje zeg! Ik probeer kleding inderdaad nog vaak zelf te fixen. Geinige anekdote van 4 weken terug: op de ochtend van een bruiloft van vrienden kwam ik er ineens achter dat er een gaatje in mijn (nagenoeg nieuwe!) jurk zat. Dus ik in een vreemd huis op zoek naar naald en draad, bleek ik niet de enige te zijn die dat probleem had. Niet veel later zaten we dus met 3 vrouwen allemaal onze jurkjes te repareren, hahaha. Dat voelde echt heel ouderwets :). Anyhow, ik ben fan van dingen (laten) repareren in plaats van zomaar weggooien. Het is ons zelfs met de elektrische tandenborstel gelukt. Je kunt het zo gek niet bedenken of er zijn wel tutorials van!

  1. Retro is hip, toch? Het was vast te laat voor nieuwe jurkjes, maar door dat soort (nood)reparaties kun je mooi zien hoeveel er nog te redden valt. Hopelijk onthouden die andere dames dat ook de volgende keer dat ze iets kapot hebben 😉
   Zeker waar van die tutorials! Zo heb ik eens een connector aan een netwerkkabel gezet met een krimptang van Peerby. Vooral omdat iedereen zei hoe lastig dat was, voelde ik me een held toen het in een keer lukte. Nog iets stuk? Bring it on! 😀

Comments are closed.