Op zoek naar lekkere vegan ‘kaas’: 3x zelfgemaakte feta

Kaas is absoluut een van mijn grootste guilty pleasures en ik merk dat ik stiekem ook helemaal niet echt bereid ben om het op te geven of zelfs ook maar te minderen. Hoogste tijd dus om op zoek te gaan naar waardige vervangers. Dit keer maakte ik drie verschillende soorten veganistische feta.

Oh, yum, lekker zout en toch fris. Zomaar door je salade, over je gevulde paprika of in je spinazieflapje. Feta is niet voor niets een geliefde all rounder.

Echte feta wordt gemaakt van schapenmelk, maar er vliegt ook genoeg ‘witte kaas’ of ‘saladekaas’ van koemelk over de toonbank. Om een kilo feta te maken is zo’n 6 liter melk nodig en om die melk te maken heeft een koe of schaap nog weer meer voedsel nodig. Om nog maar te zwijgen van de grond die nodig is voor zowel vee als veevoer. Milieutechnisch is feta dus bijzonder inefficiënt.

Omdat schapen veel minder intensief gehouden worden dan koeien, zal echte feta over het algemeen wat diervriendelijker zijn dan witte kaas. Maar toch, ook een moederschaap moet regelmatig jongen blijven krijgen om melk te blijven geven. Zowel lammetjes als kalfjes zijn een ongewenst bijproduct van de melkproductie. Ze worden bij de moeder weggehaald – want de melk is voor ons -, ze overlijden vaak jong en mannetjes worden afgevoerd. Zelfs een biologische boerderij kan dus nooit helemaal in het belang van dierenwelzijn zijn.

Plantaardige kaas is dus altijd een milieu- en diervriendelijkere optie. Maar smaak het ook? In navolging van plantaardige kaassaus, zocht ik weer drie compleet verschillende recepten uit met dit keer de belofte vegan feta te produceren. Het eerste is op basis van tofu, het tweede recept is met plantaardige melk en citroensap en het laatste is met amandelmeel.

Feta van tofu

Ik zie wel wat gelijkenis tussen tofu en feta. Witte blokjes, beetje sponzig. Wie weet dat tofu met een goede marinade best wel eens in de buurt zou kunnen komen van echte feta. En anders kost de poging in ieder geval weinig tijd en moeite!

Het recept voor feta van tofu heb ik on the go gesplitst in twee recepten, want eh ja. Dat eerste is niks voor mij. Voor de vorm zal ik het toch maar even delen.

Tofu met appelazijn

Het eerste recept van Simple Vegan Blog viste ik van een lijst met beste vegan kaasrecepten en begon ik te maken zonder eerst goed naar de ingrediënten te kijken. Omgerekend naar de massa van het blok feta dat ik gekocht had, zijn dat:

370 g biologische tofu
80 ml citroensap
170 ml water
170 ml appelazijn
1 ½ eetlepel oregano

De bereiding is simpel. Laat de tofu eerst minstens een half uur uitlekken in een schone theedoek met iets zwaars erbovenop. Snij de tofu dan in blokjes, meng het met alle andere ingrediënten en laat minstens 2 uur afgedekt in de koelkast staan. Na 2 of 3 dagen zou het nog beter moeten zijn. Volgens mij kunnen de hoeveelheden voor de marinade trouwens rustig door de helft, want de tofu kan zowat baantjes trekken.

Zoveel citroen en azijn! Veel te zuur voor iemand die ook echt niet van ingelegde groenten en zure komkommersalade houdt. De helft van de tofu heb ik daarom snel weer uit het zwembad gevist voor een tweede recept.

Tofu met olijfolie

Ja, olijfolie en knoflook, daar hou ik wél van! Maar of het daarvan ook naar feta gaat smaken?

Voor de feta van Wateetjedanwel gebruik je naast een blok (of een half in mijn geval) nog:

3 eetlepels olijfolie
1 eetlepel citroensap
2 teentjes knoflook
1 theelepel gedroogde tijm of oregano
1/2 theelepel zeezout
snuf zwarte peper

De bereiding is wederom het laten uitlekken en in blokjes snijden van de tofu en deze mengen met de overige ingrediënten. In dit geval zou ik dan juist de marinade eerder verdubbelen, maar het ziet er best wel goed uit!

Bonusrecept: gefermenteerde tofu met miso

Fan van de tofu-recepten? Misschien wil je dan ook nog wel een recept van Plantaardigheidjes proberen. Deze feta is van gefermenteerde tofu (feto), witte miso, appelciderazijn, zout en Italiaanse kruiden.

Deze variant heb ik niet getest, omdat ik niet zo vaak in de buurt kom van een winkel waar je deze ingrediënten kunt vinden en ik de kans klein acht dat ik de combinatie van gefermenteerde soja – tempeh vind ik ook al zo smerig – en zuur nu wel ineens lekker ga vinden. Maar ik wilde je de tip niet onthouden, mocht jij wel een liefhebber zijn.

vegan feta
Links de tofu-feta met appelazijn, rechts de tofu-feta met olijfolie

Feta van plantaardige melk en citroensap

Iris(niet) ging al eens eerder los met amandelmelk en citroensap en hoewel ik dagelijks al in een lab werk, was ik wel nieuwsgierig naar dit eetbare experimentje. Niet dat ik ooit echte kaas gemaakt heb, maar volgens mij lijkt dit er best wel een beetje op. En lekker veel zout!

Ingrediënten

1 liter plantaardige melk (ongezoete sojamelk of amandelmelk)

Voor het citroensapmengsel:

125 ml citroensap (ongeveer 2-3 geperste citroenen of uit een flesje)
1 knoflookteentje
2 theelepels zout
1 theelepel suiker

Voor de kruidenmix:

2-3 eetlepels edelgistvlokken
3 theelepels zout
1/2 theelepel mosterdpoeder

Voor de bereiding verwijs ik je graag door naar Iris(niet), want dan heb je er meteen handige foto’s bij. In het kort: verwarm de melk totdat deze net niet kookt en giet de melk gelijkmatig over het hele citroenmengsel, zodat het goed mengt (zonder dat je roert of schudt!). Laat het mengsel twintig minuten afgedekt staan en schep daarna voorzichtig de kruidenmix erdoorheen. Giet het mengsel in je (DIY) tofupers en laat het een nachtje staan met wat gewicht erop.

vegan feta
De feta na een nachtje stollen

Uit angst om alles te verprutsen had ik het citroensapmengsel en kruidenmix eerst gemaakt en toen pas de melk op gezet, maar het is zo eenvoudig dat dat helemaal niet nodig was. Ik gebruikte trouwens ongezoete sojamelk – per ongeluk wel eentje mét allerlei toevoegingen ondanks Iris’ waarschuwing.

Het is best heel leuk om de melk over het citroenmengsel te gieten! Je ziet eerst bubbels en dan klonten en na die twintig minuten ligt er een soort dikke drab in je kom. Het ruikt alleen wel een beetje smerig.

In plaats van vers citroensap bleek sap uit een flesje overigens ook prima te werken en een schone theedoek functioneert prima ter vervanging van een kaasdoek. Meestal vervang ik mosterdpoeder met een schepje gewone mosterd, maar omdat het zo voorzichtig door de wrongel geroerd moest worden, leek plakkerige mosterd me hier niet zo’n goed idee en heb ik het maar weggelaten.

Net als Iris(niet) had ik een DIY tofupers van twee precies in elkaar passende druivenbakjes en bleef ook bij mij de feta vrij nat en slap. Er kwam behoorlijk wat wc-papier aan te pas om het alsnog wat droger te krijgen. Een tweede theedoek was een afvalvriendelijkere optie geweest…

vegan feta
Het resultaat!

Feta van amandelmeel

Amandelmeel? Ik kom steeds weer een nieuw gek ingrediënt tegen bij de vegan kaasmakerij en om de slagingskansen te spreiden, wil ik die natuurlijk allemaal proberen. Ook dit recept van Wateetjedanwel ziet er overigens weer vrij makkelijk uit.

Ingrediënten

145 gram amandelmeel
40 ml citroensap
120 ml water
3 eetlepels zonnebloemolie
2 teentjes knoflook
1 1/4 eetlepel zout

Ter bereiding gooi je alles in een blender, laat je het mengsel nog zo’n 5 minuten uitlekken in een kaas- of theedoek en bak je het 30 minuten op 180 graden.

In de supermarkt moest ik wel even een traantje laten. Een dikke vijf euro voor 200 gram amandelmeel! En dan een week later natuurlijk wél in de aanbieding. Maar goed, alles voor de wetenschap en bij gebrek aan huismerk was het dan tenminste wel biologisch. Gewone meel is trouwens géén geschikte vervanger.

Omdat ik geen blender heb, heb ik de knoflook eerst geperst en daarna alles gemengd met de mixer. Hierdoor werd het mengsel niet superglad, maar dat bleek niet zo’n probleem.

vegan feta
De feta van amandelmeel

De test

De bereiding

De recepten met tofu zijn verreweg het makkelijkst en snelst om te maken, maar ook de feta van amandelmeel kost weinig tijd en moeite. Het recept met plantaardige melk bleek een stuk makkelijker te zijn dan ik dacht, maar het tofupers-bouwen en uitlekken kost aardig wat tijd, waardoor je het echt een dag eerder moeten maken dan dat je het wil eten.

Op de amandelmeel na zijn de recepten vrij goedkoop om te maken, dus dat hoeft geen reden te zijn om terug te grijpen op echte feta.

vegan feta
De feta van sojamelk en citroensap

Het resultaat

De zure tofu is écht niet mijn ding, maar met olijfolie en knoflook is het heel goed te pruimen. Eigenlijk houd ik gewoon best wel veel van knoflook, dus dan is het al snel goed. De structuur is natuurlijk wel anders dan die van echte feta. Ik mis het romige, beetje korrelige en er mag ook wel wat meer zout bij. Maar zeker voor zo weinig moeite is het resultaat niet verkeerd en dat ik er tijdens het kokkerellen al best wel wat blokjes van achterover heb gedrukt, zegt genoeg.

Misschien dat de feta van plantaardige melk ondanks de halve wc-rol nog steeds niet genoeg uitgelekt was, want hij blijft wel héél erg zacht. Nou houd ik ook wel van zachte roomkaas, maar dit heeft iets plakkerigs wat het echt niet zo lekker maakt. Daarnaast is dat vreemde en niet zo prettige luchtje dat ik al rook nadat ik de plantaardige melk over het citroenmengsel had gegooid, niet meer helemaal weggegaan en denk ik het ook terug te vinden in een bijsmaakje. Zou het misschien komen door de toevoegingen aan de melk? Mijn vriend merkt niets van rare geurtjes of smaakjes, maar ook hij is niet te spreken over de structuur. Jammer hoor, want deze feta ziet er zo cool uit!

De feta van amandelmeel is een soort cakeje geworden. Net een kokosmakroon! Inclusief lekker krokant korstje erop. De structuur is vrij korrelig, natuurlijk ook omdat ik geen blender gebruikt had. Ik ben wel benieuwd hoe het gesmaakt had mét blender, maar ik vind dit eigenlijk wel aangenaam. De smaak is ook goed, hoewel ook deze feta wat mij betreft wel wat zouter mag.

vegan feta
De feta van amandelmeel

Het oordeel

Net zoals bij de kaassausjes valt het me op dat veel recepten zo weinig zout bevatten, terwijl dat nou precies een van de redenen is waarom echt kaas zo gruwelijk lekker is. Waar is het zout en vet?!

De feta van plantaardige melk lijkt qua structuur met meest op (room)kaas, maar is dus niet zo lekker en ik weet niet zo goed hoe ik dat kan verbeteren. Misschien toch eens met amandelmelk proberen of in ieder geval met melk zonder toevoegingen.

De feta van tofu met olijfolie is behoorlijk lekker, maar lijkt weer niet echt op kaas. Deze feta is vooral geschikt voor in koude salades, maar kan ook prima warm. Ook de feta van amandelmeel is lekker, maar lijkt eveneens niet bepaald op kaas. Deze vind ik vooral geschikt om over je warme eten te strooien, maar de smaak is niet erg aanwezig. Misschien toch maar gewoon als koekje eten dan.

Wederom dus weer geen recept dat mijn kaashart sneller laat kloppen. Maar misschien dat ik mijn salades voortaan wel eens met knoflooktofu wil verrijken, zodat ik de feta een keer kan laten liggen.

vegan feta
Links de tofu-feta met appelazijn (kijk ze zwemmen!), rechts de tofu-feta met olijfolie.

Zoals je ziet hou ik me nog steeds aanbevolen voor betere recepten. En laat het vooral weten als je ook feta gaat maken!

Dit denken jullie ervan

 1. Geweldig dat je al deze dingen aan het uittesten bent! Snap nu ook de foto van de kokosmakroon :). Maar nog steeds geen waardige kaasvervanger gevonden dus. Hoewel de gemarineerde tofu mij wel heel lekker lijkt, maar dan inderdaad niet met de verwachting dat je ook echt feta gaat eten…

   1. Bij denotenshop.nl betaal je voor een kilo amandelmeel 10,95.
    En voor heel fijn gemalen amandelmeel 11,50 voor een kilo. En voor de bio amandelmeel 20,95. Als je voor meer dan 35 euro besteld wordt het gratis verzonden. Droog geroosterde pinda’s zijn ook heerlikj (voor de pindakaas). En de havermeel is perfect om melk van te maken. Je zit zo over dat bedrag heen.

 2. Die knoflooktofu lijkt me wel smakelijk! Ik durf nooit zo goed aan de tofu omdat ik een paar keer ergens écht squishy tofu heb gegeten en dat me enorm tegenstond. Misschien als ik het goed aandruk? Ik ben wel echt gek op knoflook dus het recept lijkt me heel fijn!

  1. Zachte tofu hou ik ook niet zo van. Heel goed laten uitlekken is de oplossing! Theedoek erom, iets zwaars erop zetten en dan minstens een half uur laten staan. Ik kon tofu pas voor het eerst goed waarderen toen ik heel goed uitgelekte kreeg, lang gemarineerd in currypasta en daarna flink hard gebakken. Zier hier 🙂

 3. Wauw wat gaaf dat je dit allemaal hebt uitgezocht! Echt heel erg leuk om te lezen, maar wel jammer dat je nog niet hét recept hebt gevonden (zeker omdat het in de vorige post ook niet gelukt hebt). Maar wel fijn dat je daar zo eerlijk over bent. Ik had het er vandaag nog over met iemand dat alles tegenwoordig op internet ‘fantastisch’ is, zeker als het om eten gaat. Maar soms valt het gewoon een beetje tegen, en daar mag best eerlijk over gedaan worden.
  Ohja, als je bij sojamelk citroensap doet en het dan perst, krijg je tofu. Dus eigenlijk is nummer 2 gewoon een uitgebreidere versie van de variant met tofu. Ik vond het super leuk om dat een keer zelf te maken, maar het is inderdaad wel veel werk (en daarom geen aanrader om wekelijks te doen, haha).

  1. Oeps ja, ik ben echt heel slecht in enthousiast doen over iets waar ik dat niet echt over ben en dan ben ik ook nog eens best wel kritisch. Hopelijk maak dat mijn positieve verhalen des te geloofwaardiger 😉

   Aaah, ik dacht dat jij zelf tofu had gemaakt met sojabonen! Of misschien dat het dikker wordt als je met een soort puree begint in plaats van melk? Maar inderdaad, mijn vriend dacht ook dat ik tofu had gemaakt in plaats van feta, want hij lijkt er best wel op. Gelukkig is de real deal lekker goedkoop en makkelijk te verkrijgen 🙂

 4. Gaaf dat je opzoek bent naar een vegan kaas! Ben benieuwd of je nog iets tegen komt wat als kaas gegeten kan worden 🙂 De knoflook tofu ga ik wel een keer proberen!

  1. Gelukkig zijn er nog aardig wat opties die ik kan proberen, dus ik ga gewoon door 😉 Laat je me weten wat je van de knoflooktofu vindt?

 5. Kaasdoek is grover geweven en laat daardoor meer vocht door. Misschien toch h eens proberen. Ze hebben dat bij Dille en kamille. Wat je ook kunt proberen is om de melk die al dik is geworden nog voor het uitlekken dus nog in de pan te snijden. Dan komt het vocht vrij. Je kunt dat eenvoudig doen door er met een garde langzaam 1 keer doorheen te gaan. Tenminste, zo werkt dat met echte kaas maken dus misschien hierbij ook. Groeten, Martine van den Bos – gastronoom-sommelier

 6. Leuk! Ik ga de knoflooktofu proberen. De Violife fetakaas vind ik trouwens ook best goed! (niet net zo goed als echte, maar ik doe het er voor).

  1. Leuk! Die feta ken ik nog niet. Leuk dat er steeds meer opties op de markt komen 🙂

Comments are closed.