Gratis energieadvies + energiebox

Toen ik ruim vier jaar geleden naar mijn eigen flatje verhuisde, wees een vriendin me op de mogelijkheid om een energiebox te ontvangen. Zij was duidelijk al in haar nopjes met de handige gadgets uit de box, maar er bleek ook een gratis energieadvies aan verbonden te zijn. Wat een tof initiatief! Daar wilde ik graag gebruik van maken.


Het bezoek

Omdat ik via een Utrechtse woningcorporatie huur, mocht ik het gratis energieadvies aanvragen. Ik maakte een afspraak via de website en niet veel later, kwam er een jonge dame bij me op visite.

Ze vroeg me naar mijn huidige energieverbruik, naar welke apparatuur ik had, de energielabels van mijn koelvriescombinatie en de wasmachine en naar hoe ik bepaalde apparaten en de verwarming gebruikte. Het was een gemoedelijk en vlot gesprek, waarin ik meteen wat tips mee kreeg. Later zou ik een rapport ontvangen waarin het hele energieadvies nog eens op een rij stond.

De energiebox

Tijdens het gesprek kreeg ik de energiebox. Hierin zat onder andere de inmiddels beroemde douchezandloper, een LED-lamp, een stekker met schakelaar, een tijdschakelaar en een rol radiatorfolie.

De douchezandloper is nooit mijn beste vriend geworden en in de praktijk komt de tijdschakelaar nog niet echt vaak van pas, maar de LED-lamp en de stekker met schakelaar heb ik meteen in gebruik genomen. Het was een mooie aanleiding om meer lampen te vervangen door LED en er een gewoonte van (proberen) te maken om apparaten geheel uit te schakelen en stekkers uit stopcontacten te trekken.

De radiatorfolie was eenvoudig met magneetjes tegen de achterzijde van de radiator te bevestigen. Heel makkelijk om te doen dus en het kostte me niets. Helaas weet ik niet goed hoeveel het precies helpt, omdat ik nauwelijks in het huis gewoond had zonder die folie, maar aangezien de folie achter de enige radiator hangt die hier serieus dienst doet, zal elk beetje besparing mooi meegenomen zijn.

Het rapport

Na het gesprek ontving ik mijn persoonlijke energiebesparingsadvies in de vorm van een rapport. Allereerst werd mijn energieverbruik vergeleken met dat van een gemiddelde Nederlander, maar omdat ik net verhuisd was zei mijn oude verbruik in een huis met huisgenoot niet zoveel over de nieuwe situatie. In beide gevallen was het in ieder geval niet heel gek dat dat onder het gemiddelde zat vanwege een beperkter woonoppervlak.

Tijdens het bezoek was snel duidelijk dat ik geen complete nieuwkomer was in de wereld van energiebesparing. Het was waarschijnlijk voor het eerst dat een adviseur te maken kreeg met een drie maanden jonge koelvriescombinatie en wasmachine, beide met A+++-label. Maar dat wilde natuurlijk niet zeggen dat ik niks meer te leren had.

Verwarming en isolatie

Allereerst werd aangeraden om radiatorfolie achter de radiator te plakken en omdat dat al in de energiebox zat, had ik dat dan ook direct gedaan. Waar ik nooit eerder over nagedacht had, was het isoleren van verwarmingsbuizen. Een eenvoudige en goedkope maatregel die je in een jaar al terugverdient.

Daarnaast werd ik gewezen op de gordijnen die ik voor de radiator heb hangen. Hierdoor kan de warmte niet goed de kamer in. In plaats van de gordijnen in te korten – want: lelijk! – laat ik nu meestal de gordijnen open, totdat de kamer op temperatuur is en doe ik ze daarna dicht. Niet ideaal waarschijnlijk, maar je zal het ermee moeten doen.

Badkamer

Ik kan me niet meer herinneren dat we het specifiek over douchen gehad hebben in het gesprek, maar ik weet wel dat ik destijds heel water onder het stromende water stond. De douchezandloper vond ik echt verschrikkelijk. Ik kreeg al stress als ik onder de douche stond en alsnog werd ik er niet echt sneller van. Ook heb ik wel eens korter proberen te douchen door muziek op te zetten, maar dan was ik nog niet helemaal klaar en ontspannen als het nummer afgelopen was. Wat me uiteindelijk het meest hielp met minder douchen, was door een tijdje bij te houden hoe vaak en hoe lang ik douchte. Wat bleek: minder vaak douchen vond ik veel makkelijker en bleek ook nog eens effectiever dan steeds dat minuutje sneller te zijn.

Keuken

Voor in de keuken kreeg ik nog een tip waar ik nooit eerder over nagedacht had. Als je de koelkast verder van de muur af zet, kan hij zijn warmte beter kwijt en kan hij makkelijker koelen. Die van mij stond vrij dicht tegen de muur, dus heb ik hem iets naar voren geschoven.

Elektrische apparaten

Tijdens het bezoek had ik twee laders aan het stopcontact hangen. Ik wist natuurlijk wel dat die wat sluipstroom verbruiken, maar het gemak won het meestal van de besparing. De besparing is ook nogal gering, maar sindsdien trek ik ze er wel uit. Want zoveel moeite in het natuurlijk ook weer niet.

De stekkers van de wasmachine en combimagnetron trok ik al wel uit het stopcontact. Sinds mijn vriend ingetrokken is, hebben we zo’n tv die niet echt uit kan, dus die zit aangesloten op de stekkerdoos met de schakelaar. In de praktijk deden we die nooit uit, omdat de tv-decoder daar ook op aangesloten zat en deze dan elke keer opnieuw ging installeren. Nu de tv-decoder er niet meer is, zouden we die schakelaar gewoon weer moeten gaan gebruiken. Goede herinnering van mezelf aan mezelf!

Energiebesparing

Door de gordijnen voor de radiator weg te halen, zou ik zo’n 20 euro per jaar kunnen besparen, met de radiatorfolie 15 euro per jaar en met het isoleren van verwarmingsbuizen twee euro per jaar. Voor een minuut korter douchen wordt 12 euro per jaar gerekend. De koelkast van de muur halen zou me jaarlijks zeven euro besparen. Als ik alle apparaten helemaal uit zet, scheelt dan 19 euro per jaar en de laders uit het stopcontact halen, scheelt nog eens acht euro per jaar. In totaal dus een besparing van 83 euro per jaar.

Of ik die besparing daadwerkelijk heb kunnen maken, zullen we nooit weten, want ik weet niet hoe mijn energieverbruik in mijn appartement was geweest als ik de maatregelen niet had genomen. In de praktijk merk ik dat het vooral veel uitmaakt hoe koud de winter is en hoeveel je thuis bent. Ook ging mijn verbruik flink omlaag toen mijn vriend introk, want nu werken de verwarming en koelkast even hard, maar kunnen we het verbruik onderling verdelen.

Het energieadvies heeft in mijn geval misschien geen wereld van verschil gemaakt, maar alle beetjes helpen en ik weet nu tenminste dat ik – zoals die koelkast dichtbij de muur – niet nog iets over het hoofd zie. Daarnaast heb ik veel baat bij de meeste energiebesparende gadgets uit de energiebox.

Energieadvies voor jou?

Als je ook een woning huurt, ben je vast benieuwd of je ook zo’n energieadvies kan krijgen. Ik heb goed en slecht nieuws.

Het gesprek wat ik had, vond plaats in een soort proefjaar van de gemeente Utrecht. Het was toen nog niet duidelijk of het voortgezet zou gaan worden. Het bleek gelukkig een succes en het adviesgesprek is nu toegankelijk voor huurders in Utrecht, Bunnik, Zeist, Nieuwegein, Stichtse Vecht en Capelle aan den IJssel.

In andere gemeenten kon ik daarentegen weinig soortgelijke projecten vinden. In Amsterdam, Almere en Haarlem kun je terecht bij Ymere en in Den Haag kun je aanspraak maken op energieadvies als je in het bezit bent van een Ooievaarspas.

Hopelijk bereidt dit soort projecten zich snel uit naar meer gemeenten. Woon je niet in een van bovenstaande gemeenten, ga dan vooral zelf op onderzoek uit, want ik heb niet het hele land doorzocht. Als er in jouw gemeente niets geregeld is, klop dan vooral zelf aan met een verzoek. Soms is er meer mogelijk dan je denkt en als er veel vraag naar komt, zullen ze uiteindelijk wel iets moeten regelen. Ik zou het jou (en je gemeente) in ieder geval van harte aanbevelen!

Dit denken jullie ervan

  1. Wat goed dat je zo’n energie advies kan krijgen!
    Ik heb ook nog een tip voor in de periode dat de verwarming aan gaat! Namelijk de douche droog maken na het douchen! Dit scheelt niet alleen kalkaanslag het zorgt er ook voor dat je huis minder vochtig wordt en drogere lucht warmt makkelijker op 😊 ik heb geen idee hoeveel dit in euro’s scheelt naar elk beetje helpt en het is een kleine moeite 😃

    1. Ah ja, dat is zeker waar over vochtige lucht. Daarom gaat duurzaam stoken ook altijd hand in hand met goed ventileren.

Comments are closed.