Duurzaam reizen met de bus

Als duurzaam alternatief voor vliegvakanties wordt meestal de trein genoemd. De bus blijft vaak onderbelicht, maar is in veel gevallen ook zeker het overwegen waard. Welke optie past het best bij jou?

Soms is de bus zelf al een attractie op zich


Bij de bus denk ik al snel aan een te warme, krappe en hobbelige cabine die traag over het lelijke asfalt kruipt en waar ik het liefst zo snel mogelijk weer uit wil. Maar hiermee doe ik de bus geen recht. Als ik mijn reisverleden nog eens overdenk, waren er namelijk ook gezellige ritten naar uitwisseling met school, onze allergoedkoopste vriendinnenvakanties, groepsrondreizen, handige nachtbussen, avonturen met onleesbare busschema’s, op afgelegen plekken en in natuurgebieden kunnen komen waar geen station te vinden is en talloze ritjes waarbij ik het idee had met geen mogelijkheid nog dichterbij de lokale bevolking te kunnen komen dan in die betreffende bus.

Hoog tijd om de bus eens in het zonnetje te zetten en je wat opties voor te schotelen.

Voor- en nadelen

Qua duurzaamheid is de bus een uitstekende optie. Een stads- of streekbus stoot al iets minder CO2 per persoon per kilometer uit dan een hybride auto of kleine auto op aardgas, maar met een touringcar zit je al helemaal goed. Zelfs als deze slechts voor een derde gevuld is, is deze zo’n vier keer zuiniger dan bovengenoemde bussen en auto’s. Hiermee is de bus gelijkwaardig aan een gemiddelde internationale trein en zorgt deze voor zo’n tien keer minder uitstoot per persoon per kilometer dan het vliegtuig. Daarbij komt nog dat je waarschijnlijk veel minder kilometers zal maken met een bus dan met een vliegtuig, waardoor je impact verder beperkt blijft.

De bus is natuurlijk niet zo snel als het vliegtuig of je eigen auto en dat je er niet zo ver mee kan als het vliegtuig zie je zelf waarschijnlijk eerder als een nadeel dan als milieuwinst. Je bent afhankelijk van opstapplaatsen en specifieke bestemmingen. De zitplaats is meestal comfortabel, maar ook wat krap. Voor pauzes en de temperatuur in de bus ben je afhankelijk van de chauffeur. Er is vrijwel nooit catering aan boord en je kan niet zomaar gaan rondlopen. Niet iedereen is in staat om onderweg te lezen of fatsoenlijk te slapen.

Hier staat tegenover dat je altijd wel een verbinding kan vinden tussen grotere steden en toeristische bestemmingen, en ook van steden naar meer afgelegen gebieden. Met een grote groep is het erg gezellig en als je alleen reist, kan het juist een manier zijn om mensen te ontmoeten. Met de nachtbus kun je jezelf laten verplaatsen terwijl je slaapt, besparen op een overnachting en je vakantie de volgende dag op een nieuwe plek voortzetten.

Je kan zelf eten meenemen naar eigen wens, je hebt geen gedoe met inchecken en vloeistoffen en de kans is klein dat je er op je bestemming achter komt dat je bagage niet met je is meegereisd. Je kan de omgeving zien veranderen, terwijl je voorbij weilanden, steden, bossen en dorpjes raast. Het plannen van de route en op de weg letten, kun je mooi aan de chauffeur over laten, dus met een kater instappen is ook geen probleem.

Busreizen zijn niet per definitie altijd even goedkoop, maar als je op zoek bent naar de allerlaagste spotprijsjes dan is de bus je beste vriend. Zeker als je flexibel bent qua tijd of bestemming of meteen een hele rondreis boekt, kun je prijzen vinden waarvan je je afvraagt hoe het mogelijk is. Ook kun je vaak tot redelijk kort voor je reis nog goede prijzen vinden.

Niet voor niets dus dat de bus rap aan populariteit wint.

Met de bus naar afgelegen bestemmingen

Streekbus

Langeafstandsbussen

De laatste jaren verschijnt hij steeds vaker op onze wegen: de Flixbus. Deze groene rakkers brengen je voor heel redelijke prijzen naar een grote selectie van Europese steden, toeristische trekpleisters, stranden en festivals. Ook Eurolines en Ouibus verzorgen langeafstandsbussen tussen Nederland en de rest van Europa. Zulke bussen zijn vaak een uitstekend alternatief voor wanneer je de internationale trein te duur vindt.

Voor het zoeken naar bestemmingen, plannen van reizen en zoeken naar bestemmingen is Omio een heel handige website. Let wel goed op de reistijd en aansluitingen bij elke gegeven optie, want er zitten nogal eens wat omwegen of lange overstappen tussen. Hoewel je daar ook juist meteen je voordeel mee kan doen, doordat je bijvoorbeeld tijd hebt om onderweg een stad te bezoeken of uitgebreid te dineren.

Lekker slapen in een niet-slaapbus

Als je jezelf laat insluiten omdat je tijdens de pauze lag te slapen

Lokale bus

Toeristische hoogtepunten, musea en bijzondere landschappen vind ik allemaal fantastisch om te zien op reis, maar als je een land en haar mensen echt wil leren kennen, springen er wat mij betreft twee dingen met kop en schouders bovenuit: de markt en het openbaar vervoer. Op de markt maak je kennis het eten, lokale specialiteiten, ambachten, geuren, kleuren en soms zelfs muziek. In het openbaar vervoer zit je – soms letterlijk – bovenop de mensen die hun alledaagse leven leiden. Je zit tussen complete families en mensen die naar hun werk gaan, vaak met hun hele hebben en houwen op schoot. Dit is het ‘echte’ leven.

Ook als je er liever voor kiest om de grootste afstanden van je vakantie in een trein of (goedgevulde) auto af te leggen, kun je nog gebruik maken van de voordelen van een lokale bus. Zo nam ik onder andere in Italië, Kroatië, Oostenrijk en menig exotische bestemming regelmatig een bus om van stad naar stad te geraken en voornamelijk om van een stad naar een dorp, nationaal park of begin van een wandelroute te komen.

Tenslotte heb je natuurlijk nog de bussen in de stad zelf waarbij je sneller van plek naar plek komt dan wanneer je loopt, maar meer ziet dan wanneer je in de metro springt. En ook hier geldt dat je meestal voor spotprijzen mee mag.

Streekbus in Kirgizië

Streekbus

Moderne stads(snel)bus

Georganiseerde rondreizen

Wil je een rondreis maken, maar heb je geen zin om alle verbindingen en bestemmingen zelf uit te zoeken? Bij diverse reisbureaus kun je ook een complete busreis boeken. Zo’n reis is minder flexibel dan wanneer je het zelf organiseert, maar juist een perfecte optie voor wanneer je niet alleen op pad wil. Onderweg kun je alvast kennismaken, je wordt tot aan je accommodatie gebracht en vaak zijn allerlei activiteiten inbegrepen. Bovendien zijn de prijzen haast niet te evenaren wanneer je zelf afzonderlijk je reis, verblijf en activiteiten boekt.

Georganiseerde busreizen zijn er in allerlei soorten en maten. Zo denk je bijvoorbeeld vast al aan stedentrips naar bijvoorbeeld Londen, Praag of Hamburg, maar er zijn ook langere busrondreizen door bijvoorbeeld Kroatië, de Baltische staten, Spanje of Polen te boeken. Als ik zo wat beschrijvingen lees van die rondreizen, zijn dit eigenlijk ultieme backpacktrips, maar dan georganiseerd en in groepsverband.

Voor een meer actieve vakantie kun je een busrondreis boeken die gericht is op wandelen, fietsen of wintersport. Alle soorten reizen worden tegenwoordig ook aangeboden als singlereizen en je kan van tevoren meestal inzien hoeveel mannen en vrouwen uit verschillende leeftijdscategoriën zich al aangemeld hebben.

Georganiseerde busrondreis met een groep

Safari

Maak jij wel eens gebruik van de bus tijdens je vakantie?

Dit denken jullie ervan

  1. Een nadeel aan reizen met de bus is dat de banden van de bus – net als autobanden – onnoemelijk veel deeltjes plastic afgeven aan de lucht. Samen met het gebruik en wassen van synthetische kleding voor zover ik begrepen heb de grootste bron van plastic verontreiniging.

    1. Ah ja, die bandenslijtage is wel een reëel probleem en komt zelfs nog veel meer door verkeer dan door kleding. Best een lastig oplosbaar probleem zonder alle auto’s van de weg te halen…
      Uiteindelijk zijn alle vormen van vervoer op een of andere manier schadelijk en hoe verder je reist hoe schadelijker het is. Maar ja, eeuwig thuisblijven zien de meeste mensen niet echt zitten en dan ben je met de bus toch wel een stuk duurzamer bezig dan wanneer je gaat vliegen (komt ook fijnstof bij vrij) of in je eentje in de auto springt.

  2. 4 jaar geleden met de trein naar Carcasonne gereisd en dit jaar met de Ouibus en Flixbus. Ik ben om!
    Ik kom net zo gaar aan, de reis duurde niet eens zo heel veel langer, was wel veel goedkoper en ik had niet het gevoel voortdurend een oogje op mijn bagage te moeten houden. Ik zat een stuk rustiger in de bus.

    1. Oh heel fijn dat je je ervaringen deelt! Ik heb alleen minstens tien jaar geleden met Eurolines lange busreizen gemaakt in Europa en heb het idee dat er nu veel meer verbindingen zijn en het makkelijker is om de spotprijsjes te vinden. Goed om te horen dat het je beviel 🙂

    1. Zo is dat! Het schijnt dat een vliegtuig bij het opstijgen zoveel fijnstof uitstoot dat dat vergelijkbaar is met een miljoen vrachtwagens. Zie hier.

    1. Ja, was ook echt een reminder aan mezelf, haha. Komt ook wel omdat de media steeds de trein en het vliegtuig vergelijkt. Best gek aangezien bijna heel Nederland met de auto op vakantie gaat 😀

  3. Jaaaa wij hadden de bus terug van Fort William naar Glasgow, dat was echt retegoedkoop en zelfs sneller dan de trein! De bus rijdt namelijk in een rechte lijn en de trein moest een soort driehoek rijden. Lijkt me ook heel gaaf om een keer de Flixbus naar Scandinavië te pakken.

    1. Ohh heel goed dat je dat zegt! Ik ben binnenkort in Schotland voor een bruiloft en overweeg nog om iets eerder te gaan om dat hoekje eens te bezoeken. Lijkt me zo prachtig daar 🙂

  4. Ik heb als veertienjarige een autocarreis gemaakt naar en doorheen Polen, ik was de jongste want de meerderheid waren gepensioneerden 🙂 Maar het is een reis die ik van m’n leven niet zal vergeten!

    1. Haha ja, veel groepsreizen met de bus trekken wel voornamelijk ouderen aan. Gelukkig kun je bij het boeken tegenwoordig meestal wel zien wat voor mensen zich al aangemeld hebben. Overigens vond ik de gemengde groepen bijna altijd leuker dan met alleen maar jongeren. Polen is mooi hè? Heb ik alleen nog maar kleine stukjes van gezien, maar zou graag eens terug willen.

Comments are closed.