Tweedehands winkelen in het zuiden en westen van Utrecht

Vanwege de gevolgen van overconsumptie op onze aarde heb ik besloten dat tweedehands voortaan mijn eerste keuze is. Maar waar koop je dat? In mijn eigen Utrecht blijkt het te barsten van de kringloop- en vintagewinkels. Het zuiden en westen van de stad is minder rijk bezaaid, maar daarmee niet minder de moeite waard.

Tweedehands winkelen

Waarom?

Het maken en importeren van onze spullen kost bakken aan grondstoffen, energie en water en veroorzaken direct of indirect vaak voor vervuiling, vernietiging en uitbuiting van mensen en dieren. Aangezien we graag wel wát spullen willen hebben voor ons gemak en plezier, komen we nooit echt helemaal onder die impact uit. Het probleem is dat we veel te veel consumeren, van te slechte kwaliteit en dusdanig goedkoop dat de makers en het milieu daar onder lijden.

Hierom besloot ik een jaar of twee geleden om – naast flink te consuminderen – voortaan eerst op zoek te gaan naar tweedehands zodra ik iets ‘nieuws’ wilde hebben. Bijna alles dat je kunt verzinnen, ís er namelijk al.

Hoe?

Maar voor wie gewend is – ja, ik! – om snel even naar de Hema, H&M of Ikea te rennen, is het wel even wennen om over te schakelen naar tweedehands als eerste keus. Stap één is weten waar je terecht kunt. Daarna kun je op ontdekkingstocht, op zoek naar je nieuwe favoriete plekjes. Daarna heb je wat doorzettingsvermogen nodig, want je zal regelmatig langs moeten gaan om te vinden wat je zoekt. Van de andere kant vind je soms ook leuke verrassingen. Na een tijdje oefenen kun je de reguliere winkels steeds vaker links laten liggen en van tweedehands je eerste keus maken.

Waar?

Terug naar stap één: waar koop je tweedehands? Online uiteraard, maar voor wie liever wil voelen, testen of passen zijn er talloze stenen winkels met tweedehands goederen. Het aanbod is zeer divers: van goedkope tweedehands kleding tot dure vintage design meubels.

Verdeeld over een aantal blogs geef ik je een overzicht van de winkels die ik vond in mijn eigen stadsie Utrecht. Het zuiden en westen van de stad is minder rijk bezaaid, maar daarmee niet minder de moeite waard. Kijk voor je bezoek even op de website of de locatie nog klopt en voor de openingstijden, want er verandert nogal eens wat!


Kaart openen in nieuw venster

Tweedehands winkelen in het zuiden en westen van Utrecht

In het zuiden en westen van de stad vind je voornamelijk vestigingen van de grote kringloopcentra, maar daarnaast zijn er nog een paar bijzondere gespecialiseerde winkels.

Emmaus Lombok

Kleding, meubels, huisraad, boeken, muziek en elektronica aan de Makassarstraat 36.Een vriendin die er in de buurt woont, tipte me deze winkel al. En terecht! Vooral de kledingafdeling is heel uitgebreid en net zoals bij de locatie in het centrum is de kleding uitgezocht en netjes uitgestald. De kleding – waaronder opvallend veel broeken – is eerst gesorteerd op het soort kledingstuk en vervolgens op kleur, waardoor het er aangenaam uitziet en het makkelijk te doorzoeken is. Het aanbod in meubels en huisraad is vrij beperkt, maar boeken, cd’s en platen zijn volop aanwezig.

Ik ben nog maar één keer in de winkel geweest, maar wat kleding betreft gaat dit denk ik snel een grote favoriet worden. Jammer dat ik niet om de hoek woon!

Fietspunt

Tweedehands fietsen aan de Koningin Wilhelminalaan 2A.De meeste fietsenmakers hebben natuurlijk wel wat tweedehandsjes in de aanbieding, maar het Fietspunt heeft niets anders dan tweedehands en dan ook nog eens véél. Ze kopen grote partijen op, waaronder verlaten en langdurig foutgeparkeerde fietsen die door de gemeente afgevoerd zijn.

De Wijkwinkel

Meubels, huisraad, kleding, elektronica en witgoed aan de Decimalaan 19.

De foto’s op de website laten zien dat er aardig veel aanbod is in deze ruime winkel. Het lijkt me niet de mooiste winkel en de kwaliteit is lastig te beoordelen zonder er echt geweest te zijn, maar is later wellicht nog een bezoekje waard. Al is het maar uit nieuwsgierigheid.

Kringloopwarenhuis Hoograven

Meubels, huisraad, kleding, speelgoed, sport, tuin, witgoed en elektronica aan de Verlengde Hoogravenseweg 63-69.Als Stichting de A.R.M. hét kringloopbedrijf van Utrecht is, dan is dit dé kringloopwinkel van de stad. Wat een onmogelijk groot pand! Je vindt er kleding voor dames, heren en kinderen, schoenen, tassen, meubels, keukengerei, servies, elektronica, prullaria, schilderijen, gordijnen, speelgoed, sportbenodigdheden, tuinmeubels, kampeerspullen, kantoormeubels, kinderfietsen, een heuse bouwmarkt en nog honderdduizend dingen meer. Kortom, je kan er je complete uitzet bij elkaar verzamelen.

De eerste keren dat ik er kwam, bleef ik steeds weer een nieuwe ruimtes met nog meer spullen ontdekken. Omdat de winkel redelijk dicht bij mijn huis is, ga ik er regelmatig eens langs. Hier leerde ik in te zien dat bijna alles tweedehands verkrijgbaar is! De kleding hangt handig gesorteerd per kledingsoort en vervolgens op maat. Helaas lijkt het uitgezocht te worden voor een iets oudere doelgroep dan ik, dus ik heb er nog niet veel kleding gekocht. Wel heb ik in deze winkel al een aantal bloempotten, wat keukengerei, een theedoos, een plaid en tuinstoelen mét kussens op de kop getikt.

Books 4 life

Tweedehands boeken, lp’s, cd’s en dvd’s aan de Koningsweg 2.

Bij Books 4 Life vind je kwalitatief goede boeken die slechts één tot vijf euro kosten. De opbrengst gaat naar Oxfam Novib en Amnesty International.

Alternatieve tuin- en brocantemarkt

Tuin en brocante aan de Koningsweg 358.

Van ongeveer april tot september is er een markt met tuinspullen en brocante. Je vindt er onder andere bloempotten, tuinmeubels, gereedschap, tegels en allerlei tuinversiering. De markt vindt plaats op het terrein van een woongemeenschap. Hier wonen veelal mensen met een verstandelijke beperking of psychische problemen. Als onderdeel van hun dagbesteding worden er bovendien gastenverblijven aangeboden. Een originelere overnachtingsplek in Utrecht kun je volgens mij niet vinden!