Draadjesvlees van jackfruit?!

Nepvlees van fruit. Ik had nooit zelf kunnen bedenken dat het mogelijk was, maar blijkbaar kan het echt. Eerst zien – en proeven -, dan geloven! Dus ik heb wat jackfruit uit elkaar getrokken, gekruid en gebakken. Zou het in de buurt komen van echt draadjesvlees?

Draadjesvlees van jackfruit!

Het is dat ik een hekel heb aan van die hysterische clickbait titels, maar dit was echt bijna een “Ze trok dit ene ingrediënt uit elkaar en je zal niet geloven wat er toen gebeurde” waard. Ik zag een paar foto’s van pulled pork voorbij komen en was lichtelijk geshockeerd toen bleek dat dit ‘vlees’ eigenlijk jackfruit was.

Jackfruit

Jackfruit is een groene Aziatische vrucht die wel een meter lang en 40 kilo zwaar kan worden. Niet te verwarren met de stinkende doerian. Het rijpe vruchtvlees is licht zoet en geel van kleur, maar de onrijpe vrucht wordt ook als groente gegeten. Of als vlees blijkbaar.

In ons minder exotische land kun je jackfruit in blik kopen bij de toko. Let er wel op dat je dus de jonge vrucht en niet de rijpe koopt én dat er zout water (brine) en geen siroop bij zit. De jonge vrucht met zout water is veel minder zoet, heeft niet veel smaak, maar heeft wel een bijzonder vlezige structuur.

Jackfruit is overigens niet zoals veel andere vleesvervangers rijk aan eiwitten of ijzer. Naast water zitten er wat koolhydraten in, weinig eiwitten en nog minder vet. Er zit wel veel vitamine B6 (een kwart van je dagelijkse behoefte per 100 gram) en wat vitamine C en kalium in.

blik jackfruit

Stoofpotje maken

Er zijn genoeg recepten te vinden, maar ook met het oog op een overgebleven bakje rendang-boemboe uit mijn carnivore leven en een zak gesneden bijna-over-datum groenten heb ik er zelf maar wat van geknutseld. Meteen weer wat van de voedselverspilling gered, hoera!

Het werd geen pitabroodje BBQ pulled pork zoals in de meeste recepten, maar een héél makkelijk stoofpotje.

Ingrediënten voor 3 personen

1 blik jackfruit (maar jij wil er 2)
Bakje rendang-boemboe
Zak wokgroenten (400 gram)
Vastkokende aardappels (450 gram)

Bereiden

Voor het bereiden van de jackfruit volgde ik de instructies van SquatCilla. Oftewel het fruit afgieten en afspoelen, harde stukken eraf snijden, pitten verwijderen en het vruchtvlees uit elkaar trekken.

De structuur heeft wel wat weg van die van ananas, maar dan iets steviger. De roze kleur die ik voor de gelegenheid meteen met echt vlees associeer, vind ik een beetje verwarrend in combinatie met de lichtzoete geur. Ik vind het in ieder geval allemaal zo wonderlijk dat ik overal foto’s van heb gemaakt!

jackfruit in zeef
Afgieten en afspoelen

jackfruit
Harde stukken eraf snijden en pitten verwijderen

jackfruit
Vruchtvlees uit elkaar trekken tot draadjes

Geheel op de gok heb ik de helft van de boemboe door het vruchtvlees geroerd en er een beetje extra water en olijfolie bij gedaan om de boemboe iets ‘sauziger’ te maken en daarmee het halve flesje barbecuesaus van SquatCilla te benaderen.

Het kwartiertje marineren werd door een onverwacht etentje tot een etmaal uitgebreid, maar dat mocht de pret niet drukken. Na 20 minuten bakken op 200 °C zie je dat je mensen serieus kan gaan foppen met dit ‘vlees’!

Intussen heb ik de aardappels in grote stukken gesneden en gekookt en de wokgroenten gebakken met de andere helft van de boemboe en wat water. Na het indikken van de saus, heb ik de stukken aardappel door de groenten geschept.

Het prutje heb ik in een kommetje gedaan en daar het ‘vlees’ overheen gestrooid. Een beetje hipster zou dit gewoon een Jackfruit rendang bowl kunnen noemen!

jackfruit
Uit de oven

jackfruit
En in het stoofpotje

Het oordeel

Na het bakken heb ik de jackfruit natuurlijk stiekem even rechtstreeks uit de ovenschaal gesnoept. Lekker hoor! Het heeft echt een vlezige bite. Ik was een beetje huiverig dat het erg zoet zou zijn, maar de kruiden overheersen en daardoor lijkt het behoorlijk op echt vlees. Zoals echt draadjesvlees betaamt, blijft de jackfruit in ieder geval netjes tussen mijn kiezen hangen.

Het ene blikje jackfruit is wel een beetje weinig tegenover de andere ingrediënten, waardoor het een beetje wegvalt. Doordat dezelfde kruiden door het hele stoofpotje zitten, weet ik niet of je het nou echt heel goed proeft. Oh, en blijkbaar is het voor een boemboe geen probleem als deze 3 maanden over datum gaat, phew.

De volgende keer ga ik in ieder geval meer jackfruit klaarmaken en het misschien dan toch op een pitabroodje doen. Barbecuesaus is niet mijn favoriet, maar met een zelfgemaakte tzatziki, geroosterde groenten en gepofte kikkererwten scoor ik hier denk ik ook wel punten in huis. Daarnaast heb ik intussen nog een recept gespot voor zelfgemaakte rendang met jackfruit waar ik nu ook nieuwsgierig naar ben.

De derde portie ging als lunch mee naar mijn werk en nog voordat ik er iets over gezegd had, zei een collega: ‘Oh lekker, draadjesvlees’. Missie geslaagd! Nepvlees maken van jackfruit blijkt een klein staaltje keukenmagie.

Dit denken jullie ervan

  1. Deze Jackfruit Rendang Bowl ga ik zeker een keer proberen :)! Niet alleen omdat het er bijzonder smakelijk uitziet, maar vooral omdat je het zo heerlijk beschrijft dat ik bijna wel moet. “Zoals het echt draadjesvlees betaamt, blijft de jackfruit netjes achter m’n kiezen hangen”, dat is toch een geruststelling ;).

    1. Haha ja, dat zijn geen grapjes. Tussen de eerste en tweede kies rechtsboven, altijd daar 😀

  2. Wat leuk dat je geïnspireerd bent door mijn recept 🙂 Het ziet er heerlijk uit en ik ben blij dat je er zo enthousiast over bent. Liefs, Cilla

    1. Toen ik het zag, móest ik het wel proberen! Raarste recept ooit 😀
      En sinds ik het gemaakt heb, fantaseer ik over die tzatziki-variant die ik ter plekke verzon. Binnenkort maar weer eens langs de toko 🙂

Comments are closed.