Mijn eerste fair fashion-item: schoenen van TOMS

Mijn favoriete wergwerpschoentjes zijn wederom aan vervanging toe. Alleen nu niet meer door een paar dat net zo snel weer uit elkaar valt, nadat het wellicht door kinderhandjes in elkaar was gezet…

Wergwerpschoenen

Zie hieronder mijn favoriete schoentjes van de laatste jaren. Kleine, soepele, stoffen schoentjes. Schattig en casual – net als ik, haha. Makkelijk kleurtje, soort van tijdloos. Ik draag ze altijd en vooral. Onder een korte broek, onder een lange broek, bij een jurkje. Zomer en winter, zolang het maar niet vriest.

Na eventjes inlopen zitten ze als gegoten, als slofjes, als sokken met een zooltje. Nou ja, zooltje… Eigenlijk is het meer een kartonnetje met wat rubber eromheen. Kiezeltjes voel je er altijd wel doorheen, maar na een tijdje kun je de daadwerkelijke sok er doorheen zien. Ook het stofje zorgt op een gegeven moment voor een ongewenste peep toe.

Gelukkig zijn de schoenen supergoedkoop en kan ik ze dus gewoon in de textielbak kieperen en nieuwe scoren. Behalve dat dat totaal niet duurzaam is natuurlijk. En dat die prijzen zomaar eens te maken kunnen hebben met uitbuiterij en kinderarbeid. Ouch.

Exit, wergwerpschoentjes dus.

toms

Fair shoes

Al maanden gluur ik bij kringloopwinkels, in eerlijke webshops en stiekem ook bij reguliere schoenenwinkels. Als ik schoenen vind die niet zo snel uit elkaar vallen, is dat in ieder geval al een stukje duurzamer. Maar nergens had ik succes.

Mijn lieve vriendinnetje loopt al jaren op schoenen van TOMS en vertelde ook over hun Buy One Give One-principe, dus dat wanneer jij een paar koopt zij er ook nog eentje doneren aan ‘een kind in nood’. De schoenen zijn leuk om te zien en eveneens goed te combineren met verschillende outfits. Toen TOMS als – min of meer – duurzaam en ethisch merk bij mij opnieuw in beeld kwam, ben ik eens gaan peilen of de schoenen haar nog bevielen. En ja hoor, na jarenlang intensief gebruik heeft ze net een nieuw paar besteld.

Waarschijnlijk heb ik haar schoenen zelfs ooit eens gepast, want ik kon me ineens weer herinneren dat ik overtuigd raakte van haar bewering dat die zooltjes heerlijk zacht zijn. En de rest van de schoenen eigenlijk ook. Alsnog slofjes, maar dan met fatsoenlijke zooltjes, yeah!

Dus ja, nu ben ik overstag: ik ben in het bezit van mijn eerste TOMS!

Eigenlijk dacht ik dat ik ze in beige had besteld, maar nu lijken ze een beetje metallic goud. Ach ja, dan doe ik toch gewoon alsof ik classy ben! En dan kan ik ze ook gewoon aan onder mijn feestjurk als ik binnenkort op die bruiloft van mijn hakken afkukel.

Fair fashionista Sara beloofde me al dat ze meteen lekker zitten en dat blijkt helemaal waar. Ze zijn wel iets meer geschikt voor de warmere dagen, dus kom maar op met (de rest van) de lente!

toms

Dit denken jullie ervan

 1. Super leuk! Ik heb net ook m’n tweede paar toms gekocht, met de vorige heb ik 4 jaar gedaan πŸ–’

  1. Jeej, terugkerende klanten is een goed teken! En dan hoef ik dus hopelijk niet meer elk jaar nieuwe πŸ™‚

 2. Helaas worden TOMS net zo goed in China gemaakt, en zijn ze weinig transparant over hun productieproces… En er zijn veel kritische verhalen te vinden over hoe zinvol hun Buy one Give one-systeem nou echt is.

  1. Hoi Karin, bedankt dat je me erop wijst! Die verhalen ben ik ook tegengekomen inderdaad. Over dat die gegeven schoenen de lokale economie mogelijk beinvloedt en over of de productie inderdaad wel zo fair is.

   Ik heb het in overweging meegenomen, maar vond dit voor mij nu zo even okΓ©. Het is al winst dat ik niet meer elk jaar nieuwe wergwerpschoenen uit China hoef te kopen waar ik zΓ©ker weet dat ze niet fair gemaakt zijn. Over TOMS heb ik dan ook heel bewust “min of meer ethisch en duurzaam” in mijn tekst gezet.

   Voor mijn nieuwe all round schoenen ben ik wel van plan om mijn eisen wat bij te stellen. Die hele fair fashion-wereld is nog hartstikke nieuw voor me, dus ik heb nog even tijd nodig. Als je nog tips hebt… πŸ˜‰

   1. Hoi, bedankt voor je reactie! Ik vind het ook altijd een enorm lastige afweging, en je kunt echt niet altijd 100% verantwoord kopen. Ik heb zelf ook een paar TOMS gekocht onlangs, vooral omdat ik op zoek was naar veganistische schoenen. En toen heb ik dezelfde afweging gemaakt: geen dierenleed, en daardoor (hopelijk) op een bepaalde manier toch wat duurzamer, zelfs als er bij het ethische/eerlijke aspect nog wel verbetering mogelijk is.

    Ik vind het alleen jammer dat TOMS overal op duurzame sites vermeld worden als hΓ©t eerlijke alternatief, terwijl daar echt wel wat op af te dingen valt. Γ‰n dat TOMS daar zelf toch niet zo transparant over is (of liefst zelfs zou beslissen om niet in China te produceren: waarom nou juist geen schoenenfabriek op die plek waar ze hun schoenen aan kinderen uitdelen, zodat daar meer werkgelegenheid ontstaat?). Heel goed dus, dat je zelf ook al wat reserves aangeeft in jouw post!

    Ik vrees dat ik ook niet meteen tips voor een beter alternatief heb. ‘t Blijft een zoektocht denk ik!

    1. Tja, het is zeker een lastige afweging. Vooral als je inderdaad weinig informatie kan vinden over een producent.

     Ik had in dit geval die kanttekeningen bij TOMS wat duidelijker naar voren kunnen laten komen, maar ik vond het eerlijk gezegd ook wel eens fijn om een ‘leuke’ post te schrijven. In bijna al mijn artikelen heb ik wel weer ergens kritiek op en daar word ik een beetje een zeurpiet van πŸ˜‰

     Voor nu is het even goed zo, maar intussen zoeken we gewoon verder. Had je dit lijstje al gezien? http://kouwekleren.nl/mooie-merken-fijnste-eerlijke-schoenen/
     Bij die merken heb ik nog niets naar mijn smaak gevonden, maar het is wel iets om in de gaten te houden πŸ™‚

 3. Wat leuk! Ik hoor dubbele verhalen over TOMS zoals Karin ook vertelt. Maar ik vind dat je voor jezelf een goede afweging hebt gemaakt. Ik vind de schoenen erg mooi en ik ben benieuwd hoe ze na lange tijd bevallen.

 4. Ik draag zelf nu zo’n twee jaar een vergelijkbaar merk ‘Paez’ en ben echt verliefd! Ze zitten inderdaad zo ontzettend lekker. Ik weet eerlijk gezegd niet in hoeverre Paez eerlijk/duurzaam is en of dit misschien meer is dan TOMS… Daar ga ik eens naar kijken, want ze zijn onderhand wel afgetrapt (twee jaar intensief gebruik waaronder twee maanden in Nepal dus dat mag πŸ˜‰ )

  1. Oh, Paez kende ik nog niet. Ziet er wel echt precies hetzelfde uit zeg! Wie zou wie nageaapt hebben? πŸ˜‰
   Ben wel benieuwd of er grote verschillen zijn in productie/arbeidsomstandigheden. Laat je horen wat je conclusie is? πŸ™‚

 5. Ze zijn zoo fijn he? Ik ga ze ook voor mijn kindjes bestellen binnenkort.

  1. Ja, heel fijn! Ik baal ook echt dat het zo koud is vandaag, want daar zijn ze dan net iets te zomers voor…

 6. Was de schoenmaat die je normaalgesproken hebt goed? (Online winkelen vind ik best lastig πŸ˜› Misschien toch eerst maar maten passen in een fysieke winkel die ze verkoopt.. ).
  Bevallen ze nog steeds? πŸ™‚

  1. Goede vraag! Meestal heb ik maat 38, soms 37. Ze waren in halve maten te koop, dus heb ik 37.5 (7 bij Toms) gekozen. Deze zaten in het begin al goed, nu zijn ze iets ruimer geworden. Misschien zou ik de volgende keer een halve maat kleiner kiezen, maar daar moet ik bij zeggen dat ik zulke zachte schoenen het liefst altijd nogal krap draag. Ze zijn ook weer niet te groot geworden ofzo. En ja, ze bevallen nog steeds! Als het niet te koud is en er geen grote regenkans is, draag ik ze zo vaak mogelijk.

 7. Dankjewel voor je uitgebreide reactie! πŸ™‚ Mijn wegwerpschoenen zijn nu echt op, dus duurzamere vervanging komt eraan!

Comments are closed.