Fashion Revolution Week: Who made my clothes?

Deze week is het Fashion Revolution Week en vandaag is het Fashion Revolution Day. Op de ‘verjaardag’ van de ramp van het Rana Plaza eren we de makers van onze kleding en vragen we producenten #whomademyclothes? om betere arbeidsomstandigheden af te dwingen. Doe je mee?

Rana Plaza

Op 24 april 2013 stortte een gebouw van acht verdiepingen volledig in elkaar. Dit was niet zomaar een gebouw, maar een textielfabriek waar op dat moment zo’n 5000 mensen aan het werk waren. Ruim 1000 mensen kwamen om het leven en nog eens 2000 raakten gewond.

Hoe dat kon gebeuren? Het gebouw was niet bedoeld om fabrieken in te huisvesten. Daarnaast waren er illegaal extra verdiepingen bovenop gezet. De dag voor de instorting waren er al scheuren ontstaan, maar de textielarbeiders moesten gewoon blijven komen werken.

Fast fashion

De ramp was een verschrikkelijke maar broodnodige wake up call voor vele modeliefhebbers. Hoewel het de dodelijkste ramp in een textielfabriek was, was het helaas lang niet de enige of de laatste. Dat zulke fabrieken bestaan is een rechtstreeks gevolg van onze vraag naar veel, continu vernieuwende en spotgoedkope kleding.

Als wij de echte prijs van kleding niet betalen, komt dit uiteindelijk op het bordje van de arbeiders terecht. Lage lonen, geen verzekeringen, onveilige werkomstandigheden, onmenselijke werktijden en kinderarbeid zijn geen uitzonderingen in textielfabrieken. Sterker nog, als je je kleding bij een willekeurige winkel koopt, in welke prijsklasse dan ook, ben je er bijna zeker van dat de daadwerkelijke makers er niet fatsoenlijk voor betaald zijn.

fashion revolution
Who made my clothes?

Fashion Revolution

Deprimerend allemaal hè? Ondanks dat we in feite onbewust verantwoordelijk blijken te zijn voor het leed van anderen, zijn ook wij juist degenen die er iets aan kunnen doen. Laat van je horen als je het eerlijker wil, met je stem en met je portemonnee.

Who made my clothes?

Ook in mijn eigen kast is het grootste deel van mijn kleding nog van reguliere merken en die staan meestal minder bekend om hun betrokkenheid dan om hun lage prijzen. Veel mensen zullen zulke kleding altijd blijven kopen vanwege de lage prijzen en het ruime aanbod. Daarnaast zijn landen als Bangladesh enorm afhankelijk van de textielindustrie. Er zit dus maar één ding op: we moeten reguliere merken laten weten dat wij, als klanten, eisen dat ze eerlijk inkopen.

Je kan uiteraard het hele jaar door je favoriete merk aanschrijven, maar tijdens Fashion Revolution Week doen we het massaal. Zo geven we een krachtig signaal af aan de kledingindustrie. Het moet nu echt beter!

Doe mee door foto’s van je kleding te delen op social media. Draag je kleding binnenstebuiten om het label zichtbaar te maken als je het echt goed wil doen. Tag het merk en vraag ze #whomademyclothes?

fashion revolution
Merken in mijn kast die nog wel een duwtje in de juiste richting kunnen gebruiken

Betere kleding

Behalve met je stempas kun je elke dag stemmen met je portemonnee. Door bepaalde aankopen te doen, laat je zien welke bedrijven je steunt. Wil je echt een merk steunen dat zijn ogen sluit voor mensonterende arbeidsomstandigheden? Dat kan ook anders.

Tegenover de goedkope fast fashion en vaak ook dure maar oneerlijk geproduceerde kleding staat fair fashion. Fair fashion staat voor kleding die gemaakt is tegen eerlijke lonen en onder fatsoenlijke en veilige omstandigheden. Vaak maken ze eveneens gebruik van duurzamere materialen. Gelukkig zijn er steeds meer merken die hier volledig op in zetten en transparant zijn over wat er in meer en mindere mate goed gaat.

Fair fashion is meestal wel iets duurder dan bij de prijsvechters, maar bij bewuste mode hoort ook weloverwogen kiezen, minder trends en betere kwaliteit, waardoor het eindelijk niet per se zo duur hoeft te zijn. Wil je toch graag experimenteren en koopjes jagen, kies dan voor tweedehands. Hier zul je vaak merken tegenkomen die helemaal niet zo fair zijn, maar dankzij deze aankopen kun je wel voorkomen dat je met jouw aankopen de vraag naar goedkope fast fashion niet verder aanwakkert en geef je die afgedankte kleding de meest respectvol en duurzaam mogelijke toekomst.

fashion revolution
Merken in mijn kast die het al een stuk beter voor elkaar hebben

Meer weten?

De beste film die ik gezien heb over de kledingindustrie is The True Cost, maar ook de documentaire Slag om de klerewereld is zeer de moeite waard. Check ze via het artikel Drie documentaires die ervoor zorgen dat je fast fashion de rug toe keert.

Wil je graag eerlijke mode kopen, maar weet je niet goed hoe je daarmee kunt beginnen? Lees dan Fair fashion voor beginners.

Doe je ook mee met #whomademyclothes? Ik ga de hele week aan de slag op Instagram.

Dit denken jullie ervan

  1. Fijn artikel weer 🙂 Ik ga de rest van de week ook wat fanatieker #whomademyclothes gebruiken!

    1. Ik zie het 😉 Tot nu toe heb ik elke dag een foto gepost op instagram, maar er komen totaal geen reacties. Hopelijk doet het achter de schermen wel wat…

      1. Ik had zelf eerlijk gezegd ook niet het idee dat ze ook echt zouden reageren. Gisteren plaatste Hermien een blog over hoe je er voor kan zorgen dat je wel een reactie krijgt van de bedrijven mocht je nu echt een antwoord willen.
        Ik hoop ook dat we met de # mensen achter de schermen aan het denken zetten en dat er verandering komt!!! Zomenteen ga ik ook weer een #whomademyclothes plaatsen 😉

        1. Nee, ik ook niet, maar ik hoop dat het alsnog een beetje bijdraagt. Hermien heeft natuurlijk een heel goed punt dat je veel meer bereikt als je ze rechtstreeks mailt, het persoonlijk maakt en alsmaar blijft doorvragen. Ik heb dit een tijdje gedaan bij allerlei merken die palmolie gebruiken, maar het is behalve een full time baan soms ook een beetje deprimerend, omdat je veel te vaak wordt afgescheept met mooie praatjes in plaats van dat ze bereid zijn te veranderen. Misschien dat ik binnenkort weer een tijdje de activist uit ga hangen. Deze week ga ik even voor de luie manier 😉

          1. De mooie praatjes herken ik van de AH als ik iets zeg over de aanbiedingen die ze hebben die plastic afval stimuleren. Misschien kunnen we een collaction beginnen voor meerdere van dit soort thema’s 🙂

Comments are closed.