Zelf een shampoo bar maken met SCS

Terwijl ik eindelijk shampoo zonder palmolie op het spoor kwam, begon ik intussen met het maken van mijn eigen shampoo bar. Deze heeft alles wat ik zocht en werkt nog goed ook!

Zelf shampoo maken

Na mijn fiasco met Aleppozeep als shampoo wees een collega mij erop dat een andere collega zelf haar shampoo maakte. Daar wilde ik natuurlijk meer van weten!

Tot mijn grote vreugde ging het niet om nog een variant van ‘echte’ zeep of een prutje met baksoda, want dat zie ik vanwege de hoge pH en mijn gevoelige huid niet zo zitten. Het ging precies om een shampoo waar ik al mijn hoop op gevestigd had: shampoo mét een reiniger die mild en niet van palm- of aardolie is en dan ook nog eens in de vorm van een vaste shampoo bar!

Via die collega vond ik een aantal recepten en een Franse webshop waar ik ook reinigers kon bestellen die ik in Nederland nog niet had kunnen vinden. Yes, ik ging helemaal zelf een shampoo bar maken! Ik vond het bij voorbaat al leuk en kon niet wachten om hem te gaan testen.


Reiniger

Terwijl ik nog aan het uitzoeken was waar alle reinigers in shampoos überhaupt vandaan komen, vermoedde ik dat het het beste was om in ieder geval alles te vermijden waar mógelijk palmolie in zou kunnen zitten. De meeste opties vielen hierbij al af. Daarnaast vielen er nog een paar opties af doordat ze alleen als oplossing verkrijgbaar zijn en daar kun je natuurlijk geen vaste shampoo van maken.

Uiteindelijk viel mijn oog op sodium coco sulfaat (SCS). Deze reiniger zou áltijd van kokosolie gemaakt moeten zijn en is ook iets milder dan het veelgebruikte sodium lauryl sulfaat (SLS).

Nu vraag ik me natuurlijk af of kokosolie dan wel weer zo duurzaam is, maar gezien de gevolgen van de palmolieteelt kan ik me niet voorstellen dat het niet tenminste een iets minder schadelijk alternatief is. Bovendien hoop ik met een mildere reiniger mijn haar steeds minder vaak te hoeven wassen, zodat ik sowieso minder grondstoffen verbruik.

SCS is overigens niet de meest milde reiniger, maar wordt meestal gezien als een stuk milder dan de meeste sulfaten én was online verkrijgbaar. Inmiddels heb ik ook palmolievrije sodium cocoyl isethionaat (SCI) gevonden. Deze zou nog wat milder moeten zijn, maar ook wat lastiger te verwerken tot een stevig blok. Voor nu ga ik eerst dus maar met SCS aan de slag.

Recept

Na wat recepten vergeleken te hebben, bleek al snel dat elke shampoo bar voor het overgrote deel bestaat uit de reiniger en daarnaast wat (harde) oliën. Geur- en kleurstoffen, extra verzorgende ingrediënten en vitamines zijn mogelijke toevoegingen.

Ik begon zo eenvoudig mogelijk. SCS kan gaan irriteren in hoge concentraties en dus voegde ik kokosolie en karitéboter toe. Aan de helft van dat mengsel heb ik later lavendelolie en tea tree-olie toegevoegd. Eerst las ik dat dit helpt tegen een jeukende hoofdhuid, maar daarna las ik juist dat het soms tot irritaties kan leiden. Met beide versies kunnen we mooi testen of het uitmaakt.

De etherische oliën kun je eventueel dus prima weglaten, maar ook vervangen door andere etherische oliën of vitamines.

Ingrediënten

50 gram sodium coco sulfaat
8 gram kokosolie
4 gram karitéboter (sheabutter)
8 gram mineraalwater (of gekookt water)
(optioneel) 10 druppels lavendelolie
(optioneel) 10 druppels tea tree-olie

Bereiding

Verwarm de SCS en het water au bain marie. Het smelt niet echt, maar wordt wel een soort kleverig papje. Roer hier vervolgens de kokosolie en karitéboter doorheen.

Als alles goed gesmolten en gemengd is, kan het van het vuur af en kun je eventueel etherische oliën of andere ingrediënten toevoegen.

Schep het papje in een vorm. Het liefst van siliconen, zodat je de shampoo er makkelijk uit krijgt. Zet de vorm kort in de vriezer, zodat de shampoo snel hard wordt. Haal hem daarna uit de vorm en laat hem dan nog een dag of twee uitharden.


De test

Amke was een gewillig proefkonijn, want ook zij had nog geen succes met palmolievrije shampoos. Deze shampoo is dus niet helemaal dierproefvrij, haha. We begonnen met de shampoo met enkel SCS, kokosolie en karitéboter. Zo konden we eerst ervaren hoe SCS zou werken.

Eerste indruk

Met de herinnering aan plakkerige strengen van de Aleppozeep nog vers in mijn geheugen, wreef ik de zelfgemaakte shampoo door mijn natte handen. Het schuimde flink. Door de shampoo direct over mijn haren te schrobben, kreeg ik in rap tempo een schuim-afro. Tijdens het inmasseren en bij het uitspoelen hoorde ik al het squeaky clean-geluidje. Toen mijn haar weer droog was, voelde het bijna net zo zacht als wanneer ik een conditioner gebruikt zou hebben. Goed begin!

Ook Amke was direct enthousiast. Het voelde schoner aan dan na de andere shampoos – eentje met milde reinigers en een zeep – die ze de afgelopen tijd geprobeerd had. Of ik niet stiekem toch SLS had gebruikt, grapte ze.

Het kostte Amke wel wat meer moeite om schuim te maken in haar handen, wat niet zo duurzaam is als je onder een lopende douche staat. Met de shampoo over je haren wrijven gaat het bij haar ook een stuk sneller, maar daarmee verbruiken we waarschijnlijk wel wat meer shampoo. Ik heb het sterke vermoeden dat het voordeel van minder lang douchen ruimschoots opweegt tegen iets meer shampooverbruik.

Ervaring

Na drie maanden zijn we nog steeds erg blij met de shampoo. We wassen beiden ons haar nog maar ongeveer elke zes dagen, maar moeten de laatste dagen ons haar dan wel in een staartje of vlecht dragen. Op die manier gebruiken we dus alsnog een kleinere hoeveelheid shampoo.

Ook heb ik het idee dat wanneer mijn haar weer vet wordt, het minder vies tegen mijn hoofd plakt dan eerst. De wondjes op mijn hoofd zijn helaas nog niet verdwenen, maar het is ook niet erger geworden. De versie met etherische oliën had precies dezelfde werking en hielp dus ook niet extra tegen die wondjes.

Toen ze nog gewone shampoo gebruikte, gebruikte Amke vrijwel altijd conditioner. Ook nu spoelt ze nog na met een oplossing van appelazijn. Wel geeft ze aan dat haar haar zonder die spoeling alsnog zachter aanvoelt dan na andere shampoos. Ik gebruik zelf vrijwel nooit conditioner. In combinatie met deze zelfgemaakte shampoo heb ik het niet nodig, maar heb toch het idee dat mijn haar nu ietsje zachter is dan voorheen.

Uiteindelijk reinigt het dus net zo goed als de shampoo bars van Lush, maar dan zonder SLS dat waarschijnlijk aardolie en palmolie bevat. Bovendien is SCS net wat milder, waardoor ons haar minder snel weer vet wordt en we iets minder vaak hoeven te wassen. Ik vind het een regelrecht succes!

Variaties

Aanpassingen zijn niet per se nodig, want we zijn allebei heel tevreden over de werking. Wel lijkt het me leuk om nog wat te experimenten met ingrediënten. Zo zag ik een recept waarbij wat zeezout wordt toegevoegd. Aangezien zeewater ook altijd goed werkt tegen eczeem op mijn handen en gezicht, zou dit misschien wel kunnen helpen tegen die wondjes op mijn hoofd.

Daarnaast wil ik ook eens proberen om shampoo te maken met SCI. Als dat nog milder is, kan dat ook wel eens gunstig zijn voor mijn huid en kan ik misschien wel nóg minder vaak gaan wassen.

Ook maken of liever kopen?

Het is vrij makkelijk en relatief goedkoop om zelf deze shampoo bar te maken. Maar heb je geen tijd of zin om in de keuken te staan? Geen probleem. Ik heb een beperkte hoeveelheid shampoo bars gemaakt, zodat jij hem ook kan testen! Je kan ze vinden in de gloednieuwe webshop.

Met dank aan Marie, Amke en Mathilde.

Dit denken jullie ervan

  1. Ohh dan hoop ik dat je huidige voorraad een stuk kleiner is dan toen ik drie jaar geleden begon met het opmaken 😀
   Als je zover bent, hoor ik graag of het je bevalt!

  1. Flauw hè? Kon het niet laten 😛
   Nooit meer?! Wow. Ik hoop stiekem nog ooit helemaal zonder shampoo te kunnen maar tot die tijd ben ik nu een stuk contenter 🙂

  1. Dat is ook heel tof! Het is niet zo moeilijk en best leuk om te doen. Laat je weten of het gelukt is en of de shampoo je bevalt?

   1. Goedgekeurd! Het is een stevige bar geworden die supergoed schuimt. Ik had maar heel weinig nodig en m’n haar werd heel snel schoon! Hopelijk houdt ie zich een beetje goed onder hoge temperaturen.

    1. Yes, wat goed! Ben je van plan minder vaak te gaan wassen als dat lukt?
     Er zijn nu twee shampoo bars op reis in warme landen (voor zover ik weet) en het lijkt gelukkig erg mee te vallen met smelten. Alleen kun je hem beter in een bakje meenemen en heel goed laten drogen voordat je hem daar in opbergt.

     1. Jazeker, dat probeer ik al langer, maar verder dan 4 dagen kom ik nog niet (ik heb haar dat best wel snel vet wordt). Maar het gaat toch steeds ietsje beter heb ik het idee. Mooi om te horen dat het meevalt met het smelten, want volgende week mag ie mee naar Australië! (Lekker duurzaam ook ja ^^) Ik neem ‘m mee in zo’n plastic zeepbakje.

     2. Rond die 4 dagen ben ik ook heel lang blijven hangen, maar uiteindelijk toch nog verder op weten te rekken. Geduld is een schone zaak!
      Misschien kun je op reis een tijdje voor de beach look gaan, haha. Veel plezier daar!

 1. Bedankt voor het maken van dit artikel! Ik gebruik nu nog de shampoo bar van Lush, ben blij dat er al zoveel minder troep in zit, maar zou toch graag nog een stap extra doen! Ga het zeker proberen als mijn bar op is!

  1. Hoi Kim, leuk dat je het recept wil proberen! De scs koop ik bij aroma-zone.com. Dat is helaas wel een Franse webshop, want ik heb het in Nederland nog niet kunnen vinden…

 2. Heb net een halve kilogram SCS besteld! Ga ik wel een mooie voorraad van kunnen maken he! Ik ga er wel een lekker geurtje door draaien (perzik) omdat ik nu eenmaal zo’n luxebeest ben haha… Ben wel van plan om de bars ook aan vriendinnen en familie te geven, is echt een leuk vegan én zero-waste cadeautje! Bedankt voor het recept, ik ben suuuuper benieuwd!

  1. Oeh, fanatiek! Ik hoop wel dat het je goed zal bevallen dan, want anders heb je een hoop cadeautjes om uit te delen. Heb je de SCS al in huis?

  1. Graag gedaan! Ik hoop dat het je goed zal bevallen. Je zou eens kunnen zoeken naar cupcake/muffinvormpjes bij winkels zoals de Blokker of Hema.

 3. Ik heb eerst via jou besteld en het bevalt zo goed dat ik vandaag zelf aan het maken ben geslagen. Eerste poging staat nu in de vriezer. Dankjewel voor de inspiratie!!

 4. Vorige week heb ik de shampoo zelf gemaakt. Wel de kokosolie en shaebutter omgewisseld voor macadamia-olie en tijm, rozemarijn en sinaasappel essentiële oliën gebruikt.
  Wat een ontzettend lekkere shampoo! Mijn haar heeft in tijden niet zo mooi gekruld 😀

  1. Oh, wat fijn! Blij om te horen 🙂
   Is macadamia-olie ook wat steviger? Grappig dat jij er weer krullen van krijgt. Ik heb geen krullen, maar het beetje slag dat ik heb verdwijnt juist meer na het wassen met die shampoo bar. Zoveel mensen, zoveel haar blijkbaar.

 5. bedankt voor je recept en tips, ik heb de eerste gemaakt en in gebruik en wil nu al niet meer anders. de ingrediënten ook uit de Franse webshop gehaald. dit is echt geweldig zo’n zacht haar en meteen al minder wassen. wil ze nu met etherische oliën gaan maken.

  1. Leuk, veel plezier!
   Met SCI heb ik nog steeds niet gemaakt, maar heb wel goede ervaringen met een andere shampoo bar met SCI, dus ik verwacht dat het gewoon werkt. Ik las wel dat er aanbevolen wordt om niet meer dan 70% SCI te gebruiken, dus ik zou wat meer olie toevoegen.

 6. dank U voor het receptje! Ik heb net alles besteld en ik ga er nog granaatappel olie aan toevoegen 20 druppels. Zou zeer goed zijn als anti-roos. Nu duimen dat het werkt 😁

 7. Pingback: Toffe DIY: je eigen shampoo bar – Een blog over geld, duurzaam leven & consuminderen

 8. Hoi Linda! Even een technisch vraagje. In diy-recepten op internet zie ik vaak staan dat je gedemineraliseerd water moet gebruiken ivm de houdbaarheid (en juist niet gekookt want dat zou meer kalk bevatten). Jij hebt dit vast goed uitgezocht, kun je uitleggen waarom je voor de shampoobar mineraal- of gekookt water gebruikt?

  1. Oeps, dit heb ik dan weer niet uitgezocht. Goede vraag wel! Ik gebruik juist gekookt water, want dan is het gesteriliseerd en zitten er dus geen bacteriën meer in. Hoewel ik niet het idee het dat een vaste bar na het drogen überhaupt nog echt vatbaar is voor bederf. Maar goed, just in case…
   Kraanwater bevat inderdaad wel kalk en gedemineraliseerd niet, maar ik zou niet weten waarom een beetje kalk een probleem zou zijn. Misschien is dat eerder zo bij cosmetica waar echt veel water zit. En ik snap ook niet hoe het zonder kalk gunstiger zou zijn voor de houdbaarheid.
   Had jij er nog iets anders over gehoord?

   1. Dank voor je reactie, heb ik je toch overschat, haha. Ik begrijp inderdaad ook niet wat het probleem van kalk is, het zit sowieso al in het douchewater. Volgens deze website is gekookt water niet het beste, maar wel prima: https://formulabotanica.com/difference-between-distilled-and-deionized-water/. En inderdaad, in een lotion zit natuurlijk veel meer water dan in de shampoobar. Ik denk dat het erop neerkomt dat je voor het allerzuiverste, langst houdbare product het best gedestilleerd of gedeïoniseerd water gebruikt, maar dat het voor een product met heel weinig water dat je gelijk gaat gebruiken echt niet hoeft. Denk ik. Ik ben totaal geen scheikundige dus heb er de ballen verstand van.;-)

    1. Haha, dank je wel en sorry voor de teleurstelling 😉
     Dat kalk ook in douchewater zit, bedacht ik me ook al inderdaad. Ik zie daar het probleem niet zo van in, zeker niet voor die paar druppels per shampoo bar. Volgende de website die je noemt is gekookt wel het beste om bacteriën te doden en daar is het me nou juist om te doen. Als je nog iets ontdekt over de kalk dan hoor ik het graag 🙂

     1. Hoi Bibi, ik heb het in Nederland of België nog niet gevonden. Vandaar dat ik het bij het Franse Aroma-zone.com bestel.

 9. Pingback: Zelf shampoo maken met SCS » Mevrouw Tok

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *