De leukste fair fashion webshops

Op zoek naar modieuze, nieuwe kleding die eerlijk geproduceerd en duurzaam is? Er zijn steeds meer webshops die je verschillende selecties hiervan aanbieden. Ik licht er drie voor je uit en laat je zien waar je verder op ontdekkingsreis kan.

Veel kleding heb ik nooit gekocht en de laatste jaren zijn mijn nieuwe aanwinsten vrijwel allemaal tweedehands. Er is al zoveel kleding op de wereld dat ik liever heb dat er voor mij niet al te veel nieuws meer wordt geproduceerd. Nou ja, ondergoed en wat andere basics uitgezonderd dan.

Maar als iedereen alleen nog maar tweedehands kleding zou kopen, schieten we ook niks op. Uiteindelijk willen we een systeem waarin op kleinere schaal kleding van goede kwaliteit, van duurzame stoffen en onder goede arbeidsomstandigheden wordt gemaakt. Om dit te steunen zullen we er dus ook voor moeten zorgen dat duurzame stoffen, eerlijke merken en fair fashion (web)winkels bestaansrecht krijgen.

Bovendien steun je bij fair fashion webshops direct een enthousiaste ondernemer die zich inzet voor een betere wereld in plaats van dat je geld bij een rijke CEO terecht komt. Die betrokken mentaliteit en idealisme merk je meestal ook aan de persoonlijke service en uitgebreide kennis van de producten.

Zeker in tijden van isolatie en inkomensonzekerheid zijn het juist die eerlijkere en duurzamere initiatieven die het zwaar te verduren krijgen, omdat ze relatief klein zijn en met krappere marges werken. Het stond al een tijd op mijn lijstje om eens wat fijne webshops op een rij te zetten, niet om je te verleiden om dingen te kopen die je misschien niet nodig hebt, wel zodat je weet dat er betere opties beschikbaar zijn mocht je toch iets willen. Zeker nu kun je het verschil maken!

watMooi

Joke Bom begon al in 2006 – lang voordat ik ook maar enigszins stil stond bij waar mijn kleding vandaan kwam – met het verzamelen van duurzame merken voor watMooi. Maar van ouderwetse geitenwollenmode is geen sprake. Haar webshop bevat een zeer uitgebreide collectie voor dames met moderne merken zoals ArmedAngels, Komodo, Rhumaa en People Tree.

De selectie is overwegend vrij basic met hier en daar een wat opvallender item. Bij elk kledingstuk kun je precies zien van welk materiaal het gemaakt is, of het veganistisch is, of het Fairtrade gecertificeerd is en meer. Ook is er altijd een duidelijke beschrijving en soms een maattabel waarmee je precies kan bepalen welke maat je moet hebben.

Wolf & Storm

De kleding bij Wolf & Storm is overwegend vrouwelijk, vrouw en een vleugje boho, net zoals oprichter Marlieke Broekmeulen het zelf graag draagt. Veel zwart, wit en rustige, warme kleuren, mooie pasvormen en bijzondere details. Op stijl doet Marlieke dus geen concessies, evenmin als op dierenwelzijn, duurzaamheid en mensenrechten, want alles is veganistisch, biologisch en eerlijk geproduceerd.

In deze webshop kun je merken verwachten zoals Alchemist, ArmedAngels, Resiste et Reve, J-lab3l en Thinking Mu, en sinds kort zijn er zelfs enkele items van eigen merk te koop. Bij elk product vind je een duidelijke productbeschrijving met informatie over het materiaal, de pasvorm en waar het gemaakt is. Behalve kleding is er een ruim aanbod in veganistische tassen van Matt & Nat en Denise Roobol.

The Blind Spot

Ook Chantal Braam is zo’n gedreven vrouw die besloot aan haar eigen gebrek aan mooie, duurzame kleding om te zetten in een webshop die dat wel kan bieden. The Blind Spot staat voor de slechte arbeidsomstandigheden waaronder onze reguliere kleding gemaakt wordt, waarvan we wel afweten, maar doen alsof het niet bestaat. Als je deze blinde vlek weet te erkennen, kun je bewust kiezen voor kleding die wel onder eerlijke omstandigheden gemaakt is en het liefst ook nog duurzaam is.

Bij The Blind Spot vind je wederom merken zoals ArmedAngels en Alchemist, maar ook minder algemeen verkrijgbare en kleine, vernieuwende merken zoals J-lab3l, Amov, Lanius, Veja en Thought. Als enige in dit rijtje heeft The Blind Spot ook een kleine selectie voor heren. Daarnaast heeft Chantal begin 2020 een heuse offline winkel geopend in het Zeeuwse Goes. Hoewel ze door de coronacrisis nu tijdelijk alleen op afspraak open gaat, hoop ik dat ze snel zal kunnen bewijzen dat er ook buiten de randstad een markt is voor duurzame mode.

Meer

We worden steeds meer verwend in Nederland, want je kan ook nog terecht bij onder andere The Green Labels, BrandMission, Take it Slow, Sophie Stone en Mae Sue. Hermien zette voor ons al eens alle Nederlandse fair fashion webshops op een rij.

Om vele shops tegelijk te doorzoeken kun je terecht bij Project Cece. Zo ontdek je bovendien makkelijk nieuwe merken en welke webshop goed past bij jouw stijl.

Shop verstandig en met mate!