Koffie bewaren en invriezen

In de strijd tegen voedselverspilling zocht ik uit hoe we koffie kunnen bewaren. Zuurstof, vocht, licht en temperatuurschommelingen blijken hierbij kernwoorden, maar als je koffie echt lang wil bewaren, biedt de vriezer uitkomst.

Koffie over?

Voor een koffieverslaafde – iedereen? – zal het onbegrijpelijk zijn, maar in dit huis gaat de koffie maar zeer langzaam op. Te langzaam. En soms niet eens op.

We hebben het alleen in huis voor ons bezoek en om in de tiramisu of ganache te verwerken, want zelf drinken we het niet. We hebben niet eens een koffiezetapparaat, dus maken het – heel minimalistisch – met een filterhouder.

We serveren onze gasten soms stiekem koffie die al even over de houdbaarheidsdatum is. Gelukkig bederft koffie niet echt, maar tegen de tijd dat het gênant wordt, verdwijnt er toch wel eens een deel in de prullenbak. Voedselverspilling dus. Zonde!

Ook als je juist zoveel koffie drinkt dat je de lekkerste boontjes in huis haalt, kun je deze maar beperkt in je keukenkastje bewaren. Voor koffie van de beste kwaliteit wordt aangeraden om de bonen in kleine hoeveelheden te kopen, maar wat als je er toch iets meer in huis hebt dan je in korte tijd op kan?

koffie invriezen

Bewaren

First things first. Om koffie goed te houden, is het belangrijk dat er zo min mogelijk zuurstof, vocht, licht en warmte bij de koffie komt. Bewaar koffie daarom op een koele, donkere en droge plek. Vanwege condensvorming wordt de koelkast meestal niet aangeraden.

Bij het openmaken van een pak filterkoffie komt er direct zuurstof en vocht bij de koffie en kun je de koffie nog maar voor een beperkte tijd gebruiken. Om die tijd op te rekken, is het belangrijk om de verpakking goed luchtdicht af te sluiten, nadat je eerst zoveel mogelijk lucht uit de verpakking geduwd hebt.

Koffiebonen blijven wat langer goed na het openen van de verpakking. Je kunt dus beter elke keer precies genoeg bonen malen voor je koffie, dan te veel malen en dat weer bewaren.

Volgens een aantal koffieliefhebbers op het internet, blijft filterkoffie slechts een paar dagen optimaal na het openen van de verpakking en koffiebonen hooguit een week.

koffie invriezen

Invriezen

Gelukkig blijk je koffie gewoon in te kunnen vriezen! Ik werd hier eerst nog even tegengehouden, maar na navraag bij een vriend met bijnaam ‘de koffiejongen’ mocht ik toch aan de slag. Ook de meeste kritische online koffiekenners geven groen licht.

Sommige koffiebranders vinden echter dat zowel koffiebonen als gemalen koffie nooit ingevroren zouden mogen worden, omdat dat ten kosten zou gaan van de smaak. Maar ze gaan er dan ook vanuit dat die koffie sowieso wel binnen enkele maanden geconsumeerd is. Kleine hoeveelheden kopen blijft hier dus de beste tip.

Wanneer invriezen precies zinvol wordt, is me niet helemaal duidelijk. Het lijkt erop dat het nut heeft, zodra je filterkoffie uit een geopend pak langer dan twee weken of koffiebonen langer dan twee maanden wil bewaren. Daar ben ik in ons geval tenminste wel zeker van.

Dit is waar je op moet letten bij het invriezen van filterkoffie of koffiebonen:

– Vries de koffie in als deze nog vers is
– Vries koffiebonen in hun geheel in en maal ze pas na ontdooiing
– Gebruik een luchtdichte zak en duw er zoveel mogelijk lucht uit
– De originele verpakking is meestal niet geschikt voor de vriezer
– Vries de koffie in kleine porties in, bijvoorbeeld de hoeveelheid die je per week gebruikt of in ons geval voor twee gasten
– Vries de koffie niet in één grote zak in, want dan ontstaat er condens in de zak bij het tussentijds openen
– (Deels) ontdooide koffie kan niet opnieuw ingevroren worden
– Ontdooi de koffie zo kort mogelijk voor gebruik
– Laat de koffie ontdooien in de gesloten zak, zodat er geen vocht aangetrokken wordt

koffie invriezen

Vries jij ook wel eens koffie in? En merk je dan verschil in de smaak?

Dit denken jullie ervan

  1. Slim! Nooit aan gedacht dit te doen. Koffie gaat bij ons ook niet zo heel snel op.

    1. Ja, leuk he? Mijn collega is bezig met oesterzwammen, dus bij gebrek aan regelmatige koffiedikproductie hier, volg ik hem op de voet 😉

      Op Awkward Duckling is net een lijstje gepost met nog meer dingen die je met koffiedik kan doen.

  2. Wat handig! Ik wist wel dat je koffiebonen kunt invriezen (dat hebben we ook wel eens gedaan en werkte dikke prima), maar niet dat dat ook kon met gemalen koffie. Goede tip dus! Behalve dat het voor de koffie die we als souvenir uit Costa Rica kregen net te laat komt :).

  3. Krijg mooie berichten van ‘boven’. Droomde dat een kennis van vroeger, me aanraadde om een koffiezetapparaat aan te schaffen, voor als bijvoorbeeld iemand met helpt met een paar klusjes. Zelf een theeleut en vrijwel nooit bezoek. Zat nu te prakkiseren over wat voor apparaat omdat je koffie dus maar kort kan bewaren. Vroeg me inderdaad af of je koffie bijvoorbeeld in het vriesvak zou kunnen bewaren. Had laatst een Senseoding gekocht bij de kringloop maar houd het in gedachten.

Comments are closed.