Logeren in het Waterlandhuisje

Sinds ik wist dat het mogelijk was, stond het op mijn verlanglijstje: slapen in een Tiny House! Een tijdje geleden was het zover. We bezochten het Waterlandhuisje en (her)ontdekten een stukje Eindhoven.

Onlangs schreef ik over de wondere wereld van de Tiny Houses. Erover lezen, kletsen en schrijven is natuurlijk allemaal wel leuk, maar ik wilde het wel eens meemaken. Na een aantal onsubtiele hints kreeg ik van mijn vriend een overnachting in het Waterlandhuisje cadeau voor mijn verjaardag!

waterlandhuisje
Het Waterlandhuisje

Waterlandhuisje

Het Waterlandhuisje is met slechts tien vierkante meter het kleinste Tiny House van Nederland. Hij is dan ook niet gebouwd om daadwerkelijk in te wonen, maar is bedoeld als recreatieverblijf. Het Waterlandhuisje is dus ook te huren.

De vrienden Reinoud, Peer en Teun hoorden over de Tiny House-beweging in Amerika. Volgens Reinoud geloofden de drie vrienden helemaal niet dat het mogelijk was om zulke kleine huisjes te bouwen. Dus wat doe je dan? Zelf proberen! Ze kochten een oplegger, gingen aan de slag en daaruit ontstond in 2014 het Waterlandhuisje.

Ondanks dat het huisje in Eindhoven staat, doet Waterland me denken aan de streek in Noord-Holland. Dat is geen toeval, want hij is geïnspireerd op de traditionele bouwstijl uit die regio. Het is echt een compleet houten mini-huisje op wielen. Kijk die kleine raampjes en die frisse kleuren dan. Too cute!

waterlandhuisje
Het Waterlandhuisje op Strijp-S.

Het bezoek

Waar je bij een hotelkamer meestal alleen je sleutels krijgt en dat is het dan, kregen we een uitgebreid en warm welkom van Reinoud. Een rondleiding is een groot woord voor een huisje dat we eigenlijk ook al wel kenden van een paar foto’s, maar het was erg leuk om de verhalen te horen over de bouw, locatie en avonturen van het huisje van een van de bouwers zelf terwijl we de boel intussen van dichtbij konden bekijken.

Op tafel lag het boek Tiny Houses van Monique van Orden, dus dat was meteen een mooie aanleiding om het nog even over andere huisjes en hun bewoners te hebben. Behalve de huisjes is de Tiny House-beweging blijkbaar ook vrij klein, maar daardoor lijkt het wel meteen vertrouwd.

Nadat Reinoud ons verliet, ontdekte mijn vriend dat hij langer was dan de bank, maar wel precies zijn uitstekende voeten kon warmen boven de kachel en kroop ik in de schommelstoel met het Tiny House-boek, een welkomst-streekbiertje én het gastenboek. Leuk om te zien dat zoveel Tiny House-pioniers hier hun eerste echte Tiny House-ervaring hebben opgedaan. Dit is duidelijk een bijzonder plekje.

Hoewel het Waterlandhuisje op een voormalig industrieterrein staat, merk je daar binnen helemaal niet meer van. Je zit meteen in een soort knus coconnetje. Die kleine raampjes, schattige gordijntjes, kleine meubels en het puntdak maken het heel sfeervol. Veel leuker dan een standaard hotelkamer! En stiekem is de omgeving ook wel een leuk contrast met de groene omgeving waarin je een Tiny House eigenlijk zou verwachten.

De behoorlijk minimalistische keuken hebben we niet getest, omdat we elders met vrienden gingen eten. We hebben er alleen onze tanden hebben gepoetst, want het badkamertje heeft alleen een wc en een douche. Het bed ligt op een slaapvide waar je met een ladder op komt. Daar boven vond ik het eigenlijk nog verrassend ruim. Genoeg ruimte om rechtop te zitten en de krant binnen handbereik te leggen.

‘s Ochtends hebben we de rolgordijntjes opengedaan en vanuit het bed een tijdje naar buiten gegluurd. Gelukkig hoefden we ‘s nachts niet naar de wc, maar met zo’n ladder was het wel erg verleidelijk om zo lang mogelijk in bed te blijven liggen.

Vanwege omstandigheden konden we helaas geen ontbijtje laten bezorgen. Als je best aardig kan gooien, is het niet eens overdreven dat er een leuk eethuisje op steenworp afstand van het huisje is, dus dat was geen probleem. Daarna was het alweer tijd om onze spullen te pakken en het huisje gedag te zeggen.

waterlandhuisje

waterlandhuisje

waterlandhuisje

waterlandhuisje

Eindhoven

Het Waterlandhuisje staat op Strijp-S. Dit is een voormalig industrieterrein van Philips, het elektronicabedrijf dat Eindhoven heeft doen uitgroeien tot een stad. Tegenwoordig worden de fabriekshallen gebruikt door creatieve start ups en ingericht tot ruime lofts. Strijp-S is hippe woon- en werklocatie die volop in ontwikkeling is, terwijl de geschiedenis van de lampenfabrikant ere wordt gehouden.

Misschien ken je Strijp-S wel van de Dutch Design Week. Dit evenement is een enorme aanrader als je van design of technologie houdt. Er zijn bovendien altijd een hoop nieuwe ontwikkelingen te bewonderen op het gebied van duurzaamheid.

Bij zo’n hippe locatie horen natuurlijk ook hippe eettentjes. Wij scoorden ons ontbijt bij Onder de Leidingstraat. Het pand is duidelijk ook een fabriekshal geweest, maar met veel grote ramen, planten en leuke meubels is het wel gezellig. Op de kaart staan veel veganistische opties en bij mijn uitgebreide ontbijtplankje – zeg maar brunchplank – zat zelfs een stukje taartje van Sharp Sharp.

De avond ervoor aten we bij Popei. Als je ook eens in het Waterlandhuisje wil gaan logeren, moet je sowieso even hun agenda bekijken voor hun muzikale voorstellingen. In het eetcafe deelden we grote schotels met allerlei (vegetarische) hapjes. Lekker! Daarna waren we net iets te laat – vinden ze niet leuk! – voor de film bij Natlab, een filmhuis op de plek waar belangrijke technologische hoogstandjes van Philips zijn ontwikkeld.

Alle plekjes hierboven zijn op loopafstand – wat zeg ik, kruipafstand – van het Waterlandhuisje. Ook nu het Waterlandhuisje net verhuisd is van Area 51 naar achter het Glasgebouw blijft alles binnen handbereik.

Van de rest van Eindhoven hebben we dat weekend alleen nog het Van Abbemuseum bezocht. Dit museum is zo divers – modern, klassiek, schilderijen, sculpturen, fotografie – dat er voor ieder wat wils is.

waterlandhuisje
Ontbijt bij Onder de Leidingstraat.

En dan nu een eigen Tiny House?

Als je in een Tiny House gaat logeren, krijg je onvermijdelijk te maken met de vraag of je zelf dan ook zo’n huisje wil. Laat ik daar maar meteen duidelijk over zijn: nee, nope, geen sprake van.

De hele gedachte achter het wonen in een Tiny House vind ik heel interessant, ik hou het met plezier allemaal in de gaten en neem er zeker ook wijze lessen uit mee. Minder waarde hechten aan spullen bijvoorbeeld. Of je huis indelen op een manier die bij jou past in plaats van dat jij je aan een (groot) huis aanpast.

Maar zó klein wonen, nee dank je. Ik weet nog hoe erg ik in mijn studentenkamer verlangde naar een huisje met meer dan één kamer. Dat ik kon slapen in een ruimte die ingericht is op alleen dat. En meer ruimte hebben zodat ik niet steeds tegen mijn bed of tafel aan botste. Dat we nu een klein dansje kunnen maken in de woonkamer zou ik niet meer op willen geven.

Ook lijkt het me verschrikkelijk om elke keer een stukje land te moeten zoeken waar je mag staan en niet wetende wanneer je weer moet verhuizen. Sommigen noemen het vrijheid, maar ik vaar beter bij meer zekerheid en een vast honk. Dan maar een – liefst wel enigszins tiny – hypotheek.

waterlandhuisje

Dit denken jullie ervan

 1. Wat leuk, slapen in een echt tiny Tiny House! 10m2 is wel echt heul klein trouwens, kan me voorstellen dat misschien wel lastig leefbaar wordt (des te leuker om er een keer in te logeren). Maar dat minder waarde hechten aan spullen en lagere financiële lasten (dus meer geld voor leuke dingen doen :)) is wel heel fijn!

  1. Als hotelkamer is ie juist weer behoorlijk groot, maar ik zou er ook echt niet in kunnen wonen. Gelukkig zijn de bewoonbare Tiny Houses echt wel een stukje groter en praktischer. Een Small House lijkt me ideaal 😉

 2. Wat leuk, zo’n nachtje in een tiny house! En wat een gave plek ook 🙂 10m2 lijkt mij ook net iets te klein, maar het hele idee van een tiny house spreekt me steeds meer aan eigenlijk.

  1. Zou je wel in een Tiny House van 20-25 vierkante meter willen wonen, denk je? Ik denk dat een mooie locatie dan wel echt belangrijk is, zodat je half buiten kan gaan wonen. Eigenlijk spreekt dat me nog het meeste aan 😉

 3. Leuk om hier eens een nachtje in te logeren zeg! Ik zou het inderdaad als huis wel echt te klein vinden en een vaste plek ook wel fijn vinden. Maar toch leuk om eens te proberen en er wel van te leren ook!

  1. Ja, precies! Van genieten, je laten inspireren en dan weer lekker naar huis 😉

 4. Wat een super leuk verslag van je logeerpartijtje in het Tiny House. Het is inderdaad wel het allerkleinste tiny house dat ik ooit heb gezien zeg 😉 Het lijkt me leuk om er een nachtje (of twee) te logeren maar ik zou daarna graag mijn kont willen keren zonder vanalles om te stoten haha. Je hebt trouwens ook heerlijk gegeten zo te lezen, krijg er meteen honger van 🙂

  1. Hij was al bijna te klein voor de foto’s, haha. Ik vond het nog wel meevallen met je kont niet kunnen keren. Het is op zich wel praktisch ingedeeld. Alleen als ik altijd via een ladder uit bed zou moeten komen, ben ik denk ik nooit meer voor lunchtijd op mijn werk, haha.

  1. Haha, hij is ook wel makkelijk over het hoofd te zien hoor 😛

 5. Dit lijkt me ook zo leuk om eens te doen!! Ik weet ook niet of ik zelf in zo’n Tiny house zou kunnen wonen maar een paar nachtjes logeren, is een goede tussenvorm natuurlijk 🙂

 6. Ha wat een leuk verslag! Mijn conclusie zou hetzelfde zijn. Je hebt wel voor elkaar dat ik nu graag eens naar Eindhoven wil voor een weekendje! Dat is dan wél weer een onverwachte uitkomst, want het trok me nooit heel erg.

  1. Sorry! Eindhoven is geen schoonheid, maar er zijn wel een aantal toffe dingen daar. Zeker die Dutch Design Week is echt een aanrader.

 7. ” Dan maar een – liefst wel enigszins tiny – hypotheek.” haha ja zeg dat wel. Ik vind het principe ook heel leuk; ik hoef geen kast van een huis zoals de meeste mensen die ik ken, maar ik wil wél een grote tuin, en plek voor mijn boeken, en een keuken om uitgebreid in te kunnen koken, en een plekje voor mezelf af en toe.

  1. Ja, same here! Ik vind huizen en tuinen zo uit verhouding. Op Funda moet ik vaak huilen om hun definitie van een tuin, haha. Een vierkante meter tegels met schuurtjes aan alle kanten :'(

Comments are closed.