Een duurzame kerstboom

Het is weer kerstbomentijd! Ben jij nog op zoek naar een boom of verlichting en wil je hierbij graag rekening houden met het milieu? Dan heb ik goed nieuws voor jou. Voor zowel echte bomen als kunstbomen, kerstverlichting en kerstversiering zijn duurzame(re) opties.

Allereerst de boom zelf. Wil je een echte boom of liever een kunstboom? Het lijkt erop dat je met een gerust hart kan kiezen voor een boom die jij het fijnst vindt, want volgens Milieu Centraal maakt het qua milieuimpact niet veel uit welke keuze je maakt. Belangrijker is hoe lang de boom mee gaat. En vooral: wat je er in hangt.


Echte bomen

Echte bomen worden kunnen in Nederland en andere koude Europese landen gekweekt worden, waardoor het transport beperkt blijft. Bemesting en bestrijding is in mindere mate nodig dan bij de kweek van groenten en fruit. Dit geldt nog meer voor bomen met een biologisch keurmerk.

Het nadeel van een echte kerstboom is dat hij meestal afgezaagd wordt en dus maar één kerst meegaat. Je kunt er ook voor kiezen om een boom met een kluit te nemen en deze na de feestdagen in je tuin zetten. In dat geval is het belangrijk dat je de boom zowel in huis als daarna in de tuin genoeg water geeft. Ook is de boom gelukkiger als hij thuis niet te dicht bij de verwarming staat. Kijk voor meer onderhoudstips op de website van Milieu Centraal.

Heb je geen tuin (of groene vingers) en wil je toch een echte boom die langer meegaat, overweeg dan om een kerstboom te adopteren. Via Adopteer een Kerstboom kun je je eigen biologische boompje in huis nemen via een van de 18 ophaalpunten. Je betaalt, afhankelijk het formaat van de boom, 10 tot 50 euro plus statiegeld dat je weer terugkrijgt als je de boom in levende lijve terugbrengt. De boom wordt dan teruggezet in de volle grond en verzorgd tot aan de volgende kerst.

Het grote voordeel van het adopteren is dat hiermee de levensduur van een boom flink verlengd wordt en dat de bomen volgens de voorwaarden van biologische keurmerken gekweekt worden. De winst zit hem er volgens mij vooral in dat de groeitijd van 4 à 6 jaar per boom nu verdeeld kan worden over het aantal keer dat de boom gebruikt kan worden.

Heeft je boom zijn beste tijd gehad? Steek hem dan niet zelf in de fik, maar lever hem in bij de gemeente. Daar kunnen ze hem schoner en efficiënter verbranden en er bovendien eventueel nog energie of compost uit winnen.

Kunstbomen

De productie en transport van een kunstboom zal meer impact op het milieu hebben dan bij een echte boom, maar daar weegt tegenop dat de boom veel langer mee zal gaan. Een kunstboom is dus wel schadelijker als die boom vaak vervangen wordt en daarom is het verstandig om bij de aanschaf op de kwaliteit van de boom te letten. Om de levensduur van kunstbomen te verlengen, kun je overwegen om een tweedehands boom te kopen. Dat scheelt ook nog eens in de prijs.


Verlichting

Belangrijker nog dan de keuze voor je boom is het gebruik van kerstverlichting. Het stroomgebruik van de lampjes heeft een veel grotere impact dan die van de productie van die lampjes of van de productie van je boom, zo schrijft Milieu Centraal.

Het magische woord is LED. Net zoals bij al je andere verlichting geldt ook voor je kerstlampjes dat LED verreweg het meest zuinig is. Dit is behalve voor het milieu natuurlijk ook nog eens heel goed voor je portemonnee. De duurdere aanschafprijs van LED-lampjes maak je hiermee ruimschoots goed. Let bij de aankoop wel op de vermelding van LED of het vermogen in Watt, want in tegenstelling tot bij gewone lampen hebben veel kerstlichtjes en lichtslangen wel nog een zeer groot in energieverbruik.

Om de impact van de kerstverlichting verder te beperken, is het belangrijk om de verlichting alleen aan te zetten als je thuis bent. En misschien wel het belangrijkste, zorg dat je alleen écht groene stroom afneemt bij een duurzame energieleverancier.

Kerstversiering

Het zal je niet verbazen dat het niet bepaald duurzaam is als je elk jaar nieuwe kerstballen koopt in de nieuwste kleuren. Kies liever voor decoratie die je over een paar jaar ook nog mooi vindt en laat je niet verleiden door goedkope rommel en trends. Wil je toch een keer iets anders? Speur de kringloopwinkel af, kijk op Marktplaats of doe eens gek; vraag in je omgeving of iemand kerstversiering met je wil ruilen. Persoonlijker en gezelliger is wanneer je aan het knutselen gaat. Maak je eigen versiering voor in de boom, cadeautjes voor onder de boom of – waarom ook niet – ook de kerstboom zelf!

Fijne feestdagen!