Energie besparen in je huurwoning

Als je energie bespaart, is dat beter voor het milieu en bespaar je meteen op je kosten. Win win, dus! Waarschijnlijk weet je heel goed hoe je je woning het beste energiezuinig kan maken. Namelijk isoleren, isoleren en nog eens isoleren. Maar als je een woning huurt, zijn je mogelijkheden vaak beperkt en wil je misschien ook niet al te veel geld investeren. Wat kun je dan wel doen?

Energie besparen in je huurwoning

Op de website van Milieu Centraal vind je allerlei handige tips om gas en stroom te besparen op een rij en ik prop er nog een paar tussen. De meeste weten we natuurlijk wel, maar soms zit er nog iets bij wat je niet wist of er nog al eens bij inschiet. Een opfrisser kan nooit kwaad.

Verwarming

Je verwarming is een grootverbruiker van energie en dus jouw bankrekening. Als je ergens het verschil wil maken, kun je dus maar beter hier beginnen.

Allereerst de inkopper: zet je verwarming niet te hoog. Met de thermostaat één graadje lager kun je al tientallen euro’s per jaar besparen. Als je bezig bent in huis, zul je het bovendien niet zo snel merken en als je lekker op de bank kruipt, trek dan warme kleren aan en pak er een dekentje bij.

Zet je verwarming ‘s nachts en als je niet thuis bent op 15 graden (of 17-18 graden bij vloerverwarming). Zet de thermostaat een uur voordat je gaat slapen of weggaat alvast lager. Als je een programmeerbare thermostaat hebt, kan deze je daarbij helpen.

Verwarm alleen de ruimtes waar je veel bent en houd je slaapkamer koel. Sluit de deuren om te voorkomen dat de warmte wegloopt naar kamers die niet zo warm hoeven te zijn.

De bovenstaande tips kosten je niets en leveren direct energiebesparing en dus geld op. De volgende tips vragen om kleine investeringen of aanhoudelijk aandringen bij je verhuurder, maar deze zul je meestal snel terugverdienen.

Om warmteverlies te beperken kun je radiatorfolie achter de radiator plakken. Dit weerkaatst de warmte terug je kamer in, zodat er minder via de muur verloren gaat. Ook kun je tochtstrips plakken en de verwarmingsbuizen isoleren in ruimtes die niet verwarmd hoeven te worden.

Zit er een stokoude cv-ketel in je woning? Vraag je verhuurder wanneer deze vervangen zal worden. Wanneer je langer in je woning wil blijven, kan het gunstig zijn om mee te betalen aan vervanging in plaats van afwachten totdat de oude ketel stuk gaat.

Ook enkel glas is echt niet meer van deze tijd. Vraag je verhuurder om HR++-glas of desnoods voorzetramen. Als je alles zelf moet betalen en je wilt wellicht binnen een paar jaar verhuizen, kun je raamfolie overwegen voor een beetje extra isolatie.

Warm water in de badkamer

De meest efficiënte manier om minder warm water te gebruiken, is door minder te douchen. Dat kan dagelijks minder lang, maar ik pleit altijd graag voor minder vaak. Lees ook Duurzamer douchen hoeft niet per se supersnel te zijn voor meer tips om minder warm water te gebruiken in de badkamer.

Een zonneboiler en een warmteterugwinningssysteem zul je waarschijnlijk niet snel aanschaffen voor je huurwoning, maar een besparende douchekop en een thermostaatkraan zijn het overwegen waard. Met een besparende douchekop bespaar je automatisch veel water en gas zonder dat je er iets van merkt. Met een thermostaatkraan heb je meer grip op de hoeveelheid water en de temperatuur daarvan. Als je bij een woningcorporatie huurt, kun je hier mogelijk een verzoek voor indienen.


Water en energie in de keuken

In de keuken geldt dat je de warmwaterkraan niet langer laat lopen dan nodig is. Als je een boiler hebt, kun je een temperatuur tot net boven de 60 graden instellen in plaats van de gebruikelijke hogere instelling. Met een kleine investering kun je een waterbesparend mondstuk op je kraan zetten.

Een waterkoker is zuiniger dan een heetwaterkraan, maar verwarm nooit meer water dan je nodig hebt. Bewaar warme koffie of thee die je niet meteen opdrinkt in een thermosfles. Kook met het deksel op de pan, gebruik niet meer water dan nodig en zet het vuur lager zodra het kookt. Gebruik bij het gasfornuis een pitje dat kleiner is dan de pan, zodat er geen warmte langs de pan heen gaat. Een snelkookpan is een goede investering om energie mee te besparen.


Stroom

Ondanks dat apparaten steeds zuiniger worden, gebruiken we alsmaar meer energie doordat we meer apparaten in huis halen. Denk er dus goed over na, voordat je een apparaat koopt en als je ze al hebt wanneer je ze dan gebruikt. Als je apparaten niet gebruikt, zet ze dan volledig uit en haal stekkers uit het stopcontact.

Doe ook lampen uit in ruimtes waar je (even) niet bent. Was met een volle trommel en op lage temperaturen. Droog je was liever aan de lijn. Zet je koelkast een stukje van de muur en verwijder regelmatig het ijs uit je vriezer, zodat deze optimaal blijven werken.

Een investering die je in no time terugverdient, is het vervangen van je oudere gloei-, halogeen of spaarlampen door LED-verlichting. Oudere koelkasten en vriezers kun je vaak ook beter al vervangen voordat ze stuk zijn. Handige hulpmiddelen bij het tijdelijk of volledig uitschakelen van je apparaten zijn tijdschakelaars en stekkerdozen met een schakelaar erop.



Weet jij nog meer tips om makkelijk energie te besparen in een huurwoning?

Dit denken jullie ervan

  1. Bedankt voor de tips! Wij wonen in een huurhuis, dus kan ze goed gebruiken, ondanks dat het huis al A-label energiezuinig is.
    Een andere tip is om dikke gordijnen, of dubbele gordijnen te nemen om warmteverlies te beperken. Wij hebben glas over de volledige hoogte van de woonkamer, en met de gordijnen open is het een stuk kouder. Ook gaan we een dik gordijn bij de voordeur hangen, want daar komt wat tocht door de brievenbus en onder de deur door, wat behoorlijk koud is in de winter.
    Wat schoonmaken betreft: ik las laatst dat het beter is om te dweilen met koud water. Schijnbaar krijg je dan geen strepen op de grond. Scheelt ook weer water opwarmen.

    1. Oh ja, dat over dweilen heb ik inderdaad ook wel eens gehoord. Ik bespaar vooral door nooit te dweilen, haha 😉
      Dikke gordijnen is ook een goed idee. In China zag ik dat ze dekens (haast hele dekbedden) voor deuren hingen en dat werkt echt super!

  2. we hebben net een nieuwe ketel gekregen, maar bij de oude had mijn vriend een bespaarknop gemaakt. Dat is een schakelaar waarmee je de waakvlam aan/uit kan zetten, zodat die niet de hele dag brandt en de ketel niet steeds aanslaat om de watervoorraad warm te houden. Als je warm water nodig hebt zet je de schakelaar om. We hadden in een minuut heet water, maar dat ligt misschien aan het soort ketel dat je hebt.
    De verhuurder (eigenaar van de ketel) moet dit aanbrengen, maar ze deden destijds zo moeilijk dat hij het zelf maar heeft gedaan.

    1. O wow, ik had geen idee dat dit überhaupt mogelijk was. De ketel van mijn ouders heeft ook een vlammetje, maar onze ketel is dicht. Ik vermoed dat daar al een soort van ontstekingsmechanisme inzit. Wat bij verwarmen ook heel veel schijnt uit te maken is hoe de verwarming ingeregeld is. Blijkbaar kun je elke radiator verder open of dicht zetten (anders dan met de knop die erop zit), zodat ze overal precies zoveel warmte afgeven als je wil. Dat kan jouw vriend zo te horen dan ook wel zelf 😉

  3. Oh, ik zie dat ik wel een foutje heb gemaaakt. De waakvlam blijft wel aan (zelf uitzetten als je op vakantie gaat!), maar die slaat dan niet steeds aan om de watervoorraad op temperatuur te houden.

    Ons huishouden is heel makkelijk: alleen de radiatoren in de woonkamer staan open en de thermostaat gaat pas omhoog als het onder de 13 graden is in huis (of als ik het echt niet meer trek).

    1. Ah, ik snap het.

      Wow, fanatiek! Hier gaat ook alleen de woonkamer aan hoor, maar voor 13 graden krijg ik nooit toestemming. Mijn vriend overweegt wel serieus een soort skipak/huispak te kopen, dus dan kan het straks wel, haha.

  4. Ik hanteer bij het douchen de volgende regel: de spiegel mag niet beslaan. Daardoor sta je automatisch korter onder de douche. Wanneer je de kraan wat zachter laat lopen, beslaat de spiegel ook minder snel. Maar dan bespaar je ook water en energie.

  5. Ik heb een gas ketel met waakvlam van 1988 Da ding slikt gas nie normaal ik woon alleen maar heb hem nu uit staan en gebruik nu mijn zibro lezer op petrol wat veel zuiniger is en Tog goed warm is in huis en mijn elektrische boiler staat overdag ook af wat ook veel verbruikt aan stroom ook heb ik overal led verlichting in huis en aaa merken in huis gehaald zo als wasmachine droog kast frigo ma toch betaal ik elke maand 240 euro aan stroom en gas wat belachelijk hoog is hoe kan dat nu omdat alles veel te duur word simpel

    1. Wow jeetje, dat is een wel erg oude ketel! Gaat het om een eigen woning? Bij een huurwoning zou ik namelijk gewoon om een nieuwe vragen.

      Inderdaad raar dat je rekening zo hoog is met zuinige apparatuur en lampen en de boiler uit. Kun je aan de rekening zien of het voornamelijk gas of stroom is? Ik hoor wel eens dat mensen veel stroom verbruiken omdat ze ergens (ongemerkt) een elektrische kachel, elektrische vloerverwarming (badkamer) of een oude vriezer aan hebben staan. Hoge gasrekening zou helemaal raar zijn als je die kachel gebruikt. Ik zou zeker eens op onderzoek uit waar het vandaan komt. Misschien kun je van iemand een apparaatje lenen waarmee je kan meten hoeveel stroom al je apparaten gebruiken. Vond ik zelf heel inzichtelijk. En je meterstanden bijhouden te kijken of er gekke uitschieters bij zitten. Succes ermee!

  6. Ik de thermostaat lager kunnen zetten nadat ik een grote boekenkast tegen de buitenmuur van de huiskamer heb gezet. Nou lees ik veel, dus het isolatiemateriaal had ik voor al voor handen. Deze oplossing voor isolatie is weliswaar niet voor iedereen. Effectief is het wel, en het kleedt ook mooi aan.

    1. Haha, wat goed! Dat is wel de meeste creatieve en mooiste vorm van isolatie die ik gehoord heb 🙂
      Alleen als je al zoveel verschil merkt van een kast, zou ik me wel zorgen maken over de rest van de muur (als die er nog is)… Hou ook in de gaten of er geen condens ontstaat achter je kast, want dan kun je schimmels krijgen.

  7. Wanneer je een elektrische boiler hebt, kun je er een timer op zetten. Je hebt warm water vaak alleen
    ‘s ochtends en ‘s avonds nodig. Ik doe het al heel lang zo en ben er volledig aan gewend. Oja: ‘s nachts de router voor de WiFi uitzetten! Scheelt een hoop stroom.

Comments are closed.