143 dingen die kut zijn aan vliegen en vliegvelden

Vliegen is een handig middel voor een leuker doel, namelijk reizen. Maar vliegen zelf is behalve heel slecht voor het milieu soms ook best wel vervelend. Ik geef je 143 redenen om jou (en mezelf) te ontmoedigen.

Als kind vond ik vliegen super spannend en ook nu kan ik me nog verwonderen over het feit dat het überhaupt kan. Op grote hoogte en met hoge snelheid door de lucht naar de andere kant van de wereld scheuren, wow! Het liefst zit ik de hele reis met mijn neus tegen het raam geplakt om miniatuurlandschapjes te bekijken.

Maar de echte magie van vliegen is er onderhand wel echt vanaf. Sterker nog, op het mooie uitzicht na vind ik vliegen eigenlijk maar stomvervelend. En ja, het is natuurlijk ook verschrikkelijk slecht voor het klimaat.

Dus ik dacht, laat ik eens het doel negeren en het middel ontheiligen.


‘Droomvlucht’

Eerst even een verhaaltje. Zo’n sprookje met een slecht einde. En begin. En middenstuk.

Het zou sowieso voorlopig onze laatste vlucht worden, want dat groene voornemen voor 2018 stond al een tijdje op de plank. Afgelopen maand volgen we in twee etappes van Phnom penh in Cambodja via Guangzhou in China naar huis. Tijdens het wachten op de eerste vlucht begon ik alvast na te denken over alles wat ik eigenlijk best wel kut vind aan vliegen en vliegvelden. In no time verzon ik tientallen dingen.

Alsof het universum me iets wilde duidelijk maken, kreeg ik er zomaar nog een berg inspiratie bij. De eerste vlucht was oké, maar toen… Bij de overstap zagen we dat mijn vriend en ik 12(!) rijen achter elkaar geplaatst waren. Bij een balie zeiden ze niks te kunnen doen, omdat het vliegtuig volgeboekt was.

Vervolgens werd onze toch al best wel lange overstap van zes uur nogal drastisch opgerekt. We zouden net na middernacht vliegen, ideaal om de dag wat te verlengen richting Nederlandse tijden. Vlak voor vertrek werd er omgeroepen dat er twee uur vertraging was. Toen we terug kwamen met een koud colaatje om nog even wakker te blijven, stond er een nieuwe vertrektijd op het scherm: 7 uur!

Veel mensen boos. (Stiekem wel een beetje genoten van een woeste Duitser die de manager wilde spreken.) Aansluitende vluchten en kerstdiners zouden gemist worden. Ze wilden niet eens helpen met nieuwe boekingen, waardoor mensen niet wisten of er op een volgende vlucht nog wel plek zou zijn. Er waren veel te weinig dekentjes in de koude vertrekhal, een niet-noemenswaardige hoeveelheid snacks en voornamelijk een groot gebrek aan informatie. Daar moesten we het maar mee doen.

Wakker blijven ging niet meer, slapen ook niet. Schaafwond toen ik mijn arm over de vloer schoof in een poging om lekker te liggen. Koud. Die groep zingende, vioolspelende en acroyogaënde jongeren was de eerste paar uur nog best gezellig, maar die toen mensen om vier uur ‘s nachts gingen vragen of ze stil konden zijn alleen maar luidruchtiger werden. Felle lampen in je gezicht. Harde oproepinstallatie die steeds liet weten welke vliegtuigen wél gingen.

Intussen maar hopen dat onze vlucht niet nog verder uitgesteld of – erger – geannuleerd zou worden. Nog eens geprobeerd of ze onze stoelen konden wijzigen, gevraagd of ze dan tenminste konden zien of één van onze buren misschien alleen reisde om te kunnen ruilen. Maar nee hoor, het vliegtuig zat vol en dan hoef je blijkbaar verder geen moeite te doen.

Uiteindelijk gingen we tegen acht uur eindelijk de lucht in, na bijna acht uur vertraging en 14 uur op een ongezellig vliegveld. Ze duwden ons ongeveer 25 euro in Chinees geld in de handen als ‘compensatie’. Lachertje natuurlijk en bovendien tamelijk waardeloos als je China net aan het verlaten bent. Dat geld en bijbehorende handtekening werd massaal geweigerd, omdat dat natuurlijk gewoon vuile afkoperij was.

Compleet brak en poepchagrijnig aan boord. Dan maar zelf proberen om met iemand van plek te wisselen. Eén onverwachte complicatie: er bleken minstens vier andere koppels te zijn die dezelfde missie hadden. Zelfs een moeder met minderjarig kind die uit elkaar geplaatst waren, hoe dan?! Nou ja, mislukt en dan maar mezelf in slaap huilen of zo, want zó moe!

Maar eerst eten, want het was inmiddels ochtend. In China tenminste, in Nederland was het net bedtijd en dat kon ik inmiddels eigenlijk ook wel gebruiken. De stewardessen wisten inmiddels ook niet meer wanneer welke maaltijd gereserveerd moest worden en wanneer de lichten aan of uit moesten. Al een jetlag voordat we weg waren.

Gelukkig kwamen we wel op een fatsoenlijk tijdstip aan, was de bagage er, kregen we een eetbon op Schiphol, feliciteerde de douanebeambte me nog met mijn verjaardag en verrasten mijn ouders ons met een lift naar huis. Oh wacht, ik had een slecht einde beloofd. Doe ik dat even.

Hoewel ik van meerdere kanten getipt werd over een flinke financiële vergoeding gaat dat feestje helaas niet door, want daarvoor hadden vanuit de EU óf met een Europese maatschappij moeten vliegen en dat was nou net niet het geval. Volgens mijn zeer vertragingservaringsdeskundige achterbuurvrouw in het vliegtuig staat deze maatschappij er bovendien om bekend er alles aan te doen je niets te hoeven uit te betalen, dus op goodwill hoeven we ook niet te rekenen. Via e-mail laten ze weten dat het de schuld van het vliegveld was. Jammer de bammer.
143 dingen die kut zijn aan vliegen en vliegvelden

Goed, nu ben ik dus lekker opgefokt en gefrustreerd, klaar om dat het vliegen eens even lekker te bashen. Misschien helpt dat een beetje om mezelf uit die vervuilende bakbeesten te houden en voor een duurzamer alternatief te kiezen. En anders is het stiekem gewoon even lekker.

Daar gaat ie.

1. Voor vertrek al een halve wereldreis naar het vliegveld moeten maken
2. Dure taxi/trein/bus/tuktuk naar het vliegveld
3. Duur hotel in een dodgy industriegebied
4. Onmogelijke vertrektijden
5. Er al drie uur van tevoren moeten zijn
6. Online inchecken werkt niet
7. Of wel en dat je dan alsnog naar een incheckbalie moet
8. Rij voor de incheckbalie
9. Geen stoel mogen kiezen
10. Dat je een vraag aan een mens wil stellen, maar er zijn alleen incheckcomputers
11. Een beveiliger je niet wil vertellen waar je je boarding pass kan krijgen
12. Dat die beveiliger dan eerst je hele tas doorploegt om vervolgens bij de balie te horen dat je de boarding pass vóór die beveiliger al had moeten halen
13. Dat je terug gaat en met boarding pass weer terug komt en die beveiliger opnieuw je netjes ingepakte tas verkracht
14. Dat je na het inchecken dan alsnog een hokje met douanebeambten ingeduwd wordt die je tas nu echt compleet leeghalen en vervolgens zeggen dat je hem weer mag inpakken (voor de derde keer!)
15. Rij bij de bagage-afgifte
16. Gezeur over de touwtjes aan je backpack
17. Dat ze moeilijke vragen gaan stellen over wie er allemaal aan je spullen gezeten hebben
18. Dat je na de bagage-afgifte/incheck niet meer terug kan naar de hal waar de broodjes nog betaalbaar zijn
19. Achterlijk duur eten in de vertrekhal
20. Steeds je boarding pass en paspoort moeten laten zien net nadat je ze hebt weggestopt
21. Rij voor de security controle
22. Snel je waterflesje achteroverslaan
23. De security controle zelf
24. Vloeistoffen en elektronica in zo’n bak gooien
25. Teruggestuurd worden om toch nog je schoenen uit te moeten trekken
26. Tas open moeten maken omdat je zoiets lulligs als een bot nagelvijltje bij je hebt
27. Dat ze je powerbank afpakken
28. Dat je die in het vervolg maar in je ruimbagage stopt en hij dan alsnog afgepakt wordt
29. Grondig gefouilleerd worden
30. Je riem, schoenen, vloeistoffen, paspoort, boarding pass, elektronica en tas weer bij elkaar sprokkelen
31. Iedereen die elkaar hierbij in de weg staat
32. Tien kilometer lopen naar de gate
33. Oncomfortabele stoeltjes
34. Of helemaal geen stoeltjes meer
35. Nog een extra bagagecheck (why?!)
36. In de wachtruimte geen toilet of drinkwater meer te vinden
37. Alsnog minstens twee uur wachten
38. Vertraging, nog langer wachten
39. Airport wifi werkt niet (of wil eerst je ziel hebben)
40. Voor de honderdste keer je inmiddels verkreukelde boarding pass tevoorschijn halen
41. In de rij voor het boarden (of liever vanaf een stoeltje toekijken en pas aansluiten als de rij bijna op is)
42. Als laatste willen instappen maar je toch gedwongen voelen om in de rij te gaan staan als je rij al omgeroepen wordt
43. Door een ijskoude slurf naar het vliegtuig lopen
44. Via een vreemd trappenhuis naar een muffe bus die je naar het vliegtuig brengt
45. Rennen naar het vliegtuig en wat elleboogwerk voor de beste zitplaats
46. MENSEN EN HUN SPULLEN! Mijn grote frustratie. Rolkoffertje over je tenen. Achter de deurpost blijven hangen. Te zwaar om het vliegtuig in te hijsen. Tas in het overheadkastje, past niet, beetje frotten, past net. Zitten, weer opstaan. Toch nog iets eruit halen. Intussen in het gangpad blijven staan en niet doorhebben dat niemand er langs kan.
47. Kussentje, dekentje, koptelefoon en riem onder je billen vandaan trekken
48. Kussentje en dekentje nergens kwijt kunnen en dan maar op de vloer gooien
49. Krappe zitplaats
50. Geen raamplaats gekregen
51. Niet eens naast (of in de buurt) van mijn vriend zitten
52. Zet die airco nou maar aan
53. Eerst nog een half uur taxiën
54. Niet te verstaan wat die piloot allemaal zegt
55. Je e-reader niet mogen gebruiken tijdens het opstijgen en landen
56. Veiligheidsinstructies aanhoren in de wetenschap dat niemand daar iets mee zal doen als de pleuris uitbreekt
57. Achterin je stoel gesmeten worden
58. Teringherrie van de motoren
59. Bak aan CO2-uitstoot
60. Ladinkje fijnstof erbij
61. Schuldgevoel over die herrie, CO2 en fijnstof
62. Nare druk op je oren proberen weg te slikken
63. Al wiebelend door de wolken heen
64. Turbulentie
65. Proberen niet misselijk te worden
66. Te warm
67. Te koud
68. Droge huid, droge ogen, droge strot, droge alles
69. Wiebelige stoel
70. Knieën in je rug
71. Kind dat in je rug schopt
72. Kind dat aan je haren trekt
73. Iemand die zich aan jouw stoel omhoog hijst
74. En daarbij ook je haren grijpt
75. Buurman die een stukje van jouw zitplaats geclaimd heeft
76. Armleuningoorlogen
77. De stoel voor je die onverwacht naar achteren gegooid wordt
78. Opstaan voor de persoon naast je als die naar de wc moet
79. De persoon naast je moeten laten opstaan als je naar de wc moet
80. Bij het opstaan verstrikt raken in je riem, dekentje en kabel van je koptelefoon, terwijl je je tafeltje opklapt en een bekertje water vasthoudt met je tanden
81. In de rij voor de wc
82. Krappe wc
83. Vieze wc
84. Geen wc-papier meer
85. De billen of het kruis van een vreemde in je gezicht als deze in het gangpad staat
86. Wegduiken voor een tas die iemand naar beneden laat denderen
87. Geen eigen schermpje!
88. Geluidsloze film op een gezamenlijk schermpje dat net te ver weg is
89. Wel een schermpje, maar dat werkt niet
90. Een werkend schermpje, maar een slechte filmselectie
91. Doorlopende films op een beperkt aantal kanalen, waardoor je altijd het einde mist
92. Alleen films in onbegrijpelijke talen
93. Geen ondertiteling
94. Zo’n slechte koptelefoon dat het volume zo hard moet dat je oren zeer doen, maar je intussen nog steeds niet verstaat wat ze zeggen
95. Leeslampje dat zo hoog zit of fel is dat je hem niet aan durft te doen
96. Vliegtuigvoedsel
97. Wegwerpservies
98. Eten krijgen als je geen honger hebt
99. Geen eten krijgen als je wel honger hebt
100. ‘s Avonds ontbijten en ‘s avonds dineren
101. Continu dorst
102. Niet weten of je nou trek hebt of misselijk bent
103. Misselijk worden
104. Kotsen tijdens de vlucht
105. Kosten tijdens de landing
106. Kosten tijdens het taxiën
107. Net niet hoeven kotsen tijdens de vlucht, lading of taxiën, maar alsnog in het stilstaande vliegtuig. So close!
108. Mensen die de raampjes dichtdoen, zodat ik niks meer zie en misselijk wordt
109. Mensen die de raampjes opendoen en de zon als een soort vuurtoren naar binnen schijnt, terwijl we doen alsof het nacht is
110. Niet kunnen slapen
111. Geen ‘stoelflapjes’ om tegenaan te hangen
112. Wakker worden met je nek uit de kom
113. Wakker worden in de persoonlijke ruimte van een vreemde
114. Je kussentje naar je achterburen laten vallen
115. Statisch kussentje
116. Statisch dekentje
117. En dan dus ook statisch haar
118. Huilende baby’s
119. Snurkers
120. Geen zin meer om films te kijken of te lezen
121. Verveling
122. Er eindelijk bijna zijn, maar dan nog een extra rondje draaien
123. Helemaal moeten uitwijken naar een ander vliegveld
124. Ineens gaan landen, terwijl je net naar de wc moest
125. Je film niet af mogen kijken tijdens de landing
126. Na het landen nog een half uur taxiën
127. Irritant liedje waarmee de budgetvlieger trots aankondigt op tijd te zijn (op hun zeer royaal getimede vlucht)
128. Mensen die al met hun billen en tas in je gezicht staan te dringen in het gangpad voordat de deur open is
129. Onmogelijke aankomsttijden
130. Weer kilometers lopen door kale gangen
131. Wachten op een aansluitende vlucht
132. Alles hierboven nog een keer!
133. Formuliertjes moeten invullen
134. Als crimineel verwelkomd worden door een strenge douanebeambte
135. Nog een visum moeten regelen
136. In een camera moeten staren
137. Dat ze je vingerafdrukken willen hebben
138. Wachten op je bagage
139. Hopen dat je bagage er is
140. Wachten tot je bagage alsnog met de volgende vlucht komt
141. Dat je bij aankomst op het vliegveld nog lang niet op je bestemming bent
142. Belaagd worden dus taxichauffeurs
143. Jetlag

Haha, zo, dat lucht op! Vergeet ik nog wat of heb je zelf een veel beter horrorvluchtverhaal? Gooi het eruit!

Dit denken jullie ervan

 1. Hahaha, heerlijk dit! Ik heb twee keer gevlogen in mijn leven en het gevoel van vliegen zelf vind ik fantastisch, maar het is al jaren geleden dat ik het gedaan heb. Alles eromheen is inderdaad best wel vervelend.

 2. Je hebt hiermee wel één ding bewezen en dat is dat het beste vermaak nog altijd leedvermaak is. Manmanman, wat heb ik hier smakelijk om moeten lachen! En – helaas – ook heel herkenbaar. Je vloog duidelijk Chinees! Ik voelde me echt een zware crimineel met de hoeveelheid controles, vingerafdrukken en onduidelijke communicatie daar!

  1. Haha, ik hou van China, maar dingen regelen is soms altijd zooo moeilijk! Als ze een kwartier gingen overleggen over een stempel, verzonnen we er altijd maar bij dat ze grootmoeders recept voor appeltaart aan het uitleggen waren :’D

 3. Hahaha, hilarisch – en zo herkenbaar! Ik denk dat ik ook maar eens met een Chinese maatschappij ga vliegen – dat zal het me wel afleren 😉

  1. Haha ja, als extra voorwaarde om toch te mogen vliegen móet je voortaan met een Chinese maatschappij. Wil je vanzelf minder vaak 😀
   Veel plezier nog daar down under!

 4. Iets met geuren. Tijdens de reis naar het vliegveld, op het vliegveld, de douanebeambte die een slecht parfum/3weken niet gedouched heeft, de geuren van het vliegtuig, de mensen in het vliegtuig, de stiekeme scheetjes van de persoon voor/naast/achter je, de geur van eten dat je niet krijgt, maar anderen wel, de geur van eten dat je wel krijgt maar naar karton ruikt. Zo nog 50 erbij!

  1. Ohh, hoe heb ik dat kunnen vergeten! En van die geuren word ik dan natuurlijk ook weer misselijk, haha.

 5. Hahahaha, hier heb ik smakelijk om moeten lachen! Herkenbaar, ook de aanvulling van Josje hierboven 😉

  Dat vliegen blijft toch een duivels dilemma, idd zoveel gewetensbezwaren en het gedoe eromheen is drie keer niks, maar het is zooo moeilijk om het vliegen dan definitief helemaal te laten als je met een heel groot verlangen zit om in Western Australia te wonen en daarnaast ook behept bent met een reisvirus. Kijk, binnen Europa zijn er genoeg alternatieven wat betreft transport (trein – zo stom dat de CNL eruit is trouwens! -; fiets; je kunt zelfs lopend naar Spanje bij wijze van) en een grote verscheidenheid aan landschappen, talen en culturen at your doorstep, maar down under is dat toch een iets ander verhaal. Zelfs al zou ik ervoor kiezen als ik er woon om niet vaker dan één keer per x aantal jaar naar Europa te vliegen voor familiebezoek (of bv alleen als er ‘iets speciaals’ is, of gewoon helemaal niet), dan stimuleer je indirect wel je familie/vrienden om in dat vliegtuig te stappen om je op te zoeken (gezellig! maar dus indirect wel bijgedragen aan die fijne uitstoot en destructie)…

  Omdat het voorlopig in ieder geval niet zover is dat ik er überhaupt kan gaan wonen (ik volg weer een studie in NL en dan opnieuw proberen een visum te bemachtigen) heb ik, eigenlijk net als jij, besloten komend jaar (komende 2 jaar) niet te vliegen en plekken die ik in Europa nog steeds graag wil zien op die alternatieve manieren te bezoeken.

  1. Oeh, goed voornemen! Voor een beperkte tijd is nog wel even behapbaar hè?

   Maar West Australië, ja? Mijn broer woont daar en ben er nu drie keer geweest. Heb er wat rondgereisd en vond het heel mooi, maar als je alles een keer gezien hebt, is er verder eigenlijk haast geen zak te doen. Eén fatsoenlijke stad en elke trip die je vanaf daar wil maken, wordt meteen een wereldreis. Sydney en Bali zijn al 6 uur vliegen ofzo. Zou er echt niet willen wonen! Wat trekt jou daar aan? Ben ik wel nieuwsgierig naar 🙂

  1. Hihi, mooi hè? Hebben jullie al iets verzonnen voor je ‘afstudeerreis’?

   1. We zijn tussen kerst en oud en nieuw naar Keulen geweest. Dat is niet echt de afstudeerreis maar was wel heel leuk.
    Wat betreft vliegen kom ik er niet uit. Ik ben bang dat ik er minder van ga genieten doordat ik te veel nadenk over de impact van het vliegen…
    Dus ik denk dat we lekker in Italië gaan kamperen als het weer wat warmer is!

    1. Ah dan heb je je reisje nog tegoed! Ook als je snel werk vindt, kun je vast wel een paar weekjes vrij krijgen, toch? Kom ik je misschien nog wel tegen in Italië 😉
     De laatste keren dat ik vloog vond ik het trouwens ook echt veel vervelender dan eerst. Dat stomme geweten begint op te spelen hoor, haha. Zou het wel tof vinden als je de goedkope vluchten weet te weerstaan 🙂

 6. Je hebt pech en je hebt pech, maar jij had wel echt héél erg veel pech tijdens die vliegreis! Het is bijna een prestatie op zich te noemen dat de vliegtuigmaatschappij er na zo veel gedoe van af weet te komen zonder schadevergoeding. Ik moest ook smakelijk lachen om je lijstje met vliegtuigergernissen. Er zitten wel veel herkenbare tussen. Zelf vlieg ik gemiddeld zo’n twee keer per jaar en dan meestal vluchten van max. 2 uur. Ik ben er geen fan van, maar vind het vliegtuig wel fijner dan een hele lange autorit.

  1. Van lange autoritten (of überhaupt autoritten eigenlijk) ben ik ook geen fan, inderdaad. Maar vorig jaar ben ik met de trein naar Oostenrijk geweest en dat beviel eigenlijk heel goed. Ja, het duurt wel lang, maar je hebt beenruimte, kunt rondlopen en hebt mooi uitzicht. Veel comfortabeler dan auto of vliegtuig. Juist heel geschikt om korte vluchtjes mee te vervangen 😉

 7. 144: Beschadigde bagage
  145: Ziek zijn en de longen uit je lijf hoesten op een 8 uur durende vlucht
  146: Nog harder je longen uit je lijf hoesten omdat de lucht zo droog is van die poepairco

  Veel herkenning op het vlak van babies, snurkers, personal space en tassen/billen in je gezicht! Ernstige vertraging en shit met douane gelukkig nog nooit gehad, wel een keer het schaartje uit mijn EHBO kit moeten verwijderen (dat ding was nog geen 10 cm groot, maar goed), beetje jammer. Slechts 1x vertraging gehad omdat het suuuuupermistig was in Engeland en we simpelweg niet veilig zouden kunnen opstijgen. Maar 2 uur vertraging mag ik eigenlijk niet over huilen als ik jouw verhaal zo lees 😉

  1. Oh die schaartjes, haha. Ik moest eens heel hard lachen toen mijn tas drie keer door de scanner moest en ze daarna zo’n kleuterschaartje uit mijn etui visten. Mocht ik toch wel meenemen 🙂
   Ziek zijn is inderdaad zooo naar in het vliegtuig! En hier mag je over alles huilen wat met vliegen te maken heeft 😉

 8. Bij lange vluchten zit er steevast iemand met forse omvang naast me die uit voorzorg al ladderzat is, zodat hij de hele vlucht bewusteloos kan zijn. Hij zakt telkens tegen me aan en ik moet constant duwen om hem op z’n plek te houden. En de alcoholdamp…

  1. Haha, en snurken dan ook zeker? Of hij zit tussen jou en het gangpad in, terwijl je heel nodig naar de wc moet? :’)

Comments are closed.