Uitdaging: Het plasticdieet – mijn zelfopgelegde beginnersregels

In juli is het weer tijd voor het plasticdieet en dit jaar doe ik mee. En dat terwijl ik dan net op vakantie ben. Oeps. Tijd om mezelf realistische beginnersregels op te leggen.

Plastic Free July

De van oorsprong Australische plasticvrij-beweging roept jaarlijks in juli op om een maand geen plastic te gebruiken dat voor eenmalig gebruik is bedoeld. Hiermee willen ze onder de aandacht brengen hoeveel plastic we gebruiken en wat de gevolgen zijn voor mens, dier en milieu.

Voor de productie van plastic wordt namelijk aardolie gebruikt en is veel water en energie nodig. Niet alle plastic kan goed gerecycled worden en als het plastic in het milieu terecht komt richt het veel schade aan.

Plasticdieet

In Nederland is met deze ideologie het plasticdieet in het leven geroepen door Opgemärkt. Deze duurzaamheidsvereniging van ondere andere Nicky en Jessie van Emma + John maakt er een heus feestje van.

Op 1 juli is er een openingsevenement, er worden mooie werkbladen beloofd en er is een Facebookgroep waarin ervaringen uitgewisseld kunnen worden. Meedoen? Schrijf je hier in.

De regels

It’s up to you! Op de Australische website krijg je suggesties: geen plastic verpakking, geen wegwerpplastic zoals tasjes, flesjes, rietjes en bekers of helemaal plasticvrij. Dit kun je een dag, een week, heel juli of voor altijd doen.

Hoe ver wil ik gaan?

Ik heb een grondige hekel aan boodschappen doen. Ik wil in één winkel alles bij elkaar vissen wat ik nodig heb en ga dus niet naar de markt, een verpakkingsvrije winkel en nog zes andere winkels. Voor deze uitdaging zou ik dat best eens kunnen doen, maar dan weet ik nu alvast dat nooit vol ga houden. Als ik bij een gewone supermarkt probeer te ontdekken wat de mogelijkheden zijn, hebben andere luie consumenten daar ook nog wat aan. Goed excuus hè?

Hoewel ik het heel tof vind dat Nicky en Jessie zelf helemaal geen afval produceren en – dacht ik tenminste – geen of nauwelijks plastic gebruiken, is dit niet iets waar ik heel veel behoefte aan heb. Voorlopig focus ik me liever nog op andere duurzame dingen waarvan ik het idee heb dat ik er meer ‘winst’ kan behalen en heeft afvalvrij leven voor mij geen prioriteit.

Daarnaast heb ik gehoord dat er van groenten zoals komkommers aanzienlijk minder weggegooid hoeft te worden juist omdát er zo’n plasticje omheenzit. Verder vraag ik me af of het echt duurzamer is als we allemaal onze eigen muesli maken van havermout uit karton dan wanneer we massageproduceerde muesli in een plastic zak kopen.

Ik ga dus geen plastic vermijden om het plastic vermijden, maar zal proberen – voor zover als dat kan – steeds een afweging tussen de voor- en nadelen te maken. Vooral voor het milieu, maar ook een beetje voor mezelf.

Dat neemt niet weg dat ik wél mijn best wil doen om plastic te vermijden dat eigenlijk gewoon overbodig is. Inderdaad vooral rietjes, tasjes, bekers en flesjes en driedubbel verpakte etenswaren, maar dus niet per se alle verpakkingen. Het plastic dat het meest overbodig is, is hopelijk ook het makkelijkst te vermijden.

Mijn regels en verwachtingen

De eerste helft van juli (ik ben NU onderweg, jeej!) ben ik op vakantie en weet ik eigenlijk niet zo goed wat te verwachten. We gaan eerst wandelen en zijn qua eten afhankelijk van het waarschijnlijk nogal beperkte aanbod. Het lijkt me duidelijk dat vegetarisch eten of überhaupt eten dan belangrijker is dan plastic vermijden.

Zodra we weer thuis zijn en zelf gaan koken, zal het hopelijk makkelijker zijn. Ik eet weinig onderweg, drink geen koffie, ben vergroeid met een herbruikbaar waterflesje, heb extra boodschappentassen in mijn rugzak en – sinds vandaag! – een paar netjes voor groente en fruit.

De grootste uitdaging verwacht ik dan bij het kiezen of bepaalde groenten en muesli in plastic dan wel of niet oké zijn of dat ik toch beter een alternatief mee kan nemen. En ik zal ongetwijfeld schrikken van de hoeveelheid producten die de supermarkt niet zonder plastic aanbiedt.

Al met al kom ik tot de volgende ‘regels’ die ik mezelf de komende maand wil opleggen:
– geen wegwerpbekers, -rietjes, -tasjes
– geen zakjes voor losse groenten in de supermarkt
– wel plastic verpakkingen voor brood (voorlopig), vleesvervangers, groenten als er geen plasticvrije optie is (alleen winkelen in supermarkt)
– wel plastic tassen en verpakkingen die al in huis zijn

Geen grootste ambities om mee te beginnen, maar wel met de insteek om dit tot in het einde der tijden te kunnen blijven doen!

Doe jij ook mee met het plasticdieet? Welke regels lijken jou zowel haalbaar als uitdagend voor jou?

Dit denken jullie ervan

 1. Brood kun je vrij gemakkelijk in een broodzak ook in de supermarkt halen, dus misschien nog eens heroverwegen? Zelf leven we aardig afvalvrij, nog niet zover als Nicky en Jessie, maar weer een stuk verder dan jou. Ik doe bv boodschappen bij zes verschillende winkels. Steeds pakken we er weer wat bij wat zonder afval kan, op advies van Jessie bv deze maand overgestapt over bulkverpakkingen in papieren zakken voor rijst, meel, sesamzaad, havermout etc.. Ook heel makkelijk te bestellen bij de bio winkel online. Dus hoef je zelf niet meer naar de winkel toe deels!!

  Succes ermee, op een gegeven moment werd het voor ons een sport , wie weet ook voor jou!

  Groetjes Yolanda.

  1. Goed bezig, Yolanda! Die zes winkels vind ik heel bewonderenswaardig, maar ik vind eentje per week al verschrikkelijk. Zo’n sport zal het waarschijnlijk dus niet worden, maar er is zeker ruimte voor verbetering die niet zoveel moeite kost. Die broodzak wordt inderdaad waarschijnlijk de volgende stap. Eerst maar even bij het begin beginnen, dacht ik zo 🙂

 2. Bijzondere challenge! Ik vind het heel akelig dat ik best veel plastic gebruik, maar vind het heel moeilijk om te minderen. Ik doe wel mijn best om te beperken in kleine dingen. Ik heb altijd mijn eigen boodschappentassen bij me en breng de plastic bakjes waarin mijn aardbeien zitten steeds terug naar het stalletje waar ik ze koop. Ik hergebruik mijn plastic flesje en gebruik wasbare luiers ipv wegwerp. Dat laatste zal het grootste verschil maken! Oh, en het plastic afval dat ik heb, scheid ik wel van de rest en lever ik apart in. Ik hoop dat dat ook zin heeft 🙂 Fijne vakantie!

  1. O ja, met die luiers maak je een enorm verschil! In de supermarkt is het nogal lastig om alle plastic te vermijden. De prullenbak voor plastic is hier in huis ook het allergrootst en dat is inderdaad best een akelig idee. Eigen tassen mee en het plastic wat je dan toch gebruikt weer hergebruiken is alvast mooi meegenomen.
   Bedoel je trouwens een soort Spa-flesje? Die hergebruikte ik vroeger ook altijd, maar die wordt na een tijdje toch muf. Als je een hervulbaar flesje aanschaft zou ik er dan ook zeker eentje aanbevelen waar een afwasborstel in past 😉

Comments are closed.