Dus wat gaan wij doen?

Dus wat gaan wij doen? is een project over verduurzaming. Interessante minidocu’s, podcasts, artikelen, strips en een heus festival moeten ons helpen met verduurzamen. Deze campagne is zeker het volgen waard.

Afbeelding van Dus wat gaan wij doen?

Dus wat gaan wij doen?

Dus wat gaan wij doen? is een initiatief van een groepje vrienden die iets wilden doen voor het milieu en daar anderen in mee willen nemen. Het doel: ons op weg helpen met verduurzamen. Er wordt niet meer gediscussieerd over de ernst van het klimaatprobleem of wie de verantwoordelijkheid moet dragen, maar er wordt opgeroepen tot actie. Bam, wij gaan dit fixen!

Aan de hand van een serie mini-documentaires, artikelen, podcasts en strips wordt het klimaatprobleem behapbaar gemaakt en krijg je nieuwe inzichten en handelingsperspectieven aangereikt. Ter afsluiting van de campagne komt er zelfs een heus festival.

Dus wat gaan wij doen? is uitgevoerd door een team van jonge programmamakers, schrijvers, vormgevers, journalisten, freelancers en ondernemers van Vrij Nederland, Brandpunt+, Blue City, Make The World Great Again Festival, Impact Express, CollAction, de gemeente Rotterdam en het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.

Spoedcursus verduurzamen

De serie podcasts mét bijbehorende strips vind ik het allerleukst. De podcasts zijn gemaakt door Inge Janse en Anouk Burgman in samenwerking met Vrij Nederland. In zeven afleveringen krijg je een spoedcursus verduurzamen. Hierbij komen allerlei deskundigen aan het woord en hebben zij het onder andere over zaken als bewustwording, framing, gedragspsychologie, haalbare veranderingen, het beïnvloeden van bedrijven en het verduurzamen van je carrière.

Vanuit mijn groene bubbel was ik al bekend met de stemmen van Shell-verduurzamer Mark van Baal van Follow This, schrijver Babette Porcelijn van haar boek De Verborgen Impact, blogcollega Jessie Kroon van Het zero waste project en – mijn collega in het dagelijks leven – klimaatwetenschapper Robin van der Ploeg, maar dat neemt niet weg dat ik er nog steeds wat van opsteek. Daarnaast komen er gedrags- en klimaatpsychologen, een carrièrecoach en zelfs een taalstrateeg aan het woord. De gesprekken zijn hoopvol, oplossingsgericht, vernieuwend en leiden tot fijne inzichten en handelingsperspectieven. Daar kunnen we wat mee!

In de strips van Mei-Li Nieuwland lees je nog eens een korte en speelse samenvatting van wat er in elke aflevering besproken is. Aanrader!

Illustratie van Mei-Li Nieuwland

Documentaires en artikelen

In samenwerking met Brandpunt+ maakte Dore van Duivenbode vier korte documentaires met verrassende onderwerpen. Moet je bijvoorbeeld nog wel kinderen willen met het oog op duurzaamheid? Hoe kun je professioneel aan het werk in het verduurzamen van de samenleving of hoe beïnvloed je de politiek? Iets minder nieuw, maar nog altijd een hot topic die voor veel mensen speelt, is de vraag in hoeverre je duurzaam kan reizen.

De documentaires zijn eerlijk, onderzoekend en schuwen geen controverse. Het is verfrissend hoe de onderwerpen benaderd worden en zijn denk ik heel herkenbaar voor veel vooral jongere mensen zonder dat je het gevoel krijgt dat je alles al vaker gehoord en gezien hebt.

Bij elke aflevering verschijnt ook een artikel met hetzelfde thema. Zo vertelt Walter over zijn sterilisatie en mocht ik zelf – alweer! – mijn verhaal doen over een jaar zonder vliegen.

Teaser van de documentairereeks

Festival

Doordat alles van deze campagne behoorlijk goed in elkaar is gezet, ben ik erg benieuwd geworden naar het slotstuk: een festival! In BlueCity in Rotterdam op 9 februari 2019 kun je luisteren naar duurzame pioniers, workshops volgen, leren van klimaatwetenschappers of op zoek naar manieren om je werk of carrière te vergroenen. Als je daarna nog steeds niet weet wat je nog allemaal kan doen, dan weet ik het ook niet meer!

Dus wat ga jij doen? Snel een kijkje nemen op Dus wat gaan wij doen?!

Dit denken jullie ervan

  1. Ik ben Dus wat gaan wij doen meteen gaan volgen op Facebook. De podcasts en documentaires ga ik zeker checken. Wat een geweldig initiatief! En de naam grijpt je inderdaad. 🙂

Comments are closed.