Lichtgewicht op reis – deel 2: in de bergen

Vorig jaar reisde ik met een lichtgewicht bepakking naar de tropen. Dat beviel zo goed dat ik het vaker wilde gaan doen en de wandelvakantie van afgelopen zomer was daar de perfecte gelegenheid voor. Dit nam ik mee.

Vorige maand berichtten alle hippe (en minder hippe) damesbladen dat vrouwen gemiddeld 63 kledingstukken en 31 kilo bagage meenemen op vakantie. Wie zijn die vrouwen?! Nou 100.404 Nederlandse vrouwen tussen 25 en 45 jaar. Kan iemand mij terug op mijn stoel zetten, alsjeblieft?

Inclusief onderbroeken, sokken, bikini, wandelschoenen, pyjama en alles wat ik onderweg aan had, nam ik afgelopen zomer 28 kledingstukken en 7 kilo bagage mee. Hieronder lees je waarom en vooral hoe.

lichtgewicht reizen
Lichtgewicht op reis

Lichtgewicht op reis

Met een lichte bepakking op reis gaan, geeft in de eerste plaats veel vrijheid. Geen gedoe met zware koffers op de trap, te krappe deuren in de trein, te kleine rekken in de bus en ook geen extra wachttijden bij het inchecken of bij de bagageclaim. Intussen kun je wel altijd alles bij de hand houden, zodat je zeker weet dat je spullen in hetzelfde vliegtuig zitten als jij of niet onder uit de nachtbus gevist worden terwijl je slaapt.

Soms scheelt een lichtere bepakking ook nog wat in de kosten en tenslotte is lichtgewicht reizen stiekem ook best wel duurzaam. Dat de vliegtuigen en bussen iets minder zwaar belast zijn, zal nogal marginaal zijn – en toch, alle beetjes helpen. Een veel groter voordeel is dat je door lichtgewicht reizen, of backpacken in het algemeen, ontdekt dat je eigenlijk ontzettend weinig spullen nodig hebt. Als we dat besef mee naar huis kunnen nemen, kunnen we ons thuis ook minder focussen op spullen en op het verdienen van geld om dit te bekostigen.

Van de tropen naar de bergen

Eerder schreef ik al hoe ik met een lichtgewicht bepakking naar de tropen ging. Ik keek eerst hoe de pro’s het doen, zocht een geschikte tas, sloeg aan het voorbereiden en inpakken en ging ervoor. Omdat het zo goed bevallen was, had ik de hele paklijst uitgewerkt en met jullie gedeeld.

Uiteindelijk merkte ik nog wel op dat lichtgewicht reizen naar een koude bestemming een stuk lastiger zou zijn. Zodra er spijkerbroeken, truien en een jas mee moesten, zou ik teruggrijpen op mijn grote backpack, dacht ik.

Afgelopen zomer besloten mijn vriend en ik een week te gaan wandelen in de Oostenrijkse bergen. Omdat we al onze bagage de hele week mee zouden dragen, was een zo licht mogelijke bepakking vanzelf alweer een vereiste. Tijdens het wandelen zouden we in hutten slapen en voor de rest van de vakantie konden we een pensionnetje boeken, zodat we geen kampeerspullen mee hoefden te nemen. Iets wat ik stiekem wel een win-win-situatie vond.

In de zomer zou het niet zó koud zijn, maar ja, die spijkerbroek, trui en jas zouden wel echt nodig zijn. Tot mijn verbazing én vreugde bleek een eerste grove inpaksessie uit te wijzen dat het ook zonder grote backpack prima moest lukken. Hieronder dus nogmaals een uitgebreide inpaklijst mét foto’s voor een wandel- en chillvakantie van twee weken in de bergen.

De paklijst

Ga je binnenkort zelf nog op vakantie? Check in het vorige artikel nog even wat je niet moet vergeten te regelen voor vertrek. Ik gebruikte dezelfde tas als bij de vorige reis en vulde deze tot een gewicht van 7 kilo exclusief water en eten.

Dit deed ik aan

Onderbroek
Bh
Spijkerbroek (bespaar me je afritsbroek-tip!)
Hemdje
Dunne trui
Wandelsokken
Wandelschoenen

lichtgewicht reizen
Wandelschoenen, TOMS instapschoenen en mijn geboorteschoenen

Kleding

Laagjes, laagjes, laagjes! Korte broek en hemdje voor als het warm zou worden, maar ik zou ook behoorlijk wat kou moeten kunnen trotseren als ik mijn spijkerbroek, hemdje, t-shirt, trui en jas zou combineren. En kijk nou, mijn selectie is een soort van mini capsule wardrobe. Bijna alles matcht! Nog een leuke constatering: één hemdje is helemaal fair, een tweede hemdje, een shirt en de trui zijn tweedehands. Blijkbaar begint mijn garderobe langzaamaan al een beetje groener en eerlijker te worden.

Mijn kleding stopte ik in ziplock bags van 3.6 liter. Ondergoed en sokken bij elkaar; shirtjes bij elkaar, broeken bij elkaar, etc. Waterdicht, compact en gesorteerd, waardoor ik altijd wist waar alles was en het tussentijds in- en uitpakken makkelijk ging.

5 onderbroeken
1 bh
2 hemdjes
3 t-shirts
Dunne trui
Harembroek
Korte broek
Bikini
Pyjama
1 paar wandelsokken
2 paar kousenvoetjes
Instapschoentjes
Regenjas

lichtgewicht reizen
Drie hemdjes en drie shirts

lichtgewicht reizen
Harembroek, korte broek, spijkerbroek en trui

Pssst, die kleding wilde ik allemaal tegelijk op de foto zetten, dus ik stond gewoon midden op de camping in mijn pyjama een fotoshoot te doen. Heus niet raar!

Toilettas

De transparante toilettas voor vloeistoffen had ik niet nodig, want we gingen met de trein. Ook liet ik de antimuggenspray, handalcohol en conditioner thuis. Eén toilettas was dus genoeg.

Deodorant, roller (iets minder zwaar dan mijn deodorant van aluin en deze moest nog op!)
Tandenborstel, flosdraad (mijn vriend nam een wel heel erg bijna lege tube tandpasta mee)
Scheermesje, pincet en vijltje
Shampoo bar (ook deze moest nog op)
Haarelastiekje
Lenzendoosje, extra setje lenzen, flesje met 100 ml lenzenvloeistof (net genoeg voor 2 weken)
Bril
Zonnebrandcrème
Persoonlijke medicijnen
Paracetamol, reisziektepillen
Pleisters en tape voor de wandelvoetjes

lichtgewicht reizen
De complete inhoud van mijn toilettas

Elektronica

Naast kleding en toiletspullen nam ik ook weer wat elektronica mee. De waterdichte camera kon dit keer wel thuisblijven, want in de bergen valt het snorkelen meestal een beetje tegen.

Camera met extra batterij en geheugenkaartjes
iPad (mijn vriend nam de e-reader mee)
Opladers, kabels, usb-splitter en adapter

lichtgewicht reizen
Camera, iPad en e-reader, laders en kabels

Overige spullen

De hamamhanddoek blijft favoriet. Hij is lekker groot waardoor je er languit op kan liggen, maar is ook dun en daarmee compact, licht en heel snel droog. De snorkel kon dit keer ook thuis blijven, waardoor er heel wat ruimte vrijkwam voor al die extra kleding en de lakenzak die we nodig hadden in de hutten.

Lakenzak
Hamamhanddoek
Schrijfboekje en pen
Wandelkaart
2 waterflessen
Regenhoes voor de rugzak
Poncho
Tasje (voor boodschappen of naar het strand)
Groentetasjes

lichtgewicht reizen
Pyjama, hamamhanddoek, bikini, regenjas en lakenzak

lichtgewicht reizen
Waterflessen, regenhoes, poncho, groentetasjes en een tasje

Bescherm met je leven

Tenslotte nam ik natuurlijk het allerbelangrijkste mee.

Paspoort
Portemonnee
Treintickets
Telefoon

lichtgewicht reizen
Tickets, opschrijfboekje, wandelkaart en portemonnee

Inpakken

Deze editie in de bonus: hoe krijg je ál die spullen nou in een tas? Kijk, zo:

 • Alle kleding, handdoek en lakenzak in de zip lock bags. Propje jas en toilettas.


Drie van de ziplock bags met kleding, handdoek en lakenzak zette ik rechtop onderin de tas, zodat ik ze er afzonderlijk uit kon halen. Mijn jas kon er nog precies naast.
Daarbovenop kwam de vierde ziplock bag en de toilettas. Achterin tegen het rugpand stopte ik de wandelkaart en iPad. Bovenop kwamen de schoenen, camera, acculader en andere kabels.

In het bovenvakje stopte ik mijn portemonnee, paspoort, schrijfboekje, pen en tickets. In andere landen of drukke steden zou ik dat soms liever dieper weg stoppen, maar nu kon het wel zo. In het voorvak stopte ik de regenhoes, poncho en tasjes en de waterflessen gingen in de zijvakken.

Op reis

We gingen met de trein naar Oostenrijk. Behalve de huttentocht zelf hebben we tussen stations en hotels ook nog aardig wat moeten lopen. Dan was het wel heel fijn om lekker licht en wendbaar te zijn. Tijdens de treinreis pasten onze tassen makkelijk boven in de rekken of zelfs voor onze voeten of onder de stoel. We hadden in een van onze boodschappentasjes nog wel wat eten mee, maar dat we geen hele huisraad bij elkaar hoefden te verzamelen bij elke overstap was heerlijk praktisch. Stiekem heb ik best genoten van alle mensen die al klagend haast bezweken onder hun eigen bagage.

Tijdens het wandelen was het pas echt fijn om weinig mee te hebben. Ook doordat dat de tas erg fijn zat, had ik na een paar dagen nog altijd geen blauwe plekken op mijn heupen. Omdat ik niet zoveel kleding mee had, ben ik eerst (noodgedwongen) in spijkerbroek, hemdje en regenjas gaan lopen en later in korte broek met dun t-shirt. De harembroek en andere shirts en trui hield ik dan schoon voor ‘s avonds in de hut. Dan moest ik de volgende ochtend wel bezwete kleding aan, maar een schoon setje zou dat na het eerste klimmetje toch ook al niet meer zijn.

Uiteindelijk ging de tas bijna elke avond helemaal leeg, omdat ik uit elke ziplock bag wel iets nodig had. Dankzij die zakjes bleef het wel overzichtelijk en ging het in- en uitpakken een stukje makkelijker. Ook als ik alleen een korte broek en hemdje aan had, paste alles nog prima in de tas.

In de tweede week van de vakantie hadden we een pensionnetje. Daar kon de tas dus helemaal open en leeg. Hier hebben we meteen alles gewassen en konden we weer frisse kleding aan.

Op aanraden van mezelf had ik een extra hemdje meegenomen en daar was ik wel blij mee. Het extra t-shirt was eigenlijk niet nodig geweest, omdat ik ‘s avonds meestal de trui aan trok. Verder had ik precies genoeg kleding mee en paste dit gelukkig ook precies bij het weer dat we kregen.

Het paspoort, de poncho, paracetamol, reisziektepillen, tape en mijn bril heb ik helemaal niet gebruikt, maar je begrijpt vast dat ik die de volgende keer gewoon weer meeneem. Het enige wat we onderweg nog gekocht hebben, is een extra tube tandpasta. We hoefden gelukkig dus niet naar een winkelcentrum op zoek naar een extra broek of zo.

Je hoort het al, het lichtgewicht reizen beviel weer heel goed. Ook als de noodzaak is minder groot is, wil ik vaker naar deze middelmaat rugzak grijpen om te voorkomen dat ik eindeloos dingen ‘voor de zekerheid’ maar toe blijf voegen en de helft helemaal niet gebruik. Nu lijkt lichtgewicht reizen me nog steeds minder haalbaar bij écht koude bestemmingen of in combinatie met kamperen, maar wie weet. Ooit.

Ga jij ook wel eens op een langere vakantie met een lichtgewicht bepakking?

Dit denken jullie ervan

 1. Ja, zo pak ik ook in! Vooral voor wandelvakanties inderdaad, na de eerste keer weet je wel wat je allemaal niet nodig hebt ☺️ Ik vind het ook een sport om met de keukenweegschaal van alles de lichtste variant uit te zoeken.
  Ik neem trouwens waspoeder mee en was elke elke middag even ondergoed, sokken en t-shirt, dat scheelt ook nog. Vooral zo’n kunstvezel sportshirt is zo droog.

  1. Oh, leuk! Jij klinkt wel als een echte pro. Ik sleep gewoon nog mijn zware spiegelreflexcamera en dikker spijkerbroek mee, haha.

 2. Leuk en erg inspirerend! Toen wij vorig jaar een huttentocht gingen doen, lieten we de grote backpacks gewoon achter in het hotel in het dorpje waarvandaan we vertrokken. Maar da’s wel een beetje cheaten natuurlijk… 😉

  1. Nou, als we na de huttentocht alsnog waren gaan kamperen, hadden we dat ook gedaan hoor! Als je tijdens het lopen maar lekker licht bepakt bent 🙂

 3. Wat ontzettend knap zeg, en super inspirerend! Ik zou ook graag zo willen reizen, misschien over een paar jaar als de kindjes oud genoeg zijn 😊 Volgens mij geeft het zo veel vrijheid! Ik vroeg me nog wel af hoe je het doet met je vieze kleding. Stop je die in een aparte ziplockbag?
  Ik probeer ook zo min mogelijk kleding mee te nemen op vakantie, met steeds minder ‘voor het geval dat’ spullen. Maar het belandt toch nog elke keer in een koffer!

  1. Yup, zo boven op die bergen en daar ook slapen voelt echt heel vrij! Ik had je al verteld van de vele kabelbaantjes toch? Daar zou ik vooral gebruik van maken en dan boven wat rondlopen en van het uitzicht genieten.
   De vuile was deed ik helemaal onderin, maar eigenlijk was dat alleen maar mijn spijkerbroek, een hemdje en wat onderbroeken, want de rest hing ik ‘s nachts uit en trok ik de volgende ochtend steeds weer aan 😛
   Precies vanwege die ‘voor het geval dat’-spullen wilde ik zo graag die kleinere tas mee, want als er meer ruimte is gaat die vol hoor :’)

Comments are closed.