Einde aan ongewenste post

Wie in een studentenhuis of huurwoning met flinke doorstroom heeft gewoond kent het wel: stapels post die niet voor jou bestemd is. Bij het oud papier gooien lijkt de makkelijkste optie, maar voor de langere termijn én voor het milieu doe je er beter aan om met een klein beetje moeite er voorgoed vanaf te komen.

Mijn eerste huisgenootje zei dat ze post die niet voor ons was gewoon in de papierbak kieperde. Zij wilde ook per se de reclamefolders ontvangen, dus die papierbak was tot mijn ongenoegen altijd goed gevuld. Maar daarnaast stond ik ook nog bijna dagelijks met allerlei enveloppen in mijn handen voor minstens tien verschillende personen die geen van allen nog te traceren waren. Onze eigen post leek er haast in te verdrinken. In mijn latere huurwoning kwam er ook nog post voor meerdere personen, terwijl de vorige bewoner er zeker vijf jaar in zijn eentje gewoond had. Behalve dat allerlei bedrijven (inclusief incassobureaus) onterecht in de veronderstelling zijn dat hun bericht bij de juiste persoon aankomt en de geadresseerde misschien helemaal niet doorheeft dat die post misloopt, heeft al die nutteloze post niet bepaald een positief effect op het milieu. Dat moet beter kunnen.

De eerste oorzaken van het ontstaan van die ‘dwaalpost’ is eigenlijk al meteen bij het verhuizen. Je hebt dan al zoveel aan je hoofd dat je er niet aan denkt om overal je nieuwe adres door te geven. Dan blijkt ook pas ineens bij hoeveel instanties je eigenlijk bekend bent! Daarom heb ik een checklist samengesteld, zodat je bijna geen instantie meer kan vergeten bij het doorgeven van je adreswijziging. Vaak kun je deze overigens heel snel en eenvoudig doorgeven via websites en e-mailadressen. Zo gebeurd. Een alternatief is de verhuisservice van PostNL, waarbij ze voor een klein bedrag een aantal maanden je post doorsturen en daarnaast je adreswijziging voor je doorgeven bij bedrijven.

Ook na alle adreswijzigingen bestaat de kans dat er toch nog iets vergeten is, maar daarvoor is de oplossing eenvoudig. Als je verhuist, wissel je je gegevens uit met de nieuwe bewoners van je oude huis en de oude bewoners van je nieuwe huis. Zo kun je eenvoudig elkaars post bewaren, doorsturen of bij elkaar ophalen. Daarna natuurlijk wel nog even je nieuwe adres doorgeven bij de betreffende verzenders, zodat het in het vervolg wel direct op het juiste adres aankomt.

In studentenhuizen en veel huurwoningen zijn niet alle bewoners even opgeruimd en zul je niet alleen post van de vorige bewoner tegenkomen, maar van soms vele anderen. Als je het in de papierbak gooit, zal de post gewoon blijven komen. Wederom een simpele truc: retour sturen! Van alle post met een retouradres en een naam erop kun je gewoon je eigen adres doorstrepen, ‘retour afzender’ erop krabbelen en hem weer in de bus gooien. Wel verstandig om er nog iets bij te zetten, zodat de verzender weet dat ze jouw adres uit hun bestand moeten verwijderen. ‘Geadresseerde onbekend op dit adres’, ‘Verhuisd’ of iets dergelijks is gewoonlijk voldoende. Als je regelmatig van dit soort post retour wil sturen, kun je een stapeltje opsparen en dan in één keer alles beschrijven en in de bus gooien. Soms zijn bedrijven wat hardnekkig of onoplettend en blijven ze nog een aantal keer post sturen totdat het kwartje valt. Je zal merken dat de stapel in no time slinkt.

Zo, dat lucht op. Maar dan blijkt ook nog dat elk adres waar ooit een telecombedrijf, goed doel, loterij of Zweeds woonwarenhuis ooit lucht van heeft gekregen niet beschermd wordt met je mooie Nee-Nee- of Nee-Ja-sticker. Het is namelijk officieel geen ongeadresseerde reclame, maar geadresseerde post. Je naam staat er niet op, maar je adres wel. Dit is de meest hardnekkige post en vereist meteen ook de meeste moeite om vanaf te komen. Als de retour-afzendermethode niet werkt, kun je proberen om actief om een uitschrijving te vragen via de website, maar vaak melden ze daar dat je je schriftelijk moet afmelden. Zo heb ik een tijdje lang minimale briefjes gestuurd tegen met name de telecomterror, maar echt, het is volledig afgelopen nu.

Post

Om zeker te weten dat je geen reclame meer krijgt, kun je je ook nog inschrijven via postfilter.nl. Hier kun je er ook voor kiezen om alleen bepaalde bedrijven of sectoren te blokkeren. Het belachelijk lange vereiste wachtwoord kun je direct weer vergeten als je meteen alle reclame blokkeert. Daar krijg je echt geen spijt van, want als je überhaupt al iets zou missen kun je al die folders altijd nog online terugvinden.

De enige post die hier nu nog in de bus valt, is ook echt bestemd voor mij en tot zo weinig gereduceerd dat ik het meteen kan afhandelen. En dat geeft bij elkaar wel een erg fijn opgeruimd gevoel.