Dag van de Duurzaamheid: duurzaam leven volgens Djuli van Mint Green Mind

De Dag van de Duurzaamheid staat weer voor de deur. De groene bloggers interviewden elkaar over duurzaam leven, zodat we elkaar kunnen inspireren en van elkaar kunnen leren. Lees hier wat Djuli van Mint Green Mind ons te vertellen heeft.

Dag van de Duurzaamheid

Op 10 oktober is het weer zo ver: de Dag van de Duurzaamheid. Op deze dag is in het land volop aandacht voor duurzaamheid en duurzame ontwikkeling door middel van allerlei activiteiten. De duurzaamheidsbeweging in Nederland wordt zo extra in de schijnwerpers gezet en mensen kunnen zich volop laten inspireren en motiveren op deze dag.

Ook de groene bloggers grijpen deze dag aan om weer eens stil te staan bij hoe duurzaam we leven en wat we nog kunnen doen. Vorig jaar maakten we al een uitgebreide blogreeks vol met groene tips om onze milieuimpact te verkleinen en dit jaar ondervragen we elkaar over onze duurzame levens, zodat we elkaar kunnen inspireren en van elkaar kunnen leren.

Interview met Djuli van Mint Green Mind

Djuli was een van de eerste bloggers die ik een paar jaar geleden begon te volgen en dat doe ik nog altijd met veel plezier. Op Mint Green Mind schrijft ze over veganisme, fair fashion en andere duurzame dingen, ze heeft de allermooiste website-header, maakt prachtige foto’s en – hoera! – ik mocht haar interviewen.


Stel jezelf voor. Wie ben je, wat doe je en waar blog je?

Ik ben Djuli, 23 jaar en ik woon met mijn Vlaamse vriend Jens en onze kat Miep in de buurt van Leuven.

Tweeënhalf jaar geleden ben ik de blog Mint Green Mind begonnen en daar schrijf ik onder andere over vegan hotspots, fair fashion en duurzame producten. Naast blogger ben ik ook fotograaf en ik werk bij een biowinkel.

Wat was voor jou de reden om duurzamer te leven?

De eerste stap naar een duurzamer leven was voor mij veganistisch eten. Daar begon ik drie jaar geleden mee nadat ik een aantal documentaires had gezien, vegan bloggers was gaan volgen en me had aangemeld bij een paar vegan Facebookgroepen.

Voor vegan recepten keek ik vooral op de blog van De Groene Meisjes en daar las ik over nog veel meer groene onderwerpen. Zo kwam ik erachter dat ik nog veel meer dingen kon doen om duurzamer te leven.


Hoe ben je er toen mee begonnen?

Ongeveer een halfjaar nadat ik veganist werd, begon ik me te verdiepen in andere duurzame onderwerpen. Ik begon minder plastic te gebruiken, mijn afval beter te scheiden en meer herbruikbare producten te kopen (zoals wasbare wattenschijfjes, RVS rietjes en een menstruatiecup).

De laatste tijd ben ik veel bezig met fair fashion, natuurlijke beautyproducten en minimalistischer leven. Daarnaast ruim ik regelmatig zwerfafval op in mijn dorp en wil ik binnenkort een keer zelf schoonmaakproducten maken. Er valt nog steeds heel veel te leren, maar dat vind ik juist zo leuk! Er zijn steeds nieuwe onderwerpen waar ik me in wil verdiepen.


Op welk gebied wil je wel groener worden, maar lukt het nog niet zo goed?

Ik zou vaker basic dingen zoals energierepen zelf willen maken in plaats van het te kopen in een plastic verpakking. Hummus en granola maak ik wel regelmatig zelf, dus ik weet dat het super simpel is, maar ik maak er te weinig tijd voor.

Welk advies zou je andere mensen geven die willen beginnen met duurzamer leven?

Maak het leuk voor jezelf! Probeer nieuwe recepten, koop een mooie herbruikbare waterfles en volg inspirerende mensen op Instagram.

Zoals ik al zei kun je op heel veel verschillende manieren duurzamer leven, dus misschien lijkt het soms een beetje overweldigend. Maar je kan niet in één dag veganist worden, al je make-up vervangen door natuurlijke producten en compleet stoppen met het gebruiken van plastic. Doe het stap voor stap en word niet boos op jezelf als je een keer een foutje maakt.


Hoe ga je ermee om als je bijvoorbeeld tijdens een etentje in aanraking komt met mensen die veganisme heel extreem vinden?

Misschien ben ik heel lucky, maar dit gebeurt me bijna nooit. Veganisme wordt steeds bekender en normaler. Je leest er meer over, er zijn steeds meer vegan producten te vinden in de supermarkt en iedereen kent tegenwoordig wel iemand in zijn omgeving die veganist is. De meeste mensen om mij heen zijn juist heel geïnteresseerd.

Met mensen die het raar of extreem vinden, ga ik niet in discussie. Ik inspireer en informeer liever degenen die wel interesse hebben in veganisme of plantaardig eten.

Wat was je laatste grote eye opener op het gebied van duurzaamheid?

Dat vliegen slecht voor het milieu is, wist ik natuurlijk wel, maar door de blogposts van jou en Sanne van Het Grote Groene Geluk weet ik pas hoe groot de impact echt is. Door jullie wil ik vaker met de trein op reis gaan. Helemaal stoppen met vliegen zal ik waarschijnlijk niet doen. Ik ben gek op reizen en er staan een aantal bestemmingen op mijn bucketlist die qua prijs en reistijd nu eenmaal niet haalbaar zijn met de trein of bus. Maar vooral voor reisjes binnen Europa zal ik voortaan vaker op zoek gaan naar een duurzamer alternatief.


Meer interviews

Wil je nog meer interviews lezen over duurzaamheid? Tussen 7 en 10 oktober komen er bij verschillende groene bloggers soortgelijke interviews online. Zo interviewde Marieke van Greenblush eerder al Tessa van Awkward Duckling en kun je op Een goed verhaal lezen wat ik zelf antwoordde op de vragen van Mirjam.

Zat je ook stiekem antwoorden voor jezelf te verzinnen op deze vragen? Ik ben wel benieuwd wat je zou antwoorden!

Alle foto’s in dit artikel zijn eigendom van Djuli Bravenboer.

Dit denken jullie ervan

    1. Ja, knap hè? Misschien had ik nog moeten vragen of ze nooit iets lastig vindt, maar volgens mij gaat het haar zo goed af omdat ze met kleine stapjes voorwaarts blijft gaan. Dat is heel motiverend om te zien 🙂

    1. Ja, inderdaad. Ze is een mooi voorbeeld van hoe fijn het kan zijn om goed bezig te zijn 🙂

Comments are closed.