Zijn de producten van Lush nou wel of niet volledig palmolievrij?

De producten van Lush, wie is er niet gek op? Maar sinds ik palmolie probeer te vermijden gaat alles onder de kritische loep. Bij de cosmetische producten van Lush kom ik er niet helemaal uit. Zijn ze nou wel of niet volledig palmolievrij?

Waarom we van Lush houden

Mooie producten

We kennen Lush van de geurende stukken zeep, gezichtsmaskers met chocolade, potjes met smeerbare crèmepjes en vrolijk gekleurde bruisballen. Ondanks dat ik – in tegenstelling tot de diehard Lushies – de geuren in een Lush-winkel dusdanig overweldigend vind dat ik spontaan een kriebelneus krijg, ben ik ook fan van de shampoo bars die ik er kocht.

Lush heeft ethisch inkopen en het bestrijden van dierproeven hoog in het vaandel staan. De producten zijn daarnaast volledig vegetarisch – niet scrubben met stukjes bacon dus! -, handgemaakt en onverpakt. Synthetische ingrediënten komen wel voor in de producten, maar de nadruk ligt duidelijk op wat de natuur ons te bieden heeft. De gebruikte oliën waar de zepen van worden gemaakt, zijn dan ook op plantaardige basis.

Klantenservice

Sinds kort weet ik nog een reden om van Lush te houden: de klantenservice. Niet zelden vraag ik me af waarom er zo vaak mensen bij een klantenservice werken die niet van klanten houden en geen service weten te leveren, maar bij Lush weten ze gelukkig wel beter.

Ik stuur een paar lastige e-mails met vragen en daarna nog meer vragen, maar ik krijg overal zeer uitgebreid en netjes antwoord op. En zodra de Nederlandse klantenservice het niet meer weet, verwijzen ze me naar hun Britse collega’s die me inderdaad wel verder kunnen helpen. Kijk, dat is wel een complimentje waard.

lush
Links mijn veelgebruikte Soak & Float shampoo bar, aanbevolen bij hoofdhuidproblemen. Dit is een ouder exemplaar met karakteristieke kampvuurgeur. De nieuwe versie is iets witter en ruikt anders.

Palmolie in Lush-producten?

Maar ja, die lastige vragen dus, die gaan over palmolie. Want sinds het schrijven van mijn artikel over palmolie en het vermijden daarvan, is het me onduidelijk gebleven of mijn geliefde shampoo bars palmolievrij zijn. En hoe zit het met eventuele palmolie in de overige producten van Lush?

Zeepvrije basis

Lush erkent de problemen van het gebruik van palmolie en gebruikt daarom sinds 2008 een palmolievrije zeepbasis. Deze wordt gemaakt van zonnebloemolie, cacaoboter, kokosolie en tarwekiemen.

Goed begin, maar het woord zeepbasis geeft al aan dat er nog dingen toegevoegd worden aan de eindproducten. Wat dat is verschilt uiteraard per product.

Glycerine

Aan maar liefst 149 Lush-producten is glycerine toegevoegd. Glycerine is een geduchte kandidaat voor verstopte palmolie, maar we kunnen meteen opgelucht ademhalen. Lush gebruikt glycerine die afkomstig is van andere oliën dan palmolie.

SLS en SLES

Andere kandidaten zijn sodium lauryl sulphate, ook wel bekend als natriumlaurylsulfaat of SLS, en sodium laureth sulphate, oftewel natriumlaurethsulfaat of SLES. Beide stoffen worden veelal uit palmolie gewonnen, maar kunnen net als glycerine mogelijk ook uit andere oliën gewonnen worden.

Vrijwel alle vloeibare en vaste shampoo’s van Lush bevatten SLS of SLES, net als een aantal douchegels, bruisballen en conditioners. Naast de palmolievrije zeepbasis, bevat een aantal zepen ook SLS.

Omdat ik er met de Nederlandse, Britse en Amerikaanse websites van Lush niet uit kom waar die SLS en SLES uit gewonnen zijn, klop ik aan bij die vriendelijke klantenservice.

In één en dezelfde mail schrijven ze dat er geen palmolie wordt gebruikt in Lush-producten en dat er actief gewerkt is aan die palmolievrije zeepbasis, maar ook dat sommige producten SLS – eigenlijk vooral SLES – bevatten en dit mogelijk toch niet helemaal vrij is van palmolie.

Maar als SLS en SLES ook gewonnen kan worden uit bijvoorbeeld kokosolie, waarom gebruiken ze dat dan niet? Blijkbaar zijn SLS en SLES alleen als ‘bulk-ingrediënt’ in te kopen. Volgens mij bedoelen ze daarmee dat de stoffen uit een mengsel van verschillende oliën worden gewonnen.

De inkoop van SLS en SLES kan alleen op de vrije markt, zonder regulatie en zonder de benodigde specificaties om te kunnen weten wat de samenstelling van de oliën is geweest. Een schatting van het aandeel palmolie hebben ze niet, maar omdat palmolie relatief goedkoop is verwacht ik niet dat dit aandeel verwaarloosbaar zal zijn.

Bij welke leveranciers ze inkopen, willen ze me niet vertellen, maar deze zouden moeten voldoen aan de strenge ethische eisen van Lush over onder andere de milieuimpact en houding tegenover dierproeven. Verder zou het inkoopteam er bovenop zitten om een volledig palmolievrije leverancier te vinden, terwijl de productontwikkelaars zoeken naar alternatieve ingrediënten. Tot die tijd zijn de Lush-producten met SLS of SLES niet gegarandeerd palmolievrij.

Andere stoffen

Van de enorme lijst chemische namen die mogelijk op palmolie kunnen wijzen, kom ik er nog een paar tegen tussen de ingrediënten van diverse producten. Dit zijn onder andere propyleenglycol, ammoniumlaurylsulfaat en laurylbetaïne.

De propyleenglycol kan synthetisch geproduceerd of uit glycerine gewonnen worden, waardoor ik goede hoop heb dat er geen palmolie voor gebruikt is. Voor de ammoniumlaurylsulfaat vrees ik dat hetzelfde geldt als voor SLS en ook van laurylbetaïne is het me niet duidelijk of het van palmolie gemaakt kan zijn.

Omdat het me in eerste instantie gaat om de shampoo bars en deze sowieso allemaal SLES bevatten, heb ik voor deze en andere stoffen niet meer nagevraagd of ze palmolievrij zijn.

[Update: Lush heeft een lijstje gemaakt van stoffen die nog wel palmolie bevatten]

lush
Rechts de Honey I washed my hair-shampoo bar. Deze kocht ik voor in mijn lichtgewicht vakantieuitrusting en deed dienst als shampoo, zeep, douchegel en wasmiddel.

Tenslotte

Lush gebruikt dus een 100% palmolievrije zeepbasis en ook de glycerine is palmolievrij. SLS en SLES worden gewonnen uit een oliemengsel dat waarschijnlijk voor een deel uit palmolie bestaat. Daarnaast bevatten Lush-producten meer ingrediënten die mogelijk (deels) uit palmolie gewonnen zijn en blijken de producten überhaupt niet zo natuurlijk en goed voor je te zijn als ze je willen doen geloven.

Mijn beide shampoo bars bevatten SLES. Deze ga ik netjes opmaken, maar daarna niet meer vervangen. Dat niet alleen vanwege de palmolie, maar ook omdat SLS en SLES nogal agressieve schoonmaakmiddelen zijn en ik wat milders wil proberen in de hoop dat mijn haar dan minder snel vet en mijn hoofdhuid minder snel geïrriteerd zal zijn.

Gelukkig zijn er ook Lush-producten die wél 100% palmolievrij zijn. Of jouw favoriete product dat ook is, kun je checken door de ingrediënten op te zoeken op de website. Vaak geven ze een ingrediënt een toelichting over wat het precies is. Als je nog ergens over twijfelt, stuur ze dan gerust een e-mail!

Dit denken jullie ervan

 1. Geweldig artikel. Ik ben weer veel wijzer geworden. Ik houd van dit soort achtergrondartikelen.

 2. Ah dat is jammer zeg. Ik wil bij een nieuwe shampoo plasticvrij én palmolievrij gaan maar dit is dus helaas geen optie meer. Goed uitzoekwerk!

  1. Werfzeep heeft ook een shampoobar, je zou kunnen kijken of die plastic en palmolie vrij is 🙂 En op bag-again hebben ze er ook… Genoeg andere keuzes gelukkig haha

   1. Dank voor de tips! Zo hoor ik er van steeds meer en daar word ik best blij van 🙂

    1. Ik zou het dus ook juist níet aanbevelen om Lush te gebruiken 😉

     1. Ik bedoelde de werfzeep! Maar nu net een mini babongazeepje besteld vanwege je andere blog.

     2. Oh haha ja, dat is wel een ander soort zeep inderdaad. Klinkt precies zoals mijn ervaring met Aleppozeep waar ik hier over geschreven heb.
      Babongo heb ik nog niet geprobeerd. Ik ben bang dat het teveel op Aleppozeep en Werfzeep lijkt, omdat ze allemaal een vergelijkbare basis hebben. Gelukkig kun je het altijd nog als zeep of wasmiddel gebruiken.
      Heb je Lush wel eens geprobeerd? Ik heb nu een paar opties op het oog die meer daar op lijken, maar dan zonder SLS of palmolie. Als dat beter werkt, volgt er natuurlijk weer een blogje 🙂

 3. Ik heb nog nooit Lush gebruikt omdat het niet zo natuurlijk is vaak en ik sls en aanverwanten vermijd. Goed dat dit nog eens bevestigd wordt voor me 🙂

  1. Precies, dat is ook een reden dat ik iets anders ga proberen. Wat gebruik jij dan?

 4. Goed artikel Linda. Ik mijd zelf palmolie niet bewust omdat het echt bijna overal in zit. Nu heb ik het al ‘lastig’ met de vegan challenge dus anders kan ik bijna niets meer eten 😉 Dit is inderdaad een lastige kwestie omdat ik zelf Lush niet wil mijden. Ik vind verder waar Lush voor staat namelijk wel erg goed en ik denk dat ze verder wel hun best doet om zo groen, vegan en duurzaam mogelijk te zijn. Hopelijk kiezen ze binnenkort voor een ander soort olie. Zelf heb ik ook de twee shampoobars van Lush en ik ga ze ook niet opnieuw aanschaffen. Niet vanwege de palmolie maar omdat ik ze ook zonder SLS wil in verband met harde reinigersmiddelen. Ik zag bij Babongo en Werfzeep al wat staan dus ik ga ff kijken.

  1. Dank je! 🙂

   Lush heeft ook producten die wel echt palmolievrij zijn, dus wat dat betreft hoef je ze sowieso niet volledig te mijden. Ze staan inderdaad voor een hoop mooie dingen, maar als ze palmolie inderdaad zo’n probleem vinden snap ik niet zo goed dat ze het toch nog gebruiken. Vooral omdat het blijkbaar niet echt nodig is. Misschien durven ze niet goed zonder SLS, omdat de klant schuim nodig denkt te hebben ofzo. Ik hoop dat ze snel goed nieuws hebben voor ons!

   Werfzeep is ook een goeie, ja! Dank voor de tip 🙂

   Ik zal wel de eerste zijn die toegeeft dat het lastig is om te zien waar palmolie wel en niet inzit, maar ik laat me niet uit het veld slaan omdat het niet makkelijk is. Voor de vegan challenge voorlopig nog even wel trouwens, haha. Dat doe jij dan maar mooi weer!

  1. Oh, fijn dat je het zegt! Zal even kijken wat er aan de hand is met die e-mail dan…

   Soap7 had iemand anders me intussen ook al op gewezen. Ik zie dat ze wel producten hebben met palmolie, maar inderdaad ook shampoo bars zonder. Binnenkort eens een overzichtje verzamelen dan maar 🙂

  1. Dank je 🙂
   Je kan ook onmogelijk overal voor op de hoede zijn! Dat palmolie in zóveel producten (verstopt) zit, weet ik ook pas sindskort. Hopelijk komt er snel echt duurzame palmolie, want dat zou het iedereen een stuk makkelijker maken…

 5. (het lukt me soms niet om te reageren, hopelijk niet alles dubbel). Lush hebben wij ook, op zich naar tevredenheid, hoewel ik de sls liever niet heb. Ik had eerst niet door dat het er in zat (afgeleid door de plaatjes van alle natuurlijke ingrediënten zeker?). Dus nu de zoektocht verder. Lush heeft nu inderdaad een nieuwe zonder: https://nl.lush.com/products/nieuwe-producten/olive-tree-0

  1. Oh wat goed, die nieuwe van Lush had ik nog niet gezien. Door al die oliën klinkt het wel meer als zeep dan als shampoo, maar er zit wel weer natrium carbonaat (baking soda) bij. Gekke combinatie, maar wie weet werk het ook nog.
   Laat je weten hoe Babongo je bevalt? Als het reageren lukt tenminste. Ik zie nu niets dubbel, maar blijf vooral proberen als het niet lijkt te lukken. Dubbele reacties kan ik altijd nog weer weghalen 🙂

   1. Oeps, dat was inderdaad een zeep. De enige haarzeep zonder is de avocado co-wash denk ik. Die staat dan weer niet bij de shampoo bars.

    Ik ga alles proberen en geef een reactie :).

    1. Leuk!

     Je vindt steeds weer dingen die ik nog gezien had 🙂 Maar die avocado co-wash bevat wel natrium laureth sulfaat. Dat is SLES. Dit is iets milder dan SLS en zit hier in een lagere concentratie in, dus misschien werkt het wel oké, maar ik zou het zelf liever niet gebruiken.

 6. Ik ben die hard Lush fan en vooral van de shampoo bars. Je titel van dit stuk maakte me dus wel een beetje bang haha. Dankjewel voor (alweer!) alle goede info. Zodra mijn shampoobar op is zal ik ook eens kijken of ik een andere, palmolievrije bar net zo fijn vind (:

  1. Ja joh, ik heb eerder ook lekker die shampoo bars zitten promoten omdat ze zo fantastisch waren, maar ik koop ze niet meer. Laatste stukjes afgelopen weekend nog door de rasp gehaald om schoonmaakmiddelen mee te maken 😛
   Maaaaar, shampoo bars zijn nog steeds superfijn! Alleen stuur ik je nu liever door naar Lamazuna en Pachamamaï 🙂

 7. Ik heb nu verschillende zepen geprobeerd en heb nu een paar lavendel-theeboom van de babongo. Niet zo goed als lush, maar de beste van de rest zover. De andere shampoozepen van dat merk zijn niet fijn. Die worden bij de oorspronkelijke fabriek ook niet echt als echte shampoo verkocht.

  Chagrin Valley is ook niet voor mij. Niet glanzend en vet haar.

  Bij de weg. Ander topic, maar wij zijn ook weer af van de zelfgemaakte wasmiddel. En de was is weer schoon, jeuh.

  1. Heb je dit blog over shampoos al gezien? Die shampoo bars lijken qua ingrediënten meer op die van Lush dan die haarzepen die inderdaad niet bij iedereen goed werken.

   Wat gebruikte je precies als wasmiddel? Ik hoor nogal wisselende verhalen over wat wel en niet werkt…

 8. En de avocado co-wash is ook verschrikkelijk. Mijn haar werd echt niet schoon. Hij ruikt wel lekker. Maar goed, nog steeds met sles.

 9. oh wat een fijn artikel. Ben Lush gaan kopen omdat ik van de verpakkingen af wil maar schrok toch toen een medewerkster vertelde dat niet alles uit natuurlijke grondstoffen bestaan. Ik vind dit een helder artikel waar ik wijzer van ben geworden. Dank je wel .
  Ik heb zalige zeep van Lush maar de conditionerbar voor mijn haar doet niets. Wordt kurk droog

Comments are closed.