Groen stemmen voor links én rechts

Binnenkort mogen we weer naar de stembus. Duurzaamheid is voor mij een thema dat niet hoog genoeg op de agenda kan staan. Lees hier hoe je tot een keuze kan komen voor een groene kandidaat die aansluit bij jouw politieke voorkeur.

Algemene stemwijzers

Alle partijen hebben een partijprogramma waarin ze hun standpunten verkondigen. Soms is dit één velletje papier, soms een heel boekwerk. Omdat het een flinke klus is om meerdere partijprogramma’s door te spitten op zoek naar een partij die jou mag vertegenwoordigen, bieden de verschillende stemwijzers een uitkomst.

De Stemwijzer en het Kieskompas (alleen tijdelijk online) zijn de twee bekendste algemene stemwijzers. Ze zijn gebaseerd op stellingen over actuele onderwerpen waarop je zelf antwoord kunt geven en vervolgens jouw antwoorden vergeleken worden met die van de partijen. Hoewel er altijd wat aan te merken is op de keuze en formulering van de vragen, geeft het over het algemeen wel een goed beeld van waar de partijen voor staan.

Lees na afloop absoluut ook de argumenten van de partijen. Vaak zegt een partij namelijk “Ja, maar” of “Nee, tenzij”. Soms kom je er hierdoor achter dat je het eigenlijk veel meer eens met een partij die een ander antwoord had ingevuld dan met een partij die juist hetzelfde antwoord geeft. Bovendien geven de verschillende voor- en tegenargumenten meer duidelijkheid over een vraag waarover je in eerste instantie niet precies wist wat er ter discussie staat.

Misschien iets minder serieus dan de ‘klassieke’ stemwijzers, is de Wijzer Stemmer van Brainwash. Het toffe hieraan vind ik dat het niet draait om thema’s die nu in het nieuws zijn, maar veel meer over hoe jij in het algemeen denkt over de maatschappij. Over hoe deze volgens jou in elkaar zit, wat goed voor ons zou zijn en hoe we met elkaar om moeten gaan.

Een hele berg andere stemwijzers voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2017, zoals de Jongerenstemwijzer, vind je via Duurzaam Nieuws.

Groen stemmen
Bron onbekend

Groene ambities

De makers van het Kieskompas hebben ook een Groen Kieskompas gemaakt (alleen tijdelijk online). Alle vragen gaan over milieu, natuur en klimaat. Uit deze stemwijzer blijkt duidelijk welke partijen zich in meer of mindere mate in willen zetten voor deze thema’s, maar laat de overige standpunten van de partijen buiten beschouwing. Misschien handig als hiermee je keuze tussen twee partijen makkelijker wordt, maar zelf zou ik mijn ideeën over andere zaken niet volledig aan de kant willen schuiven.

Wil je meer toelichting over de duurzame plannen van de partijen? Een aantal partijen gaf antwoord op vragen van de Sustainable Junkies. En het leuke is, blijkbaar kun je ze vanalles vragen en krijg je nog antwoord ook. Dat geeft toch weer wat meer vertrouwen in de politiek, als je het mij vraagt.

Haalbaarheid en effect

In hun verkiezingsbeloften willen politici graag dat je hoort hoeveel geld er naar zorg en onderwijs gaat, hoeveel minder belasting we hoeven te betalen en hoeveel meer voordeel we gaan krijgen. Alleen de gunstige informatie dus. Maar in de praktijk moet dat geld natuurlijk ook ergens vandaan komen. En gaat een bepaald plan ook daadwerkelijk voor meer banen zorgen? Voor een goed afgewogen keuze, kan het geen kwaad om eens te kijken naar uitgebreidere onderzoeken die aan de partijprogramma’s gedaan worden.

Het CPB rekent de plannen uit voor de partijen die een aanvraag indienen. Voor wie geen zin heeft om het hele verslag door te spitten, kan snel even googlen naar nieuwsberichten die de hoofdpunten voor je samenvatten. Voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 kun je bijvoorbeeld dit artikel van de Volkskrant of dit artikel van RTL Nieuws doornemen. Het PBL geeft bovendien ook inzicht in de gevolgen van de partijprogramma’s specifiek voor onze leefomgeving.

Groene daden

Partijprogramma’s staan natuurlijk vol idealen die in de praktijk nogal eens bijgeschaafd of opzij geschoven moeten worden. Vooral als coalitiepartij kom je er niet onderuit om compromissen te sluiten, maar ook in de oppositie heb je soms misschien liever dat jouw idee in afgezwakte vorm wél wordt ingevoerd dan dat het oorspronkelijke idee helemaal sneuvelt. Ondanks dat loont het wel om eens te kijken naar hoe partijleden daadwerkelijk gestemd hebben. Welke moties hebben ze ingediend of gesteund? En zijn deze positief of negatief voor het milieu en klimaat?

Met dit idee is vanuit de Nederlandse Klimaatbeweging het Klimaatlabel voor politieke partijen opgezet. Vanaf eind 2012 is van alle partijen in de Tweede Kamer bijgehouden hoe er gestemd is. Op basis van meer dan 100 stemmingen zijn die partijen punten toegekend en hieraan is een label gekoppeld. Voor wie niet gelooft in mooie verkiezingspraatjes is dit keihard bewijs voor hoe er echt gehandeld wordt.

Klimaatlabel Politiek
Afbeelding van Klimaatlabel

Vind je naast duurzaamheid ook rechtvaardigheid ten opzichte van ontwikkelingslanden belangrijk? Denk hierbij aan belasting, immigratie, vrede en handel. Neem dan een kijkje op Fairkiezingswijzer. Het is geen stemwijzer waar je stellingen kan beantwoorden en vergelijken, maar het geeft een overzicht van hoe elke partij scoort op verschillende onderwerpen. Hierbij worden punten toegekend op basis van het indienen van wetten, nota’s, moties en schriftelijke vragen, en voor stemmingen en interrupties.

Fairkiezingswijzer
Afbeelding van Fairpolitics

Tenslotte is ook Jelmer Mommers, klimaat- en energiecorrespondent van De Correspondent, bezig met het verzamelen van informatie over het stemgedrag van kamerleden en zal waarschijnlijk met een uitgebreid verslag komen. In de gaten houden dus!

Klimaatkandidaten

Ben je geen linkse hippie, maar vind je het klimaat en duurzaamheid wel belangrijk? Als je een aantal stemwijzers ingevuld en bekeken hebt, heb je inmiddels gezien dat deze thema’s niet exclusief tot het linker domein behoren. In het politieke midden kun je ook naar hartelust uit een aantal groene partijen kiezen. Maar ook voor conservatieve en rechtse stemmers zijn er mogelijkheden.

De Jonge Klimaatbeweging wil dat er meer aandacht komt voor duurzaamheid in de politiek en spreekt daarbij alle partijen aan. In samenwerking met de jongerenorganisaties van de verschillende partijen hebben zij voor elke partij een kandidaat geselecteerd die het beste uit de bus komt qua duurzaamheid. Deze selectie is op basis van activiteiten van de kandidaten zelf.

De resulterende Klimaatkandidaten zijn van links tot rechts, van progressief tot conservatief en van oud tot jong. Elke partij heeft blijkbaar dus wel iemand op de lijst staan die jouw politieke voorkeur weet te combineren met een goede toekomst voor milieu en klimaat. Geniaal idee om duurzaamheid op deze manier vanuit alle hoeken hoger op de agenda te zetten.

Tenslotte

Ben je er al uit? Met je stem kun je wellicht nog duizend keer meer CO2-uitstoot voorkomen dan wanneer je een jaar lang niet douchet. Dit is je kans om serieus impact te maken, want jouw stem telt. En het kost bijna geen moeite, want je kan de hele dag door op elke straathoek terecht. Ga dus stemmen. Ga stemmen! Ga vooral stemmen.

Dit denken jullie ervan

  1. Dit vind ik echt een heel handig artikel, ik zit zelf namelijk te twijfelen op welke partij ik ga stemmen. Vooral die Fairkiezingswijzer geeft een beknopt maar toch handig overzicht van de belangrijke zaken. Ik vind namelijk dat er zoveel verschillende aspecten belangrijk zijn en er is zoveel informatie dat ik soms door de bomen het bos niet meer zie.

    1. Het is inderdaad nogal een hoop informatie! Vooral die argumenten bij de stellingen van de stemwijzers vind ik fijn, omdat ik mijn mening dan beter kan vormen. Hopelijk kom je er snel uit, succes 🙂

  2. Brainwash klinkt als een erg goed initiatief. Op dit momenten word er – naar mijn insziens- namelijk zoveel geschreeuwd maar wat past er nou echt bij mij als persoon? Tijd om eens goed mezelf hierin te gaan verdiepen.

  3. Wow! Wat een ontzettend verhelderend artikel! Ik ben laatst op zoek geweest naar een aantal stemwijzers, maar heb het opgegeven omdat ik het overzicht niet had! Ik ga nog een poging wagen met jouw artikel er naast! Ondanks dat ik wel weet waar ik op ga stemmen, vind ik het toch altijd wel leuk en fijn om wat onderzoek te doen! veel dank dus!

    1. Dank je wel en graag gedaan 🙂
      Goed om te horen dat je in ieder geval gaat stemmen! Het is inderdaad verstandig om even te checken of je het wel echt het meest eens bent met de partij die je in gedachten hebt.

  4. Dankjewel voor ook het linkje naar Fairkiezingswijzer en klimaatlabel! Ik schreef hier laatst over maar heb die toen niet gevonden (waarschijnlijk nog niet online of niet goed genoeg gezocht). Mijn stemkeuze gaat steeds helderder worden 🙂

    1. Oh gelukkig dat je er wat aan hebt! Onder andere door jouw en Iris haar blog over stemmen, dacht ik dat dit artikel misschien niet zoveel meer toegevoegde, maar blijkbaar was het toch niet voor niets 😀
      Jouw uitleg over de manieren waarop we overal invloed op hebben en dat stemmen zo belangrijk is, is iets wat alle jongeren zouden moeten weten 🙂

Comments are closed.