Tweedehands winkelen in het centrum van Utrecht

Vanwege de gevolgen van overconsumptie op onze aarde heb ik besloten dat tweedehands voortaan mijn eerste keuze is. Maar waar koop je dat? In mijn eigen Utrecht blijkt het te barsten van de kringloop- en vintagewinkels. Deze route door het centrum is goed voor eindeloos veel uren speuren.

Tweedehands winkelen

Waarom?

Het maken en importeren van onze spullen kost bakken aan grondstoffen, energie en water en veroorzaken direct of indirect vaak voor vervuiling, vernietiging en uitbuiting van mensen en dieren. Aangezien we graag wel wát spullen willen hebben voor ons gemak en plezier, komen we nooit echt helemaal onder die impact uit. Het probleem is dat we veel te veel consumeren, van te slechte kwaliteit en dusdanig goedkoop dat de makers en het milieu daar onder lijden.

Hierom besloot ik een jaar of twee geleden om – naast flink te consuminderen – voortaan eerst op zoek te gaan naar tweedehands zodra ik iets ‘nieuws’ wilde hebben. Bijna alles dat je kunt verzinnen, ís er namelijk al.

Hoe?

Maar voor wie gewend is – ja, ik! – om snel even naar de Hema, H&M of Ikea te rennen, is het wel even wennen om over te schakelen naar tweedehands als eerste keus. Stap één is weten waar je terecht kunt. Daarna kun je op ontdekkingstocht, op zoek naar je nieuwe favoriete plekjes. Daarna heb je wat doorzettingsvermogen nodig, want je zal regelmatig langs moeten gaan om te vinden wat je zoekt. Van de andere kant vind je soms ook leuke verrassingen. Na een tijdje oefenen kun je de reguliere winkels steeds vaker links laten liggen en van tweedehands je eerste keus maken.

Waar?

Terug naar stap één: waar koop je tweedehands? Online uiteraard, maar voor wie liever wil voelen, testen of passen zijn er talloze stenen winkels met tweedehands goederen. Het aanbod is zeer divers: van goedkope tweedehands kleding tot dure vintage design meubels.

Verdeeld over een aantal blogs geef ik je een overzicht van de winkels die ik vond in mijn eigen stadsie Utrecht. In het centrum vind je voornamelijk tweedehands kleding, vintage kleding en vintage meubels. Kijk voor je bezoek even op de website of de locatie nog klopt en voor de openingstijden, want er verandert nogal eens wat!


Kaart openen in nieuw venster

Tweedehands winkelen in het centrum

Klaar voor een flinke ronde vintage- en kringloopshoppen in de binnenstad? Deze winkels vind je allemaal op loopafstand van elkaar in het centrum van Utrecht. Voor vintage kleding geldt dat je meestal ongeveer H&M-prijzen betaalt voor iets dat unieker en van betere kwaliteit is. Voor de echte koopjes kun je onderweg even Kringloopwinkelstraat Oudegracht en Emmaus Utrecht binnen duiken. Alles in één dag ga je niet redden, dus take your picks!

Vintage island

Vintage voor dames en heren aan de Zadelstraat 39.

Naast de jaren ‘70 hippiekleding en jaren ‘80 prints, vind je hier duidelijk Amerikaanse en Scandinavische invloeden middels cowboylaarzen, leren jasjes, spijkerblouses en gebreide truien. Als onervaren vintage-shopper en liefhebber van eenvoud vind ik de winkel – net als de meeste andere vintage kledingwinkels – nogal intens, maar dat is ook een kwestie van wennen. Zie hier voor een impressie van het assortiment. Den Haag, Delft, Leiden, Haarlem en Groningen hebben ook elk en vestiging van Vintage island.

Episode

Vintage voor dames en heren aan de Oudegracht 206.

Episode is hot! De eerste (en tweede) keer dat ik er binnen ging, schrok ik me wild van de hoeveelheid hipsters tussen de nog grotere hoeveelheid oversized bontjassen, Levi’s, Noorse truien en Timberlands. Het deed me denken aan mijn middelbareschooltijd waarin hele hordes mensen ‘alternatief’ waren, maar dan wel met zijn allen samen. Vond ik stiekem wel grappig.

Door het publiek voel ik me hier een beetje oud, terwijl het aanbod niet veel verschilt van bijvoorbeeld Sussies en Vintage island. Wel wat meer gericht op merken, voelt wat minder persoonlijk dan de meeste andere winkels en is iets duurder. De winkel is behoorlijk groot en goed gevuld, waardoor het makkelijk slagen is. Op een rustiger moment kom ik de winkel graag nog eens uitpluizen. De keten heeft maar liefst vier vestigingen in Amsterdam en zit ook in Rotterdam, Den Haag, Haarlem, Antwerpen, Brussel, Parijs en Kopenhagen.

Secondsas

Tweedehands kleding voor dames en heren aan de Oudegracht aan de werf 193.Wat een gezellige winkel! Je kan duidelijk zien – in echt beter dan op deze wazige foto’s – dat hier veel tijd en liefde in gestoken is. De collectie tweedehands kleding lijkt totaal niet op die van een gemiddelde kringloopwinkel. Je vindt er stijlvolle kleding van – zo zeggen ze zelf – de betere merken. Iets minder geschikt voor de jongere lezers hier, maar als je een nette dame of heer bent of gewoon eens in tweedehands kleding naar een sollicitatie of bruiloft wil, moet je hier zijn.

Blackbird coffee and vintage

Vintage fietsen en meubels aan de Oudegracht 222.

Hipsteralarm! Hier hangen de vintage fietsen aan de muur en drink je latte macchiato en eet je huisgemaakte taartjes te midden van een jaren ‘60-interieur waarvan alles te koop is.

Sisters

Tweedehands dameskleding aan de Oudegracht 224.Nog een winkel met zorgvuldig uitgezochte modern en vintage tweedehands kleding. Ook deze winkel zou ik niet per se aan jongere dames aanbevelen en ik ben er zelf ook nog nooit geslaagd, maar als het je smaak is kun je hier wel je lol op. De kleding is gesorteerd op kledingsoort en op maat.

Tussenstop 1: Kringloopstraat Oudegracht Tussen Sisters en Kortjakje vind je Kringloopstraat Oudegracht van Stichting de A.R.M. aan de Oudegracht 247, 253, 255, 266, 270, 272, 274 en 290. Scherp geprijsde kleding vind je op nummer 274, designmeubels op Oudegracht aan de werf 270..

Kortjakje

Kinder- en een beetje dameskleding aan de Twijnstraat 56.In deze winkel vind je vooral heel veel kinderkleding. Truitjes, broekjes en jurkjes, maar ook verkleedkleding, winterjasjes en wat speelgoed. Voor de moeders is er nog een rek met eenvoudige tweedehands kleding van gangbare merken.

Vintage fashion

Tweedehands dameskleding aan de Wagenstraat 28. Als je vanaf Kortjakje loopt, loop dan vooral door het park langs de singel!

Wederom een mooie en vrij grote selectie van nette tweedehands dameskleding net ten oosten van het centrum. Ondanks de naam lijkt deze winkel niet bepaald op de eerstgenoemde vintagewinkels. Hij past meer in de categorie van Secondsas en Sisters en hoewel ik me in deze winkels toch echt een beetje jong voel, sluit ik zeker niet uit dat er af en toe iets tussen zal zitten dat wel goed bij me past. De kleding is gesorteerd op kledingsoort en maat.

Tussenstop 2: Emmaus Utrecht. Op de terugweg van Vintage fashion naar de binnenstad loop je vlak langs Emmaus Utrecht waar je de betere kringloopmode vindt.

Roxy ‘79

Vintage dameskleding aan de Nachtegaalstraat 36.

Oh man, er zijn meer vintage kledingwinkels dan ik kan bezoeken! Gelukkig is Siroon wel al bij Roxy ’79 geweest. Volgens haar is het een licht en overzichtelijk boetiekje. Aan haar foto’s te zien, moet ik hier nodig eens op jacht naar schoenen, rokken en leren tasjes.

Sussies Vintage

Vintage voor dames en heren aan de Voorstraat 50.Bij Sussies vind je vintage uit de jaren ‘70 en ‘80. De kleine winkel heeft geen gebrek aan keuze uit hippiejurken, blousejes met kleurige prints, cowboylaarzen. Niet helemaal mijn ding, maar ik acht de kans wel aanwezig dat ik hier ooit nog eens een leren tasje, lange rok of paartje All Stars vandaan haal. Nijmegen heeft ook een Sussies op de Lange Hezelstraat 57.

No Vintage Phobia

Vintage dameskleding aan de Willemstraat 55.

Ook voor deze winkel vertrouwen we op de expertise van Siroon. Ziet er leuk uit! Weer zo’n gepassioneerde eigenaresse die vintage verzamelt die net iets luxer is zonder dat het – als ik het goed zie aan de foto’s – oubollig of truttig wordt. Die gaat ook op mijn nog-te-bezoeken-lijstje!

Dit denken jullie ervan

 1. Wat een leuk stuk! Jij hebt weer vintage winkels bezocht die bij mij nog op het lijstje stonden, haha! Goeie aanvulling zo 🙂 onze twee kaartjes samen geven zo een weekend programma tweedehands shoppen!

  1. Oh wat goed! Ik dacht dat jij alles vast al kende 🙂
   Het wordt zo echt een vol weekendprogramma inderdaad. Zoooo veel winkels, daar word ik eigenlijk best heel blij van!
   Straks ga ik meteen even bij Roxy ’79 en No vintage phobia langs met daarvoor en daarna Emmaus centrum en Emmaus Lombok. Zie je daar 😉

 2. Dit artikel (en ook het vorige over kringloopwinkels in Utrecht) vind ik zo tof! Je brengt het mooi in kaart. Zoveel kringloopwinkels in mijn stad, binnenkort maar eens gaan kijken.

  1. Fijn dat je er wat aan hebt! Morgen volgen er nóg meer winkels, dus je kan je lol wel op de komende tijd 🙂

  1. Roxy ’79 ben ik vorig weekend meteen even gaan kijken. Mooie winkel! Wel heel erg vintage, dus daar moet je van houden. Welke winkels kom jij het liefst?

Comments are closed.