Handen, haren en kleding wassen met Aleppozeep?

Het leek me fantastisch: één zeep die werkt als handzeep, shampoo en wasmiddel. Ik probeerde alles uit en had wisselend succes. Vooral als shampoo had het nogal wat voeten in de aarde.

aleppozeep

Aleppozeep

Eerder schreef ik al over vaste zepen en shampoos zonder palmolie en SLS. SLS zijn SLES zijn agressieve reinigers die in vrijwel alle reguliere shampoos zitten. Ze worden gewonnen uit de omstreden palmolie. Door het vermijden van deze stoffen hoop ik bovendien dat mijn hoofd minder jeukerig en minder snel vet zal worden.

Aleppozeep is een zeep op basis van olijf- en eventueel een deel laurierolie en bevat dus geen SLS, SLES of een andere palmoliederivaat. De oliën worden gemengd met een loog – een sterke base – om de oliën te verzepen. Verder zitten er geen andere stoffen in.

Echte Aleppozeep wordt op traditionele wijze gemaakt in de Syrische stad Aleppo. Door de oorlog is de olijfproductie afgenomen en zouden er producenten zijn die inmiddels ook palmolie zijn gaan gebruiken. De originele Aleppozeep is groen onder de bruine buitenkant, maar omdat etiketten nogal eens ontbreken kun je dat pas na aankoop controleren.

Dit exemplaar van Dille & Kamille lijkt in ieder geval wel volledig palmolievrij. Misschien dat je het risico op palmolie bij een etiketloos exemplaar misschien alsnog wel wil nemen met het oog op de tragische situatie in Aleppo.

Marseillezeep bestaat overigens van origine ook uit olijfolie, maar daar wordt nu meestal onder andere palmolie en kokosolie aan toegevoegd.

aleppozeep

Vloeibare Aleppozeep

In eerste instantie kocht ik de Aleppozeep om schoonmaakmiddelen te gaan maken, maar voordat ik daar mee aan de slag ging, zag ik dat Tessa en Natasja een vloeibare oplossing maakten van zeep. Ze gebruikten het als handzeep en wasmiddel en intussen las ik ook nog dat het als shampoo te gebruiken is. Eén zeepoplossing voor zoveel toepassingen leek me ideaal!

Vloeibare zeep maken

Het maken van de vloeibare zeep was een beetje geklungel. Ik begon met het recept van Tessa: 40 gram zeep raspen en dit oplossen in 1 liter warm water. Dat moest een nachtje staan om in te dikken, maar het bleef alsmaar vloeibaar. Waarschijnlijk bevatte de Marseillezeep van Tessa palmolie, waardoor het dikker werd. Natasja gebruikte wel pure olijfzeep en zij kreeg ook een dunnere oplossing.

Voor wasmiddel is dat in principe niet zo’n probleem, maar als shampoo leek me dat niet zo handig. Ik had nog een stukje zeep van palm- en kokosolie waar ik wat van toevoegde. Eerst te weinig, toen veel te veel. Hierdoor werd het veel te massief, waardoor ik elke avond opnieuw in de pan stond te roeren. Beetje water erbij en weer laten stollen. Uiteindelijk kwam er een soort van shampoo-achtig maar vooral nogal slijmerig papje van.

Als handzeep

Ik heb wat van de zeep in een zeeppompje gedaan. Zo is het lekker makkelijk in gebruik. Het is wat vloeibaarder dan ik van vloeibare zeep gewend ben, maar het werkt prima. Ik merk alleen niet dat zeep milder is dan reguliere handzeep met SLS, misschien voelen mijn handen zelfs nog wel wat droger aan dan eerst. Maar het werkt op zich wel. Een volgende keer maak ik het alsnog met alleen Aleppozeep (en minder water) en dan is het in ieder geval palmolievrij, verpakkingsarm en goedkoop.

aleppozeep

Als shampoo

Op internet lees ik veelvuldig dat mensen hun haar succesvol wassen met Aleppozeep of een vergelijkbare zeep. Dat wil ik dus ook. Uitproberen maar!

De zeepoplosing valt als een plensje op mijn hoofd. Zowel op mijn hoofd als in mijn handen lukt het niet goed om de zeep uit te smeren of te laten schuimen. Maar goed, dat zal er wel bijhoren of zo.

Omdat de zeep heel basisch is, moet je het daarna wel uitspoelen met een (appelcider)azijnoplossing. In een lege fles deed ik ongeveer 1 deel azijn en 9 delen water. Dit goot ik na het wassen over mijn haar, liet ik even intrekken en spoelde er dan weer uit.

Ja joh, ik kreeg meteen al meer volume in mijn haar en het leek ook meer te glanzen. Hoewel… ik moest het toch wel echt heel snel opnieuw wassen en daarna nog sneller weer. Het ging steeds vettiger aanvoelen. Dat vet was zeker geen overproductie van talg die je kan verwachten als je met reguliere shampoo stopt, want het zat helemaal tot in de punten.

Ik waste twee keer achter elkaar, ik maakte de azijnoplossing een keer sterker, een keer zwakker of liet hem helemaal weg, maar het hielp allemaal niet en door het geklooi stond ik steeds weer niet zo duurzaam – want lang – te douchen. Mijn haar leek na een aantal keer wassen een soort touw te worden: droog en bros.

Omdat de zeep zo’n sterke base is (pH = 10) en onze huid juist redelijk zuur (pH = 3-5), heb ik nog geprobeerd om de pH-waarden wat te verlagen door wat azijn (pH = 4) toe te voegen. Ik heb zelfs nog heel precies alle verhoudingen en pH-waarden gewogen, gemeten en bijgehouden voor het geval dat dit trucje tegen beter weten in ineens zou slagen.

Je voelt hem al aankomen: dat was dus geen succes. Mijn haar leek niet te willen opdrogen na het wassen, maar dat bleek helemaal geen water te zijn. Het bleef zó vet, alsof ik er net een masker van kokosolie in had gedaan! Het maken van de mengseltjes en foto’s duurde waarschijnlijk langer dan het hele experiment, want ik stond diezelfde avond nog mijn haar uit te spoelen in de wasbak.

aleppozeep

Als wasmiddel

Hoewel de zeepoplossing bij Natasja al lange tijd goed bevalt als vloeibaar wasmiddel, durfde ik het na het shampoofiasco niet zo goed meer aan. En ik had intussen een alternatief gevonden: een veelbelovend recept voor waspoeder.

Toch maar weer vaste Aleppozeep

Onder haar recept voor waspoeder schrijft Galina over haar afkeer voor vloeibaar wasmiddel. Door het toevoegen van water wordt het prutje snel vies. De commerciële cosmetica is niet voor niets doordrenkt met conserveringsmiddelen. Ook heeft het niet bepaald een prettige structuur.

Misschien was ik iets te snel met mijn enthousiasme over vloeibare Aleppozeep, want dit zijn wel goede punten. Even een stapje terug naar de oorspronkelijke zeep.

Als handzeep

Een heel blok Aleppozeep is behoorlijk groot, maar als je er een stukje vanaf snijdt, kun je daar makkelijk je handen mee wassen. Het schuimt meer dan de vloeibare variant.

Als shampoo

Na die eerste paar keer wassen met vloeibare Aleppozeep, probeerde ik of het beter lukte met de vaste zeep. Als een soort shampoo bar dus. Het ergste vet ging er bij de eerste poging meteen goed uit. Mijn haar werd duidelijk een stuk schoner dan met de vloeibare zeep!

Ik ben een tijdje blijven wassen met het stuk zeep, maar ook nu merkte ik dat mijn haar na elke wasbeurt weer iets sneller vet werd en mijn haar steeds droger. Misschien ging het zelfs wel een beetje kapot. Een conditioner met siliconen krijg je er zonder reguliere shampoo niet meer uit, dus die kon ik ook niet gebruiken. Bovendien zou dat alleen symptoombestrijding zijn en wil ik natuurlijk dat mijn haar überhaupt niet ‘gered’ hoeft te worden.

Als wasmiddel

Wat mij betreft kwam Galina met keihard bewijs dat haar recept voor waspoeder echt goed werkt. Dit durfde ik beter aan dan met vloeibare zeep. Eerder schreef ik al hoe ik haar recept aanpaste en met die eerste batch was ik nu nog steeds met succes.


Conclusie

Ik ben nog steeds fan van Aleppozeep. Als handzeep kan het eventueel ook best vloeibaar in een pompje, maar verder komt het beter tot zijn recht in vaste vorm. Als ingrediënt voor waspoeder lijkt het voorlopig nog prima te werken. Als shampoo werkt het in vaste vorm beter dan in vloeibare vorm. Hoewel het voor sommige mensen een succes is, wordt mijn haar er steeds vetter en tegelijk ook droger en brosser van. De droom om Aleppozeep overal voor te gaan gebruiken, zal ik dus wel moeten laten varen.

Wat shampoo betreft ga ik met de restjes shampoo van Lush – mét SLS en palmolie – eerst zorgen dat ik mijn haar weer elke vier à vijf dagen kan wassen in plaats van om de dag en het alsnog nooit meer los durven dragen. Voor daarna gok ik op de – hopelijk – gulden middenweg: een shampoo die wél een reiniger bevat, maar dan een mildere en niet van palmolie. Daar heb ik al een paar ideetjes voor. Wordt vervolgd!

Dit denken jullie ervan

 1. Hier ook een fan van Aleppozeep. Maar inderdaad niet als shampoobar – zoals ik ‘m oorspronkelijk in dacht te zetten. Bij mij doet hij vrolijk dienst als vervanger van mijn douchegel. En dat ene blok gaat al meer dan een half jaar mee, dus ook nog eens ontzettend zuinig! En serieus… ik ben dus as we speak zelf handzeep aan het maken van marseillezeep. Ik dacht daarmee mooi palmolie te omzeilen, maar blijkbaar iets te snel gedacht. Ah, man, hier baal ik wel van… Ga meteen proberen uit te zoeken of de zeep die ik heb gebruik wel of geen palmolie bevat (zo zie je maar, altijd alles eerst checken. Stom, stom, stom).

  1. Nou ja, vooral stom dat het vaak niet eens op de verpakking te vinden is! Je zou niet van te voren hoeven te studeren, vind ik. Misschien bevat ie relatief nog steeds een stuk minder palmolie dan de meeste andere zepen. Heb je toch nog een beetje ‘winst’…
   Maar goed, wel goed dat die Aleppozeep toch nog van pas kwam dan. Ik ga de rest gebruiken als waspoeder, want van handzeep heb ik de komende drie jaar nog wel genoeg, vrees ik 😀

 2. Ik gebruik Aleppo zeep voor veel dingen, maar niet als shampoo. Bij was dit (net als de meeste shampoo bars) geen succes. Mijn huid is trouwens enorm opgeknapt sinds ik het als facewash gebruik.

  1. Populair zeepje 🙂 Waar gebruik je hem allemaal voor dan? En welke shampoo bars heb je allemaal al geprobeerd?

 3. Ik heb Aleppo zeep voor alle doeleinden gebruikt die jij opnoemt, maar uiteindelijk is het helaas toch niets voor mij. Als wasmiddel wordt mijn wasmachine gewoon heel vies van binnen. Ik gebruik waspoeder van Klok, maar misschien is zelf waspoeder maken wel een leuk projectje. Shampoobars zijn het sowieso niet voor mij haha, mijn haar wordt er zo vet van en gebruik zoveel meer water dat ik de indruk heb dat het duurzame effect wel z’n doel voorbij schiet. Ik gebruik daarom gewoon een vloeibare shampoo uit een fles, overigens wel altijd natuurlijk en biologisch. Zit dan wel weer met een plastic verpakking, maar het is helaas even niet anders. Zeep gebruik ik nu wel ipv douchegel. Het is veel zuiniger in gebruik.

  1. Gebruikte je eerst vloeibare Aleppozeep als wasmiddel dan? Ik was ook bang dat mijn wasmachine daar vies van zou worden, maar met het waspoeder heb ik nog niks gemerkt.
   Haha ja, dat langer douchen vanwege die shampoo leek me ook niet zo’n goed idee. Welke shampoo bars heb je geprobeerd?

   1. Ja, ik heb een tijdje vloeibaar wasmiddel van aleppo zeep gemaakt. Qua shampoobars heb ik aleppozeep, werfzeep en babongo zeep gebruikt. Babongo beviel me wel het best van deze drie.

    1. Ah ja, dan verbaast het me niet. Misschien dat waspoederrecept van Galina toch nog maar eens een kans geven?
     Die shampoo bars bestaan allemaal voornamelijk uit verzeepte olie. Ik ben een paar heel hoopvolle alternatieven op het spoor. Binnenkort meer daarover!

  1. Voor sommige mensen werkt het blijkbaar wel, maar voor mij helaas niet. Gelukkig wel als zeep en waspoeder 🙂
   Wat gebruik jij voor shampoo?

   1. Al een beetje oude thread, maar ik reageer toch even.
    Als shampoo gebruik ik tegenwoordig een theelepel rassul opgelost in een klein (50 ml) flesje met water. Rassul is een soort klei die vuil en vet uit je haar en huid verwijdert. Vaak wordt het aangeraden als masker, maar dat werkte bij mij te sterk: in eerste instantie mooi schoon haar, maar daarna weer snel vet. Vandaar dat ik nu dus maar een klein beetje gebruik.

    1. Oh goed om te horen! Ik schreef hier ook over mijn ervaring met klei. Vond het superfijn maar na een tijdje helemaal niet gewassen te hebben werd mijn haar daarna juist ineens droog van de klei. Ik zal het nog eens proberen en dan inderdaad met een beetje in water in plaats van de papjes die ik steeds maakte. Wel echt fantastisch spul 🙂

 4. Ik had dezelfde hoop, maar heb m ook opgegeven. Als shampoo was absoluut geen succes! Wel grappig dat jij hetzelfde hebt.

  1. Dat vind ik stiekem wel geruststellend eigenlijk. Het ligt blijkbaar niet alleen aan ons 🙂
   Wat gebruik je nu als shampoo?

  1. Inmiddels misschien stiekem wel, maar ik ga nog even goed testen voordat ik mijn bevindingen deel 😉
   Wat gebruik je nu als shampoo? Sinds dit artikel hoor ik van steeds meer mensen dat Aleppozeep niet voor ze werkt als shampoo, maar wel als zeep en wasmiddel. Je bent gewaarschuwd 😛

 5. vloeibare Aleppozeep maak je beter vanaf nul en niet door het raspen van een stuk zeep, is een compleet andere structuur en kleur. Een alternatief voor no-poo shampoo: rhassoul klei met een hydrolaat en appelazijn als spoeling of bicarbonaat zuiver of opgelost in een hydrolaat en als spoeling appelazijn.

  1. Zelf zeep maken lijkt me ook heel leuk om te doen! Begrijp ik het goed dat je dan eerst een dikke vloeistof krijgt die je voor een hard stuk zeep dan moet laten drogen?
   De baksoda spreekt me niet zo aan, omdat ik van veel mensen hoor dat het niet goed werkt en door het naspoelen met azijn sta ik weer veel te lang onder de douche. De rhassoulklei hoor ik betere verhalen over. Misschien ga ik dat nog eens proberen 🙂

   1. zelf zeep maken is inderdaad een leuke bezigheid en eens je het virus te pakken hebt, is het moeilijk om daaraan te weerstaan 🙂 Een harde zeep is eerst een dikke vloeistof die uit moet harden en daarna moet “rijpen”. Een vloeibare zeep is een gel die daarna aangelengd wordt met water, plantaardige glycerine en eventueel EO’s.
    No-poo is zoeken en proberen want bij sommigen is de baksoda de oplossing en bij anderen is het klei of poeders of vloeibare zeep op basis van gel. Dat naspoelen met azijn neemt niet zoveel tijd in beslag, terwijl je je afspoelt, spoel je de azijn uit je haar en de azijn is ook nog goed voor het proper houden van de douche.

    1. Wat bedoel je precies met die gel? Is dat iets anders dat de dikke vloeistof die je krijgt als je vaste zeep gaat maken? Glycerine is meestal weer op basis van palmolie wat ik niet wil gebruiken. Wordt nog een kunst om daar een palmolievrije variant van te vinden, ben ik bang.
     Klopt inderdaad dat de baksoda (net als Aleppozeep overigens) voor sommigen wel werken. Het is alleen erg basisch en ik heb het idee dat daardoor mijn haar bij de Aleppozeep wel echt een beetje stuk ging. Ik probeer even wat opties waarover ik niet heel veel slechte verhalen hoor, haha. Wat gebruik je zelf als shampoo?

     1. de gel die de basis wordt voor de vloeibare zeep is totaal iets anders dan de dikke vloeistof voor het maken van een vast stuk zeep. Glycerine hoeft niet natuurlijk, het kan ook zonder maar er bestaat wel degelijk glycerine op basis van kokosolie of koolzaad (tenminste hier in Spanje). Zelf gebruik ik nu de rhassoulklei gemengd met water of een hydrolaat (patchouli, ylang ylang, cederhout, roosmarijn) af en toe wissel ik met de baksoda en binnenkort doe ik een test met een ayurvedisch plantenpoeder (ik wacht op mijn bestelling). Spoelen doe ik met appelazijn.

     2. de gel verkrijg je door olie, water en KOH op te warmen en te mixen maar vooraleer je aan het gel-stadium komt, verlopen er wel een aantal andere stadia en een paar uur 🙂

     3. inderdaad KOH is voor vloeibare zepen… een ietwat gemakkelijker methode dan die van Zolea is om de zeep in een crockpot te maken (verbruikt minder elektriciteit, veiliger), er bestaan ook recepten om de zeep heel snel in de microgolfoven te maken maar ik heb er geen ervaring mee want ik heb geen microgolfoven.

 6. Wanneer ik met Aleppozeep mijn haar was, maak ik mijn haar nat en wrijf het blok zeep erover. Kun je zelf kijken hoeveel je nodig hebt. Bevalt prima. Net als cocosbar van lush. Maar ik maak er dus geen vloeibare shampoo van. Lekker zacht haar…

  1. Fijn dat Aleppozeep goed werkt voor jou! Precies zo heb ik het ook een tijdje gebruikt als shampoo, maar daar ging mijn haar echt kapot van. Gek dat het voor iedereen zo anders uitpakt.
   Lush vond ik wel fijn, maar daar zit SLS in en dat wil ik echt niet meer gebruiken.

 7. Hallo,
  Ik kwam jou blog over de Aleppo zeep toevallig tegen. Zelf gebruik ik de Aleppo zeep al weer een flink
  aantal jaren. Onder de douche om mijn halflange krulharen te wassen en om het lijf te wassen.
  Ik zweer erbij. Soms moet je toch wat langer doorzetten, totdat je hoofdhuid en haren er aan
  gewend zijn. In het begin voelde het bij mij ook maar vreemd aan, Een tijdje geleden, was ik vergeten om nieuwe zeep te kopen. Dus een paar keer gewone
  shampoo gebruikt. Dat was geen succes. Gewone shampoo voelt echt niet meer prettig aan.

  Met Aleppo zeep voelt mijn haar heel zacht en vol aan. Mijn krullen vallen beter en het glanst echt.
  In mijn kast in de badkamer heb ik altijd 2 bio azijnflessen staan. 1 lege en 1volle of in gebruik.
  Daarna vul ik de lege fles met azijn tot ca. 1,5 tot 2 cm (duimdikte)
  De rest vul ik aan met handwarm water of wat je prettig vindt.
  Die zet ik dus al klaar. Daarna maak ik mijn haar nat en ga met het blok over mijn haren heen, tot
  het lekker schuimt. Dan even goed inmasseren met je handen. En dan laat ik het zo zitten, totdat ik
  mij verder gedoucht heb. De schuim is dan al helemaal verdwenen. Daarna nog even mijn haren
  onder de douche uitspoelen en vervolgens gaat de hele fles azijnwater geleidelijk aan over mijn
  haren.
  Zodra er wat over mijn haren gaat, voel ik al dat het zijdezacht is. Als de fles leeg is, niet nog een keer
  je haren onder de douche afspoelen. Want dat hoor ik sommigen ook nog wel eens zeggen.
  De azijn lucht is al heel snel verdwenen, en mijn haren zijn weer heerlijk schoon en zijdezacht en het glanst super!
  Ik gebruik nog wel een verstevigingsfoam voor mijn krullen. Daar zoek ik eigenlijk nog een ander natuurlijk product voor.

  Nou toch nog een positief verhaal over de Aleppo zeep.
  Lieve groet,
  Paula

  1. Dank je wel voor het delen van jouw ervaring, Paula! Ik hoor inderdaad van meer mensen dat ze Aleppozeep fantastisch vinden en daarom wilde ik het ook proberen. Dat vreemde, plakkerige gevoel wilde ik best nog even proberen doorheen te komen, maar na een tijdje voelde mij haar echt alsof het aan het afbrokkelen was en toen ben ik toch maar gestopt. Het blijft me verbazen hoe iedereen zo verschillend reageert op allerlei middeltjes!

 8. Hallo,

  Laatst kreeg ik ook de tip om Aleppo zeep eens te proberen. Ik was enthousiast omdat het zoveel verschillende functies kan hebben (haar, lichaam, zeep). Hoewel m’n enthousiasme alweer iets getemperd is door deze blog, ga ik het zeker nog eens proberen.
  Twee vragen die ik hier zou willen stellen:
  Wat veranderd er aan de zeep naar mate de hoeveelheid laurier bes olie veranderd? Welk percentage gebruiken jullie en met welke reden?
  Hoe zou je deze (of een andere vaste zeep) kunnen gebruiken om te scheren? m/v 🙂

  Vriendelijke groeten,
  Annegreet

  1. Precies om die redenen wilde ik het dus ook proberen! Ik zou het gewoon alsnog doen hoor, wie weet heb jij heel andere ervaringen.
   De verhoudingen van verschillende soorten olie in een zeep kan invloed hebben op de werking. Ik weet niet waar laurierolie precies goed voor is, maar anders merk je het vooral aan de typische geur. Volgens mij heb ik er eentje met 12% laurierolie. Die gebruik ik overigens nog gewoon als zeep, dus mocht hij voor jou ook niet werken voor je haren, doe je alsnog geen miskoop.
   Scheren doe ik inmiddels het liefst met koolzaadolie, maar dat is een ander verhaal 😉 Je kan de zeep tussen je natte handen wrijven en je daarmee insmeren. Sommigen gebruiken graag een scheerkwast. Net wat je het fijnst vindt!

   1. Toevallig net een fles koolzaadolie gekocht, ga ik meteen proberen. Of en hoe die Aleppo zeep gaat werken, moet dan ook maar door trial and error. Bedankt voor je reactie. Vr groeten,

 9. Gelukkig, ik ben niet de enige die er super vet haar van krijgt! Nu een week geprobeerd, maar het wordt steeds vetter… het hangt gewoon in plukjes! En ik wilde het juist proberen om het haar minder snel vet te krijgen… geen succes dus! ( heb wel erg dik haar, misschien is dat het probleem?!)

Comments are closed.