Bomen planten voor een groenere planeet

Als er iets letterlijk en figuurlijk groen is, dan zijn het bomen wel. Ze leveren ons zuurstof, nemen CO2 op, maken ons vrolijk en bieden leefruimte aan dieren. Zeker met het verdwijnen van veel groen op aarde, kunnen we er nooit teveel bomen bij planten. Lees hier waar, wanneer en hoe je dat kan (laten) doen.

International Day of Forests en Nationale Boomfeestdag

Als op 21 maart officieel de lente begint, is het ook International Day of Forests. Deze dag is door de Verenigde Naties in het leven geroepen om aandacht te vestigen op het belang van allerlei soorten bossen. Daarbij worden landen aangemoedigd om lokale acties te organiseren.

Zo’n lokale actie in Nederland ken je dan ook als de Nationale Boomfeestdag. Al sinds 1957 worden op (meestal) de derde woensdag in maart jaarlijks gemiddeld 200.000 bomen geplant door schoolkinderen. Door samenwerking van onder andere Stichting Nationale Boomfeestdag, Staatsbosbeheer, IVN, gemeenten en scholen krijgen de kinderen op een bijzondere manier natuureducatie.

Stichting Nationale Boomfeestdag denkt graag dat het planten van een boom zoveel indruk maakt op een kind dat hij dat niet snel meer zal vergeten en de waarde van de natuur zullen inzien. Zolang onze asfaltminnende politici nog zoveel aanhang hebben, juich ik alle extra mogelijkheid voor natuureducatie van harte toe.

Boomplantdag

Natuurmonumenten organiseert begin november de Boomplantdag. Ook volwassen kinderen kunnen dan hun eigen boom planten! Wie dat nog niet leuk genoeg vindt, kan er een symbolische waarde aanhangen. Zo worden de bomen vaak opgedragen aan een pasgeboren kind, een overleden familielid of een jarige vriend.

Voor 25 euro kun je het hele jaar door een boom kopen. Deze kun je op de Boomplantdag dan zelf komen planten of anders plant de boswachter hem voor je.

Trees for All

Wil je graag dat er bomen geplant worden, maar wil je dit niet per se zelf doen? Wil je meer dan één boom laten planten? Of wil je dat die bomen geplant worden in gebieden waar veel kostbare bossen verdwijnen? Doneer dan eenmalig of maandelijks aan Trees for All.

Met het planten van bomen via Trees for All kun je bovendien meteen je CO2-uitstoot compenseren. Behalve je vliegticket, kun je ook andere reizen compenseren. Wil je het echt serieus aanpakken, compenseer dan meteen de totale uitstoot die je jaarlijks veroorzaakt. Deze wordt geschat op 16 ton CO2 voor een gemiddeld huishouden en is te compenseren met 160 euro aan bomen.

Trees for All bezit alle nodige keurmerken en voldoet aan de strenge Gold Standard voor CO2-compensatie. Je kan er dus van op aan dat je geld goed besteed wordt.

Heb jij al eens een boom geplant?

bomen planten

Dit denken jullie ervan

  1. Leuk! Ik heb wel eens een boom gegeven als huwelijkscadeau. Vond ik wel mooi symbolisch (iets met liefde groeit, bomen ook, je kent het wel ;)). Het leuke is dat het getrouwde setje het zelf nog niet weet. Het was namelijk als onderdeel van een soort tijdscapsule, waarbij ze elk belangrijk jubileum (1, 5, 10, 25 jaar getrouwd) een envelop open maken. Als ze dus 5 jaar getrouwd zijn (houten huwelijk) komen ze er achter dat er al 5 jaar een boompje in hun naam staat te groeien. Ok, best wel cheesy als ik het zo beschrijf, haha, maar vond het ook wel mooi :).

    1. Haha, best wel cheesy 😉 Maar ik vind het een superleuk cadeau, zeker voor mensen die stiekem alles al hebben. Dat tijdcapsule idee is briljant! En dan een boom krijgen voor hun houten huwelijk, heel toepasselijk 🙂

Comments are closed.