Uitdaging: Buy Nothing New in oktober

Oktober staat in het teken van Buy Nothing New, een maand waarin je geen nieuwe spullen aanschaft maar bestaande spullen leert waarderen en delen. Wetende hoeveel milieuschade al onze spullen samen veroorzaken, ga ik de uitdaging aan.

De tijd vliegt! Oktober is alweer aangebroken en met de herfst in aantocht hoor ik mensen praten over pepernoten en de feestdagen. Zelf ben ik pas nauwelijks terug van vakantie, maar ook alweer aan het werk alsof er niets veranderd is. Intussen is de stapel aan plannen en half afgeronde onderzoekjes die klaar liggen om in artikelen verwerkt te worden alleen maar groter geworden. Voordat ik daarmee verder ga, laat ik me even leiden door de kalender.

Oktober is namelijk Buy Nothing New-maand! Een maand lang geen nieuwe spullen kopen. Eten, drinken, medicatie en cosmetica zijn uitgesloten. Tweedehands spullen en ‘ervaringen’ mag je wel aanschaffen. Hoewel de website en facebookpagina van de Nederlandse aanzwengelaars niet meer onderhouden lijken te worden, is het onderwerp nog ontzettend actueel en relevant. Sinds ik geleerd heb hoe ontzettend groot de gevolgen zijn van alle spullen die we kopen, weet ik dat het kopen van minder nieuwe spullen net zo essentiëel is als het eten van minder vlees en minder vliegen. Gelukkig zijn er behalve een actieve Buy Nothing New-groep in Australië meer mensen hiervan overtuigd en houden de traditie in stand.

Het milieu is één van de reden om de Buy Nothing New-maand in het leven te roepen, maar kostenbesparing en misschien zelfs tijdbesparing kunnen leuke bijkomstigheden voor jezelf zijn. Volgens een beetje minimalist zul je er ongetwijfeld ook nog eens gelukkiger van worden. Het oorspronkelijke initiatief richt zich niet zo zeer op het niet mogen kopen, maar op het ontdekken van wat je al hebt. Spullen die je tijdens de maand blijkt te missen, kun je vervolgens ergens gaan lenen, zelf maken of tweedehands kopen. Als je dan toch bezig bent, kun je wellicht ook nog wat gaan repareren, opleuken, ruilen, uitlenen of weggeven. Nu hoeven we natuurlijk niet massaal nooit meer iets nieuws te kopen, maar de Buy Nothing New-maand gaat vooral over bewuster omgaan met spullen en hier de waarde van inzien.

Oké, weer een challenge dus. Zo eentje waarvan mijn duurzame ambities van tekst naar werkelijkheid kunnen gaan. Meedoen dus! Toch? Meteen vraag ik me af hoe moeilijk het gaat worden. Ik denk van mezelf dat ik bijna nooit spullen koop, maar het bedrag wat in mijn milieu-impactberekeningen naar voren kwam was toch behoorlijk fors. Wat heb ik de afgelopen maand eigenlijk gekocht? Voornamelijk bus- en boottochtjes en vooral eten, heel veel eten. Vergeet ik misschien toch wat spullen? Liever had ik wat meer tijd om me voor te bereiden, want ik las pas twee dagen geleden voor het eerst over de Buy Nothing New-maand. Maar hoezo eigenlijk voorbereiden? Ga ik dan nog snel paniek-shoppen, terwijl ik niet direct iets nodig heb? Natuurlijk niet. Het gaat me waarschijnlijk meer om de mentale voorbereiding, maar daar kom ik wel overheen. Hallo, stok achter de deur. Ik ga de uitdaging aan!

En krijg nou wat, de eerste zaterdag van oktober blijkt het ook nog eens Nationale Kringloopdag te zijn. Ik ben al lang (niet zo fanatiek) op zoek naar een nieuwe jas en een tas en moet mezelf er steeds aan herinneren dat ik hiervoor eens naar de kringloop zou kunnen gaan. Misschien moet dat er dan maar eens van komen deze maand. Of niet, dat is natuurlijk pas helemaal duurzaam.

Banner naar afbeelding van Buy Nothing New Australia