Tweedehands winkelen in de kringloopcentra van Utrecht

Vanwege de gevolgen van overconsumptie op onze aarde heb ik besloten dat tweedehands voortaan mijn eerste keuze is. Maar waar koop je dat? In mijn eigen Utrecht blijkt het te barsten van de kringloop- en vintagewinkels. Allereerst bezocht ik de grotere kringloopketens.

Tweedehands winkelen

Waarom?

Het maken en importeren van onze spullen kost bakken aan grondstoffen, energie en water en veroorzaken direct of indirect vaak voor vervuiling, vernietiging en uitbuiting van mensen en dieren. Aangezien we graag wel wát spullen willen hebben voor ons gemak en plezier, komen we nooit echt helemaal onder die impact uit. Het probleem is dat we veel te veel consumeren, van te slechte kwaliteit en dusdanig goedkoop dat de makers en het milieu daar onder lijden.

Hierom besloot ik een jaar of twee geleden om – naast flink te consuminderen – voortaan eerst op zoek te gaan naar tweedehands zodra ik iets ‘nieuws’ wilde hebben. Bijna alles dat je kunt verzinnen, ís er namelijk al.

Hoe?

Maar voor wie gewend is – ja, ik! – om snel even naar de Hema, H&M of Ikea te rennen, is het wel even wennen om over te schakelen naar tweedehands als eerste keus. Stap één is weten waar je terecht kunt. Daarna kun je op ontdekkingstocht, op zoek naar je nieuwe favoriete plekjes. Daarna heb je wat doorzettingsvermogen nodig, want je zal regelmatig langs moeten gaan om te vinden wat je zoekt. Van de andere kant vind je soms ook leuke verrassingen. Na een tijdje oefenen kun je de reguliere winkels steeds vaker links laten liggen en van tweedehands je eerste keus maken.

Waar?

Terug naar stap één: waar koop je tweedehands? Online uiteraard, maar voor wie liever wil voelen, testen of passen zijn er talloze stenen winkels met tweedehands goederen. Het aanbod is zeer divers: van goedkope tweedehands kleding tot dure vintage design meubels.

Verdeeld over een aantal blogs geef ik je een overzicht van de winkels die ik vond in mijn eigen stadsie Utrecht. Allereerst de kringloopcentra met meerdere locaties. Kijk voor je bezoek even op de website of de locatie nog klopt en voor de openingstijden, want er verandert nogal eens wat!


Kaart openen in nieuw venster

Tweedehands winkelen in kringloopcentra met meerdere locaties

Utrecht heeft een aantal kringloopcentra met meerdere, vaak heel grote winkels waar je ongeveer alles kan vinden wat je kan verzinnen.

Stichting de A.R.M.

Stichting de A.R.M. is wat mij betreft dé kringloop van Utrecht. Je kan er werkelijk alles vinden op een van de vele vierkante meters waarover hun aanbod verspreid staat en de prijzen zijn – met hier een daar een gekke uitschieter – om het algemeen heel redelijk.

Kringloopwinkelstraat Oudegracht
Oudegracht 247, 253, 255, 266, 270, 272, 274 en 290 (Centrum)
Meubels, huisraad, antiek, curiosa, kleding en fietsen
In de binnenstad vind je aan de Oudegracht 247, 253 en 255 een ratjetoe aan aan elkaar geknoopte gebouwen en werfkelders waar je heerlijk in kunt verdwalen. Hier vind je voornamelijk meubels, interieur, boeken en muziek, maar als ik me niet vergis ben ik er ook eens tegen een ruimte met iets nettere dameskleding aangelopen. Op nummer 253 vind je nu (tijdelijk) een afdeling met kinderkleding, speelgoed en meubels voor de kinderkamer.

Aan de overkant van de Oudegracht vind je op nummer 266 iets wat ik zelf zou samenvatten als antieke troep. Tegenover nummer 274 kun je met de trap naar de werf. Hier vind je designmeubels en fiesten. Nummer 290 zou ook nog van Stichting de A.R.M. zijn, maar ik geloof dat daar niets (meer) zit.

Op nummer 274 vind je dames- en herenkleding. Dit is een winkel waar ik regelmatig een rondje doorheen loop, want de winkel ligt centraal en het aanbod rouleert snel. De kleding is meestal van gangbare merken en dan ook vrij goedkoop. Doordat alles op kleur hangt, ziet het er netjes en redelijk gezellig uit, maar omdat daardoor ook shirtjes in maat XXL naast rokjes in maat S hangen, vind ik het eigenlijk niet erg handig zoeken. De winkel is niet erg groot, dus meestal ga ik overal even snel doorheen. Helaas heb ik er nog niet erg veel succes gehad.

Kringloopwarenhuis Hoograven
Verlengde Hoogravenseweg 63-69 (Zuid)
Meubels, huisraad, kleding, speelgoed, sport, tuin, witgoed en elektronica
Als Stichting de A.R.M. hét kringloopbedrijf van Utrecht is, dan is dit dé kringloopwinkel van de stad. Wat een onmogelijk groot pand! Je vindt er kleding voor dames, heren en kinderen, schoenen, tassen, meubels, keukengerei, servies, elektronica, prullaria, schilderijen, gordijnen, speelgoed, sportbenodigdheden, tuinmeubels, kampeerspullen, kantoormeubels, kinderfietsen, een heuse bouwmarkt en nog honderdduizend dingen meer. Kortom, je kan er je complete uitzet bij elkaar verzamelen.

De eerste keren dat ik er kwam, bleef ik steeds weer een nieuwe ruimtes met nog meer spullen ontdekken. Omdat de winkel redelijk dicht bij mijn huis is, ga ik er regelmatig eens langs. Hier leerde ik in te zien dat bijna alles tweedehands verkrijgbaar is! De kleding hangt handig gesorteerd per kledingsoort en vervolgens op maat. Helaas lijkt het uitgezocht te worden voor een iets oudere doelgroep dan ik, dus ik heb er nog niet veel kleding gekocht. Wel heb ik in deze winkel al een aantal bloempotten, wat keukengerei, een theedoos, een plaid en tuinstoelen mét kussens op de kop getikt.

Leuke weetjes: het grote dak liggen 250 zonnepanelen en de kledingafdeling is te kort zien in deze aflevering van Tim op de thee (vanaf 18:24).

Alternatieve tuin- en brocantemarkt
Koningsweg 358 (Oost)
Tuin en brocante


Van ongeveer april tot september is er een markt met tuinspullen en brocante. Je vindt er onder andere bloempotten, tuinmeubels, gereedschap, tegels en allerlei tuinversiering. De markt vindt plaats op het terrein van een woongemeenschap. Hier wonen veelal mensen met een verstandelijke beperking of psychische problemen. Als onderdeel van hun dagbesteding worden er bovendien gastenverblijven aangeboden. Een originelere overnachtingsplek in Utrecht kun je volgens mij niet vinden!

Emmaus

Kringloopbedrijf Emmaus heeft 23 vestigingen in verschillende uithoeken van het land, waarvan Utrecht er maar liefst vier heeft. Waar veel kringloopwinkels vaak een beetje muffig zijn, is Emmaus net een stapje netter zonder dat dat ten koste gaat van de spotprijsjes.Emmaus Utrecht
Mgr. Van de Weteringstraat 1 (Centrum)
Dameskleding, kinderkleding en boeken


Klein maar fijn. De winkel ziet er netjes en fris uit. Je kan echt zien dat de kledingstukken zijn uitgezocht op een zekere kwaliteit en stijl. Ik ben er nog niet vaak geweest en heb er nog niets gekocht, maar ik ga er zeker vaker terugkomen.

Emmaus Lombok
Makassarstraat 36 (West)
Kleding, meubels, huisraad, boeken, muziek en elektronica


Een vriendin die er in de buurt woont, tipte me deze winkel al. En terecht! Vooral de kledingafdeling is heel uitgebreid en net zoals bij de locatie in het centrum is de kleding uitgezocht en netjes uitgestald. De kleding – waaronder opvallend veel broeken – is eerst gesorteerd op het soort kledingstuk en vervolgens op kleur, waardoor het er aangenaam uitziet en het makkelijk te doorzoeken is. Het aanbod in meubels en huisraad is vrij beperkt, maar boeken, cd’s en platen zijn volop aanwezig.

Ik ben nog maar één keer in de winkel geweest, maar wat kleding betreft gaat dit denk ik snel een grote favoriet worden. Jammer dat ik niet om de hoek woon!

Emmaus Overvecht
Gloriantdreef 403 (Noord)
Kleding, meubels en huisraad


Deze winkel ben ik nog niet geweest, maar hij schijnt een make-over gehad te hebben en afgaande op de andere winkels van Emmaus zal er niet veel mis mee zijn. Je kan er overigens ook bakfietsen huren om je nieuwe aanwinsten of andere dingen in te vervoeren.

Emmaus Parkwijk
Ab Harrewijnstraat 18 (Leidsche Rijn)
Kleding, meubels, huisraad, elektronica en boeken


Ook deze winkel ken ik niet, maar de foto’s op internet beloven een ruime, lichte, fris ogende winkel en de recensies zijn behoorlijk positief.

Wawollie

Kringloop Wawollie heeft twee winkels in Utrecht, een kleintje in het centrum en een grote in Lage Weide.

Wawollie centrum
Amsterdamsestraatweg 67A
Kleding, huisraad, enkele kleine meubels
Het kleine winkeltje aan de Amsterdamsestraatweg is wat rommelig. Er is wat dames- en herenkleding, lampen, kopjes, dvd’s en meer klein spul. Als je er om de hoek woont, zou ik af en toe wel binnenstappen – met name voor de dameskleding, maar het is niet echt een omfietswinkel.

Wawollie Lage weide
Maarssenbroeksedijk 59
Kleding, meubels, huisraad en meer


In Lage Weide zit nog een vestiging van Wawollie. Dit is een veel grotere locatie en lijkt op basis van foto’s – ik heb het zelf niet gecheckt – een volwaardige en nette kringloopwinkel in de categorie Kringloopwarenhuis Hoograven en Emmaus.

De Wijkwinkel

Totdat ik ging zoeken naar nóg meer kringloopwinkels in Utrecht had ik nog nooit van De Wijkwinkel gehoord. Er zijn twee filialen: eentje in het centrum en eentje vlakbij de Ikea in Kanaleneiland.

De Wijkwinkel
Lange viestraat 2e in winkelcentrum De Planeet (Centrum)
Van alles net niets
Ik bezocht tot nu toe alleen nog de kleine winkel in het centrum, maar die vond ik tamelijk waardeloos. Er ligt van alles wel wat, maar daardoor ook weer net niets. En de kwaliteit van de spullen en de aankleding was ook niet om over naar huis te schrijven.

De Wijkwinkel
Decimalaan 19 (Zuid)
Meubels, huisraad, kleding, elektronica en witgoed


De vestiging in Utrecht Zuid is veel groter. De foto’s op de website laten zien dat er aardig wat aanbod is, hoewel de kwaliteit lastig te beoordelen is zonder het echt gezien te hebben. Het lijkt me niet de mooiste winkel, maar is later wellicht nog een bezoekje waard. Al is het maar uit nieuwsgierigheid.

Dit denken jullie ervan

  1. Mocht je een keer een andere kringloopsetting willen, de kringloopwinkels in de Bilt / Bilthoven zijn ook een aanrader! Aan de Burgemeester de Withstraat inde Bilt zit een Emmaus met een tweedehandsboekenwinkel er naast, ik heb de boekenwinkel nog nooit met lege handen verlaten haha. De Emmaus in Bilthoven is ook groot, weer veel boeken maar ook kleding en andere dingen.

  2. Pingback: Sunshine goes green #13: Duurzaam verhuizen - Little Bit of Sunshine

Comments are closed.