Gelezen: Dit is een goede gids

Dit is een goede gids van Marieke Eyskoot is een prachtige verzameling van allerlei duurzame tips en producten voor iedereen die wil beginnen met duurzamer leven of nóg meer betere keuzes wil ontdekken.

In de wereld der groene bloggers is hij al duizend keer voorbij gekomen: Dit is een goede gids. Maar omdat vast niet iedereen die hier komt lezen ook al die andere bloggers op de voet volgt en omdat het boek juist interessant is voor een breed publiek voeg ik er met liefde nog een review aan toe. O ja, en vooral omdat het dus ook echt een goede gids is!

dit is een goede gids

Marieke Eyskoot

Dit is een goede gids is geschreven door Marieke Eyskoot. Niet vreemd als er bij die naam een belletje gaat rinkelen, want door haar ruime ervaring over een duurzame lifestyle is ze een graag geziene expert in menig tv-programma, evenement of krant en was ze gezicht van de Schone Kleren Campagne. In 2012 publiceerde ze haar eerste boek Talking Dress, over fair fashion want dat is haar pakkie-an. En sinds begin 2017 is daar Dit is een goede gids, over een duurzame lifestyle in een bredere zin.

Dit is een goede gids

Toen ik net begon met het verdiepen in een duurzamer leven, las ik De Verborgen Impact van Babette Porcelijn. Lekker technisch boek met veel cijfers en infographics die duidelijk maken waarmee we impact maken op milieu en klimaat. Dit is een goede gids is een welkom vervolg, want hier worden alle tips om duurzamer te leven uitgebreid uitgewerkt. Ideale handvatten voor de beginner en nog eindeloos meer te ontdekken voor de gevorderde.

Het boek is verdeeld in de thema’s kleding & accessoires, verzorging, eten, wonen & werken, vrije tijd en weten. Binnen die hoofdstukken komt álles aan bod. Tandpasta, voedselverspilling, vliegen, greenwashing, stoffen, cadeaus en nog zoveel meer.

Marieke schrijft alsof een vriendin je vertelt wat ze allemaal ontdekt heeft en je daar dolgraag over wil vertellen. Haar teksten barsten van de praktische tips en verhelderende inzichten zonder dat het saaie opsommingen worden. Ter inspiratie vind je tussendoor ook talloze interviews met allerlei mensen die op de een of andere manier bezig zijn met duurzaamheid. Aan het eind van elk hoofdstuk staat dan alsnog een lijstje met winkels en merken waar je je vervolgens op kunt storten.

Omdat ik mezelf stiekem al aardig ervaren begin te vinden in de groene wereld was ik wel een beetje bang dat het boek een opsomming zou zijn van wat ik al wist. Ondanks dat dat voor een deel wel een beetje zo was, is alles zo fijn uitgelegd en behapbaar gemaakt dat ik dit boek van harte kan aanbevelen voor iedereen die wel duurzamer wil leven maar niet weet waar te beginnen. Daarnaast ben ik vooral zeer onder de indruk van de hoeveelheid informatie in het boek. Er blijft geen onderwerp onbesproken en er zijn eindeloos veel tips, merken en winkels waar onmogelijk iedereen al volledig van op de hoogte kan zijn.

Een van mijn favoriete fragmenten is waar Marieke open schrijft over haar relatie tot cosmetica en de industrie daarachter. Dat klinkt misschien niet heel spannend, maar beschrijft wel precies een gevoel dat ik had maar niet zo bewust bij stil had gestaan. Daarbij is het een schoolvoorbeeld van hoe commercie ervoor zorgt dat we minder duurzaam leven dan we willen en het kracht kost om tegen de stroom in te zwemmen.

Door de teksten van Marieke en de interviews leest Dit is een goede gids als een bundel met korte verhalen, maar dankzij de schat aan informatie functioneert hij evengoed als een mooi naslagwerk. Het boek is hier inmiddels al enkele maanden een heus salontafelboek dat ik er nog regelmatig bij zal pakken. Een gids is het juiste woord. En een goede ook!

Over het algemeen wil ik niemand in de verleiding brengen om spullen te kopen, maar als je het dan toch doet, laat het dan dit boek zijn. Anders mag je hem natuurlijk ook gewoon komen lenen.

Dit denken jullie ervan

Comments are closed.