Groene stadsgids voor Breda

Zoek je nog een bestemming voor een stedentripje in eigen land? Breda blijkt opvallend geschikt voor liefhebbers van verse en plantaardige lunches, maar je vindt er uiteraard ook gewoon een stukje mooi, bourgondisch Brabant omringd met heel veel groen.

breda

Breda

Het is misschien niet de eerste stad waar je aan denkt voor een stedentripje, maar Breda wordt niet voor niets de parel van het zuiden genoemd. Je vindt er een compacte historische binnenstad omringd met een singel, gezellige terrasjes en hippe lunchrooms. De omgeving is zeer rijk aan diverse natuurgebieden.

Breda ligt in het westen van Noord-Brabant. Met de trein ben je er binnen een half uur vanuit Rotterdam, in een uur vanuit Utrecht en in anderhalf uur vanuit Arnhem.

Afgelopen december verbleven mijn vriend en ik een weekendje in Breda. Het was niet ons eerste bezoek aan de stad, maar omdat we dit keer wat langer bleven, vroeg ik mijn collegabloggers of ze aanbevelingen hadden. Het regende tips! Dit artikel is dan ook mede mogelijk gemaakt door Sofie, Djuli, Renske en Maartje. Die laatste twee wonen in Breda, stuurden me enorme lijsten met tips en boden spontaan rondleidingen aan. Dank jullie wel, dames! Met de gastvrijheid zit het wel goed daar.Bezienswaardigheden

Cultuur en historie

Midden in de stad staat de gotische Grote kerk of Onze Lieve Vrouwekerk. Daarnaast ligt de Grote markt die ‘s avonds vol stroomt met Brabantse gezelligheid (en terrasverwarmers). Rondom de kerk en de markt ligt het historisch centrum met talloze 17e en 18e eeuwse geveltjes. In het westen wordt dit centrum omsloten met het water van de Nieuwe Mark waaraan de haven ligt.

De rivieren de Aa en de Mark omringen het grotere stadscentrum. In het noorden van het centrum, richting het station, ligt het Kasteel van Breda. Het Valkenbergpark wat daar naast ligt, behoorde ooit tot het kasteel, maar is nu eigendom van elke Bredanaar. Ten westen van het kasteel ligt de waterpoort het Spanjaardsgat die goed te zien is vanaf de Vismarkt.

Ten zuiden van het Valkenbergpark ligt het Catharinabegijnhof met kapel en kruidentuin en dat nog altijd bewoond is. Aan de andere kant van de Catharinastraat loop je via een steegje naar de Willem Merkxtuin. Deze beeldentuin is een stille oase midden in de stad.

Een eindje ten zuiden van het centrum ligt de langegerekte Ginnekenweg die ik zonder de tips van Maartje en Renske waarschijnlijk compleet gemist had. Hier vind je een moderne winkelstraat en verder naar het zuiden een oude, knusse dorpskern van het voormalige dorp Ginneken.

breda
breda

Musea

Breda is geen walhalla voor museumbezoekers, maar je kan wel terecht bij het Stedelijk museum, de Stadsgallerij en voor de liefhebbers: het Bierreclamemuseum, het NAC-museum en het Miniaturen- en poppenhuismuseum.

breda

Evenementen

In januari vindt de Cultuurnacht plaats waarbij je door de hele stad allerlei voorstellingen kunt zien. Om carnaval te vieren kun je goed terecht in ‘t Kielegat, zoals Breda dan genoemd wordt. Er wordt zowel binnen als buiten gefeest in uitgebreide kostuums. Vooral de optocht schijnt hier de mooiste te zijn.

Tijdens het Hemelvaartsweekend is er het Breda Jazz Festival, maar het meest bijzondere evenment in Breda is de Roodharigendag – of weekend inmiddels – in september. Dan komen er duizenden roodharigen van over de hele wereld bij elkaar voor een heus festival.

Rond de kerstperiode wordt de stad sfeervol verlicht. Op de Grote markt is er een ijsbaan en rondom de kerk is er een bescheiden kerstmarkt. De kerstmarkt in Belcrum schijnt leuker te zijn en ook in Ginneken zijn er enkele kraampjes.

Eten en drinken

Eten is belangrijk in Brabant, dus dat is ook in Breda geen enkel probleem. In het centrum vind je veel traditionele restaurants, lunchrooms en cafés. Tot mijn verbazing blijken er ook een hoop hippe tentjes die heel geschikt zijn voor vegetariërs en veganisten. Hieronder een selectie daarvan.

Ontbijt, lunch en koffie

Sowieso koffiebar, favoriet van Djuli en Maartje, vega(n)
Bagels and beans, vegan en glutenvrije opties
In kannen en kruiken, een begrip in Breda
Yirga, koffiehuis, biologisch
Sunshine, wereldse gerechten en kleurrijk interieur, persoonlijk goedgekeurd!
Eten bij Ernest, biologisch
Jan en Alleman, lokaal en biologisch, op vrijdagavond ook diner
PuiCk, Aziatisch en Midden-Oosters, op vrijdag- en zaterdagavond ook diner
Suuskes, biologisch, veel vegan
Koffie bij Teun, koffie en baristaworkshops
Stilleven, koffie, taart en winkeltje
Coffeelicious, koffie, taart en high tea. Persoonlijk getest: gezellig, vriendelijk personeel, goede warme choco, alleen de chai latte was niet heet en had weinig smaak.

breda
breda

Lunch en diner

Restaurant Loff is ieders favoriet in Breda. Je vindt er een vega(n) buffet waarbij je per gewicht betaalt. Verderop aan de Ginnekenweg zit By Roots waar je Mediterraans eet met groente in de hoofdrol. Helemaal in Ginneken vind je De Saeck. Hier serveren ze biologisch en lokaal eten waarbij vegetarische en veganistische opties mogelijk zijn. Niet goedkoop, maar het klinkt wel erg lekker.

In het centrum zit Tapasbar Centwich met vega(n) opties en zelfs een heel veganistisch verrassingsmenu. Niet getipt door de dames of persoonlijk getest, maar Turks restaurant Sultan aan de Haven vond ik er erg leuk uitzien en heeft een vega (iets minder vegan) friendly menukaart.

Borrel en snack

Een geval apart is Belcrum beach, een soort strandtent aan de rivier in het noorden van de stad. Je mag hier niet zwemmen, maar er is wel een stadsstrand waar je van het voor- tot najaar wat kan drinken en waar geregeld concerten of filmvertoningen georganiseerd worden.

Frietwinkel Dapp, biologisch, té vaak getipt om niet te noemen.

Tenslotte kun je ook je eigen biologische voedsel halen bij Ekoplaza of eten bij de enorme Jumbo foodmarkt.

De favoriete plekjes van Maartje

Foto door Djuli Bravenboer


Maartje vlogt en blogt op maartjemaria.com. Ze deelt alles over haar veganistische leefstijl en is supersportief. Ze rent, fietst, zwemt en combineert alles ook nog eens wanneer ze deelneemt in triatlons. Wie durft er nog te zeggen dat veganisten ongezond zijn?

Maartje tipte me heel veel leuke plekjes in Breda. Niet gek dat ze veel tips had aan de Ginnekenweg, want dat is haar eigen buurtje. Voor koffie en taart gaat ze het liefst naar Sowieso koffiebar. Daar is de sfeer erg fijn en bijna alle taartjes zijn veganproof.

Door het sporten ziet Maartje behoorlijk wat van de omgeving. Zo gaat ze vaak hardlopen in het Mastbos, maar voor gewone stervelingen op een ov-fietsje – mijn woorden – raadt ze ook zeker het mooie Markdal aan.

Uitgaan

De Grote markt is het hart van het Bredase uitgaansleven. Je struikelt hier over de terrassen en cafés. Voor een dansje kun je later op de avond terecht bij De graanbeurs of Kerkplein venue. Op eigen risico, ik heb ze niet voor je getest.

Voor concerten ga je naar de Mezz of poppodium Phoenix. Er is een filmhuis en Pathé-bioscoop. Voor films kun je ook terecht in het enorme Chassé Theater waar je tevens terecht kunt voor grootste balletvoorstellingen, klassieke concerten, cabaret, toneelvoorstellingen en meer.

Winkelen

Winkelen is vaak een hoofdactiviteit wanneer je een stad bezoekt, maar is eigenlijk per definitie niet bepaald duurzaam. Als je dan toch je slag wil slaan, zijn er ook in Breda betere alternatieven.

Tweedehands kleding

Breda heeft winkels van ál mijn favoriete kringloopketens: Appel en ei en Reshare store in het centrum en Emmaus nabij Belcrum beach. In het centrum vind je daarnaast de nette vintagewinkel Garderobe Excellent Vintage en Goedkoop & Zo. Op de Ginnekenweg zitten ook nog Ins and Outs en Sans-Trop-Pay.

breda

Fair fashion

Bij Ingar vind je merken als Rhumaa, People tree, Wunderwerk en ArmedAngels. Meer fair fashion koop je bij Expresso, Anna van Toor, Vanilia en Claudia Sträter.

Betere spullen

In De nieuwe winkel wordt ruimte verhuurd aan creatieve ondernemers. Het aanbod is veelal handgemaakt, biologisch of duurzaam. Denk aan interieur, sieraden, kunst, thee, kaarten en meer. Allemaal dingen die je echt niet nodig hebt, maar als je het dan toch wil, steun je hier tenminste een lokale maker.

Door te winkelen bij de Wereldwinkel of bij De Maretak steun je mensen in ontwikkelingslanden. Geen fabrieksproducten, maar ambachtelijk gemaakte interieurspullen van over de hele wereld worden verkocht bij Casa Maria.

Lila the store is een favoriet van Maartje en heeft kleding, accessoires en interieuritems. Het is niet per se allemaal duurzaam, maar het is in ieder geval geen goedkope wegwerpmode. Zo vind je er onder andere veel Scandinavische merken en handgemaakte Italiaanse schoenen.

Breda heeft ook een Dille & Kamille waar je keuken- en schoonmaakartikelen koopt van natuurlijke materialen en met weinig verpakking.

breda

De favoriete plekjes van RenskeRenske verhuisde drie jaar geleden naar hartje Breda. Geïnspireerd door minimalisme en geconfronteerd door de film The True Cost besloot ze veel bewuster te gaan kopen: minder, zoveel mogelijk tweedehands en anders eerlijk geproduceerd. Nu heeft ze er een sport van gemaakt om mooie tweedehands spullen te zoeken, is ze gek op vintage en deelt ze haar vondsten op haar Instagramaccount.

Voor koffie of lunch gaat Renske graag naar Jan en Alleman. Ze houdt van de combinatie van biologisch en lokaal eten, de tweedehands meubels en de maatschappelijk betrokken aanpak. Jan en Alleman biedt namelijk een werkplek voor jong volwassenen met een verstandelijke beperking. Ook In kannen en kruiken is favoriet. Het is er vrijwel altijd gezellig druk, de sfeer is fijn en het eten is lekker. Vooral het shared breakfast is top, zegt Renske.

‘s Avonds eet ze graag bij Loff of bij Tapasbar Centwich. Die laatste heeft écht lekkere tapas en Renske kan het weten, want ze heeft in Spanje gewoond. Ter compensatie van al dat eten gaat ze graag naar het Begijnhof of naar het Mastbos om te wandelen.

Groen in en rond de stad

Als je met de trein naar Breda gaat en van het station naar het centrum loopt, is het Valkenbergpark niet te missen. Vooral in de zomer is dit stadspark een plek waar veel mensen samen komen. In de wijken buiten het centrum zijn nog veel andere parken waaronder het Wilhelminapark en het Van Sonsbeeckpark.

Vanuit de haven kun je het water op! Je kan mee met een rondvaartboot, huur een sloep, peddel zelf in een kano of boek een groepsarrangement.

Blijf je langer dan een dagje in Breda of vind je het groen interessanter dan winkelen en nóg meer koffie drinken? Trek je wandelschoenen aan en neem een ov-fiets uit het stationsgebouw en zet koers richting de randen van de stad.

Vanaf de Duivelsbrug aan de zuidkant van de Ginnekenweg en langs kasteel Bouvigne ga je via de schitterende oevers van de rivier de Mark dwars door het Markdal. Als je wil kun je zo helemaal door naar België. Op de terugweg kun je een duik nemen in de Galderse meren of een wandeling maken in het populaire Mastbos.

Het Ulvenhoutse bos ten zuidoosten van de stad loopt over in de Strijbeekse heide en Chaamse bossen. Dit vormt samen een enorm natuurgebied.

Ten westen van de stad ligt het Liesbos. Verder naar het zuidwesten ligt De Rith en nog een stuk verder – voorbij Rijsbergen -, vind je het bos, de vennen en de bloemrijke weilanden van natuurgebied de Pannenhoef.

Ten noordoosten van Breda liggen de Teteringse heide en de Vrachelse heide. Tenslotte ligt het Haagse Beemdenbos ten noordwesten van de stad. Aan groen geen gebrek hier!

breda

Overnachten

Is Breda te ver weg voor een dagje of heb je zin in een langer verblijf? Je kan uiteraard een hotelletje zoeken via Booking en op AirBnB vind je nog kamers bij mensen thuis zoals het ooit bedoeld was.

Daarnaast kun je ook kamperen of een huisje huren. Rondom de stad zijn enkele – vaak kleine – campings te vinden. Ten noorden van de stad, richting Oosterhout, is een Roompot vakantiepark.

Persoonlijk favoriet zijn kleine huisjes in de natuur zoals je die kan vinden via onder andere Natuurhuisje of Bijzondere overnachting. Onlangs sliepen we in een huisje dat we vonden via Origineel overnachten. Het was dusdanig ver buiten Breda dat ze daar nog nooit ov-fietsen gezien leken te hebben, maar we zaten wel pal aan natuurgebied de Pannenhoef. Fijn!

breda

Ben jij wel eens in Breda geweest?

Dit denken jullie ervan

    1. Dat zou ik wel doen 😉
      Het hofje en Sunshine had ik niet willen missen. Nog bedankt voor je tips!

  1. Wauw, wat een uitgebreide stadsgids! Het is lang geleden dat ik in Breda geweest ben, maar ik ben wel instantly geïnspireerd om weer eens een bezoekje te brengen!

Comments are closed.