Zelf een shampoo bar maken met SCS

Terwijl ik eindelijk shampoo zonder palmolie op het spoor kwam, begon ik intussen met het maken van mijn eigen shampoo bar. Deze heeft alles wat ik zocht en werkt nog goed ook!

Zelf shampoo maken

Na mijn fiasco met Aleppozeep als shampoo wees een collega mij erop dat een andere collega zelf haar shampoo maakte. Daar wilde ik natuurlijk meer van weten!

Tot mijn grote vreugde ging het niet om nog een variant van ‘echte’ zeep of een prutje met baksoda, want dat zie ik vanwege de hoge pH en mijn gevoelige huid niet zo zitten. Het ging precies om een shampoo waar ik al mijn hoop op gevestigd had: shampoo mét een reiniger die mild en niet van palm- of aardolie is en dan ook nog eens in de vorm van een vaste shampoo bar!

Via die collega vond ik een aantal recepten en een Franse webshop waar ik ook reinigers kon bestellen die ik in Nederland nog niet had kunnen vinden. Yes, ik ging helemaal zelf een shampoo bar maken! Ik vond het bij voorbaat al leuk en kon niet wachten om hem te gaan testen.


Reiniger

Terwijl ik nog aan het uitzoeken was waar alle reinigers in shampoos überhaupt vandaan komen, vermoedde ik dat het het beste was om in ieder geval alles te vermijden waar mógelijk palmolie in zou kunnen zitten. De meeste opties vielen hierbij al af. Daarnaast vielen er nog een paar opties af doordat ze alleen als oplossing verkrijgbaar zijn en daar kun je natuurlijk geen vaste shampoo van maken.

Uiteindelijk viel mijn oog op sodium coco sulfaat (SCS). Deze reiniger zou áltijd van kokosolie gemaakt moeten zijn en is ook iets milder dan het veelgebruikte sodium lauryl sulfaat (SLS).

Nu vraag ik me natuurlijk af of kokosolie dan wel weer zo duurzaam is, maar gezien de gevolgen van de palmolieteelt kan ik me niet voorstellen dat het niet tenminste een iets minder schadelijk alternatief is. Bovendien hoop ik met een mildere reiniger mijn haar steeds minder vaak te hoeven wassen, zodat ik sowieso minder grondstoffen verbruik.

SCS is overigens niet de meest milde reiniger, maar wordt meestal gezien als een stuk milder dan de meeste sulfaten én was online verkrijgbaar. Inmiddels heb ik ook palmolievrije sodium cocoyl isethionaat (SCI) gevonden. Deze zou nog wat milder moeten zijn, maar ook wat lastiger te verwerken tot een stevig blok. Voor nu ga ik eerst dus maar met SCS aan de slag.

Recept

Na wat recepten vergeleken te hebben, bleek al snel dat elke shampoo bar voor het overgrote deel bestaat uit de reiniger en daarnaast wat (harde) oliën. Geur- en kleurstoffen, extra verzorgende ingrediënten en vitamines zijn mogelijke toevoegingen.

Ik begon zo eenvoudig mogelijk. SCS kan gaan irriteren in hoge concentraties en dus voegde ik kokosolie en karitéboter toe. Aan de helft van dat mengsel heb ik later lavendelolie en tea tree-olie toegevoegd. Eerst las ik dat dit helpt tegen een jeukende hoofdhuid, maar daarna las ik juist dat het soms tot irritaties kan leiden. Met beide versies kunnen we mooi testen of het uitmaakt.

De etherische oliën kun je eventueel dus prima weglaten, maar ook vervangen door andere etherische oliën of vitamines.

Ingrediënten

50 gram sodium coco sulfaat
8 gram kokosolie
4 gram karitéboter (sheabutter)
8 gram mineraalwater (of gekookt water)
(optioneel) 10 druppels lavendelolie
(optioneel) 10 druppels tea tree-olie

Bereiding

Verwarm de SCS en het water au bain marie. Het smelt niet echt, maar wordt wel een soort kleverig papje. Roer hier vervolgens de kokosolie en karitéboter doorheen.

Als alles goed gesmolten en gemengd is, kan het van het vuur af en kun je eventueel etherische oliën of andere ingrediënten toevoegen.

Schep het papje in een vorm. Het liefst van siliconen, zodat je de shampoo er makkelijk uit krijgt. Zet de vorm kort in de vriezer, zodat de shampoo snel hard wordt. Haal hem daarna uit de vorm en laat hem dan nog een dag of twee uitharden.


De test

Amke was een gewillig proefkonijn, want ook zij had nog geen succes met palmolievrije shampoos. Deze shampoo is dus niet helemaal dierproefvrij, haha. We begonnen met de shampoo met enkel SCS, kokosolie en karitéboter. Zo konden we eerst ervaren hoe SCS zou werken.

Eerste indruk

Met de herinnering aan plakkerige strengen van de Aleppozeep nog vers in mijn geheugen, wreef ik de zelfgemaakte shampoo door mijn natte handen. Het schuimde flink. Door de shampoo direct over mijn haren te schrobben, kreeg ik in rap tempo een schuim-afro. Tijdens het inmasseren en bij het uitspoelen hoorde ik al het squeaky clean-geluidje. Toen mijn haar weer droog was, voelde het bijna net zo zacht als wanneer ik een conditioner gebruikt zou hebben. Goed begin!

Ook Amke was direct enthousiast. Het voelde schoner aan dan na de andere shampoos – eentje met milde reinigers en een zeep – die ze de afgelopen tijd geprobeerd had. Of ik niet stiekem toch SLS had gebruikt, grapte ze.

Het kostte Amke wel wat meer moeite om schuim te maken in haar handen, wat niet zo duurzaam is als je onder een lopende douche staat. Met de shampoo over je haren wrijven gaat het bij haar ook een stuk sneller, maar daarmee verbruiken we waarschijnlijk wel wat meer shampoo. Ik heb het sterke vermoeden dat het voordeel van minder lang douchen ruimschoots opweegt tegen iets meer shampooverbruik.

Ervaring

Na drie maanden zijn we nog steeds erg blij met de shampoo. We wassen beiden ons haar nog maar ongeveer elke zes dagen, maar moeten de laatste dagen ons haar dan wel in een staartje of vlecht dragen. Op die manier gebruiken we dus alsnog een kleinere hoeveelheid shampoo.

Ook heb ik het idee dat wanneer mijn haar weer vet wordt, het minder vies tegen mijn hoofd plakt dan eerst. De wondjes op mijn hoofd zijn helaas nog niet verdwenen, maar het is ook niet erger geworden. De versie met etherische oliën had precies dezelfde werking en hielp dus ook niet extra tegen die wondjes.

Toen ze nog gewone shampoo gebruikte, gebruikte Amke vrijwel altijd conditioner. Ook nu spoelt ze nog na met een oplossing van appelazijn. Wel geeft ze aan dat haar haar zonder die spoeling alsnog zachter aanvoelt dan na andere shampoos. Ik gebruik zelf vrijwel nooit conditioner. In combinatie met deze zelfgemaakte shampoo heb ik het niet nodig, maar heb toch het idee dat mijn haar nu ietsje zachter is dan voorheen.

Uiteindelijk reinigt het dus net zo goed als de shampoo bars van Lush, maar dan zonder SLS dat waarschijnlijk aardolie en palmolie bevat. Bovendien is SCS net wat milder, waardoor ons haar minder snel weer vet wordt en we iets minder vaak hoeven te wassen. Ik vind het een regelrecht succes!

Variaties

Aanpassingen zijn niet per se nodig, want we zijn allebei heel tevreden over de werking. Wel lijkt het me leuk om nog wat te experimenten met ingrediënten. Zo zag ik een recept waarbij wat zeezout wordt toegevoegd. Aangezien zeewater ook altijd goed werkt tegen eczeem op mijn handen en gezicht, zou dit misschien wel kunnen helpen tegen die wondjes op mijn hoofd.

Daarnaast wil ik ook eens proberen om shampoo te maken met SCI. Als dat nog milder is, kan dat ook wel eens gunstig zijn voor mijn huid en kan ik misschien wel nóg minder vaak gaan wassen.

Ook maken of liever kopen?

Het is vrij makkelijk en relatief goedkoop om zelf deze shampoo bar te maken. Maar heb je geen tijd of zin om in de keuken te staan? Geen probleem. Ik heb een beperkte hoeveelheid shampoo bars gemaakt, zodat jij hem ook kan testen! Je kan ze vinden in de gloednieuwe webshop.

Met dank aan Marie, Amke en Mathilde.

Dit denken jullie ervan

  1. Ohh dan hoop ik dat je huidige voorraad een stuk kleiner is dan toen ik drie jaar geleden begon met het opmaken 😀
   Als je zover bent, hoor ik graag of het je bevalt!

 1. “Deze shampoo is dus niet helemaal dierproefvrij” Hahaha, you’re very welcome ;)! En echt waar: ik wil nooit meer anders dan deze shampoo!

  1. Flauw hè? Kon het niet laten 😛
   Nooit meer?! Wow. Ik hoop stiekem nog ooit helemaal zonder shampoo te kunnen maar tot die tijd ben ik nu een stuk contenter 🙂

   1. Kun je het ook met iets anders dan (kokos)notenolie/vet maken. Hier ben ik naar op zoek ivm allergieën. Aleppozeep werd mijn haar alleen maar vetter van. Cold turkey zonder shampoo was ook geen feest.
    Shampoo bar v Lush wel.. maar op zoek naar wat nog meer en beter kan..

    1. Ja, dat kan zeker! De sheabutter en kokosolie zijn vrij hard, dus als je de kokosolie vervangt door een vloeibare olie (zonnebloem, olijf, koolzaad, amandel, jojoba, kan allemaal) zou ik misschien iets minder olie en iets meer sheabutter gebruiken, zodat de shampoo wel hard wordt. Als je ook niet tegen shea kan, is cacaoboter daar vermoedelijk een goed alternatief voor. Heb het zelf nooit geprobeerd, dus je zal even moeten experimenteren met de verhoudingen.

  1. Ik ook! Gaat nog even duren voordat ik dat ga testen, maar als het zover is, hoor je dat uiteraard 🙂

 2. Ik was te laat met het bestellen van jouw shampoo, maar ik ga ‘m nu zelf maken. Ben benieuwd!

  1. Dat is ook heel tof! Het is niet zo moeilijk en best leuk om te doen. Laat je weten of het gelukt is en of de shampoo je bevalt?

   1. Goedgekeurd! Het is een stevige bar geworden die supergoed schuimt. Ik had maar heel weinig nodig en m’n haar werd heel snel schoon! Hopelijk houdt ie zich een beetje goed onder hoge temperaturen.

    1. Yes, wat goed! Ben je van plan minder vaak te gaan wassen als dat lukt?
     Er zijn nu twee shampoo bars op reis in warme landen (voor zover ik weet) en het lijkt gelukkig erg mee te vallen met smelten. Alleen kun je hem beter in een bakje meenemen en heel goed laten drogen voordat je hem daar in opbergt.

     1. Jazeker, dat probeer ik al langer, maar verder dan 4 dagen kom ik nog niet (ik heb haar dat best wel snel vet wordt). Maar het gaat toch steeds ietsje beter heb ik het idee. Mooi om te horen dat het meevalt met het smelten, want volgende week mag ie mee naar Australië! (Lekker duurzaam ook ja ^^) Ik neem ‘m mee in zo’n plastic zeepbakje.

     2. Rond die 4 dagen ben ik ook heel lang blijven hangen, maar uiteindelijk toch nog verder op weten te rekken. Geduld is een schone zaak!
      Misschien kun je op reis een tijdje voor de beach look gaan, haha. Veel plezier daar!

     3. Ik ga ook proberen de shampoo bar zelf te maken. Maar voor hoeveel gram zeep is jullie recept?

  1. Is zeker leuk! Ik haal het uit de Franse webshop Aroma-Zone(.com). Laat je het weten als het gelukt is?

 3. Bedankt voor het maken van dit artikel! Ik gebruik nu nog de shampoo bar van Lush, ben blij dat er al zoveel minder troep in zit, maar zou toch graag nog een stap extra doen! Ga het zeker proberen als mijn bar op is!

  1. Hoi Kim, leuk dat je het recept wil proberen! De scs koop ik bij aroma-zone.com. Dat is helaas wel een Franse webshop, want ik heb het in Nederland nog niet kunnen vinden…

 4. Heb net een halve kilogram SCS besteld! Ga ik wel een mooie voorraad van kunnen maken he! Ik ga er wel een lekker geurtje door draaien (perzik) omdat ik nu eenmaal zo’n luxebeest ben haha… Ben wel van plan om de bars ook aan vriendinnen en familie te geven, is echt een leuk vegan én zero-waste cadeautje! Bedankt voor het recept, ik ben suuuuper benieuwd!

  1. Oeh, fanatiek! Ik hoop wel dat het je goed zal bevallen dan, want anders heb je een hoop cadeautjes om uit te delen. Heb je de SCS al in huis?

   1. Hoi Andrea.
    Zou ik via jou wat scs kunnen kopen.? Ik ben op de site van aroma-zone.com geweest maar daar kan ik het niet vinden.
    Als je niets meer door wil verkopen kun je dan vertellen bij welke rubriek ik scs moet zoeken? Zou graag de shampoo bars willen maken.
    Alvast heel hartelijk bedankt!

 5. Bedankt om het recept te delen Linda ! Ga het zeker proberen. Waar haal je trouwens die siliconen vormen ?

  1. Graag gedaan! Ik hoop dat het je goed zal bevallen. Je zou eens kunnen zoeken naar cupcake/muffinvormpjes bij winkels zoals de Blokker of Hema.

 6. Ik heb eerst via jou besteld en het bevalt zo goed dat ik vandaag zelf aan het maken ben geslagen. Eerste poging staat nu in de vriezer. Dankjewel voor de inspiratie!!

 7. Vorige week heb ik de shampoo zelf gemaakt. Wel de kokosolie en shaebutter omgewisseld voor macadamia-olie en tijm, rozemarijn en sinaasappel essentiële oliën gebruikt.
  Wat een ontzettend lekkere shampoo! Mijn haar heeft in tijden niet zo mooi gekruld 😀

  1. Oh, wat fijn! Blij om te horen 🙂
   Is macadamia-olie ook wat steviger? Grappig dat jij er weer krullen van krijgt. Ik heb geen krullen, maar het beetje slag dat ik heb verdwijnt juist meer na het wassen met die shampoo bar. Zoveel mensen, zoveel haar blijkbaar.

 8. bedankt voor je recept en tips, ik heb de eerste gemaakt en in gebruik en wil nu al niet meer anders. de ingrediënten ook uit de Franse webshop gehaald. dit is echt geweldig zo’n zacht haar en meteen al minder wassen. wil ze nu met etherische oliën gaan maken.

 9. Bedankt voor het delen! Ik ga dit ook uitproberen. Heb je inmiddels al de versie met sci geprobeerd 😍

  1. Leuk, veel plezier!
   Met SCI heb ik nog steeds niet gemaakt, maar heb wel goede ervaringen met een andere shampoo bar met SCI, dus ik verwacht dat het gewoon werkt. Ik las wel dat er aanbevolen wordt om niet meer dan 70% SCI te gebruiken, dus ik zou wat meer olie toevoegen.

 10. dank U voor het receptje! Ik heb net alles besteld en ik ga er nog granaatappel olie aan toevoegen 20 druppels. Zou zeer goed zijn als anti-roos. Nu duimen dat het werkt 😁

 11. Pingback: Toffe DIY: je eigen shampoo bar – Een blog over geld, duurzaam leven & consuminderen

 12. Hoi Linda! Even een technisch vraagje. In diy-recepten op internet zie ik vaak staan dat je gedemineraliseerd water moet gebruiken ivm de houdbaarheid (en juist niet gekookt want dat zou meer kalk bevatten). Jij hebt dit vast goed uitgezocht, kun je uitleggen waarom je voor de shampoobar mineraal- of gekookt water gebruikt?

  1. Oeps, dit heb ik dan weer niet uitgezocht. Goede vraag wel! Ik gebruik juist gekookt water, want dan is het gesteriliseerd en zitten er dus geen bacteriën meer in. Hoewel ik niet het idee het dat een vaste bar na het drogen überhaupt nog echt vatbaar is voor bederf. Maar goed, just in case…
   Kraanwater bevat inderdaad wel kalk en gedemineraliseerd niet, maar ik zou niet weten waarom een beetje kalk een probleem zou zijn. Misschien is dat eerder zo bij cosmetica waar echt veel water zit. En ik snap ook niet hoe het zonder kalk gunstiger zou zijn voor de houdbaarheid.
   Had jij er nog iets anders over gehoord?

   1. Dank voor je reactie, heb ik je toch overschat, haha. Ik begrijp inderdaad ook niet wat het probleem van kalk is, het zit sowieso al in het douchewater. Volgens deze website is gekookt water niet het beste, maar wel prima: https://formulabotanica.com/difference-between-distilled-and-deionized-water/. En inderdaad, in een lotion zit natuurlijk veel meer water dan in de shampoobar. Ik denk dat het erop neerkomt dat je voor het allerzuiverste, langst houdbare product het best gedestilleerd of gedeïoniseerd water gebruikt, maar dat het voor een product met heel weinig water dat je gelijk gaat gebruiken echt niet hoeft. Denk ik. Ik ben totaal geen scheikundige dus heb er de ballen verstand van.;-)

    1. Haha, dank je wel en sorry voor de teleurstelling 😉
     Dat kalk ook in douchewater zit, bedacht ik me ook al inderdaad. Ik zie daar het probleem niet zo van in, zeker niet voor die paar druppels per shampoo bar. Volgende de website die je noemt is gekookt wel het beste om bacteriën te doden en daar is het me nou juist om te doen. Als je nog iets ontdekt over de kalk dan hoor ik het graag 🙂

     1. Hoi Bibi, ik heb het in Nederland of België nog niet gevonden. Vandaar dat ik het bij het Franse Aroma-zone.com bestel.

     2. Hallo Linda, ik heb gisteren met jou recept mijn eerste shampoo bar gemaakt. Wat ik merkte was dat de Scs korreltjes niet veranderde met t water. T bleven korreltjes. Ik heb t best wel even verwarmd (au bain marie, 5 min). En daarna heb ik toch maar de boters toegevoegd. De korrels bleven. Wat heb ik verkeerd gedaan? De scs komt van de franse webshop 😊
      Dankjewel
      Groetjes Debby

     3. Sorry voor de late reactie, Debby! Die 5 minuten was denk ik veel te kort. Het moet echt wel een tijdje flink doorverwarmen, voordat de korrels oplossen in het water. Misschien dat het je nog wel gelukt is om er een bar van te maken, maar dan heb je kans dat hij snel uit elkaar brokkelt. Als je hem nog hebt, kun je hem eventueel opnieuw smelten.

     4. Ha Linda, ik heb hetzelfde probleem als Debbie. Hoe lang moet ik de korrels dan verwarmen? Half uur? Helpt het als ik de korrels tot poeder maal?
      Groeten, Petra

 13. Pingback: Zelf shampoo maken met SCS » Mevrouw Tok

 14. Hoi!

  Bedankt voor dit recept!
  Ik heb jou recept gebruikt, maar met SCI i.p.v. SCS. De bar is alleen wat bros geworden en breekt bij het gebruiken ervan. Zou ik iets meer water toe moeten voegen denk je? Ik kreeg niet het ‘kleverige papje’ aan het begin namelijk.
  SCI is wel prettig verder! Het schuimt goed. Besteld op hekserij.nl

  Groetjes,
  Geartsje

  1. Leuk dat je zelf shampoo gemaakt hebt, Geartsje! Als ie bros is, had je hem langer moeten verhitten. Je kan de bar die je al gemaakt hebt gewoon opnieuw smelten en als je veel geduld hebt, zie je dat de consistentie een beetje kleveriger wordt. Ik weet niet of meer water dan zin heeft.
   Bij SCI wordt overigens aangeraden om niet meer dan 70% van het totaalgewicht toe te voegen. Als het voor jou goed werkt, is er niet zoveel aan de hand. Maar ik zou er in het vervolg wat meer olie in doen om die concentratie iets omlaag te brengen.

 15. Hallo,

  Ik heb al wat ervaring met de lush shampoobar en gebruik al enige tijd de lamazuna bar, maar deze is helaas bijna op. Ik zou daarom graag zelf een bar maken en botste op dit recept.
  Ik vroeg mij af of deze bar ook zo hard wordt als die andere shampoobars van bvb lamazuna? Valt deze uit elkaar of niet? En hoeveel wasbeurten haal je ongeveer uit zo’n bar?

  Groetjes
  Ellen

  1. Hoi Ellen, als je de SCS vrij lang verhit totdat het een beetje papperig wordt krijg je een stevige bar. Dat papperige is wel belangrijk, anders wordt ie vrij bros. Je kan er zo’n vijftig keer mee wassen.

  1. Hmm, interessant! Dank je wel voor de link. Het is inderdaad zo dat kokosolie en palmolie gedeeltelijk dezelfde vetzuren bevatten, alleen in iets andere verhoudingen. Ik dacht alleen dat SCS wel uitsluitend van kokosolie gemaakt werd en ook dat het proces anders was dan bij SLS. Als het proces wel hetzelfde is zou inderdaad een gedeelte van SCS uit SLS bestaan. Schijnbaar geeft die combinatie met andere vetzuren alsnog een mildere werking of het moet door de rest van mijn recept komen in vergelijking met die van Lush. Ik begrijp dat je SCS in theorie dan ook van palmolie kan maken, maar dan moeten ze precies de juiste vetzuren eruit halen en ik vraag me af of dat niet lastiger en dus duurder is dan gewoon kokosolie te gebruiken. Sowieso zou het wel echt een rotstreek zijn als ze dat stiekem doen en zeker als ze ook de verhoudingen van de vetzuren veranderen. Het bedrijf waar ik mijn SCS koop en ook Lush noemen hun SCS heel specifiek palmolievrij. Aangezien beiden ook producten met palmolie verkopen, mag ik wel hopen dat ze daar eerlijk over zijn.

   Oef, het wordt er inderdaad niet duidelijk er op allemaal! Natuurlijke zeep bestaat trouwens per definitie niet, want zeep ontstaat bij een verzepingsproces met loog. De enige echt natuurlijke reiniger die ik weet is het stopje saponine wat zit in zeepnoten, kastanjes en klimop.

 16. Bedankt voor nog meer info! ik ga idd eens gaan voor de natuurlijke zepen. Tot nu toe gebruik ik als enige vaste shampoo Alleppo zeep. Ik kende tot nu alleen de wasnoten, van zeepkracht van kastanje en klimop heb ik nog niet gehoord.

 17. Hoi, waarom moet het gebruikte water voorgekookt (of mineraalwater) zijn en niet gewoon kraanwater?

  1. Als je het water kookt wordt het ontsmet en zal het minder snel bederven. Het eindproduct droogt toch uit, dus ik denk dat het weinig kwaad kan als je gewoon kraanwater gebruikt.

 18. Best Linda
  Wat goed dat je dit allemaal wil delen. Ik vind je website bijzonder sympathiek.
  Vandaag een shampoo bar van je ontvangen. Haar wassen ermee gaat prima. Ik ben voor erg veel zaken overgevoelig, dus zou een uitkomst kunnen zijn. Bij mij gaat het om vertraagde overgevoeligheidsreacties, dus morgen weet ik hoe mijn hoofdhuid dit vond.
  Het palmolie vrije en milieu vriendelijke spreekt mij ook aan. Ik vraag me wel af hoe je dit in zulke keurige vormpjes maakt. Plakt het niet overal aan vast?

  Hartelijk dank voor alle info!

  Jobje

 19. Ik zie nu dat je siliconen vormpjes gebruikt, dus eigelijk hen ik al antwoord op mijn vraag. Maar mijn complimenten blijven.

  Jobje

  1. Dank je wel! Leuk om te horen 🙂
   Ik heb houten mallen op maat laten maken voor mijn shampoo, maar siliconen is veel praktischer. Je kan bijvoorbeeld cupcake- of zeepvormpjes gebruiken. Hopelijk blijven de reacties nu wel uit! Blijft altijd een kwestie van proberen.

  1. Hoi Maria,
   Heb je de shampoo bar gemaakt met SCI? Ik zie op de site van hekserij nergens SCS staan maar wel SCI. Ik ben erg benieuwd naar je bevindingen over je gemaakte shampoo bar!

 20. Ik heb zelf de shampoobar gemaakt met dit recept en het is geweldig! Je hebt maar heel weinig per wasbeurt nodig en m’n haar is heel zacht nu. Ik merk ook direct dat m’n haar gewoon schoon is met maar heel weinig van de bar. Een vriendin aan wie ik de shampoobar gaf is ook heel enthousiast geworden.
  De volgende bars die ik ga maken ga ik mandarijnolie aan toevoegen en koffie-pachouli.

 21. Hoi, ik heb de shampoobar ook proberen maken maar ze worden niet hard. Iemand hier ervaring mee?

  Dank u! 🙂

  1. Heb je ze intussen al een paar dagen laten drogen? Als je de verhoudingen uit het recept hebt opgevolgd en het hebt verhit totdat het wat taaiig werd, zou ik niet weten waarom het niet hard wordt. Je kan proberen het even in de vriezer te leggen en kijken of het hard blijft als ie weer op kamertemperatuur is. Ik heb na het maken wel vaak dat het buitenste laagje heel olieachtig blijft, maar dat is na één keer gebruiken weg zonder dat je er last van hebt. Daarna wordt ie ook wat steviger als je hem goed laat opdrogen.

 22. Hallo Linda, ik heb de scs besteld en wilde beginnen met zeep maken maar toen ik las wat er voor waarschuwingen op de verpakking staan wilde ik toch eerst eens weten of het wel een goed idee is. Het veroorzaakt zware oogschade en hautreizungen. Het is ook schadelijk voor waterorganismen. Dat vind ik toch wel raar als je bedenkt dat je het voor haar en huid gaat gebruiken met het risico dat het in je ogen kan geraken en het ook altijd met water in kontakt gaat komen. Is dit een overdreven waarschuwing denk je? Hartelijke groet, Annette

  1. Hoi Annette, geen zorgen! Zo werkt het als je chemische ingrediënten koopt, daar staan alle mogelijke waarschuwingen op. Op mijn werk in een laboratorium staan ook allemaal enge symbolen op een pot waar in feite gewoon keukenzout in zit. Het gaat vooral om hoeveelheden. De SCS moet je uiteraard niet opeten of in pure vorm in je ogen smeren. Huiduitslag kun je last van krijgen als je allergisch blijkt te zijn. Als je zeker wil weten dat het niet zo is, kun je een klein beetje op de buitenkant van je hand wrijven. Als je het in een kom giet, kun je wel het beste iets voor je mond en neus houden zodat je het stof niet inademt. Maar zodra het gemengd is met water en olie kan het niet zoveel kwaad meer.
   Voor het milieu geldt hetzelfde. Je moet het niet zo in het water gooien, maar de kleine beetjes die met douchen wegspoelen worden verdund door je douchewater en het breekt geleidelijk aan steeds meer af onderweg naar de waterzuivering.
   De SCS is vergelijkbaar met de SLS die in vrijwel alle shampoos, handzeep, wasmiddelen, afwasmiddel, etc etc zit. Dit is zelfs wat milder, dus als je geen pech hebt heb je weinig kans op een reactie. Die krijg je over het algemeen eerder van parfums, alcohol en etherische oliën.

 23. Ha Linda, wat een zoektochten en ervaringen. Mooi opgeschreven en erg veel van geleerd. Inmiddels zeep gemaakt met SCI lukt goed en werkt ook. Zacht haar en voelt schoon aan. Nu ga ik ook de Ghassoul proberen. Had al Bentoniet gebruikt. Maar voelt niet helemaal schoon. Ghassoul lijkt iets beter te ontvetten las ik. Bedankt voor je informatie Linda.

  1. Leuk om te horen, Mirjam! Als je SCI gebruikt, schijnt het afgeraden te worden om de concentratie hoger dan (ik geloof) 70% te laten zijn. Bij SCI gebruik ik in verhouding altijd wat meer olie dan in dit recept of ik vervang een deel van de SCI met klei. Ik dacht juist dat bentoniet harder ontvette dan ghassoul, maar valt te proberen want het kan best eens per persoon verschillen. Ik ben zelf in ieder geval fan van ghassoul!

   1. Hoi
    super fijne shampoo!
    Ik ben eigenlijk wel benieuwd hoe het recept met sci er dan uitziet? Zou u dat ook willen plaatsen?

    Groetjes Gitte

    1. Het recept met SCI is ongeveer hetzelfde. Ik zou in verhouding alleen iets meer olie gebruiken, omdat aangeraden wordt dat je product niet meer dan 60% van het totaal uit SCI bestaat.

 24. Hartelijk dank voor je recept! Na 1 maand je shampoobar met veel succes gebruikt te hebben ga ik ze nu zelf proberen te maken! Weer wat minder afval👍mijn man is er ook heel blij mee😀

 25. Hallo,

  Voeg je ook een zuur toe? Dit wordt zo wel een heel basische shampoo.

  Hroeten,
  Sharon

  1. Nee, er zit geen zuur bij. Hij is inderdaad basisch, maar daar ervaar ik geen problemen mee en hij is door en onafhankelijk lab veilig bevonden. Je kan voor eigen gebruik wel een zuur toevoegen, maar bij een lagere pH zou ik voor de verkoop dan ook een conserveermiddel toe moeten voegen. Ik heb er voor gekozen om dat niet te doen.

   1. Beste Linda,

    Hoeveel mL citroensap zou ik toe moeten voegen aan de shampoobar om een pH van ongeveer 5 te krijgen? Wat is de pH van de shampoo bar ongeveer? Ik ben van plan om het binnenkort zelf te mixen! 🙂 en is de pH van de shampoobar met SCl vergelijkbaar?

    Groet, Scar

 26. Ik heb overigens voor mijn tweede poging mijn crockpot gebruikt, die had ik al eens gekocht voor het maken van zeep. Ideaal wat mij betreft! Au bain marie vind ik nogal een gedoe en in de crockpot kan het mooi rustig staan smelten. Op welk punt voeg je trouwens het water toe? De tweede keer heb ik het meteen met de SCS in de crockpot gedaan….

  1. Crockpot is inderdaad handiger en efficiënter ook denk ik. Au bain marie kan in ieder geval iedereen thuis nabootsen.
   Het water voeg ik ook meteen al toe.

 27. Bedankt om dit recept te delen! Ik heb net SCS gekocht en wil het recept eens proberen. Hoeveel zeepjes maak je met dit recept en als je ze ongeveer 2x per week gebruikt, hoeveel wasbeurten kom je dan toe? Alvast bedankt! 🙂

  1. Hoi Hanne, het recept is voor één flinke bar, maar je kan ook best twee kleintjes maken als je wil. Je wast er zeker 50 keer mee, maar hoor ook van mensen dat ze er meer dan 80 keer mee wassen.

 28. WOEHOE! Eind-de-lijk een shampoo bar die werk!. Ik kocht ’em dit weekend bij SMIR in Amersfoort en ik heb hem net voor het eerst gebruikt in combinatie met een conditioner bar van het merk Shampoobars en I Love It! De conditioner was eigenlijk niet eens echt nodig, voelde ik meteen na het wassen. Zo fijn! Na ruim 1,5 jaar zoeken en proberen. Ik vroeg me alleen nog af of je je haar 1x of 2x moet wassen. Er zit ergens in mijn hersen zo’n zinnetje vastgeroest dat ik m’n haar 2x moet wassen, maar of dat met deze shampoo bar geldt, weet ik niet.

  1. Ohhh heel blij om dat te horen, Lotte! Je hebt wel doorzettingsvermogen, zo te horen.
   Twee keer wassen is echt bij uitstek zo’n fabeltje dat verzonnen is door fabrikanten om je meer te laten verbruiken. Ik ben een heel slechte verkoper, haha, dus hou het lekker bij één keer en dan hoef je zelfs alleen maar je schedel in te zepen in plaats van je haar in de hele lengte. Maak er maar een spelletje van hoe lang je met één bar vooruit kan 😉

 29. Hey! Dit heeft me zo nieuwsgierig gemaakt!! Heb gelijk alle ingrediënten besteld om het zelf uit te gaan proberen. Wat ik me wel gelijk afvraag (misschien een stomme vraag hoor), kan je deze bar ook gebruiken voor je lichaam? Zou top zijn namelijk als ik gewoon alle flessen de douche uit kan gooien! 😀

  Groetjes,
  Anouk

  1. Leuk, Anouk! Heb je de shampoo al gemaakt? Je kan hem inderdaad ook gewoon als zeep voor je lichaam gebruiken, dus alle flessen kunnen de douche uit 😀

 30. Hallo,
  Bedankt voor dit artikel en het recept! Ik heb de Shampoobar gemaakt en vandaag voor het eerst mijn haar ermee gewassen. Mijn haar lijkt het prima te vinden.
  Mijn Shampoobar is alleen wat zacht gebleven en na één keer gebruiken lijkt ‘ie al een flink stuk gekrompen te zijn. Zo gaat’ ie snel op. Heb ik iets fout gedaan, waardoor hij zo snel krimpt bij het gebruik?

  1. Ha Susan, leuk dat je de shampoo hebt gemaakt! Is je shampoo inmiddels al hard geworden? Is inderdaad niet de bedoeling dat ie zacht blijft en daardoor heel snel op gaat. Ik merk dat ze na het maken soms al na één dag hard zijn en soms duurt het haast wel een week. Als hij na heel lang wachten nog steeds zacht blijft, is het misschien niet lang genoeg verwarmd bij het maken. Zie je nog duidelijk de korrels van de SCS in je shampoo? Als ze niet grotendeels zijn opgelost in het water voordat je de oliën toevoegde, wil hij vaak niet goed hard worden. Je kan hem dan opnieuw smelten en wat langer laten doorverwarmen totdat het echt een dikke, stroperige ‘deeg’ wordt en dan opnieuw laten uitharden.

 31. Ik heb deze week mijn shampoo bar binnengekregen, en gisteren gelijk geprobeerd. Ik was al maanden aan het zoeken naar een solid shampoo die voor mij werkt, maar alle natuurlijke shampoos die ik testte werkten totaal niet voor mijn haar. Het werd steeds vetter en voelde echt heel vies en plakkerig aan, soms al direct na het wassen. Volgens mij was dat kalk-buildup uit het douchewater. Geen pretje om met zulk plakkerig haar rond te lopen!

  Gisteren dus mijn haar gewassen met de Zaailingen-shampoo en… wat een opluchting! De zeep voelde uit het papiertje aan de buitenkant wel wat vettig aan, maar dat was na het eerste gebruik gelijk weg. Mijn haar is schoon en voelt gelijk heel zacht aan. Ik heb geen conditioner gebruikt omdat ik wilde voelen wat de bar met mijn haar deed, en ik heb het idee dat conditioner ook niet nodig is. Ik ben er echt helemaal happy mee!

  Met de andere bars die ik geprobeerd heb moest ik steeds wel 3x wassen voordat mijn haar een beetje schoon voelde, en dan was er niet meer doorheen te komen zo stroef. Conditioner hielp een beetje maar niet helemaal. Met deze bar daarentegen hoef ik maar 1x te wassen! Het leek alsof er niet veel schuim vanaf kwam toen ik de bar tussen mijn handen wreef, maar zodra ik het in mijn haar smeerde begon het meer te schuimen. Het was gelijk genoeg voor al mijn haar (ik heb een bob met slag / lichte krullen, iets korter dan schouderlengte). Ik hoefde ook niet eindeloos te spoelen om alles eruit te krijgen, dus al met al duurde mijn douchebeurt makkelijk 5-10 minuten korter dan tijdens al het geklooi met andere shampoo bars en appelazijnspoelingen. Win-win!

  Het enige dat ik jammer vind is dat er geen geurtje aan deze zeep zit (vind het zo fijn als mijn haar lekker ruikt na het wassen!), dus ik heb vandaag gelijk de ingrediënten besteld om de zeep zelf te maken. Ik houd van kruidige geuren, dus ik wil een versie maken met sinaasappel en kaneel en één met citroengras en gember… Ben heel benieuwd hoe dat lukt!

  Ik vind het leuk dat je dit recept zo open deelt, zodat we er allemaal van kunnen genieten! Als iemand vraagt waarom mijn krullen er zo zacht en glanzend uitzien, zal ik ze zeker naar deze zeep doorverwijzen 🙂

  1. Fijn dat je enthousiast bent! En dat even laat weten 😉
   Reageerde net op je andere bericht en zie nu deze pas.
   Het olielaagje had je dus al ontdekt. En geen azijn nodig, hoera! Nog makkelijker dan de zeep in je handen wrijven, vind ik om het blok een paar keer over je natte haar te wrijven. Dan heb je in no time genoeg schuim.
   De geurtjes doe ik er bewust niet in, omdat sommigen daar niet tegen kunnen, ik het product zo simpel mogelijk wil houden en ik eigenlijk ook gewoon geen zin hebt om twintig varianten op voorraad te hebben, haha. Maar nu je weet dat je de shampoo fijn vindt, kun je hem lekker zelf gaan maken. Is best leuk ook 😉

   1. Bedankt voor je reactie!
    Ik vermoed dat ik de scs dan inderdaad niet lang genoeg heb verwarmd. Ik ga binnenkort nog een poging doen, want ook al is de bar wat zacht, het werkt super voor mijn haar!

 32. Hallo, heeft de kariteboter nog een speciale functie, of zou ik het ook met alleen cocosolie kunnen maken?

  1. Hoi Nadia, de kariteboter is veel harder/taaier dan de kokosolie. Met alleen kokosolie kan het ook, maar dan heb je kans dat hij wat zachter blijft of eerder smelt als het warmer is. Daarnaast wordt mijn huid erg blij van kariteboter, maar ik denk niet dat dat effect heel groot is bij een shampoo die je meteen weer uitspoelt.

 33. Hoi! Ik vind sci bij de hekserij in poedervorm, is dat juist? Of moet ik juist in vaste vorm bestellen (als dat bestaat)?

 34. Hoihoi! Ik heb de shampoo volgens dit recept zelf gemaakt en was twee weken echt supertevreden, maar nu is het al een week best wel vettig en lijkt het van de shampoo alleen maar vettiger te worden 🙁 Ik heb nooit heel moeilijk haar gehad, dus dat is wel jammer. Ik heb alle ingrediënten nog in huis (heb uit enthousiasme gelijk een hele emmer besteld, haha!). Heb je misschien een tip hoe ik het iets minder vet kan maken? Zou het werken om wat minder karitéboter/cocosolie toe te voegen? Hoor het graag!

  1. Oh nee, wat gek! Is het nog steeds vet? Je kan inderdaad minder olie toevoegen, maar ze raden aan om het totaalgewicht van de shampoo niet voor meer dan 80% uit SCS te laten bestaan. Zie je nog duidelijk korrels in je bar? Want dan zou het namelijk ook kunnen dat het niet helemaal genoeg opgelost/gemengd is. Dan kun je de bar opnieuw smelten en wat langer doorverwarmen, totdat het echt een deegachtige substantie wordt.

 35. Niet SCS maar wel SCI vond ik te koop bij Druantia in Lier (voor eventuele Belgen onder je lezers). Heb je al een shampoobar met SCI gemaakt?
  Ik probeer palmolie te vermijden maar ook ingrediënten te vermijden die moet opgestuurd worden. Ik besef dat deze combinatie soms niet haalbaar is… ik heb het fijn geluk dat ik op fietsafstand (8km) van Druantia woon en mijn ingrediënten met de fiets kan gaan kopen.
  Heerlijk, toch? Maar al dat “prutsen” : ik vind het (h)eerlijk!
  Fijne website trouwens!

  1. Ja, SCI van Druantia is een heel goed alternatief! Je mag er alleen maar maximaal 60% van in het recept doen, dus dan moet er iets meer olie bij.
   Ik kwam er deze week overigens achter dat de SCS die ik gebruik helemaal niet palmolievrij blijkt. SCI is dat wel, maar ik hoor van mijn proefkonijnen dat ze het wel minder fijn vinden. Je moet wat meer best doen om schuim te krijgen, maar het reinigt wel.

 36. Hoi hoi, vandaag probeerde ik het bovenstaande recept uit en het lukte maar matig. Ik vroeg mij af hoe lang de SCS au bain marie moest liggen om te beginnen smelten? Ik deed dit samen met de 8 gram water ook erbij maar dit begon maar niet te smelten…. Kan zeker ook aan mijn beperkt kooktalent liggen.

  1. Ha Judith, sorry voor de late reactie. Is het inmiddels al gelukt? Het water moet uiteraard eerst goed heet worden en het helpt als je je pannetje tijdens het verwarmen afdekt. Ik weet niet precies hoe lang het dan nog duurt, maar eerst heb je echt losse korrels en als het warm genoeg is wordt het meer een papje waarbij je de losse korrels bijna niet meer ziet. Je kan het dan met een lepel ofzo een beetje pletten en kneden tot een soort deeg. Daarna doe je pas de olie erbij.

 37. Beste Linda, Ik heb een Tip. Ik heb je recept gebruikt alleen heb ik er een gelijke hoeveelheid maizena als het SCS toegevoegd. En het werkt heel goed! Inmiddels hebben al mijn gezinsleden het uitgeprobeerd. Maizena had ik bij een workshop shampoo bars al eens een keer gebruikt maar daar gebruikten we SLSA ipv SCS. Voordelen van de maizena is dat je minder van het duurdere SCS hoeft te gebruiken en dat het relatief minder geconcentreerd, dus minder irriterend is.

  1. Dank je wel! Ik heb maizena ook al eens geprobeerd in een ander recept, maar ik vond het resultaat wat minder makkelijk verwerken en de shampoo brokkelde vrij makkelijk uit elkaar. Goede reminder om het nog eens met andere verhoudingen te proberen, want het is inderdaad een fijn ingrediënt dat heel mild is en zelf ook nog een beetje reinigt.

 38. Kun je het ook met iets anders dan notenolie/vet maken. Hier ben ik naar op zoek ivm allergieën. Aleppozeep werd mijn haar alleen maar vetter van. Cold turkey zonder shampoo was ook geen feest.
  Shampoo bar v Lush wel.. maar op zoek naar wat nog meer en beter kan..

  1. Ja, je kan zeker variëren met soorten olie en vet. Kokosolie en vooral sheabutter zijn wel relatief stevig, dus als je alleen vloeibare olie neemt, word je shampoo misschien te zacht. Cacaoboter lijkt me een goede vervanger voor sheabutter. Ik heb het zelf nooit geprobeerd, dus ik zou het eerst even met kleine porties proberen. Ben benieuwd of het werkt!

  1. Hoi Linda! Bedankt voor het recept! Ik heb het recept al een paar keer gemaakt met SCI. Dat bevalt heel goed. ook ik heb het recept met wat meer shea- en kokosolie gemaakt maar dan blijft mijn haar ook iets vetter. Maizena ga ik zeker proberen heb jij daar al verder mee geëxperimenteerd?

   1. Leuk om te horen! Ik heb wat verschillende hoeveelheden maizena met SCI, kokos en shea geprobeerd. Volgens mij merkte ik geen verschil in werking, maar de shampoo wordt erg broos en valt snel uit elkaar. Zou kunnen dat ik het niet helemaal goed heb laten binden, dus dat is misschien nog wel een poging waard.

 39. Pingback: DIY shampoo bar – Puur & Luchtig

 40. Hi! Vraagje laat je de bar 2 dagen uitharden in de koelkast of gewoon in open lucht? Bij mij duurde het ‘smelten’ van de SCS korrels echt heel lang maar misschien is dat normaal aangezien er geen tijds indicatie bij het recept staat haha. Ben heel benieuwd 🙂

  1. In de open lucht is prima, als het maar op een koele, droge plek is.
   Het smelten duurt inderdaad lang! Precieze tijd weet ik niet precies en ligt ook aan je pannetje enzo, maar voor een grote batch (50 stuks) duurt het zelfs een uur. Belangrijkste is dat de meeste korrels opgaan in een glad papje, anders brokkelt de shampoo makkelijker uit elkaar.

 41. Hallo Linda,
  Waar koop je de ingrediënten?
  Leuk initiatief en je kan je lievelings etherisch olieën gebruiken.

  Warme groet.

 42. Wat een leuk recept zeg! Klein vraagje: hoe lang moet de zeep exact in de vriezer? Ik ga dit namelijke met kinderen van de basisschool maken.

  1. Ik zou niet aanraden om dit te maken met kinderen, misschien alleen als ze wat ouder zijn. Je moet de korrels namelijk echt heel voorzichtig in een kommetje gieten en roeren, want het stoft enorm en dat wil je niet inademen. Sowieso stofkapjes gebruiken en een keer zelf oefenen, zodat je weet wat je doet.
   Een blokje van 70 gram is na 5 of 10 minuten wel hard in de vriezer. Je kan ook de vriezer overslaan en meteen aan de lucht laten drogen.

 43. Wat ben ik blij dat ik een jaar geleden deze blog tegen kwam! Het was toen de eerste lockdown in België en ik had dus tijd te veel. Ik gebruikte al langer shampoo bars van Lush en had nooit gedacht dat ik er zo gemakkelijk zelf eentje kon maken. Ik begon met de SCS en door dat ik je blog al meermaals had gelezen en ook bij de reacties nuttige tips tegen kwam, wist ik dat ik de ingrediënten lang genoeg moest laten smelten. En vanaf dat het mengsel van het vuur gaat moet je zo snel mogelijk alles in een vormpje doen. Geen enkele keer is er eentje mislukt. Een jaar verder nu en ik ben intussen overgeschakeld op de SCI, deze is voor mij gemakkelijker te verkrijgen in België (bij Druantia in Lier) en het resultaat was nog beter. Nu gebruik ik ook enkele druppeltjes vegan zeepkleurstof en zeepgeurstof (te vinden bij AVA) wat het resultaat nog leuker maakt! En heb ik een nieuwe hobby waarmee ik al heel wat vrienden, familie en zelfs collega’s mee heb overtuigd om ook over te schakelen. Het heeft me ook geïnspireerd om nog meer bezig te zijn met natuurlijke producten, waardoor ik nu nog veel meer eigen verzorgingsproducten maak. Ik maak het nu liever zelf dan het in de winkel te kopen. Dankjewel voor je leuke blog en de inspiratie die ik nodig had! 🙂

 44. Hoi Linda,

  Weet je toevallig wel welke hoeveelheid sls je moet toevoegen als je die wil gebruiken? Ik ben allergisch voor de scs/sci, dus kan die niet gebruiken. Een andere variant die niet op kokosbasis is is ook goed mocht je daar vanaf weten.

 45. Hai Linda,
  Hoeveel (gram) shampoo heb je per wasbeurt nodig?
  Lijkt me heel leuk om het eens uit te proberen. Heb verschillende ijsblokjesvormen (IKEA) in huis en ben van plan deze hiervoor te gebruiken. Maar hier zitten hele kleine en flink grotere vormpjes bij.
  En waar bewaar je ze eigenlijk in? En worden ze niet zacht tijdens warm weer?

  Groetjes,
  Linda 🙂

Comments are closed.