Minder vaak schrobben met vaste shampoo en zeep zonder palmolie of SLS

Mijn shampoos en zeep met SLS gaan de deur uit. Nou ja, via mijn haar het gootsteenputje door. Maar daarna komt er geen nieuwe SLS meer in huis. Wat zijn dan wel palmolievrije opties waarmee ik kan ontkomen aan DIY baksoda-en-appelazijn-taferelen?

Shampoo = zeep

Ik voel me wel een beetje dom nu ik me wat meer bewust aan het worden ben van de commercie. We denken baat te hebben bij natuurlijke producten en in mijn badkamer staat naast de douchegel een fles shampoo, een fles conditioner en een fles bodylotion.

Als je krullend, droog, pluizig, blond, mannelijk, gekleurd, futloos of weet ik wat voor haar hebt, ben je er nog niet eens met zomaar wat shampoo. Daar heb je uiteraard je eigen specifieke shampoo voor nodig.

Maar als je naar de ingrediënten kijkt, zijn vrijwel alle shampoos en douchegels praktisch hetzelfde. Het overgrote deel bestaat namelijk uit water, sodium lauryl sulphate (SLS) of een variant daarop, en betaïne. De verschillen zitten hem voornamelijk in kleine hoeveelheden parfum in douchegels en antistatische middeltjes in shampoo.

Dus we kunnen gewoon voor alles één en hetzelfde spul gebruiken? Ja!

Maar waarom staat hieronder dan nog zo’n lap tekst? Dat is omdat ik het mezelf weer lastig maak. Ik zoek namelijk iets zonder palmolie, zonder SLS en als het even kan, zou het leuk zijn als ik niet elke paar weken een plastic fles in de recycling hoef te mieteren.

shampoo
Mijn ‘natuurlijke’ shampoo met het agressieve SLES

Het probleem van palmolie en SLS

Voor als je het gemist hebt, de grote vraag naar palmolie voor in zeer veel voedingsmiddelen, cosmetica en schoonmaakproducten zorgt voor enorme ethische en ecologische problemen in met name Indonesië. Lees mijn uitgebreide artikel hierover of neem van mij aan dat we met onze shampootjes de laatste paar orang oetans om zeep(!) helpen.

Veel reinigers zoals SLS, SLES (sodium laureth sulphate), ALS (ammonium lauryl sulphate) en ALES (ammonium laureth sulphate) worden uit een mengsel van allerlei oliën gewonnen. Omdat de samenstelling van die oliën niet getraceerd kan worden en palmolie een relatief goedkope olie is, is het aannemelijk dat een aanzienlijk deel van SLS en SLES van palmolie afkomstig is. Geen enkele fabrikant die een van deze middeltjes gebruikt, durft te garanderen dat het palmolievrij is.

Naast het ethische aspect, is het voor jezelf misschien ook zinvol om een shampoo of zeep zonder SLS te overwegen.

SLS zit in bijna alle gebruikelijke shampoos en zeep en geeft het het vertrouwde schuimende effect. Het is zeer reinigend, maar dat is misschien ook meteen een probleem. Het reinigt namelijk zo goed dat het bij veel mensen de huid uitdroogt. Daardoor gaat deze extra talg aanmaken en is je huid uitgedroogd en vettig tegelijk. Herkenbaar? Voor mij in ieder geval enorm!

Abrupt of langzaam stoppen met SLS

Als je lang shampoo of zeep met SLS hebt gebruikt, is je huid gewend om veel talg aan te maken. Wanneer je plotseling overstapt naar een shampoo zonder SLS of helemaal stopt met shampoo, zal je huid tijd nodig hebben om zich aan te passen.

Natasja stopte zes weken geheel met shampoo (no poo!), ging door een niet zo charmante fase, maar hoeft haar haar nu nog maar eens per week te wassen met een SLS-vrije shampoo. Life goals! Nou ja, dat laatste dan.

Ik ga liever voor een langzamere aanpak, waarbij ik wel nog steeds over straat durf. Geleidelijk aan probeer ik mijn haar steeds minder vaak te wassen. Hierbij maak ik eerst mijn laatste restjes reguliere shampoo en Lush shampoo bars met SLS op. Intussen ben ik van elke twee of drie dagen wassen naar elke vier of vijf dagen, maar erg snel gaat het niet. Hopelijk lukt het nog beter zodra ik toe ben aan de SLS-vrije shampoo.

Met douchegel ben ik dan wel weer vrij abrupt gestopt. Ik weet niet of het toeval is of dat het met voeding, het weer of die douchegel te maken heeft, maar mijn voorheen altijd vettige schouders zijn er een stuk beter aan toe en de bodylotion kan ook de deur uit. Alleen warm water, meer niet.

shampoo
Mijn Lush shampoos met SLS

Shampoo en zeep zonder palmolie of SLS

Helemaal geen shampoo of zeep meer gebruiken lijkt de luiaard in mij eigenlijk best wel fantastisch. Gewoon een beetje afspoelen af en toe. Over luiaards gesproken, al die wilde beesten hoeven toch ook niet in een sopje? In plaats van elkaars haren likken, kunnen wij dan wel weer de luxe van de douche gebruiken.

Oké, vooruit. Een beetje extra poetsen is misschien toch wel fijn. Sinds we onze handen wassen, gaan er ook aanzienlijk minder mensen dood. Hoewel dat waarschijnlijk iets meer te danken is aan het verdwijnen van open riolen en de ontdekking van antibiotica, maar toch. We willen ook geen stofnest op ons hoofd.

Nu zoek ik dus een stuk zeep voor huid en haar zonder agressieve reinigers die uit palmolie gewonnen zijn. Hoewel dit behalve SLS ook over SLES, ALS en ALES gaat, schaar ik dit voor het gemak allemaal even onder SLS.

De voordelen van SLS-vrije zeep is naast blije orang oetans dus ook dat je huid er op termijn rustiger van zal worden. Dat hoop ik althans, want het klinkt zo logisch. Van bodylotion en conditioner heb ik het vermoeden dat het meer damage control dan noodzaak is en hoop ik dat ik dat binnenkort helemaal niet meer nodig heb.

Maar als je in de meeste supermarkten geen enkele shampoo of zeep zonder SLS en dus palmolie kunt vinden, waar kun je dan wel terecht? Ik zet een aantal vaste zepen en shampoos voor je op een alfabetisch rijtje! Hoewel er bij onze vertrouwde supermarktproducten weinig verschil is tussen shampoo en zeep, vind je hier wel onderscheid tussen voornamelijk ‘echte’ zeep en een enkele shampoo bar op basis van een reiniger die niet van palmolie gemaakt is.

aleppozeep
Aleppozeep van olijf- en laurierolie

Palmolievrije (haar)zepen

Aleppozeep

Deze zeep komt uit de Syrische stad Aleppo en wordt daar op traditionele wijze gemaakt uit olijfolie en laurierolie. Door de oorlog is de olijfproductie afgenomen en zouden er producenten zijn die inmiddels ook palmolie zijn gaan gebruiken. De originele Aleppozeep is groen onder de bruine buitenkant, maar omdat etiketten nogal eens ontbreken kun je dat pas na aankoop controleren.

Dit exemplaar van Dille & Kamille lijkt in ieder geval wel volledig palmolievrij. Misschien dat je het risico op palmolie bij een etiketloos exemplaar misschien alsnog wel wil nemen met het oog op de tragische situatie in Aleppo.

Marseillezeep bestaat overigens van origine ook uit olijfolie, maar wordt daar wordt nu meestal onder andere palmolie en kokosolie aan toegevoegd.

[Update: lees ook Handen, haren en kleding wassen met Aleppozeep]

Babongo

Alle shampoo bars van het Nederlandse Babongo zijn palmolievrij! Ze zijn op basis van olijf- en kokosolie aangevuld met ingrediënten als lavendel, tea tree en munt. Aan de vrolijke wikkels van gerecycled papier met plantaardige inkt kun je al zien dat ze lekker moeten ruiken.

Cool Greek Soap

De zepen van Cool Greek Soap zijn op basis van pure olijfolie aangevuld met bijvoorbeeld kokosolie, lavendelolie of amandelolie, maar geen palmolie. Wederom weer zonder SLS en plastic fles!

Fango

Het zijn net taartjes, die handgemaakte zepen van Fango. Ook deze bestaan weer voornamelijk uit olijf- en kokosolie met extraatjes als tea tree, avocado-olie, kaneel, sinaasappel en zelfs chocola. Jammer dat ik niet kan vinden wie er achter deze zepen zit, maar ondanks de Engelstalige website lijken ze gewoon vanuit ons eigen kikkerlandje verzonden te worden.

Kusala gifts

Zeepjes met goede karma! Gemaakt op eigen bodem met deels biologische ingrediënten, maar de zepen van Kusala zijn nóóit met palmolie en dat schrobt wel zo lekker. Vooral die met zeezout vind ik erg interessant!

Lush

Bij de zepen vind ik vooral exemplaren met palmolie (ook als sodium stearate), maar als je hard je best doet, kun je er ook een paar zonder vinden. Van alle producten kun je de ingrediënten op hun website vinden. Ik heb er alleen niet zoveel zin meer in met zoveel mooiere alternatieven.

Masarang regenwoudzeep

Dit is een heel bijzonder zeepje. Sinds 2001 zet Stichting Masarang zich in voor natuurbehoud in Indonesië. Naast ontbossing, biodiversiteitsverlies en klimaatverandering is er aandacht voor armoede en onderontwikkeling. Ze doen dit met de lokale bevolking en richten zich op oplossingen voor de lange termijn.

Via Stichting Orangutan rescue – die natuurlijk alles van de gevolgen van de palmolieproductie weet – kun je Masarang regenwoudzeep kopen. Deze zeep is gemaakt van kokosolie en tengakawangvet. Dat laatste is geperst uit de noten van de inheemse tengakawangboom. De productie van de zeep vindt op kleine schaal plaats in een fabriek in een Indonesisch dorpje.

De regenwoudzeep komt dus wel van ver, maar bij aankoop ervan vermijd je niet alleen zelf het gebruik palmolie maar geef je de Indonesische bevolking een eerlijker inkomen en voorkom je wellicht dat zij geen andere keus hebben dan ook maar palmolie te gaan verbouwen.

Savion

Wasbareluierkoningin, duurzame experimenteerder en meefietser Marjolein tipte deze palmolievrije haarzeep met henna. Ook alle andere (haar)zepen van het Duitse Savion zijn palmolievrij en kun je bestellen via Waschbaer en de Waschbär.

Soap7

Deze haarzeep van Soap7 is palmolievrij. Een deel van de overige zepen bevat wel palmolie, maar behalve sodium palmate als ingrediënt staat ook heel netjes het woord palmolie vermeld onder de betreffende producten. Nog beter nieuws is dat er naast die shampoo ook ruime keuze is uit zepen die wel palmolievrij zijn. O ja, en je bestelt gewoon bij Margot uit Haren en dat vind ik wel zo gezellig.

Soap7 maakt bovendien Naked Soap speciaal voor de webshop Bag-again. Alle zepen en haarzepen die je hier vindt, zijn palmolievrij.

Werfzeep

Alle zepen van Werfzeep, inclusief shampoo en schoonmaakzeep, zijn palmolievrij en worden in mijn eigen stadje gemaakt. Ze hebben een zeep van uitsluitend olijfolie, een haarzeep op basis van kokos- en olijfolie en vele andere zepen met allerlei plantaardige oliën, kruiden en bloemen uit de regio. De verkoop reikt gelukkig veel verder dan de regio, dus er is vast een verkooppunt bij jou in de buurt. Ja, ho, stop maar met zoeken! Hoezo heb ik dit niet allang in huis?

Meer

Er komen steeds meer bedrijfjes bij die op traditionele wijze zeep maken, vaak biologisch en/of volledig veganistisch. Goede zaak! In Utrecht vind je het Zeeplokaal en Botma en Van Bennekom vind je in steeds meer winkels.

Palmolievrije vaste shampoo

Lamazuna

Deze shampoo heeft de vorm van een toetje! Onder de ingrediënten bevinden zich een paar stofjes die meestal van palmolie gemaakt worden, maar Lamazuna is speciaal op zoek gegaan naar andere leveranciers die het van kokosolie- en olijfolie konden maken. Naast de milde reinigers – met name sodium cocoyl isethionaat – zit er onder andere klei, kokosolie en dennenolie in.

Lush

De vaste shampoos van Lush bevatten allemaal SLS of SLES en zijn daarmee niet palmolievrij. Lees er meer over in Zijn de producten van Lush nou wel of niet volledig palmolievrij?.

De enige Lush-shampoo die zeker geen palmolie bevat, is deze droogshampoo, maar dat is niet de shampoo bar waar ik naar op zoek was.

Pachamamaï

Ou la la, cosmétique de Paris! Alle shampoo is behalve palmolievrij* ook nog eens vegan, biologisch en fair trade. Het hoofdbestanddeel is sodium cocoyl isethionaat, wat een veel mildere reiniger is dan SLS.

Pachamamaï let ook op duurzaamheid in het gehele productieproces en dat is vooral goed nieuws voor de Belgische lezers onder jullie, want de zepen zijn te bestellen via Druantia.

* Per e-mail is beloofd dat Pachamamaï palmolievrij is, maar de beloofde bevestiging van een controleur laat al een tijdje op zich wachten.

Zaailingen

Toen ik bovenstaande shampoos nog niet ontdekt had, ben ik gaan experimenteren met het zelf maken van een shampoo bar. Daaruit ontstond de Zaailingen shampoo bar op basis van niets anders dan sodium coco sulfaat, karitéboter, kokoslie en een drupje water. Je kan het zelf maken met dit recept of bestel hem in de webshop.

pachamamai

Liever vloeibare shampoo en zeep?

Toch liever shampoo in een fles? Let op dat ‘natuurlijke’, biologische en sulfaatvrije shampoos niet per se vrij zijn van palmolie. De shampoos van 100% Pure, Dr. Organic, Urtekram en Weleda bevatten geen SLS-achtige verbindingen, maar wel glycerine. Ook kun je andere mogelijke palmoliederivaten zoals SLES, ALS, ALES, disodium laureth sulfosuccinate (DLS), sodium stearate en sodium palmate tegenkomen. Of deze van palmolie afkomstig zijn, zul je nog even moeten navragen. Ik heb ruim twintig merken benaderd, maar er is nog geen enkele die me heeft kunnen overtuigen dat hun shampoo palmolievrij is.

Wil je toch graag vloeibare zeep? Ik heb geen douchegels onderzocht, maar je kan van een stuk vaste zeep zelf vloeibare zeep maken door het te raspen en op te lossen in kokend water. De verhoudingen zijn erg afhankelijk van of je een zeep gebruikt met hardere oliën zoals kokosolie of zachtere oliën zoals olijfolie. Begin bij olijfzeep bijvoorbeeld met ongeveer 50 gram zeep op 250 milliliter water en bij kokoszeep met ongeveer 10 gram zeep op 250 milliliter water. Na het afkoelen wordt de vloeistof dikker en kun je hem indien nodig nog wat verdunnen.

Dit denken jullie ervan

 1. Leuk, ik ben benieuwd naar je ervaring hoe je haar er op reageert! Ik ben ook wel eens cold turkey gestopt met shampoo en dat was inderdaad niet zo charmant;-) Nu was ik 1 a 2 keer in de week met dr. organic shampoo.

  1. Oeh nee, in één keer stoppen lijkt me echt niks. Zal nog wel even duren, voordat ik je kan vertellen hoe het bevalt, want de shampoo van de bovenste twee foto’s is nog lang niet op 🙁
   Moest je erg wennen aan je huidige shampoo?

 2. Hahaha 🙂 Het was inderdaad een van mijn minder charmante periodes 😉 Toch zagen de meeste mensen niets geks aan mijn haar in die zes weken no poo, maar werd ik juist zelf heel kriebelig van die vette haardos.

  Superfijn dat je zo’n mooi overzicht van palmolievrije zepen hebt gemaakt! Gerbrand wast zijn haar nu met de haarzeep van Margot van Soap7 en ik denk dat ik daar ook op over ga als de shampoo van Zerah op is. Maar met maar één keer per week mijn haar wassen, duurt dat nog wel even…

  1. Wel een goed verhaal! Zes weken, jeetje, ik zou m’n hele hoofd eraf krabben waarschijnlijk.
   Die lijst van zepen moest er natuurlijk wel komen, nadat ik eerst alles afkraak. Hier kunnen we tenminste wat mee 🙂
   En dat laatste is een luxeprobleem! Maar wel herkenbaar inderdaad. Volgens mij ben ik al drie jaar bezig met voorraadjes opmaken… Het einde is in zicht!

 3. Ik volg je shampoo avontuur met grote interesse 🙂 ben na geboorte van Jael cold turkey met douchegel gestopt. Alleen nog maar met water. Maar was m’n haar nog wel 1x per week met gewone reguliere shampoo. Moet ik ook maar eens alternatief voor gaan gebruiken. Ben ontroerd door het verhaal over de Aleppo zeep. Alleen daarom zou ik die al willen gebruiken 🙁

  1. Oeh, kan me voorstellen dat hormonen ook weer invloed hebben op talgvorming enzo. Maar 1x per week mijn haar wassen is mijn ultieme doel en dat doe jij gewoon al. Mazzelaar! Wel liever met Aleppozeep dan inderdaad, ahhh 🙁

 4. Misschien kan je even een contactje leggen met LUSH? Ze zijn over het algemeen erg open en behulpzaam als het op ingrediënten aankomt 😉

  Wel tof dat jij je hier zo voor inzet, ik let zelf ook steeds meer op de ingrediënten lijsten van mijn producten en nu ook van mijn voeding. Zeker omdat ik van menig ben dat alle kleine beetjes helpen 🙂

  1. Dat heb ik gedaan met vragen over SLS en SLES. Daar zijn ze inderdaad heel open en eerlijk over, maar ik snap niet zo goed dat ze het blijven gebruiken als het niet nodig is. Over andere ingrediënten heb ik niet verder gevraagd, omdat het voor mij nu wel duidelijk is dat ik liever op zoek ga naar een ander product. Zie ook mijn artikel over SLS in Lush-producten 🙂

   Alles beetjes helpen zeker! Je moet haast een studie maken van die etiketten, maar als je eenmaal weet waar je op moet letten is het best te doen 🙂

 5. Wat een fijn overzicht! Ik ga binnenkort maar eens zeep van Werfzeep scoren, want mijn douchegel is bijna op en dat lijkt me een mooi moment om over te stappen 🙂

 6. Oh wauw, wat een fijn artikel! ☺
  Ik heb laatst mijn shampoo uit fles weggegeven aan een vriendin die hetzelfde gebruikt; zo kom je er ook snel van af! 🙂
  De Lush shampoo maak ik zelf op, maar ik ga zeker alvast naar de winkel om de zepen van Werfzeep eens te bekijken! Fijn ook dat er zo veel verkooppunten zijn 🙂
  Merci!

  1. Hihi, ik heb mijn laatste volle fles ook weggegeven, maar het laatste beetje uit mijn huidige fles gaat zoooo langzaam op. Kan niet wachten om die zepen hierboven uit te proberen 😀
   Laat het vooral weten als je iets gevonden hebt en of het je bevalt 🙂

 7. Probeer eens zelf zeep te maken, dat gaat snel en is echt niet moeilijk.

  1. Dat heb ik ook gehoord inderdaad! Lijkt me leuk om eens te proberen. Waar maak jij het van?

 8. Mijn Lush-zeepje was op! (Ik was mijn haar best vaak, helaas) En dusss… nieuwe zeep!

  Mini review:
  Aleppo-zeep (Dille & Kamille, 12% lauriersolie):
  Oef! Die geur… Dat is wel even wennen..
  Maakt goed schoon, maar de geur blijft enorm hangen in mijn haar. Helaas, no go. Ik heb mijn haar in een knotje gedaan zodat ik het zelf niet hoefde te ruiken. Deze maak ik maar als zeep voor het lijf op, want op de huid blijft de geur niet zo hangen.
  Werfzeep (shampoo): Schuimt goed (lekker zacht schuim), maakt goed schoon, stevig zeepje (in tegenstelling tot sommige Lush-shampoo-bars die uit elkaar brokkelen). Van de geur vind ik het lavendeldeel lekker, maar de munt is voor mij iets te fris, maar dat is persoonlijk (mocht van mij iets romiger/zachter qua geur).
  Al met al; geslaagd zeepje!
  En best veel verkooppunten, ook handig!

  Leuke extra info: Ik ben in de werkplaats geweest van Werfzeep! 🙂 Als je binnenloopt geven ze je even een korte rondleiding door de ruimte! (per toeval was ik daar, vanwege een bezoekje aan het Plantenasiel).

  1. Oh wat fijn dit! Dank je wel 🙂
   Ik heb precies diezelfde Aleppozeep thuis. Daar heb ik een vloeibare zeep van gemaakt en die nu een paar keer als shampoo gebruikt, maar mijn haar blijft vettig. Niet van mijn eigen talg, maar echt van de zeep zelf want het zit ook verder naar beneden. Uitspoelen met azijn verhelpt het niet. De komende wasbeurten ga ik het eerst met het zeepblok zelf proberen, maar anders ga ik inderdaad ook maar Werfzeep of Babongo proberen. Had jij bij één of beide zepen geen last van vettig haar na het wassen? En heb je nu het idee dat je het minder vaak kan wassen?
   Vorige week liep ik nog langs de werkplaats/winkel van Werfzeep, maar ik mocht niet naar binnen van mezelf. Zolang ik de Aleppozeep nog niet goed getest had, mocht ik nog geen nieuwe zeep kopen en dat zou natuurlijk nooit lukken als ik naar binnen zou gaan. Leuk dat je een rondleiding kreeg! Daar wilde ik al om gaan vragen, maar dat durf ik beter als ik weet dat het mag 😉

   1. Oh, goh! Dat is jammer, dat het als vloeibare shampoo blijkbaar niet (goed genoeg) werkt. Ik heb mijn haar met het zeepblok zelf gewassen, en ik heb het idee dat het niet vettig bleef. Maar ik moet zeggen dat ik niet zo’n doorzetter ben geweest met het wassen van mijn haar met de Aleppozeep, vanwege de geur. Misschien dat ik het nog een keertje doe om beter antwoord te kunnen geven op je vraag 🙂
    Misschien kan ik er niet zo goed antwoord op geven omdat ik mijn haar iedere dag was. Dan is het ook niet zo vettig en valt het me dus misschien niet zo op dat het niet helemaal schoon is.
    Af en toe was ik het één keer in de twee dagen. Dat kan best – al draag ik het dan die tweede dag al wel vast (knotje of iets dergelijks). Maar naast het vette haar speelt hier denk ik ook een mentale stap dat het minder schoon voelt als ik mijn haar ‘s ochtends niet heb gewassen, haha. Met deze frequentie van haren wassen is het dus ook des te belangrijker dat wat ik door het putje spoel dan ook niet schadelijk is voor het milieu. Wordt vervolgd!

    Babongo ben ik ook nieuwsgierig naar. Ik ging voor de Werfzeep i.v.m. het voordeel dat ik het lekker makkelijk in de winkel in de buurt kan kopen (: (en dus ook geen extra verzendkosten / -verpakkingen etc.)
    En zeker doen, bij de werkplaats gaan kijken! Ze zijn enthousiast over hun product en vinden het volgens mij alleen maar leuk als je ernaar vraagt 🙂

    1. Oh, elke dag! Ik hoopte juist minder vaak te kunnen gaan wassen straks. Ben je al lang met die zepen bezig of pas sinds kort?
     Over Babongo heb ik veel goede verhalen gehoord, dus dat is wel het proberen waard. Sowieso zouden de geuren al beter moeten zijn dan bij Aleppozeep, haha.
     Bij Werfzeep heb ik het idee dat de zepen iets eenvoudiger zijn en dat spreekt me wel aan. Kijken met hoe weinig ingrediënten het lukt 🙂 En inderdaad, ik woon ook dichtbij, dus dat is zeker een voordeel. Ik denk dat ik binnenkort dan maar eens naar binnen moet gaan 😉

 9. Goed om te weten 😃 Ik was mij er helemaal niet van bewust dat ook in de Lush shampoo bars palmolie is verwerkt. En ik wist ook niet dat SLS het spulletje is dat er dus eigenlijk voor zorgt dat je een soort van verslaafd raakt aan shampoo 😶
  Als de Lush shampoo bar die ik nu heb op is ga ik een shampoo proberen zonder palmolie. Het lijkt mij zo fijn als haar wassen niet of nauwelijks nodig is!!
  Wat mij wel opvalt is dat mijn haar, nu ik de shampoo bar van lush gebruik, minder snel vet wordt! Zou het kunnen dat er dan wel minder SLS (en dus waarschijnlijk minder palmoli) in is verwerkt? Of komt dat dan misschien omdat ik met de shampoo bar niet perongeluk te veel pak wat mij bij shampoo flessen wel regelmatig gebeurde..

  1. Hihi, ik wist eerst uberhaupt niet dat palmolie bestond, maar het zit in zooooveel producten :/
   De meeste shampoo bars van Lush hebben SLS wel als hun eerste ingrediënt, dus misschien is het inderdaad dat tweede. Of misschien ben je intussen al wat minder vaak gaan wassen waardoor het ook weer minder snel vet wordt? Geen idee. Niet iedereen is te spreken over shampoo zonder SLS, dus het is een kwestie van uitproberen. Schrijf maar een blog als je zover bent 😉

   1. Ga ik doen!! Eerst nog even de shampoo bar die ik nog heb opmaken! 😛 Ik ben ook benieuwd naar jouw ervaring als jij zover bent 🙂

 10. Toch wel een ding, overstappen naar SLS-loos!
  De laatste week veranderde mijn haar in een droge klittenbos waar ik met de borstel bijna niet meer doorheen kwam. Maar je tip van de azijn bracht verlichting! Nu lijkt het goed te gaan.
  Overigens gebruik ik de azijnspoeling niet op mijn hoofd, maar alleen in het stuk vanaf mijn nek, omdat ik van de azijnspoeling (1 deel azijn op 9 delen water heb ik nu volgens mij) ook weer sneller vet haar kreeg.
  Mijn enige zorg: is de azijn niet schadelijk voor je haar? (sterke geur en smaak maakt dat die vraag in me opkwam). Weet jij hoe het werkt? Hoe het komt dat het haar ongeveer instant zacht wordt als je azijnspoeling gebruikt?
  (Wel leuk, zo’n trial and error proces 🙂 )

  1. Ja, dat weet ik! De zeep die je gebruikt is heel basisch (pH van 10). Als je water veel kalk bevat, maakt de zeep een verbinding met die kalk en dat blijft dan in je haar zitten waardoor het stug aanvoelt. Azijn is juist heel zuur (pH 2, in jouw oplossing ongeveer pH 3) en daarmee los je die verbindingen weer op. Dan wordt je haar ook weer glad en zacht en is je huid sneller weer oké. De pH van je huid ligt namelijk nog dichter bij die van azijn dan bij zeep, dus wat dat betreft kun je beter spaarzaam zijn met zeep dan met azijn. Toch maar niet meer elke dag wassen misschien? 😉

   1. Zo fijn dit! Ook weer gerustgesteld rondom het azijn-effect op mijn haar (en huid). Dat elke dag wassen staat inderdaad op de wil-ik-nog-veranderen-lijst, haha. One step at a time! 😉

 11. Beste Linda, mijn dochter van 14 jaar heeft mij veel geleerd over natuurlijke producten om jezelf schoon te maken. Ik was mijn gezicht nu elke ochtend met biologische honing en gebruik Apple Cider Vinegar als toner. Voor gezichtscrème gebruik ik puur aloe vera, en voor het lichaam biologische kokosolie. Wij zijn er erg blij met jouw blog!

  1. Dank je wel, Paula!
   Grappig dat je dat schrijft, want ik gebruik zelf he-le-maal niks op mijn gezicht, haha. Als je dan toch iets gebruikt, zijn dat wel heel goede keuzes, denk ik. Als je nog receptjes zoekt voor verzorgingsproducten kan ik je aanraden om op bespokebyyou.nl te kijken. Zij maakt echt álles zelf 🙂

 12. Oke, ik heb vandaag zoveel blogs van je gelezen, ik stop er nu even mee, maar niet zonder een laatste compliment: wat schrijf je leuk en wat is je inhoud goed! (: Keep on going, iedereen leert er een hoop van (ik sowieso in ieder geval)

  1. Jeej, groupie! 😛
   En ik leer zelf ook heel veel van mezelf, haha. En van jullie allemaal! Er is stiekem best wat veranderd hier het afgelopen jaar 🙂

 13. hoi Linda,
  leuke en nuttige blog! 👍
  even een vraagje, ik heb bij de toko Al Wazire zeep gekocht, volgens het meisje bij de kassa zat er alleen olijfolie en laurier in. (op de verpakking staat tekst in het Arabisch) op internet kan ik niet meer info vinden, ken jij deze zeep?

  1. Oh die ken ik niet. Als het kassameisje gelijk heeft, klinkt het precies als Aleppozeep. Is de zeep bruinachtig en ruikt ie vreemd? :’)

 14. Ik heb afgelopen week het internet afgezocht naar een shampoo bar die geen zeep is. Daarbij ook veel aan jouw website gehad, maar ik had nog niet gevonden wat ik zocht. En toen liep ik gisteren toevallig de Dille en Kamille in en daar was, jawel: Een shampoobar, zonder zeep, zonder sls, zonder plastic verpakking. Of hij helemaal palmolie vrij is weet ik niet, er zit namelijk wel ‘vegetable oil’ in. Op de website van Dille en Kamille staat deze shampoo niet, dus ik denk dat het een nieuw product is. Wie weet heeft iemand hier er wat aan.
  Groetjes, Berber

 15. ik heb altijd de ronde shampoobar van SOFTnaturals die zijn echt zoooo lekker, en inmiddels was ik eens per 10 dagen dus dat gaat de goede kant op. helemaal zonder gaat me denk ik niet lukken. maar zo vind ik het eigenlijk ook fijn. knap van een ieder die wel de strijd zijn aangegaan.

 16. Heb je ook gekeken naar de bars van loofys. Kan er weinig over vinden?

  1. Lijkt me op basis van de ingrediënten wel mild in gebruik, maar er zit waarschijnlijk wel palmolie in en ik ben niet zo enthousiast over de verschillende parfums (allergeen) en het gebruikte conserveringsmiddel.

 17. Ik ben op zoek naar en natuurlijke shampoo bar maar bij de ingrediënten zie ik veel ‘sodium’ olivate staan. Weet u toevallig of sodium schadelijk is voor het haar?

  1. Sodium is megagevaarlijk want het vliegt in de fik, zodra het in aanraking komt met water. Gelukkig is sodium olivate iets heel anders dan alleen sodium. Ter vergelijking: sodium chloride is gewoon keukenzout en sodium bicarbonate is baksoda.

   Vaste zeep maak je door oliën te laten reageren met natriumhydroxide (sodium hydroxide). Hierbij ontstaat per definitie sodium olivate (voor olijfolie), sodium palmitate (voor palmolie), sodium cocoate (voor kokosolie), etc, etc. Sodium olivate is in feite dus gewoon olijfzeep. Of dat schadelijk is voor je haar, ligt nogal aan je haar. Sommige mensen kunnen er prima hun haar mee wassen, anderen krijgen er droog en bros of juist vettig haar van. Kwestie van uitproberen als je het interessant vindt.

 18. Ik vind de haarzepen van Helemaal Shea ook erg fijn. Mijn haar voelt glad en schoon aan, zonder azijnspoeling. Ruikt erg lekker.

 19. De laatste jaren wordt er door verschillende Belgische merken geïnvesteerd in duurzame producten.
  Zijn de (vloeibare) shampoos van Ray, Rainpharma, Cime, … ‘te vertrouwen’?

Comments are closed.