Een ode aan de ‘groene blogger’

Het afgelopen jaar ben ik alles gaan lezen en volgen wat enigszins met duurzaamheid te maken heeft. Behalve een hoop journalistiek en informatieve websites, kwam ik ook al snel op een aantal ‘groene blogs’ terecht. Die bleken niet alleen heel interessant en uitermate divers, maar ook nog eens reuze gezellig vanwege de leuke mensen erachter. Laat me je voorstellen aan het fenomeen de ‘groene blogger’.

Help, ik ben een blogger!

Het klinkt als de titel van een kinderboek, maar het is wat ik dacht nadat ik een tijdje met deze website bezig was. Hoewel ik het altijd over mijn ‘website’ en ‘artikelen’ had, bleek ik niets anders te zijn dan een ordinaire blogger.

Ik vond bloggen altijd iets raars, associeerde het met megalomane mensen die het nodig vinden om zichzelf tentoon te stellen. Aandachtzoekers. Wie denk je wel niet dat je bent dat je denkt dat iedereen op jouw verhalen zit te wachten?

Intussen blog ik zelf ook en vraag ik me wel eens af of er dan wel iemand op mijn verhalen zit te wachten, maar weet ik ook dat die vraag er eigenlijk helemaal niet toe doet.

Bloggen doe je voor jezelf

Veel blogs, zoals dat van Iris, beginnen als een soort persoonlijk dagboek. Oh oeps, herkenbaar. Tijdens mijn stage en sommige reizen heb ik ook online dagboeken bijgehouden voor familie en vrienden, maar vooral voor mezelf. Als herinnering. Ik wás dus gewoon al blogger! En ja, als je dan lekker aan het schrijven bent over wat je bezighoudt en er blijken een hoop mensen te zijn die het lezen, dan heb je wel extra motivatie om door te gaan.

Andere bloggers zijn juist gaan schrijven om specifieke informatie te verzamelen over bijvoorbeeld veganistisch eten of proefdiervrije cosmetica en willen hiermee ook anderen informeren.

Uiteraard zijn die twee dingen prima te combineren. Zo wil ik zelf uitzoeken wat nou echt duurzaam is, zodat we onze goede bedoelingen efficiënt kunnen inzetten en stop ik er daarnaast af en toe een dagboekachtig element in wanneer ik mijn ervaringen deel. Maar in principe ben ik zelf niet het onderwerp van mijn blog. Euh, website.

Het gaat dus helemaal niet om egotripperij. Ik lees graag verhalen van anderen, want ik denk dat iedereen wel iets toe te voegen heeft aan de wereld. Kennis, inzicht, enthousiasme, wat dan ook. Van delen worden we allemaal wijzer. Dus waarom zouden er dan niet ook een paar mensen zijn die best willen horen wat mij bezighoud?

groene bloggers bloem

Bloggen doe je samen

Anders dan bij groene journalistiek en informatieve websites is bloggen veel meer tweerichtingsverkeer. Lezers reageren op bloggers en bloggers weer op die lezers. Soms direct in de berichten onder een post, maar zeker ook indirect door elkaar te inspireren, door tips uit te wisselen, ervaringen te delen en elkaar een hart onder de riem te steken als dat nodig is.

Zo ontdekte ik via Facebook een paar blogs en kwam ik via Hermien bij de Facebookgroep van Iris terecht waar een hele lading groene bloggers zich verschanst. De interactie op onze blogs en in die groep had ik helemaal niet bewust opgezocht of willen aanwakkeren, maar het is voor mij intussen een essentieel deel van mijn blogplezier gaan vormen.

Eerst reageerde ik zelf vrijwel nooit op social media, zoals de meeste mensen eigenlijk nauwelijks reageren. Bloggers doen dat veel vaker wel. Kijk maar hieronder straks, allemaal bloggers, haha. Ze doen dat trouwens niet zo zeer – met de nodige uitzondering uiteraard – om hun eigen blog te promoten, maar om kennis uit te wisselen, vragen te stellen en af en toe dat hart onder de riem dus. Allemaal vanuit gedeelde interesse én de drang om daar iets meer mee te doen dan alleen absorberen.

Volgens de geruchten zou er onder bloggers nogal eens wat nare concurrentie te zijn, maar daar merk ik onder de groene bloggers die ik volg helemaal niets van. Integendeel. Ik zie hardcore veganisten iemand die moeite heeft om vlees te laten staan liever tips en aanmoedigingen geven dan opmerken dat vegetarisch eten nog lang niet ver genoeg gaat. ‘Alle beetjes helpen’ is het immer terugkerende motto en zo is het maar net!

Groene thema’s

Het by far populairste thema in groenebloggersland is eten, eten, eten, eten en nog eens eten. Veel vegetarisch en veganistisch, smoothie bowls, vleesvervangers, broodsmeersels, weekmenu’s, veggie burgers, pannenkoeken, hummus, buddha bowls, salad bowls, sowieso alles in een bowl en taartjes, heel veel taartjes. Maar. Echt. Heel. Veel. Taartjes.

Andere thema’s die aan bod komen zijn fair fashion en cosmetica, maar bijvoorbeeld ook zero waste living, (moes)tuinieren, kringloopshoppen, ontspullen, kleiner gaan wonen, upcyclen, klussen en do it yourself-en, fotografie, yoga, minimaliseren, reizen, kinderen en meer. Zo zie je maar dat uiteindelijk álles met duurzaamheid te maken heeft. Binnen die onderwerpen worden ook weer gerelateerde merken, winkels, hot spots, films, boeken, evenementen en tv-programma’s beschreven.

Een flink aantal bloggers richt zich bijna volledig op één groen thema, waarbij sommigen af en toe een zijweg – zoals een kringloopwinkel bijvoorbeeld – in slaan. Veel bloggers hebben een soort hoofdthema met regelmatige zijwegen en dan zijn er ook nog bloggers die – zoals ik – een beetje van alles proberen te combineren.

groene bloggers plant

Groene zieltjes

Zo divers als de groene thema’s zijn, zijn de bloggers dat zelf ook. Maar hoewel de interesses en karakters onderling verschillen, is het uiteindelijke doel ons grote gemeenschappelijk goed.

Het allerleukste aan de ‘groene blogger’, vind ik, is dat het allemaal zulke gedreven mensen zijn. Ze maken zich zorgen om het milieu, om dieren, het klimaat en de wereld op zich, maar willen ook iets veranderen door zelf op ontdekking te gaan en het voortouw te nemen. Lekker constructief!

Die zoektocht pakt iedereen net weer anders aan, op andere manieren, met verschillende kennis en vanuit verschillende interesses en invalshoeken. Juist daardoor is het zo interessant om elkaar te volgen. De groene bloggers – overigens zwaar gedomineerd door vrouwen – gaan tussen de fair fashion outfit of the day, recepten en cosmetica reviews door ook de diepte in. Niks geen oppervlakkige modepopjes en beautymeisjes dus. Ze delen hun struggles, leermomenten, fails en persoonlijke verhalen.

Je zal niet snel iemand zien prediken hoe het allemaal moet, want niemand is perfect. De veganisten aten vroeger bijna allemaal vlees, de fair fashion-bloggers kochten vroeger de H&M leeg of hadden zelfs een eigen winkel.

Het verschil tussen de bloggers en mensen die wel nog kiloknallers en fast fashion kopen is dat op een of ander moment het besef is gekomen dat ze met de kop uit het zand moesten, inzagen dat ze zelf invloed konden uitoefenen en de moeite namen en lef durfden te tonen om het vanaf nu anders te gaan doen. Die veranderingen zijn in het begin soms extreem, waardoor sommige bloggers het zichzelf soms een beetje moeilijk maken. Ze willen zo graag goed doen!

Na het ontdekken van de grenzen wordt de aanpak vaak iets milder. Niet lang geleden stonden we zelf ook nog troep te kopen in de Action, worstjes te draaien achter de barbecue en hadden we nog nooit gehoord van sjoemelstroom, palmolie en tiny houses. Die veranderingen hebben tijd nodig, zeker als we nog op zoek moeten naar alternatieven en nieuwe gewoontes moeten aanleren.

Ben je je eigen ziel ook aan het vergroenen? Super! Dat je hier bent, geeft in ieder geval al aan dat je het zelf wil en dat is meteen ook het belangrijkste. Het moet vooral leuk en haalbaar blijven, kleine stapjes zijn oké, want je weet het nog hè? Alle beetjes helpen!

Groene bloggers

Oké, genoeg gekletst. Je wil natuurlijk weten wie die groene bloggers dan zijn! Via de links in deze tekst heb je er misschien al een paar gevonden, maar hier vind je een hele lijst groene bloggers verzameld door Sophie. Ook op Fair Blogs vind je een verzameling van bloggers en kun je door hun laatste posts heen bladeren.

Persoonlijke favorieten zijn momenteel Groen is het nieuwe zwart en Groene manieren, omdat Amke en Natasja precies schrijven over wat mij het meest interesseert. Daarnaast kijk ik nog altijd uit naar nieuwe blogs van KouweKleren, omdat dat een van de eerste blogs was die ik vond, daarmee een nieuwe wereld voor me openging, we ongeveer tegelijk begonnen en Hermien ook gewoon best heel grappig is.

When Sara Smiles, Claire Codi en Bespoke By You móeten wel iets goed doen als ze zelfs bij mij nog interesse voor mode en cosmetica aanwakkeren en heb ik natuurlijk een zwak voor voorbeeldige ervaringsdeskundigen als Naoki en de allerleukste Ik ben Iris niet.

Maar als je zin hebt om te lezen, ga ze dan vooral allemaal ontdekken. Dat verdienen ze allemaal!

Dit denken jullie ervan

 1. En hierbij dan de eerste blogger die reageert :-), jeej!
  Maar je hebt helemaal gelijk, groene bloggers helpen en steunen elkaar en vormen een ware community. Hoera daarvoor! En ik lees jouw blog altijd graag, dankjewel daarvoor.

  1. Ja, hoera! Precies dat wilde ik even vieren inderdaad 🙂
   Jij ook bedankt! Als hier ooit nog een bruiloft of kinderen gaan komen, weet ik wel in welke archieven ik ga duiken 😉

 2. Haha, en ik ben de tweede! Ik merk het ook heel erg. We helpen elkaar liever dan dat we elkaar afbranden. Dat laatste vind ik sowieso nergens voor nodig. Want zoals je zegt en zoals ik al eerder zei: ieder stapje is er één. Bewustwording is het grootste en daarna moet iedereen doen wat bij hem of haar past. En dat moedig ik alleen maar aan.

 3. Ik bloos ervan, wat lief! Ik lees en volg jou ook erg graag 🙂 Regelmatig zie ik bij jou blogposts voorbij komen met onderwerpen die ik zelf ook in de planning heb staan. Ik vind jouw manier van onderzoek doen erg tof en lees jouw artikelen daarom graag. Jij duikt vaak lekker diep in de onderwerpen en daar leer ik veel van!

  1. Hihi, bij jou denk ik bij een nieuwe post anders ook behoorlijk vaak ‘shit! dat wilde ik net doen!’, maar dan is het toch heel leuk om te lezen 😉 En als het onderwerp dan toch bij meerdere bloggers aan bod komt, vind ik het weer leuk om te zien hoe iedereen het net anders aanpakt. Zoals nu met de minimalism game en de veganchallenge bijvoorbeeld. Ik ben erg benieuwd naar jullie tiny house-avonturen straks 🙂
   Leuk om te horen dat je de onderzoekjes leuk vind! Soms voelt het een beetje als droge materie om op te schrijven, maar ik hou zelf erg van de feiten achter alles 😉

  1. Ik moet ze wel allemaal nog proberen, maar er gaat zo verdorie veel tijd zitten in m’n blog! 😂🙈

 4. Wauw wat een prachtig artikel! Super lief dat je andere groene bloggers in het zonnetje zet op deze manier. Ik vind groene bloggers ook de allerleukste bloggers (mag ik dat zeggen?! 😀 ) We zijn allemaal supportive naar elkaar en hebben maar 1 doel: de wereld een stuk groener en mooier maken. Dankjewel voor alle leuke tips want een aantal blogs kende ik nog helemaal niet, super leuk! 🙂

  1. Haha ja joh, als we nu dan toch allemaal veren in elkaars kont aan het steken zijn, dan mag jij dat wel zeggen 💚

 5. Super-Superleuke post zeg! Haha, that’s us! Herkenbaar en fijn om de rode draad tussen al onze blogs zo mooi neergeschreven te zien.

  1. Ja, cool hè? Ik vind het heel bijzonder dat er zo’n groepsgevoel is tussen mensen die elkaar meestal (nog) nooit echt ontmoet hebben 🙂

 6. Súperleuk artikel! Je slaat de spijker op zijn kop, de sfeer tussen groene bloggers is écht vriendschappelijk en niet zo competitief als wat ik hoor bij andere bloggers, omdat iedereen hetzelfde doel nastreeft 🙂 *Voelt zich trots dat ze vermeld is in het artikel*

  1. Haha, dit is wel een blog, denk ik. Dan noem ik mijn onderzoekjes wel artikelen 😉

 7. Wat een prachtige blogpost heb je geschreven! Ik kan het hier alleen maar mee eens zijn. Ook al ben ik van huize uit fotograaf en blog ik lang niet altijd over groen leven, probeer ik er wel steeds meer naar te gaan leven. Ook ik zet kleine stappen en ik vind het geweldig om in de groep van Facebook te zitten. Iedereen is zo lief en begripvol naar elkaar toe. Uiteindelijk zijn we ook allemaal maar mensen, die allemaal een steentje proberen bij te dragen. Top blogpost!

  1. Dank je! Wat mij betreft hoor je er gewoon bij hoor. Niemand is helemaal groen en die kleine stappen zijn zeker wat waard 💚

 8. Super leuk artikel Linda! 🙂 ik ben het helemaal met je eens, zo fijn dat we elkaar allemaal wat gunnen en bijdragen aan een groenere wereld op onze eigen manier!

  1. Jeej! Sowieso moet ik jou te vriend houden als ik die taartjes ooit in het echt wil ontmoeten 😉

 9. Wat leuk geschreven! En bij deze heb ik jouw blog ook aan het overzicht van duurzame bloggers toegevoegd 🙂

  1. Ah, dubbel bedankt! 😀 Jouw lijstje is zo compleet en up to date dat ik er graag naar wilde verwijzen 🙂

 10. Wat een geweldige post! Het verwoordt precies hoe ik het groene bloggen ook ervaar: je leert er zoveel leuke en interessante mensen door kennen en je leert zoveel van wat ze te vertellen hebben. En dat inderdaad op een positieve, supportive manier. Ik ben natuurlijk helemaaaaaaal vereerd dat ik tot je favorieten behoor. Right back at ya! Heerlijk dat er nog meer nerds zijn als ik die altijd overal maar meer van willen weten ;).

 11. Wauw, wat een mooi, sterk en lief artikel! Ik ben het zó met je eens, en ook zo blij dat de groene bloggercommunity zo’n leuke, hechte community is. Totaal geen concurrentie inderdaad (zou ik ook onzin vinden, maar helaas is dat op andere plekken wel anders), alleen maar support! Wat ik ook tof vind, is dat ik bij de groene bloggers geen behoefte zie om zichzelf op de kaart te zetten (“kijk mij eens mooi of leuk zijn”), maar met een hoger doel om echt een steentje bij te dragen aan een mooiere wereld, wat dat ook moge zijn.

  En inderdaad, wel grappig om te zien dat vooral de bloggers op elkaar reageren. Zelf word ik altijd erg blij van je optimistische kijk en persoonlijkheid, je blik op de wereld en je toffe reacties die altijd een glimlach geven. Ik voel me vereerd dat ik hiertussen sta 🙂 Keep up the good work, liefs!

  1. Dat gevoel heb ik ook, ja. Als je blogt voor de ‘wereld’ in plaats van voor jezelf dan is die concurrentie ook niet belangrijk meer 🙂
   Ik, optimistisch? Lees je mijn blogs wel? 😛 Maar ik probeer in de reacties in inderdaad wel mijn droge humor te gebruiken om de technische nerdverhalen te compenseren, haha 😀
   Nog drie daagjes tot blauwaderkaas!

 12. Wat een leuk en lief artikel! Ik voel me ook helemaal thuis in de echte groene bloggers community en vind het fantastisch hoe daar geen sprake van concurrentie is of wat dan ook.

 13. WOW ik vind mezelf niet direct een groene blogger maar ik kan me wel heel goed vinden in de groene lifestyle! Groene blogs vind ik ook altijd ontzettend leuk om te lezen. Ik vind de aarde ontzettend belangrijk en onbewust doe ik vaak al heel veel ‘groen’ 🙂 Leuke blog!

  1. Dank je 🙂
   Erachter komen wat je per ongeluk al groen doet, is een heel mooi begin, want dan zie je dat het soms niet eens moeite of geld kost. Met die motivatie op zak kun je vanzelf meer gaan doen.
   ALs je het wat lijkt kun je altijd proberen of je groen genoeg bevondenden wordt voor de Facebook-groep. Niemand van ons is 100% groen, maar we doen allemaal ons best 🙂

Comments are closed.