Gelezen: Gewoon goed van Karen Kammeraat

Jouw koopgids voor een mooiere wereld. Met deze ondertitel slaat Karen Kammeraat de spijker op zijn kop. Ik las het boek Gewoon goed en deel mijn bevindingen met je.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met de schrijfster zelf.
Zoals je van mij gewend bent, deel ik echter mijn eerlijke mening. Lees meer hierover in de disclaimer.

Karen Kammeraat

Behalve dat ik haar boek Gewoon goed al een paar keer voorbij had zien komen en op mijn eindeloze nog-te-lezen-boekenlijst had gezet, kwam de naam Karen Kammeraat me niet direct bekend voor. Haar werk, daarentegen, kende ik al wel, want Karen blijkt een van de oprichters te zijn van EerlijkWinkelen.

Op de website en in de app van EerlijkWinkelen vind je een handig overzicht van vele winkels in Nederland waar je terecht kunt voor eerlijk of duurzaam geproduceerde kleding, voeding en andere waren. Deze waardevolle bron die ik al vaker gebruikt had, ontstond uit een samenwerking van mensen die net als Karen in hun eigen stad op zoek waren gegaan naar eerlijke en duurzame producten en de winkels waar dit te vinden was.

Na een maar liefst vijfentwintig jaar lange zoektocht naar betere producten weet Karen inmiddels van alles te vinden en werd het hoog tijd voor een boek. In Gewoon goed presenteert ze een koopgids voor iedereen die wil bijdragen aan een mooiere wereld, maar nog hulp kan gebruiken bij het vinden en herkennen van eerlijke en duurzame producten.


Gewoon goed

Gewoon goed is een duidelijk gestructureerd boek dat erg prettig leest. Er zijn geen ellenlange zinnen met ongebruikelijke woorden zonder dat het te simplistisch wordt.

Na een voorwoord en voorstelling van de schrijfster zelf, begint het met de basis. Wat is duurzaamheid? Wat heb je nodig? En aandacht voor lenen en delen, zodat we niet alles nieuw hoeven te kopen. Het wordt snel duidelijk dat duurzaamheid voor Karen niet alleen met milieu en klimaat te maken heeft, maar ook met eerlijke handel. Sterker nog, met die eerlijke handel begon het voor haar allemaal en als ik het goed inschat is dit voor Karen nog steeds minstens zo belangrijk als milieuvriendelijkheid.

Vervolgens zijn er hoofdstukken over eten, uiterlijk en verzorging, en over spullen voor in huis. Hierbij is er veel aandacht voor betrouwbare keurmerken die zeer behulpzaam zijn in de zoektocht bij duurzame producten. Hoewel Karen eerlijke arbeid en milieuvriendelijkheid samen onder de noemer duurzaamheid schaart, vind ik het heel fijn dat ze duidelijk is wanneer iets eerlijke dan wel duurzaam is, want niet alles kan altijd aan beide criteria voldoen.

Vooral voor de beginnende groene held is het boek een schat aan informatie. Welke koffie is eerlijk geproduceerd? Welke duurzame alternatieven zijn er voor je tampons? Of zoek je een broek die zowel van duurzame materialen is en onder goede arbeidsomstandigheden gemaakt is? Dit boek geeft je heldere antwoorden en praktische tips waarmee je direct naar de winkel kan. Ondanks dat ik inmiddels iets te veel ervaring heb om tot de doelgroep te behoren, weet Karen me nog te verrassen met een paar merken die ik nog niet kende.

Door de hoge dichtheid van vele merken, keurmerken en informatieve websites vind ik het wel vrij ‘opsommerig’. Dit maakt het tot een praktische gids waarin je makkelijk iets kan opzoeken, maar ook wat minder verhalend. Bovendien miste ik regelmatig net even een extra zin of alinea voor wat extra toelichting of diepgang die Karen ongetwijfeld wel in huis heeft. Van de andere kant maakt dit het boek wel heel toegankelijk en leidt het niet af van het hoofddoel: de koopgids.Karen wisselt haar tips wel af met persoonlijke ervaringen. Dit maakt het een stuk tastbaarder en persoonlijker en had wat mij betreft dan ook veel uitgebreider gemogen. Ze laat gelukkig zien dat ze zelf niet perfect is, waarmee ze meteen benaderbaar wordt. Wel lijkt het alsof ze zich vrij makkelijk neerlegt bij wat er nog niet lukt en intussen vol goede moed doorzoekt naar alternatieve producten. Hierbij mis ik wat meer dilemma’s of teleurstellingen die ze vast ook wel eens heeft en zo herkenbaar zijn voor de lezer.

Het laatste hoofdstuk heet Denkvoer en hier was ik het meest nieuwsgierig naar. Ik vind het altijd leuk om te lezen hoe anderen omgaan met vragen als: heeft het wel zin wat ik doe? Kun je bedrijven of keurmerken vertrouwen? De meest interessante kwestie vond ik die over het wel of niet kopen van duurzame producten van verder niet zo duurzame grote bedrijven.

Als je deze vraagstukken pas voor het eerst voorgeschoteld krijgt, geeft het wellicht genoeg stof tot denken, maar omdat ik zelf ongetwijfeld al veel te veel heb nagedacht over dit soort dilemma’s prikkelde het me niet genoeg om me écht aan het denken te zetten. Karen kiest vaak voor zichzelf al een oplossing bij elke vraag die heel goed te begrijpen is. Fijn voor mensen die zich anders suf piekeren en niet kunnen beslissen, maar ik vind het soms ook juist prettig om een dilemma wat meer open te laten en de tijd te nemen om verschillende kanten te bestuderen.Het is Karen Kammeraat met vlag en wimpel gelukt om een overzichtelijke koopgids voor een mooiere wereld te maken die vooral waardevol zal zijn voor de meer beginnende groene consumenten. Het is wat minder diepgaand en verhalend, maar dat maakt het juist ook weer zo laagdrempelig en overzichtelijk dat het veel mensen zal aanspreken.

Wil jij weten waar je verantwoorde verf, tampons of hagelslag koopt? En welke keurmerken je kan gebruiken? Dan is Gewoon goed een gids voor jou. Je haalt hem bij je lokale boekhandel of bestelt hem op bol.com.

Dit denken jullie ervan

 1. Ik wil je er graag op attenderen dat bestellen bij BOL.com niet echt hoort bij eerlijke en millieuvriendelijke handel. Sowieso ieder bedrijf dat werkt met supersnelle bestellingen… Buiten het feit dat er inmiddels ik weet niet hoeveel busjes rond rijden om de bestellingen voor de deur af te leveren, schijnt het voor de medewerkers helemaal niet goed geregeld te zijn. Heb je de film “Sorry, we’ve missed you” gezien? Dat schijnt de norm te zijn bij veel bestelbedrijven… Heel ongezond, die enorme werkdruk…

  Groet, Ria van der Velden

  1. Ha Ria, ja je hebt gelijk over bol.com. Voor duurzame producten die je niet tweedehands of offline kan vinden of waarvoor je anders ver met de auto moet, is het soms wel echt een uitkomst. Wel zou ik heel graag willen kunnen aanvinken dat het geen haast heeft en ik het ook wel bij een centraal punt op kan halen. Helaas is dat meestal geen optie. Ben wel benieuwd naar die film, want die ken ik nog niet.
   Ik zal er nog bijzetten dat je het boek natuurlijk ook gewoon bij de boekhandel kan halen. Voor dit boek hoop ik overigens wel dat het netto effect altijd positief zal uitpakken, omdat de lezer toekomstige aankopen hopelijk veel bewuster gaat doen.

   1. Dat herken ik hoor, ik bestel ook op internet wat ik niet in de buurt kan vinden, bv biologische kleding… Deze winkels zijn te dun gezaaid en dus vaak ver. En als ik dan een dagje uit plan rondom een paar winkels met biologische kleding, hebben ze nét mijn smaak niet of is het winkeltje al weer opgeheven.. Bij Waschbaer (levert aan huis, maar eenmaal aangegeven bij DHL dat het niet bij de buren moet worden afgeleverd, wordt de tweede poging altijd bij het dichtstbijzijnde afhaalpunt afgeleverd) en Gudrun Sjoden (levert alleen bij afhaalpunten!) duurt het minimaal een week, maar vaak langer, maar of de arbeidsomstandigheden van de koeriersbedrijven dan ook zo goed zijn weet ik niet, want dat zijn gewoon de bedrijven die ook die snelle leveringen doen…

    1. Tja, het is niet altijd makkelijk om het beste te doen. Wel fijn dat je op sommige plekken wel aan kan geven wat je wil qua bezorgen. Hopelijk krijgen we snel vaker die kans. PostNL brengt de pakketten nu na één afleverpoging ook meteen naar een centraal punt. Lijkt me een goede zaak voor de bezorgers en het milieu.

 2. Als mogelijk alternatief voor bol.com, ik bestelde laatst bij van Piere in Eindhoven via Libris, en kreeg mijn boek bezorgd door een fietskoerier!

 3. Wat een fijn boek! Ik ben nog steeds beginner qua duurzaamheid, dus denk dat het wel een heel handig boekje is. Ik zet hem in ieder geval op mijn leeslijst 🙂 Jammer dat het voor jou niet heel prikkelend was, maar toegegeven: je bent ook al heel goed bezig! Fijne review 🙂

Comments are closed.