Uitdaging: een bewuste mini-garderobe met de 10×10 challenge (herfst 2018)

Tien dagen lang een andere outfit maken met tien verschillende kledingstukken. Net zoals in de zomer probeerde ik het afgelopen maand nog een keer in de herfst. Andere kledingstukken, nieuwe lessen geleerd.

10×10-challenge

Nog eens in het kort: tijdens de 10×10-challenge stel je tien dagen lang elke dag een andere outfit samen uit tien kledingstukken. Onder die tien items vallen truien, shirts, broeken, rokken, jurkjes, vestjes, schoenen en jassen, maar geen accessoires zoals hoeden, tassen, sieraden en sjaals.

Het idee is dat je door deze challenge creatiever leert omgaan met de kleding die je al hebt en deze beter leert benutten. Hierdoor zou je zomaar eens meer waardering kunnen krijgen voor je kleding, zodat je minder behoefte hebt aan nieuwe aankopen. Verder is het meteen een kans om eens wat te spelen met je stijl en te onderzoeken of een capsule wardrobe wat voor je is.

Om het leuk te houden, kun je de regels naar je eigen hand zetten, de challenge groter of kleiner maken, jezelf extra uitdagen met ‘lastige’ kledingstukken of stiekem spieken bij je 10x10friends op Instagram via de hashtags: #10x10challenge, #10x10friends, #stylebee10x10 en voor de herfst #fall10x10.


Mijn zomer-challenge

Afgelopen zomer deed ik voor het eerst mee met de 10×10-challenge, want dat was een goede stok achter de deur om me eindelijk eens te verdiepen in mijn garderobe. Hieronder een samenvatting van die editie.

Ik koos tien kledingstukken op basis van het weer (heet!), gemak, liefde en combinatiemogelijkheden. Door de challenge dwong ik mezelf om de afzonderlijke kledingstukken eens goed te bekijken. Sommige bleken vooral praktisch, andere werd ik enthousiaster van. Maar ik merkte ook dat de iets minder grote liefdes er ook best mochten zijn, omdat ze in combinatie met iets anders alsnog een goed team kunnen vormen.

Doordat de combinaties steeds anders moesten zijn, had ik geen enkele dag hetzelfde aan, maar voelde het ook wel wat geforceerd om niet gewoon zomaar wat van mijn stoel of uit de kast te kunnen graaien. Door de challenge ontdekte ik geen combinaties die ik anders nooit verzonnen of gedragen zou hebben, dus dat aspect was niet bijzonder leerzaam. De challenge gaf me dan wel meer inzicht in mijn stijl. De warme kleuren, comfort en eenvoud mogen blijven, maar met name mijn tops mogen net iets meer flair hebben.

Mijn herfst-challenge

Met die lessen in mijn hoofd begon ik aan de challenge van deze herfst. Ik twijfelde eerst nog of ik mezelf nog eens wilde verplichten om verschillende outfits te móeten maken, maar omdat het inmiddels twintig graden kouder was en ik nog wat experimentjes wilde uithalen met bepaalde kledingstukken, besloot ik het toch nog maar eens te doen. Er valt altijd nog wel wat te leren.

Mijn 10 kledingstukken

Het grote voordeel van het koelere weer is dat ik mijn twee lievelingstruien weer aan mag! Die moesten sowieso in de selectie. Daarnaast had ik inmiddels een rok op de kop getikt die ik tijdens de challenge op een feestje wilde dragen met een blouse die ik met broeken niet goed wist te combineren en dan was er nog een donkergroene broek die ik ook lastig vond om te combineren.

Zo kwam ik uit op een selectie met items waar ik blij van word, items waar ik het mezelf wat lastiger mee maakte en die aangevuld met items die het combineren mogelijk zouden moeten maken. Twee items zijn fair fashion, drie items zijn niet alleen behoorlijk oud maar ook allemaal al veel gedragen en de overige vijf items zijn tweedehands.


Bordeauxrode trui, Liv, tweedehands via de kringloop
Bruine trui, vaag merk, tweedehands via de kringloop
Blauwe blouse met stippen, Armed Angels, fair fashion
Grijze top, New Look, minstens vijf jaar oud
Zwart vestje, Hema, minstens vijf jaar oud
Donkergroene spijkerbroek, C&A, minstens vijf jaar oud
Donkerblauwe spijkerbroek, C&A, tweedehands via Appel & ei
Zwarte spijkerbroek, Hema, tweedehands via Afieke
Zwarte rok, Cora Kemperman, tweedehands via Appel & ei
Zwarte gympen, Ethletics, fair fashion

Mijn outfits

Anders dan tijdens de zomer-challenge had ik na het selecteren van de kledingstukken meteen alle outfits bedacht en ingepland. Dat was deels noodzakelijk vanwege een feestje, een logeerpartij en de was, maar het leek me ook een stuk rust brengen, omdat ik dan niet elke ochtend iets moest uitzoeken wat ik niet al in diezelfde combinatie gedragen had.
De grijze top selecteerde ik, omdat dit nog het enige kledingstuk was dat ik wist te combineren met de groene broek. Ik vind de top na al die jaren dragen nog steeds leuk. Omdat hij nogal veel en dikke stof heeft, is het echt een item voor de koudere dagen, maar omdat hij vrijwel geen mouwen heeft, moet er altijd een vestje overheen. Deze combinatie droeg ik ook nog met de blauwe en de zwarte broek, maar eigenlijk vond ik het alleen met de blauwe broek een succes.

De groene broek droeg ik daarnaast alleen nog met het stippenblouseje dat ik eerder niet goed wist te combineren. Ik ben wel tevreden over deze combinatie qua kleur en print, maar de broek heeft denk ik toch echt zijn beste tijd gehad. Hij zit niet fantastisch en is wat versleten. Ik denk dat ik er binnenkort toch maar afscheid van ga nemen. Geeft niet, want ik heb hem vaak genoeg gedragen en ik heb hem bij dezen nog een laatste kans gegeven.

De stippenblouse lag al een tijd in de kast. Leuk ding, eerlijk geproduceerd en van zijde-achtig Tencel. Meestal draag ik spijkerbroeken, maar de blouse óver mijn broek oogde saai en de blouse ín mijn broek kwam mijn love handles niet ten goede. Gelukkig ontdekte ik afgelopen zomer een kinderlijk eenvoudige truc: de half tuck. En voilà, mijn blouse kan ineens in combinatie met alle broeken die ik heb.

Voorafgaand aan de challenge droeg ik de blouse al veel met de zwarte spijkerbroek. Naar zo’n zwarte broek ben ik overigens lang op zoek geweest in tweedehands winkels en bij fair fashion-merken, maar kreeg ik uiteindelijk in de schoot geworpen bij een kledingruil door de lieve Afieke. Nu droeg ik de blouse met de groene broek die ik speciaal voor de challenge nog eens achter uit de kast viste en met de blauwe broek. Die laatste combinatie leek me wat saai, maar dat vond ik in de praktijk reuze meevallen.

Ook combineerde ik de blouse met mijn nieuwe zwarte rok. Omdat de rok in de taille zit, kon nu wel de hele blouse erin. Ondanks dat ik de rokken en jurken een beetje ontwend ben, voel ik me hier helemaal thuis in. Met een dikke panty is deze rok heel geschikt voor de koudere dagen. Voor de toekomstige tops waar ik in mijn zomer-challenge ook al over had, ga ik zorgen dat ik ze ook bij deze rok zal kunnen dragen, want dan komt deze zeker vaker uit de kast.

Mijn favoriete truien droeg ik beide in combinatie met zowel de blauwe als de zwarte broek. De rode trui trok ik altijd al een beetje omhoog, omdat hij nogal oversized is, maar nu wil ik ze allebei ook wel een stukje in de broek dragen. Was even wennen, maar staat geloof ik wel echt beter. Ik heb nog even gekeken of ik de truien ook nog kon combineren met de groene broek, maar dat werd me toch echt iets teveel kerst. Overigens droeg ik bij de truien en de grijze top lange kettingen om de boel een beetje op te fleuren.

Bij alle outfits droeg ik dezelfde gympen van Ethletics. Dit was een beetje omdat ik – door het vestje dat ik nodig had bij de grijze top en de rok die ik alleen maar met de blouse kon combineren – geen ruimte meer over had voor nog een extra paar schoenen, maar ook omdat ik eigenlijk geen andere schoenen nodig heb. Ze combineren overal uitstekend bij, lopen lekker en maken me extra vrolijk doordat ik weet dat ze eerlijk en duurzaam geproduceerd zijn. Er zit zelfs een Max Havelaar-logo aan de binnenkant en een FSC-logo op de zool om me daar dagelijks aan te herinneren.


Lessen en inzichten

Door de setjes van tevoren uit te zoeken, had ik tijdens deze challenge een stuk minder zorgen, maar het maakte het ook wel saai. Ik deed ‘s ochtends aan wat ik van tevoren verzonnen had. Het was niet zozeer dat ik op sommige dagen liever iets anders aan gedaan had, maar het maakt het wel erg gedachteloos.

Ik ben blij dat ik de blouse dankzij de half tuck en de rok nu weer regelmatig draag, want dat is hij wel waard. De truien en de spijkerbroeken zijn mijn gouden combinaties. Niet heel spannend, maar ik vind het fijn, comfortabel en de kleuren passen bij me. Vooral in combinatie met mijn lange kettingen is het heel erg ik. Hoewel ik het de herfstige kleuren soms wat donker vind maken, voel ik me er wel fijn in. Later kan ik eventueel altijd nog op zoek naar printjes of patroontjes die het net even wat bijzonderder maken, maar eigenlijk hoeft dat ook niet per se.

Inmiddels weet ik vrij aardig wat ik wel en niet fijn vind om te dragen. Het hoeft niet zo nodig helemaal anders, nieuw en afwisselend en dat geeft me ook wel rust. Door je bezig te houden met kleding, krijg je al snel ideeën over wat er allemaal anders zou kunnen en wat je daar voor nodig hebt, maar het is ook fijn om te focussen op wat je al hebt en wat voor je werkt.

De meeste kleding die ik heb combineert vrij makkelijk met elkaar en het ‘moeten’ combineren in de 10×10-challenge helpt me bij het ontdekken van ál die combinatiemogelijkheden. Maar ik vind het eigenlijk ook prima om alleen mijn favoriete combinaties te dragen en die gewoon meerdere dagen in de week te dragen. Die combinaties zijn natuurlijk niet voor niets favoriet!

Waarschijnlijk ga ik de volgende challenge even overslaan. Ik heb wat lessen geleerd en zal mijn ogen en oren openhouden voor handige tips en combinatie-inspiratie. Intussen blijf ik lekker genieten van de combinaties waar ik me goed in voel en weet ik beter waar ik in de toekomst wel en niet naar op zoek kan.

Heb jij al eens meegedaan aan een 10×10-challenge?

Dit denken jullie ervan

  1. Awel ik ga dat ook eens proberen! Ik heb belachelijk veel kleren in vergelijking met jou en al helemaal niet fair of duurzaam, tot mijn grote schaamte. Vooral mijn vestjesverzameling begint de pan uit te swingen. Ahum. Gelukkig moet ik nu wat spaarzamer gaan leven en is dat een extra motivatie om het te doen met de dingen die ik al heb.

    1. Het is helemaal niet erg als je veel kleding hebt en wat je al hebt niet fair is. Als je er nu goed gebruik van weet te maken en er lang plezier van hebt, dan is het in dat opzicht tenminste nog duurzaam. Ik kijk nu wel eens tevreden naar de ‘nieuwe’ tweedehands of eerlijke kledingstukken die ik heb, maar eigenlijk zijn de kledingstukken van meer dan vijf jaar oud die ik nog steeds draag misschien nog wel beter. Hopelijk kan zo’n challenge jou ook helpen om beter te waarderen hoeveel moois je al hebt. Schrijf je een blog als je het aan hebt gedurfd? Het is in ieder geval helemaal gratis 😉

        1. Oh leuk! Ben benieuwd hoe het je gaat bevallen. Dat bloemenjurkje is alvast erg leuk en ik zie inderdaad ook dat je kleding qua kleur in ieder geval lekker makkelijk combineert. Zoveel accessoires is superhandig, want dan maak je een outfit ook al snel weer behoorlijk anders. Kan ik nog van leren, want ik heb alweer de hele week mijn olifantenketting om, haha.

  2. Pingback: Capsule wardrobe: 11 dagen, 11 outfits – Puurder leven

  3. Pingback: Capsule wardrobe: 11 dagen, 11 outfits – Dit is Leen

Comments are closed.