Bij deze merken vind je je fair fashion basics

Sokken, ondergoed en andere basics zul je meestal het liefst nieuw kopen, maar welke merken produceren hun kleding op een eerlijke manier? Ik zet ze voor je op een rij.

Zolang er een enorm overschot aan kleding is, blijf ik mijn aankopen voorlopig het liefst zo veel mogelijk tweedehands doen. Maar uiteindelijk is tweedehands kopen niet voor iedereen en voor altijd de oplossing. In een ideale eerlijke en duurzame wereld kopen we met mate eerlijk en zo duurzaam mogelijk geproduceerde kleding, repareren we onze bezittingen, ruilen we miskopen, delen we en dragen we alles af.

Om deze utopie te verwezenlijken is het noodzakelijk dat we merken steunen die zich inzetten voor eerlijke kledingproductie en gebruik maken van duurzame materialen. Maar welke merken laten hun kleding eerlijk produceren?

In dit artikel vertel ik je bij welke merken je terecht kunt voor je eerlijke basics en welke ervaringen ik heb met deze merken.


Bovenkleding

De modemerken met een uitgebreide collectie hebben naast hun aanbod in modieuze shirts, blouses, vesten, truien, jurken en rokjes ook altijd wel wat goede basics. Zelf bezit ik een paar basic truien, blouses en een shirt van ArmedAngels, waarbij ik de kwaliteit van de truien beter vind dan die van het erg dunne shirt. Over de blouses van lyocell schreef ik eerder dat de kwaliteit wisselend was. Mijn shirt van Goat stelde helaas enorm teleur, maar de shirts die volledig effen – niet gemeleerd – zijn schijnen veel beter van kwaliteit te zijn. Ik ben nog op zoek naar een simpel zwart t-shirt en wil dit offline gaan zoeken, zodat ik de stof en pasvorm beter kan checken voordat ik iets koop.

ArmedAngels – uitgebreid aanbod in shirts, blouses, truien, broeken, jurken en rokjes (dames en heren)
Goat – uitsluitend basic t-shirts, truien en joggingbroeken (dames en heren)
Miss Green – uitgebreid aanbod in shirts, blouses, truien, broeken, jurken en rokjes (dames)
Organic basics – t-shirts en longsleeves van biokatoen of lyocell (dames en heren)
People tree – uitgebreid aanbod in shirts, blouses, truien, broeken, jurken en rokjes (dames)
Saint Basics – t-shirts en longsleeves van lyocell (dames en heren)
Waschbär – uitgebreid aanbod in shirts, blouses, truien, broeken, jurken en rokjes (dames en heren)

Spijkerbroeken

Om een of andere reden zijn eerlijk geproduceerde spijkerbroeken (voor dames én heren) helemaal niet schaars. Dat is natuurlijk goed nieuws! Hoewel ik mijn broeken tegenwoordig voornamelijk bij de kringloop weet te vinden, kocht ik al eens een broek van ArmedAngels. Deze droeg ik zeker 200 keer, maar is nu behoorlijk afgedragen. Vorig jaar kocht ik ook een broek van Kuyichi die gemaakt is van gerecycled katoen. Deze is wat dikker en voelt steviger. Na ruim 100 keer dragen vermoed ik dat deze uiteindelijk veel langer mee zal gaan dan die van ArmedAngels.

ArmedAngels – grote collectie waaronder eigen jeans en andere broeken
Kings of Indigo – ook andere kleding
Kuyichi – jeans van biologisch en/of gerecycled katoen
Mud jeans – ook te leasen
Nudie jeans – gratis reparaties
Wunderwerk – ook andere kleding


Ondergoed

Ondergoed is bij uitstek iets wat ik liever niet tweedehands koop. Onderbroeken van eerlijke merken zijn wel een flink duurder dan de drie-stuks-voor-drie-euro-pakketjes die ik vroeger altijd haalde, dus ik heb zo’n twee jaar geleden als een soort compromis onderbroeken ingeslagen die niet eerlijk geproduceerd maar wel van biologisch katoen zijn. Ook kocht ik drie niet eerlijke of duurzame bh’s die hun prijzen helaas niet eens waard bleken in kwaliteit.

Onlangs kreeg ik een paar onderbroeken van Organic basics die van lyocell gemaakt zijn en heerlijk zitten. De levensduur moet nog blijken, maar ze lijken voorlopig hun prijs wel waard te zijn – zeker in afgeprijsde multipacks. Het aanbod in duurzame bh’s is inmiddels vrij groot en meestal vergelijkbaar in prijs met de betere reguliere lingerie. Wel zoek ik nog naar exemplaren met wat meer steun dan ik tot nu toe gevonden heb.

Aikyou – modern/basic lingerie (dames)
Anekdot – moderne lingerie en effen badkleding (dames)
Comazo – deel van het ondergoed (waaronder enkele beugelbh’s), shirts en nachtkleding is biologisch en fairtrade (dames, heren en kinderen)
Erlich textil – basic ondergoed, sokken, shirts en badkleding (dames, heren en kinderen)
Luva Huva – moderne lingerie en nachtkleding (dames)
Organic basics – basic ondergoed, sokken, shirts en leggings van biokatoen, lyocell en gerecycled nylon (dames en heren)
Saint Basics – basic ondergoed, sokken en shirts van lyocell (dames en heren)
Troo – moderne (overwegend doorschijnende) lingerie en meer basic kleding (dames)
Underprotection – moderne lingerie, loungewear en badkleding (dames)
Vatter – basic ondergoed en rompertjes van GOTS-gecertificeerd katoen (dames, heren en baby)
Woron – basic lingerie, sokken, shirts en nachtkleding (dames)

Meer lingerie vind je via Project CeCe, Lotika en Waschbär. Ook bredere merken als People tree, Stella McCartney, Thought en Reformation hebben ondergoed in hun assortiment.


Sokken en panty’s

Ik loop al minstens zes jaar op dezelfde Hema-sokken. Deze waren niet biologisch of eerlijk geproduceerd, maar zijn toch nog een beetje duurzaam dankzij de kwaliteit. Binnenkort wordt het wel eens tijd voor wat nieuwe.

Hierboven zag je al dat je sokken kunt vinden bij onder andere Erlich textil, Organic basics, Saint Basics en Woron en ook merken als Dedicated, Kings of Indigo en People tree verkopen sokken. Onderstaande merken geef ik graag nog even wat extra aandacht vanwege hun grote aanbod of bijzondere kenmerken.

Healthy seas – sokken van GOTS-gecertificeerd katoen en Econyl van gerecyclede visnetten
Swedish Stockings – uitgebreid aanbod in panty’s van gerecyclede en duurzame stoffen
Thought – kledingmerk met zeer uitgebreide sokkencollecti (veel kleur en prints, bamboe, biokatoen, wol en hennep) en maillots van bamboe
Qnoop – sokken van GOTS-gecertificeerd katoen die je met een knoop aan elkaar kan maken, zodat ze niet spoorloos verdwijnen in de was

Kopen?

Met dit niet volledige overzicht van merken hoop ik je te helpen om wegwijs te worden in de wereld van de duurzame en eerlijk geproduceerde mode. Zoals altijd wil ik je niet verleiden tot onnodige aankopen, maar opties laten zien voor wanneer je wel iets nodig hebt, zodat je dan een betere keuze kunt maken. Koop dus altijd bewust en met mate.

Om je zoektocht makkelijker te maken, verwijs ik je met liefde door naar Project Cece. Met deze kledingzoekmachine kun je makkelijk zoeken naar allerlei soorten duurzame en eerlijke kleding. Zo heb je de grootste kans hebt dat je precies kunt vinden wat je zoekt en zie je meteen in welke Nederlandse webshop je het kan bestellen.

Mocht je oog vallen op een product van Organic basics, dan kun je deze nog tot en met 21 augustus 2020 met 10% korting bestellen. Gebruik hiervoor de kortingscode ZAAILINGENOB2 bij het afrekenen.