Warmetruiendag: doe je warmste trui aan voor een beter klimaat

Elk jaar op of rond 16 februari wordt Warmetruiendag gehouden om aandacht te vragen voor het klimaatprobleem en ons te herinneren aan onze eigen bijdrage hieraan. Door het dragen van een warme trui en het lager zetten van de thermostaat kun je direct een steentje bijdragen.

Warmetruiendag

Trek een lekker warme trui aan en zet je thermostaat een graadje – of misschien wel twee – lager. Hiermee bespaar je per graad meteen 6% energie en dus ook CO2-uitstoot. ‘Verwarm jezelf, niet de wereld!’

Warmetruiendag wordt sinds 2007 georganiseerd door het Klimaatverbond en sinds 2013 samen met Greenchoice om ons eraan te herinneren dat we alles op alles moeten zetten om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en een temperatuurtoename van meer dan twee graden te voorkomen.

Hiervoor zal de overheid meer maatregelen moeten nemen, maar ook zelf kunnen we nog veel verbeteren. Naast het gebruik van schonere, hernieuwbare energie, is ook het verminderen van het energiegebruik van groot belang. Zeker voor het verwarmen van onze huizen dat nu hoofdzakelijk met fossiel gas gedaan wordt. Het motto van Warmetruiendag is dan ook: ‘de groenste energie is de energie die je niet verbruikt’.

Op de website van Warmetruiendag wordt verwezen naar onderzoeken waaruit blijkt dat we tot maar liefst 73%(!) energie kunnen besparen door onder andere gebouwen beter te isoleren, te koken met een deksel op de pan, door driedubbel glas te plaatsen en door op lagere temperaturen te wassen.

Mensen eraan herinneren dat ze zich eerst wat warmer kunnen kleden wanneer ze het koud hebben in plaats van meteen de thermostaat omhoog draaien, lijkt me op zich al een goed idee. Daarnaast lees ik dat er blijkbaar ook nog behoorlijk veel mensen zijn die hun thermostaat ‘s nachts helemaal niet omlaag zetten. Een jaarlijkse reminder lijkt dus geen overbodige luxe.

Door Warmetruiendag besparen we niet alleen energie op de dag zelf, maar met een beter besef van ons energiegebruik resulteert dat op de langere termijn in meer besparingsmaatregelen. Uiteindelijk is een goed geïsoleerd huis natuurlijk niet alleen beter voor het milieu, maar vooral nóg comfortabeler dan die trui.

Mijn lievelingstruien

Het thema van Warmetruiendag 2017 is de lievelingstrui. Daar wordt zo’n zakelijke missie ineens een stuk gezelliger van. Truien zijn voor mij nogal praktisch – jurkjes daarentegen, daar kan ik wel echt blij van worden – dus ik heb niet echt een uitgesproken favoriet. Daarom wil ik er twee met jullie delen die een verhaal hebben. Als een soort anti-fashionista heb ik er zowaar nog foto’s van gemaakt ook.

warmetruiendag

Komt de spreuk je bekend voor? Het is de slogan van de Waddenvereniging zoals ze hem op t-shirts hadden staan in de tijd dat het nog een echte protestgroep was. De trui kreeg ik dan ook van de Waddenvereniging zelf toen ik als vrijwilliger voor ze werkte. Hij herinnert me aan een tijd van leuke excursies, enthousiaste toeristen, het schitterende waddengebied, kamperen, fietsen door de duinen, sterren kijken, juttertjes drinken en dansen, allemaal met de allerleukste mede-gidsen. Eén en al nostalgie.

De trui is een lekker grote zak en is enorm warm. Omdat ik al een kacheltje ben van mezelf draag ik de trui dan ook eigenlijk nooit als ik de deur uit ga, want na een paar meter fietsen zweet ik me al te pletter. Maar als ik ‘s avonds thuis kom en het huis is nog ijzig koud bij gebrek aan een programmeerbare thermostaat, dan trek ik hem graag aan. Dekentje erbij op de bank en dan lekker bloggen over duurzaamheid. Super verantwoord, haha.

Betere isolatie zou uiteraard wel fijner zijn, maar aan een huurwoning wil ik ook niet teveel besteden. De radiatorfolie zou wel wat moeten helpen tegen energieverlies.

warmetruiendag

Deze trui zou ik waarschijnlijk nooit gekocht hebben in een winkel. Veel te roze. En bij de H&M kom ik ook al geen jaren meer. Maar hij belandde op een kledingruil en toen heb ik hem maar meegenomen, omdat ik niet zoveel warme kleding had. Nu draag ik hem uiteindelijk nog best regelmatig als het koud is. Vooral op mijn climate controlled kantoor ben ik er dan blij mee.

Hij is dus vooral lekker praktisch en dat roze valt misschien toch ook wel mee. Daarnaast is het weer een trui met mooie herinneringen. Niet zozeer aan de trui zelf, maar aan de vorige eigenaar. De trui was namelijk van een vriendin die na vier jaar in Nederland gewoond te hebben nu weer terug is naar China. Ergens reken ik er gewoon op dat ik haar weer eens ga zien, in Europa of in China, maar tot die tijd kan ik terugdenken aan de leuke dingen die we samen gedaan hebben.

Leuke bijkomstigheid van zo’n Warmetruiendag kan dus zomaar zijn dat je, voor je het weet, ineens mooie herinneringen zit op te halen! Ik ga meteen maar eens even een berichtje sturen…