Tijd voor een carrièreswitch? Zo vind je een duurzame baan

Op zoek naar een baan in de groene sector of wil je wat meer toevoegen aan je huidige werk? Met deze tips help ik je op weg.

Ben je lekker bezig met het verduurzamen van je leven, maar wil je graag iets meer doen? Hoe tof zou het zijn als je je dagelijks professioneel kan inzetten voor een betere wereld? Misschien is die stap wel haalbaarder dan je denkt.

Je kent vast wel van die verhalen van hardwerkende bankiers of managers die na een levensveranderende ervaring het roer om willen gooien en iets compleet anders willen gaan doen. Wat ze dan vrijwel altijd zoeken is zingeving. Want waarom zou je je focussen op geld verdienen en carrière maken als je eigenlijk veel gelukkiger wordt van het helpen van de medemens of de natuur?

Zo rigoureus hoeft het voor jou natuurlijk niet – liever niet – te gaan, maar misschien zou je je graag wat meer bezighouden met dingen die voor jou belangrijk zijn. Hierbij hoef je niet meteen je hele leven overhoop te gooien. Hieronder vind je tips om je op weg te helpen naar een duurzame baan. Duurzaam als in de groene sector, bedoel ik dan, want over de lengte van je succes kan ik helaas geen uitspraken doen.


Ook jij bent geschikt

Allereerst het goede nieuws. Ook jij bent geschikt om aan het werk te gaan in de groene sector. Je hoeft geen Elon Musk of Boyan Slat te heten om je steentje bij te dragen. Hoewel ik stiekem graag de hele wereld in een keer ten goede zou willen omtoveren, werkt het in de praktijk natuurlijk niet zo. Er zijn vele kleine stapjes nodig op alle mogelijke gebieden en daarom zijn er dus ook allerlei verschillende mensen nodig met allerlei verschillende kwaliteiten.

Zo kun je je als advocaat bezighouden met het beschermen van regenwoud, als scheikundige met het ontwikkelen van biobrandstoffen, als technicus met het installeren van warmtepompen, als schoonmaker met het introduceren van ecologische schoonmaakmiddelen, als kunstenaar met het bespreekbaar maken van milieu- en klimaatproblematiek, als bioloog met onderzoek naar de gevolgen van plastic in de oceanen of als commerciële verkoopmanager met het aan de man brengen van groene stroom.

Wat wil je?

De eerste maar misschien ook wel de lastigste vraag die je jezelf moet stellen is: wat wil je? Bedenk hierbij wat je belangrijk vindt. Wat geeft jou voldoening? Waar krijg je energie van? Een vraag die mij zelf geholpen heeft is: wat zou je doen in het leven als geld geen rol zou spelen? Misschien maak je dan eerst een verre (trein)reis, maar wil je dat echt voor altijd blijven doen? Waarmee zou je daarna je dagen willen vullen?

Als je al ergens aan het werk bent, zoom dan eens uit van je specifieke taken naar het grotere totaalplaatje. Wat kun je en wat voeg jij toe aan een bedrijf of instelling? Wat vind je hier leuk aan en wat zou je anders willen?

Verduurzamen bij je huidige werk(gever)

Als je niet heel ongelukkig bent met je werk, is het onnodig om meteen ontslag te nemen en je volledig te laten omscholen. Ga eerst op zoek naar wat je in je huidige functie kunt veranderen. Er is vaak meer mogelijk dan je denkt. Spreek je wensen uit naar je leidinggevende, want als die verstandig is zal die je helpen met je ontwikkeling. Daar heeft iedereen profijt van.

Als het niet (voldoende) lukt om je eigen baan aan te passen, kun je eventueel ook contact zoeken met collega’s die dichter bij het soort werk zitten dat jij zou willen doen. Wellicht kun je zo doorschuiven naar een andere functie bij je huidige werkgever.

Zet je vaardigheden ergens anders in

Als je vastloopt bij je werkgever, is het misschien tijd om verder te kijken. Zoek vanuit je eigen vakgebied naar een andere werkgever die meer openstaat voor verduurzaming of misschien al een koploper is. Of kijk of je je huidige vaardigheden kan toepassen in een heel andere branche. Zo schijnen de managementkwaliteiten van oud-bankiers nogal eens hard nodig te zijn bij ideologische start-ups. Je hoeft dus niet opnieuw de schoolbanken in of iets radicaal anders te gaan doen. Tenzij je dat graag wil natuurlijk.

Opleiding en werkervaring

Opnieuw de schoolbanken in duiken is dus geen verplichte kost. Je hoeft echt geen diploma sustainable development op zak te hebben om iets te kunnen bijdragen. Maar misschien merk je dat je graag vaardigheden zou willen hebben die je nog mist of dat je gepassioneerd bent over een onderwerp waarvan je meer kennis zou opdoen. Go for it!

Als je al werkt, kun je wellicht een cursus volgen in je vrije tijd. Als je een studie volgt waarvan je niet zeker weet of je daar op het juiste pad zit, kun je een minor of losse vakken volgen bij een andere studie om te ervaren of je dat beter ligt.

Daarnaast kun je ook heel goed ervaring opdoen door ergens aan de slag te gaan als vrijwilliger of begin met een project naast je werk. Denk hierbij aan het organiseren van een kledingruil, een carpoolsysteem voor je collega’s of een afvalopruimdag. Begin een lokale energiecoöperatie. Word actief in de politiek. Of meld je aan als vrijwilliger bij het wijkcentrum, een milieuorganisatie, een natuurwerkgroep of het plaatselijke Repair Café. Zo kun je ontdekken of er iets is waar je je werk van wil maken, leer je wat je juist niet wil en ontwikkel je nieuwe vaardigheden.


Waar wil je werken?

Waar wil jij je bijdrage gaan leveren? Kan dit binnen je huidige functie of misschien in een andere functie bij je huidige werkgever. Uitstekend!

Of zoek je naar een functie waar je al thuis in bent, maar dan bij een andere werkgever in jouw vakgebied? Andere werkgevers in je eigen vakgebied ken je misschien zelf al wel of kun je vinden via je eigen (LinkedIn-)netwerk. Eventueel kun je een arbeidsbureau inschakelen dat gespecialiseerd is in jouw vakgebied.

Wil je je huidige functie juist toepassen in een heel andere branche? Dit kan lastig zijn, want misschien weet je nog niet heel goed waar je terecht kan. Wellicht denk je snel aan bekende ideologische bedrijven zoals Dopper en The Ocean Cleanup. Het zou zomaar kunnen dat jij daar precies nodig bent, maar je zal veel concurrentie hebben. Om in contact te komen met minder bekende bedrijven kun je een loopbaancoach inschakelen of gespecialiseerde vacaturebanken in de gaten houden.

Duurzame loopbaancoach

Een loopbaancoach kan je helpen met bepalen wat je precies wil, wat je kan en hoe je gezien kan worden door potentiële werkgevers. De meeste zijn niet specifiek gericht op duurzaamheid, maar kunnen je misschien wel helpen in te zien waar je je huidige kwaliteiten nog meer kunt inzetten.

Annick Schmeddes is een loopbaancoach die wel gespecialiseerd is in de duurzame sector en vooral juist mensen kan helpen die uit een heel andere hoek komen. Dankzij haar grote netwerken komen die oud-bankiers bij de kleine, onbekende, duurzame start-ups terecht. Je hoort haar verhaal in deel 4 van de podcastserie én in deel 3 van de documentairereeks van Dus wat gaan wij doen?.

Duurzame vacaturebanken

Als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever heb je wellicht steun aan vacaturebanken die gespecialiseerd zijn in vacatures in de duurzame sector.

Duurzame vacaturebank: koppelt werkgevers en werknemers met een gedeelde passie voor duurzaamheid. Stichtingen, overheid en commercieel.
ECO-job: bemiddelingsbureau in de milieubranche. Onder andere voor adviseurs, projectleiders, veldwerkers en vergunningverleners.
Greenjobs: koppelt werkgevers en werknemers met een duurzame mindset. Veel energie en technologie, ook milieu en fairtrade.
OneWorld: eerlijke en duurzame vacatures gekoppeld aan een journalistiek platform. Veel non-profit en stages.

Heb jij er wel eens over nagedacht om je carrière te vergroenen? Of als je dat al gedaan hebt, hoe heb je dat voor elkaar gekregen?

Dit denken jullie ervan

  1. Hoi Linda, wat fijn dit artikel! Ik ben precies op dit moment bezig na te denken over mijn arbeidstoekomst en wil erg graag meer bijdragen aan een duurzamere wereld. Maar hoe inderdaad? Je hebt gelijk als je zegt dat er mensen met een duurzame mindset nodig zijn in juist veel verschillende branches, met veel verschillende vaardigheden. En dat je ook acties op je eigen werk of in je eigen leefomgeving al een verschil kunnen maken. Het hoeft niet allemaal groots en meeslepend om nuttig te zijn. Sterker nog: volgens mij heeft de wereld veel meer aan een heleboel mensen die iets kleins doen en op hun manier proberen duurzaam te leven en dit uitdragen. Je kunt veel meer bereiken en zult het langer volhouden als je kiest voor iets dat bij jou past. Dank voor deze eye-opener. (En ik ga ook even rondneuzen op de vacaturebanken die je noemt.)

  2. Ik ben het helemaal met je eens, eerst kijken wat je in je huidige baan kan betekenen. Daar ben je al expert en ben jij misschien wel de gene die het best kan zien hoe het anders kan. Beginnen bij je huidige baan lijkt mij sowieso een goede stap ook als je toch ergens anders wilt gaan werken, dan heb je misschien toch die duurzaamheidszaadjes bij je oude baan kunnen planten. En wie weet wat daar nog uit voort kan komen 😀

    Met mijn baan ben ik erg blij, draag bij aan biodiversiteit en een klimaatbestendige stad. Wel wil ik minder met papier willen werken. Omdat we alleen een vaste computer hebben kan ik soms niet anders dan een stuk uitprinten zodat we dat ergens (waar geen computers staan) kunnen bespreken. Hier zou ik echt graag verandering in zien. Ik heb al een deeltablet geopperd. Hier ga ik nog maar eens achteraan! 🙂

  3. Jammer dat zo’n databanken niet in België bestaan. Er is er blijkbaar wel ooit eentje geweest (joppo), maar al lang opgedoekt…

    1. Oh wat zonde zeg! Zijn er wel grote vacaturebanken waar je goed in kan zoeken? Daar en via de websites van organisaties die ik zelf opzoek vind ik ook veel, het vergt alleen wat meer speurwerk.

Comments are closed.