Overstappen naar een eerlijke bank

Beetje gek eigenlijk dat je zelf nog zo je best kan doen om producten en diensten te vermijden die arbeidsomstandigheden of het milieu verwaarlozen, terwijl je soms grote hoeveelheden geld toevertrouwt aan banken die er wapenhandel of kolencentrales mee blijken te financieren. Overweeg je om over te stappen? Hier de redenen, tips en trucs. Relatief kleine moeite voor een groot effect!

Toen ik nog een klein hummeltje was, hebben mijn ouders een bankrekening voor me geopend. Hier kon ik vast wat sparen, maar zelf was ik vooral in mijn nopjes met de spaarpot waarbij de muntjes zo in het juiste vakje rolden. Vanaf dat moment werd die bank onbewust een soort van nostalgisch voor mij. Later bleken ze ook een goede (want gratis) studentenrekening te hebben en waren ze prima bij de tijd toen het internetbankieren werd ingevoerd. Er was nooit een aanleiding om de bank eens kritisch te bekijken, laat staan om over te stappen. Herkenbaar verhaal zeker? Velen van ons zijn jaren lang bij de bank blijven hangen waar ze ‘nou eenmaal altijd al’ bij zaten en de kans is groot dat jij dat nog steeds doet.

postbank

Hoewel enkele banken zich al sinds 1960 (ASN) of 1980 (Triodos) toeleggen op duurzame en verantwoorde investeringen, kwam er na de milleniumwisseling meer aandacht voor het feit dat investeringen van veel andere banken wel veelvuldig een negatieve bijdrage leveren aan zaken als wapenhandel, mensenrechten, klimaatverandering en corruptie. In 2009 namen Oxfam Novib, Amnesty International, Milieudefensie, FNV, Dierenbescherming en PAX het iniatief tot de Eerlijke Geldwijzer. Door inzicht te geven in het investeringsbeleid van de grote banken werd het voor consumenten duidelijk wat er met hun geld gebeurt en dat blijkt vaak helemaal niet zo fraai te zijn. Zowel de initiatiefnemers als consumenten kunnen vervolgens gezamenlijk banken onder druk zetten om slecht scorende onderdelen aan te pakken. Na vijf jaar tijd zijn er zo maar liefst 165 aanpassingen afgedwongen. Sinds kort publiceren ze ook praktijkscores die laten zien of de banken hun beloofde beleid ook daadwerkelijk uitvoeren. Met de komst van de Eerlijke Geldwijzer en bijbehorende discussie die op gang kwam, hebben veel mensen gekozen om helemaal over te stappen naar een bank met een (veel) duurzamer beleid. Een terugloop in klantenaantallen is vast een heel duidelijk signaal dat een bank zal moeten veranderen.

Aangezien ik me zelf dagelijks bezighoud met klimaatverandering, kan ik het niet verkroppen dat mijn oude bank schandalig slecht op scoort op dit onderwerp. Andere onderwerpen zijn bijvoorbeeld mensenrechten, arbeidsrechten, natuur, bosbouw, visserij, voeding, fossiele energie en wapens. Sinds de kredietcrisis is daarnaast bovendien het belang gebleken van thema’s als transparantie, bonussen, belastingen en corruptie. Eigenlijk is een enkele onvoldoende al genoeg reden om je bank onder druk te zetten of, zoals in mijn geval, om over te stappen.

Overstappen naar een eerlijke bank

Bank kiezen
Oké, tijd voor een nieuwe bank dus. Maar welke bank doet het dan wel beter? Op de Eerlijke Bankwijzer kun je per bank bekijken hoe deze scoort op alle onderzochte onderwerpen. Daarnaast kun je ook per onderwerp bekijken welke banken goed en minder goed scoren. Je kan dus zelf kijken welke onderwerpen je het belangrijkste vindt, maar als je enigszins hart hebt voor mensen, natuur en milieu houd je weinig keuze over: ASN en Triodos.

Na al die jaren mijn vertrouwde bank verlaten vond ik toch wel een dingetje, dus ik wilde graag het vertrouwen dat ik bij ASN of Triodos wel goed terecht zou komen. Daarom heb ik naar recenties gezocht en naar ervaringen van vrienden gevraagd. De gesprekken gingen al snel over praktische dingen als bankkantoren en over wat nou het handigst is qua codes en kastjes voor digitale betalingen. Hierover hieronder meer, maar ik trek alvast de conclusie dat ik voor slechte service en enorme teleurstellingen bij beide banken niet bang hoef te zijn.

Er waren wel wat inhoudelijke discussies over de verschillen tussen de twee banken. Het grootste bezwaar tegen ASN is dat het een dochterbedrijf is van SNS en hier grote bedragen naartoe doorsluist waar vervolgens hypotheken mee gefinancierd worden. Dit is geen investering in zonnepanelen zoals je misschien gehoopt had, maar aangezien ASN hier heel transparant over is en ik persoonlijk een investering in hypotheken niet per se slecht vind, vind ik dit geen onoverkomelijkheid. Triodos lijkt weer wat minder transparant in hun investeringen in met name de financiele sector, maar er gaat een aanzienlijk groter deel van hun geld wel naar die zonnepanelen en andere écht duurzame investeringen. Op internet vind je nog veel meer stof voor eindeloze overwegingen en punten van kritiek, maar ik zou graag willen benadrukken dat beide banken zoveel beter scoren dan de rest dat je er altijd op vooruit gaat. Bij deze banken investeer je in ieder geval zeker niet meer in wapenhandel en fossiele energie.

Geen kantoor, geen probleem
Wat sommige mensen ervan weerhoudt om over te stappen, is dat sommige banken geen kantoren meer hebben waar je naartoe kunt. Tenzij je geen internet én geen telefoon hebt, kan dit best een reëel struikelblok zijn, maar als je dit leest behoor je sowieso niet tot die minuscule bevolkingsgroep. Daarnaast heeft mijn oude bank ook in rap tempo haar kantoren opgedoekt en toen ik voor het overzetten van een rekening naar een gigantisch groot en chic kantoor ging, werd ik weggestuurd met een telefoonnummer. Ze konden me ter plekke niet eens helpen!

Verder gaat het je waarschijnlijk stiekem meer om het idee dat je naar een kantoor kunt, want in de praktijk doe je alles al via internet. Online is alles eenvoudig te regelen. ASN en Triodos zijn beide aangesloten bij iDeal, zodat je ook online kunt winkelen. Je bent niet afhankelijk van kantoortijden, kan alle gegevens op je gemak inzien en vaker gestelde vragen zijn meestal al beantwoord op hun website. Mocht er dan toch nog iets zijn, kun je altijd nog mailen of bellen. Net wat je zelf het fijnst vindt.

Wat anderen tegenhoudt om over te stappen is omdat ze hun vertrouwde tan-codes of randomreader niet willen missen. ASN maakt gebruik van een Digipas, een kastje dat gekoppeld is aan je rekening. Ook Triodos heeft een zogenaamde Identifier. Beide banken hebben inmiddels echter een app waarmee je tot een bepaald dagelijks bedrag kunt overboeken zonder zo’n kastje nodig te hebben. Zo kun je ook buitenshuis overboekingen doen. Geen reden meer om niet over te stappen dus.

Gedoe?
Overstappen is veel gedoe? Je kan online een nieuwe rekening aanvragen. De verwerking van de aanvraag kan wel even duren en zal je later nog moeten legitimeren, maar dan is de meeste moeite al gedaan. Als je dan toch bezig bent, neem dan meteen je spaarrekening mee. Als je goed gespaard hebt, heeft dit geld nog meer invloed dan dat van je betaalrekening, dus ook hiermee kun je veel verschil maken. De nieuwe bank zal je 13 maanden een gratis overstapservice aanbieden. Al je overboekingen worden automatisch doorgestuurd. Tijdens die 13 maanden moet je af en toe wel even kijken welke overboekingen nog via je oude bank gegaan zijn, maar daar moet je dus nog je nieuwe rekeningnummer doorgeven. Het makkelijkste is om op een avondje overal in één keer je nummer te wijzigen en de overstapservice als back-up te gebruiken voor als je toch nog wat vergeten bent. Om te bedenken waar je mogelijk overal je nummer moet wijzigen, heb je wellicht wat aan deze verhuislijst. Bij de meeste instanties kun je je rekeningnummer gewoon via je internetaccount aanpassen. Als je je werkgever maar niet vergeet, dan komt de rest vanzelf wel!

Zelf koos ik anderhalf jaar geleden voor de ASN. Van de discussie over de inhoudelijke verschillen tussen de twee banken werd ik niet veel wijzer, dus heb ik vooral praktisch gekozen. Triodos biedt geen creditcard aan, had toen nog geen app en heeft hogere bankkosten. ASN had juist hogere spaarrente. Over de service heb ik tot nu toe niks te klagen gehad. De enige reden die ik kan verzinnen om niet over te stappen, is omdat je er even toe moet zetten om het te doen en dat dat veel moeite lijkt. Maar als je dan bedenkt hoeveel effect we met zijn allen kunnen hebben en van mij aanneemt dat die hoeveelheid moeite eigenlijk best meevalt, dan heb je eigenlijk geen excuus meer.

En jij, ga je nu ook overstappen? Of ben je al bij een duurzame bank en wil je je ervaringen delen?

Dit denken jullie ervan

  1. Ik ga hierin helemaal mee met je en het lijkt me prima dat er wat werk tegenover staat, maar waar ik dan weer tegen aan hik, is dat we alles geregeld hebben bij die bank, dus ook onze hypotheek en de beleggingshypotheek die daaraan vastzit….. Om nu hypotheek en betalingen los te koppelen of zelfs nieuwe hypotheek te nemen, daar ben ik (nog) niet aan toe…. Nog tips?
    groetjes Yolanda.

    1. Hoi Yolanda, van het hypotheekdilemma heb ik inderdaad vaker gehoord, maar zelf geen ervaring mee. Heb je al opgezocht of nagevraagd wat de gevolgen precies zouden zijn als je overstapt? Als je het je niet kan veroorloven om weg te gaan, kun je misschien alleen die rekening daar houden zonder er nog iets mee te doen en intussen elders bankieren (of je salaris direct doorsluizen als je dat ook verplicht daar moet storten). Dan ben je wel klant, maar hebben ze (naast die hypotheek dan) haast geen geld van je om mee te investeren. Is alleen wel zonde van de dubbele maandelijkse kosten dan.

      Kan me al helemaal voorstellen dat je je hypotheek niet zomaar overzet! Je zou altijd nog kunnen overwegen om alleen je spaargeld naar een eerlijke(re) bank te brengen en dan verder zien tegen de tijd dat je hypotheek toch aan vernieuwing toe is. Een groene hypotheek is trouwens al helemaal lastig. Misschien kom ik daar nog wel eens op terug 😉

      Laat je weten wat je uiteindelijk gaat/kan doen? Ik ben benieuwd!

  2. Nou Linda het heeft een jaar geduurd, maar we zijn over van de ING naar de Triodos Bank, met hypotheek en al!!! Helemaal blij mee, voelt zoveel beter. Er moest flink wat veranderd worden en gebeuren om die hypotheek om te zetten (energielabel aanvragen, huis taxeren etc) en het heeft ons verschillende duizenden euro’s gekost aan boete, maar het voelt goed en dat vinden we in the end meer waard. Gelukkig voor ons, hebben we een lagere rente kunnen krijgen (ook afh van je energielabel) en verdienen we de gemaakte kosten wel weer terug, al duurt dat nog wat jaren. Ook zijn onze maandlasten momenteel lager en dat werkte ook mee voor ons, Het overstappen met de bankrekening was daarna een fluitje van een cent!

    1. Wow, wat een toewijding! Een hypotheek omzetten is wel een flinke klus zeg. Maar als je meteen een lagere rente hebt, verdien je het inderdaad uiteindelijk ook weer terug natuurlijk. Mooi investering 🙂 En heel leuk dat je het hier laat weten!

Comments are closed.