Voordelen van de trein als vakantievervoer

Een treinreis is duur, duurt lang en is een hoop gedoe? Met een beetje meer moeite kun je voor een redelijk bedrag een reis maken die juist veel comfortabeler, leuker en mooier is. Ontdek de voordelen van de trein als vakantievervoer.

Voordat verre oorden me verleiden tot het maken van vliegreizen, maakte ik al wat reisjes per trein door Europa. Soms de hele reis, soms een flink gedeelte. Dat beviel me ook toen al goed en sinds ik het vliegtuig (voorlopig) heb afgezworen, realiseer ik me steeds meer dat deze oude vriend wel eens opgewaardeerd mag worden tot nieuwe liefde.

Waarom? De trein is namelijk best wel fantastisch. Je hoort altijd dat het zo duur is, zo lang duurt en je er niet mee naar Australië kan, maar dan gaan we voorbij aan veel moois. De trein verdient meer waardering.


Voordelen van de trein als vakantievervoer

Stad tot stad

Met de trein reis je rechtstreeks van stadscentrum naar stadscentrum. Het vertrekstation is waarschijnlijk minstens zo goed bereikbaar als een vliegveld. Als je arriveert ben je meteen uitgerust en wel precies daar waar je naartoe wilde. Je hoeft niet op zoek naar een parkeerplaats, eindigt niet op een afgelegen vliegveld, hebt geen dure taxi nodig en daarmee is de trein op een aantal trajecten helemaal niet eens duurder of langzamer dan auto of vliegtuig.

Inchecken

Zodra je je treinticket gekocht hebt, hoef je alleen nog op tijd op het station te zijn. Je hoeft niet online in te checken, je hoeft meestal niet uren van tevoren aanwezig te zijn en hoeft binnen Europa meestal ook niet door de douane.

Bagage

Als je niet door een bagagecontrole hoeft, scheelt dat behalve wachttijd ook gedoe met het inpakken van je tas. Grote flessen vloeistoffen kunnen gewoon mee. Proost!

Je bagage neem je zelf mee de trein in en heb je dus altijd bij de hand of anders tenminste dichtbij aan het einde van de coupé. Je betaalt geen extra kosten om een koffer mee te nemen, je kan er tijdens je reis altijd bij, je hoeft niet bang te zijn dat het ‘s nachts uit het ruim van je nachtbus wordt geroofd en je hoeft er na aankomst niet op te wachten. De kans dat het kwijtraakt is daarmee ook een stuk kleiner.

Behalve je koffer of bagage kun je meestal ook relatief eenvoudig een fiets of huisdier meenemen.

Comfort, comfort, comfort

In de trein weet je weer wat beenruimte ook alweer betekende. Soms kun je zelfs met zijn vieren aan een tafeltje zitten. Je kan rondlopen en van het uitzicht genieten dat meestal mooier is dan vanaf een lap asfalt of vanuit de lucht. Aan de grootte van de ramen zal het in ieder geval niet liggen.

Met een zeldzame uitzondering gaat de reis erg soepel. De kans op wagenziekte is miniem en het eerste geval van turbulentie moet ik nog horen. In de trein kan ik lezen zonder dat ik misselijk word! Spelletjes en kleurplaten kunnen ook mee. De temperatuur en het zuurstofgehalte is meestal een stuk aangenamer dan in het vliegtuig of de bus.

Voor eten en drinken ben je niet afhankelijk van troosteloze picknickplaatsen en snelwegrestaurants, vies vliegtuigvoedsel of dure broodjes op het vliegveld, maar je kan op elk gewenst moment naar de restauratiewagen of je tegoed doen aan je eigen proviand.

Voor een plaspauze hoef je niet met de familie of buschauffeur te overleggen wanneer het tijd is. Er hoeft nooit getankt te worden, je kan niet verkeerd rijden en hebt nooit ruzie met de TomTom. Niemand hoeft op het verkeer te letten!

Een schermpje met films ontbreekt meestal, maar er is steeds vaker wel wifi en een stopcontact in de trein. Bovendien zorgen die grote ramen al de helft van je vertier. Als je je eigen schermpje meeneemt, hoeft die tenminste niet uit bij het opstijgen en landen, want euh ja.

Bij een lange reis kun je met de nachttrein. Hier is een bedje een stuk betaalbaarder voor een gewone sterveling dan wanneer je vliegt in business class. Zo’n bed is bovendien comfortabeler dan slapen in een auto- of standaard vliegtuigstoel en je hoeft je reis ook niet te onderbreken voor een hotelovernachting. De trein trein raast intussen ongestoord verder.

Milieu

In Nederland rijden alle treinen op windenergie, maar in andere landen zijn de treinen niet altijd even schoon. Al met al is reizen per trein meestal milieuvriendelijker dan de auto en altijd milieuvriendelijker dan het vliegtuig. Alleen een touringcar is vaak duurzamer.

Meer over de relatieve vervuiling van verschillende vervoersmiddelen lees je in Met het vliegtuig op vakantie, hoe slecht is dat nou eigenlijk?

Voordeel bij een nadeel

Vind je overstappen met de trein een gedoe of ben je bang een overstap te missen? Boek je aansluitingen behoorlijk (of zeer) ruim en maak van de tijd gebruik om onderweg een extra stad te ontdekken die je anders wellicht nooit bezocht had.

Als je door vertraging een overstap mist, kun je meestal zonder extra kosten op de volgende trein stappen. Zolang je niet rekent op de allerlaatste trein van die dag, is er dus eigenlijk niet zoveel aan de hand. Sommige kaartjes – vaak in Duitsland – zijn overigens maar liefst drie dagen geldig, dus als je niet naar huis wil kun je ook opzettelijk wat langer doen over je terugreis. Beter dan een vliegtuig dat ineens helemaal niet meer gaat vanwege stakingen of een auto met pech.

Vind je de trein nog steeds te duur? Boek tijdig en zoek naar aanbiedingen. Zeker als je flexibel bent in je bestemming en reisdag, kan je echt spotprijzen vinden die vergelijkbaar zijn met goedkope vliegreisjes. Soms ook nog inclusief een hotel, lunch of museum. Zoek bijvoorbeeld via de Spoordeelwinkel, NS International of de Treinreiswinkel.

In de trein kun je makkelijk evenveel of meer bagage meenemen als met het vliegtuig. Als je gaat kamperen en graag de auto helemaal vol laadt, zul je in de trein waarschijnlijk wat lichter willen inpakken. Dit kun je als nadeel zien, maar hoeveel wil je eigenlijk echt meenemen? Grijp de kans aan om weer eens back to basic te gaan of huur een ingerichte tent of huisje als je meer luxe wil.


Overtuigd?

Het lijkt soms nogal wat gedoe om met de trein te reizen als je er niet zo bekend mee bent. Het vinden van goedkope treinkaartjes kost inderdaad ook wat meer moeite dan het boeken van spotgoedkope vliegtickets, maar zodra je een leuke tocht gevonden hebt, zul je hopelijk vooral de vele voordelen ontdekken. Geef het eens een kans!

Dit denken jullie ervan

  1. Ik reis heel graag met de trein! Het blijft mijn favoriete vervoersmiddel. Zo ben ik ooit met de slaaptrein naar Zuid-Frankrijk geweest, en met de (gewone) trein naar Zwitserland. Wel wat gedoe om met bagage te slepen bij die laatste, want het was een skivakantie en dan sleur je toch wel wat meer mee, plus twee of drie tussenstops, ik had het toen wel gehad 🙂 🙂

    1. Haha, ik zie al voor me hoe je klem zit tussen de deur met je ski’s 😛
      Alleen met een auto zou ik misschien meer meenemen, maar anders vind ik zo licht mogelijk altijd fijn.
      De trein is ook mijn lievelings! Tenzij de auto veel sneller is sla ik een lift soms zelfs af om met de trein te gaan 😀

Comments are closed.